Dodaj do ulubionych

białko w moczu

06.04.04, 19:00
Jestem w 14 tygodniu ciąży i podczas ostatniego badania moczu wykryto
białko.Co może być przyczyną? i jakie mogą być konsekwencje? Mam powtorzyć
badanie za tydzień,ale strasznie sie denerwuje.
Obserwuj wątek
    • inez21 Re: białko w moczu 06.04.04, 21:34
      hej!!! białko w moczu występuje w przypadku uszkodzenia kłębków nerek czyli
      generalnie przy stanach zapalnych które dotyczą kłębków nerkowych ale może też
      pojawiać się po dużym wysiłku fizycznym w przypadku przegrzania lub
      wychłodzenia organizmu. także wtedy gdy mocz jest zasadowy tzn ph.niższe
      niż5.5.czasem też może pojawiać się na skutek długotrwałego stania lub leżenia
      tzw. zjawisko ortostatyczne. czasem też zwyczajnie może być żle pobrany mocz.
      tak więc nie przejmuj się zrób powtórny wynik napewno bedzie lepszy. jeśli nie
      masz innych objawów to napewno twoje nerki są zdrowe. kłębkowego zapalenia
      nerek raczej nie da się przegapić. sprawdż też ciśnienie jeśli jest dobre to
      nie ma czym się martwić samo białko w moczu napewno nie zaszkodzi twemu
      maluszkowi. pozdrawiam!!!!
    • inez21 Re: białko w moczu 06.04.04, 21:40
      zapomniałam dodać ze znaczny białkomocz może być objawem zatrucia cią żowego
      ale temu towarzyszą wymioty i obrzęki . ale nie mówisz o innych objawach więc
      myslę że wszystko jest ok.!!!!
      • ala58 Re: białko w moczu 06.04.04, 21:55
        Moj wynik to 25 mg/dl.Poza tym cisnienie mam w normie 120/70 i nie mam żadnych
        obrzęków.Troche sie stresuje,bo w juz mialam troche przebojow z ta ciaza.
        A co do techniki pobrania materialu do badan to wszystko bylo prawidlowo
        (srodkowy strumien itp). smile
        Nigdy nie mialam żadnych problemów z nerkami i mam nadzieję,ze nastepny wynik
        bedzie ok.
    • posi1 Re: białko w moczu 06.04.04, 21:40
      Czesc Ala, nie martw sie na zapas.Ile tego bialka masz? ja jestem w 38 tyg i
      wyszlo mi bialko ponad norme tzn najpierw 16, potem 22 a potem brak. badania
      byly robione w odstepach kilku dniowych. Pamietaj, bo wazne, aby przed badaniem
      porzadnie sie umyc i zebrac srodkowy strumien - sorry, ze tak dosadnie, ale to,
      aby badanie bylo wiarygodne. W czasie ciazy rozne rzeczy wyskakuja w moczu i
      latwo o stany zapalne.
      spokojnego dalszego ciagu
      agni
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka