Dodaj do ulubionych

Beta HCG, proszę o pomoc

19.11.10, 18:33
Mam nieregularne cykle. Przed stosowaniem tabletek anty wahaly sie od okolo 35 dni. Ostatnia miesiaczka ok. 23.10. To moj pierwszy cykl staran. 3go listopada odbyl sie ostatni stosunek (gdyz moj mily mieszka zagranica), 15 listopada mialam usg, na ktorym byl widoczny wysuwajacy sie z jajowodu pecherzyk o wielkosci 18 mm (czyli jeszcze nie mogl wytwarzać hcg gdyż nie byl zagniezdzony), 18 listopada zrobilam bete z krwi, wykazala 1,2 mU/ml Czy ten wynik (przed terminem @) jest juz wiarygodny? Dziekuje za kazda odpowiedz bo juz odchodze od zmyslow. Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • em.haa Re: Beta HCG, proszę o pomoc 19.11.10, 18:48
      A jakie masz normy na wyniku? Bo ciąża jest z reguły od 5.
      • agne5 Re: Beta HCG, proszę o pomoc 19.11.10, 18:51
        Od 5 jest ciąża, Ale czy 3 dni to wystarczający czas na zagnieżdżenie zarodka? 15go listopada na usg był już na łączeniu jajowodu z macicą a 18go zrobiłam betę, gin mówi że beta rośnie od momentu zagnieżdżenia komórki jajowej w endometrium.
        • em.haa Re: Beta HCG, proszę o pomoc 19.11.10, 18:56
          Wiesz co jak ja byłam na monitoringu to miałam pęcherzyk 18mm który jeszcze nie pękł i owulacje miałam jakieś 2-3 dni po tym dniu.
          Plamienie implantacyjne miałam (czyli zagnieżdżenie) książkowe 7-10 dni po owulacji.
          Więc wg mnie 3 dni to zdecydowanie za wcześnie, tydzień minimum.
          Poza tym ja już w dniu plamienia implantacyjnego miałam dwie kreski (chociaż druga blada) na teście.
          • agne5 Re: Beta HCG, proszę o pomoc 19.11.10, 18:59
            Nie wiem... W każdym razie chyba nie pozostaje mi nic innego jak zrobić kolejną betę za tydzień a wtedy będę miała 100% wynik. Dzięki za odpowiedź
            • wanioliowa Re: Beta HCG, proszę o pomoc 19.11.10, 21:42
              No niby ciąża od 5 ale ja jak nie byłam w ciąży to mi beta zawsze wychodziła na zero. moze coś tam kiełkuje, ale trudno powiedzieć... smile obysmile
              • lidek0 Re: Beta HCG, proszę o pomoc 19.11.10, 22:00
                Co to znaczy ciąża od 5??? Nie ma jednoznacznych norm bety, każde laoblatorium ma inne nawet dla tych samych jednostek.
                • wanioliowa Re: Beta HCG, proszę o pomoc 19.11.10, 23:32
                  o jej, no w większości tak jest. testy mają czułość od 10, więc w większości labów ciąża też jest od 5-10, ale poniżej nie bardzo. I nie każde inne, bo większość opiera się na podobnych normach.
                  • lidek0 Re: Beta HCG, proszę o pomoc 20.11.10, 13:27
                    Sama robiłam betę wiele razy w różnych labolatoriach w tym samym czasie, byłam z wynikami u niejednego lekarz i każdy twierdził, że nie ma jednoznacznych norm bety. Poza tym miałam podane normy na wyniku i były zdecydowanie różne. Tak więc cyfra 5 czy 10 nic nie mówi.
                    • wanioliowa Re: Beta HCG, proszę o pomoc 20.11.10, 19:50
                      aha, jednego dnia jechałaś do kilku laboratoriów na pobranie krwi a potem z tymi wynikami leciałaś do kilku lekarzy? wszystko u ciebie ok?

czy tylko tak wymyślasz, żeby "udowodnić" swoją rację?
                      W przypadku bety zwykle każda cyfra powyżej zera oznacza już podejrzenie ciąży?(za wyjątkiem kiedy kobieta jest w okresie menopauzy plus kilka innych wyjatków). stąd pytanie autorki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka