Dodaj do ulubionych

cytrusy w ciąży

05.04.04, 10:45
można jeść czy nie? Bo już sama nie wiem. Jeżeli nie to proszę o konkretne
wytłumaczenie, bo ciężko mi będzie odmówić sobie soczystych pomarańczy
leżących na kresensie smile Pozdrawiam, R.
Obserwuj wątek
    • malika5 Re: cytrusy w ciąży 05.04.04, 11:04
      Oczywiście, że można, dlaczego by nie? W ciąży generalnie można jeść wszystko,
      oprócz: surowego mięsa,ryb, niepasteryzowanego mleka lub produktów z takowego,
      alkoholu (niektórzy dopuszczają małe ilości). Nie wolno brać bez konsultacji z
      lekarzem żadnych leków no i oczywiście żadnych narkotyków.
      Pozdrowienia

Malika i 37 tyg. Kuba
      • mimik5 DO MALIKI 05.04.04, 11:10
        CHODZI CI O SUROWE RYBY CZY W OGOLE NIE WOLNO JESC RYB W CIAZY?
        • setorika Re: DO mimik5 05.04.04, 11:19
          surowe, np pod postacia sushi, reszta jak najbardziej wskazana
          • malika5 Re: DO mimik5 05.04.04, 11:30
            Chodziło mi o potrawy z surowych ryb i owoców morza też, np suhi czy ostrygi -
            to się je na surowo.
          • exilvia sushi 05.04.04, 18:52
            podobno z tym sushi to też nie do końca prawda. czytałam gdzieś, że można też sushi jeść.
    • beatka74 Re: cytrusy w ciąży 05.04.04, 11:10
      jasne ze tak, ja codziennie wcinam, grejfruta, ze 3 kiwi i pomarancze
      dodam ze juz mi sie znudzily i czekam na arbuzy i nektarynkismile)
      pozdrowka
    • mopek1 Re: cytrusy w ciąży 05.04.04, 11:17
      Cytrusy, orzechy, ryby itd. mogą potencjalnie wywołać alergię u dziecka (choć
      nie ma dowodów na to, że unikanie ich w czasie ciąży coś daje smile. najlepiej jak
      ze wszystkim -zachowac umiar, no chyba, że któreś z rodziców jest alergikiem,
      to wtedy należy sobie odpuścić smile
      • rheya Re: cytrusy w ciąży 05.04.04, 11:23
        no o taką konkretną odpowiedź mi chodziło. dzięki - idę sobie zrobić sałatkę
        owocową smile A przy okazji to jak się człowiek czasem naczyta głupot to oszaleć
        można... Pozdr, R.
        • mamanowa Re: cytrusy w ciąży 05.04.04, 14:07
          to wcale nie są głupty. ja jeszzce do niedawna podobnie jak wy nie przejmowałam
          się uwagami o cytrusach, no bo co innego teraz jeść, skoro u nas tylko jabłka,
          które wychodzą już bokiem. zatem jadłam pomarańcze, banany, mandarynki, aż
          któregoś dnia dostałam strasznej wysypki na całym ciele. myślałam, że to szybko
          przejdzie, ale było coraz gorzej.
          mój lekarz zwrócił mi uwagę, że naprawdę trzeba uważać. on sam przez wiele lat
          pracował w afryce i widział w jakim stanie wysyłane są do nas cytrusy - jeszcze
          niedojrzałe i nafaszerowane mnóstwem chemii, dlatego bardzo łatwo uczulają. i
          nawet jeśli normalnie nie ma takiej reakcji, to wrażliwy organizm w ciąży
          narażony jest na tego typu objawy.
          nie ma zakazu absolutnego jedzenia cytrusów, ale trzeba bardzo uważac, każdy
          owoc dokładnie umyć i sparzyć wrzątkiem, a pomarańcze kupować z grubą skórą.
          życzę dużo witaminek, mamanowa
    • agra7 Re: cytrusy w ciąży 05.04.04, 20:17
      moja gin powiedzała -owoce z naszej strefy klmatycznej. Nie
      dyskutowałam,stosowałam i być moźe dzięki temu niew wiem co to alergia,wysypka
      ect.u dzidzi. Jeśli tak- warto było odmówić sobie tych przyjemności

Aga
    • mama007 Re: cytrusy w ciąży 05.04.04, 20:33
      właśnie przypomniałyście mi moją ciążę smile) opychałam się grejfrutami (tylko!)
      przez tydzień, aż się wkońcu porzygałam (a zdarzyło mi się tylko dwa razy w
      ciąży, drugi raz po kilkudniowym jedzeniu chilli...). Nie ma dowodów na to, że
      alergeny w ciąży uczulają dziecko. Ja osobiście jadłam dużo sezonowych owoców
      przez całą ciążę, córę urodziłam zdrową i silną, do tej pory nie mamy problemów
      z alergiami (ma prawie 7.5 mies), chociaż tata jest z rodziny "alergicznej".
      Ja osobiście radzę Wam najeść się póki możecie, bo jeśli potem się okaże, że
      (nikomu nie życzę!!) do 2-go roku życia trzeba sobie podarować truskaweczki czy
      mandarynki to będzie kiepściutko...! (wiem z doświadczenia, bo jak się kiedyś
      najadłam czekolady jak Aśka miała ok miesiąca to potem tak ją wysypało, że
      miaam bastę na czekoladki przez 3 miesiące, to był horror wink)).
      pozdrawiam
    • cardamomo Re: cytrusy w ciąży 05.04.04, 22:14
      A czemu nie?
      Mój lekarz twierdzi, że powinno się jeść wszystko na co ma się ochotę
      zachowujac oczywiście umiar. Co do cytrusów, były moim smakiem ciążowym i przez
      ok. 2 m-ce każdego dnia wypijałam po kilka szklanek świeżo wyciśniętego soku.
      Od czasu do czasu zdarza mi się zjeść sushi i jakos nic mi się nie stało,a z
      dzidzią tez wszystko w porządku. (odpukać!)
      Pozdrawiamsmile
    • megala Re: cytrusy w ciąży 07.04.04, 09:02
      Ja jadlam cytrucy i pilam soki z cytrusow w ciazy.
      Lepiej, zebys pojadla te owoce jak jestes w ciazy, bo jak bedziesz karmic
      piersia, to jedzenie takich owocow moze okazac sie niekorzystne dla dziecka.
      Ja sok pomaranczowy zaczelam pic kilka miesiecy po porodzie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka