Dodaj do ulubionych

Łożysko przodujące centralnie

20.12.10, 08:57
Proszę o wypowiedzi dotyczące tego problemu. W 14 tc łożysko znajdowało się na ścianie przedniej i całkowicie zakrywało ujście wewnętrzne szyjki macicy. W 17 tc na usg lekarz zaobserwował, że ten problem już minął. W 22 tc. uznał, że łożysko znów jest przodujące centralnie, zakazał jakichkolwiek prac i dużo odpoczynku. Teraz rozpoczął się 24 tc. i mam nadzieję, że ta sytuacja się jeszcze unormuje, a tak z drugiej strony to się obawiam, że z wiekiem ciąży może być b. niebezpiecznie i cc będzie nieunikniona.
Obserwuj wątek
    • miacasa Re: Łożysko przodujące centralnie 20.12.10, 09:06
      samym cc to bym się najmniej przejmowała, przy centralnie przodującym łożysku grozi jego odklejenie (Tobie zagraża krwotok, dziecku zamartwica), leż jak najwięcej , macica jeszcze intensywnie zwiększa swoje wymiary, masz szansę na to, że łożysko "podciągnie" się ku górze , a w razie krwawienia jedź do szpitala
      • em.haa Re: Łożysko przodujące centralnie 20.12.10, 09:15
        Ja co prawda przodującego dzięi Bogu nie miałam. Ale moje było na ścianie tylnej i zakrywało UW. Zaczęło się od krwotoku w 10tc. Przeleżałam w szpitalu 3 tyg póki nie przestało krwawić.
        Do 20tc musiałam leżeć plackiem, bo do 20tc łożysko zajmuje swoje miejsce ostateczne.
        Olej CC. Dbaj o siebie i naprawę leż, już wiele Ci nie zostało.
        • monly Re: Łożysko przodujące centralnie- do em.haa 20.12.10, 20:18
          to nie ma szans, że się coś zmieni, piszesz że łożysko umiejscawia się do 20 tc.
          • em.haa Re: Łożysko przodujące centralnie- do em.haa 20.12.10, 20:25
            Tak czytałam w różnych źródłach i tak też mówili w szpitalu, że wszystko do 20tc.
            I faktycznie tak było. W 18 brakowało dosłownie kawałka do prawidłowego miejsca a w 20tc na kontroli usłyszałam, że ładnie się podniosło.

Musisz uważać na siebie i słuchać zaleceń lekarzy.
          • em.haa Re: Łożysko przodujące centralnie- do em.haa 20.12.10, 20:28
            Ja nie wiem jak jest z tym przodującym, może jeszcze u Ciebie może zmienić miejsce.

Znalazłam coś takiego (ale najlepiej sama poczytaj na dobrych stronach)
            Łożysko przodujące

Gdy łożysko umiejscawia się w dolnej części macicy i całkowicie lub częściowo zakrywa jej ujście wewnętrzne, to może być przyczyną krwawień i uniemożliwić poród naturalny. Jeżeli w 16 tygodniu ciąży zrobiłaś badanie USG i powiedziano ci, że łożysko jest nisko umiejscowione, jeszcze nie ma się czym przejmować, bo zdarza się to dość często. W większości przypadków łożysko z czasem przesuwa się ku górze. Kolejne badanie ultrasonograficzne zostanie wykonane prawdopodobnie w 32 tygodniu ciąży. Jeżeli łożysko nadal będzie w dolnej części macicy - wtedy można mówić o łożysku przodującym. Zdarza się to raz na 200 ciąż, raczej rzadko przy pierwszym dziecku, a częściej po operacjach macicy, po zabiegach (np. przerywaniu ciąży).

Objawem tego powikłania są na ogół nieznaczne krwawienia (spowodowane rozciąganiem się dolnego odcinka ściany macicy), którym nie towarzyszy ból.

Jeśli w ciąży pojawia się krwawienie z dróg rodnych, natychmiast skontaktuj się z lekarzem!

Jeśli masz łożysko przodujące, to:

• w później ciąży unikaj uprawiania aktywnych sportów;

• uważaj na siebie, uraz może spowodować uszkodzenie łożyska;

• zrezygnuj ze współżycia;

• jak najczęściej odpoczywaj.

Jeżeli pojawi się krwawienie, należy natychmiast skontaktować się z lekarzem. Tego rodzaju komplikacje z reguły wiążą się z koniecznością pójścia do szpitala. Niektóre kobiety muszą pozostać w szpitalu aż do porodu; inne mogą wrócić do domu, gdy tylko ustanie krwawienie, chociaż zazwyczaj zaleca się im dalszy odpoczynek i spokojny tryb życia.

Jeżeli łożysko znajduje się tak nisko, że zakrywa ujście do kanału szyjki macicy, krwawienia mogą się powtarzać. Wtedy prawdopodobnie trzeba będzie zostać w szpitalu do końca ciąży i poród odbędzie się przez cesarskie cięcie.
            www.edziecko.pl/ciaza_i_porod/1,79331,1326732.html
            • monly Re: Łożysko przodujące centralnie- do em.haa 20.12.10, 20:33
              Dzięki bardzo, Ty już chyba tuż przed rozwiązaniem. Życzę lekkiego porodu i pięknego dzidziusia.
      • mozyna Re: Łożysko przodujące centralnie 20.12.10, 10:03
        W wiekszosci takich przypadkow lozysko wedruje samo ku gorze. Zwracaj uwage na jakiekolwiek krwawienia i duzo lez, dopoki lozysko jest w takim polozeniu.
    • iza9919 Re: Łożysko przodujące centralnie 21.12.10, 17:41
      spokojnie, wszystko może się jeszcze zmienić. Ja w 9tyg. ciąży trafiłam do szpitala z krwawieniem, poleżałam do czasu kiedy nie ustąpiło. W 12 tc lekarz stwierdził łożysko centralnie przodujące i kazał się bardzo oszczędzać. Teraz jestem w 34tc i łożysko jest już umiejscowione z boku i mogę rodzić siłami natury. Zaczęło ,,się podnosić" dość późno bo dopiero po 28tc. Tak że głowa do góry i może nie będzie tak źlesmile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka