soraya103 21.12.10, 14:21 jak w temacie. Czy decydowałyście się na te badanie TYLKO dlatego, ze macie 35+? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aagje Re: mamy 35+ robiłyście PAPPA? 21.12.10, 14:24 robiłam. głównym powodem było właśnie zalecenie lekarza - ze względu na wiek. Odpowiedz Link Zgłoś
naise Re: mamy 35+ robiłyście PAPPA? 21.12.10, 14:27 Ja mam 26 l i robiłam test PAPPA. Nie było ku temu specjalnych podstaw, ale dla własnego spokoju (długo staraliśmy sie o dziecko) chciałam zrobić test. Odpowiedz Link Zgłoś
ovo.beauty Re: mamy 35+ robiłyście PAPPA? 21.12.10, 14:33 nie robiłam , tylko USG Odpowiedz Link Zgłoś
chocco79 Re: mamy 35+ robiłyście PAPPA? 21.12.10, 14:40 ja robilam (mam 31) sama dla siebie - w holandii zalecaja po 36 roku zycia, ale ja chcialam wiedziec. Najwazniejszym pytaniem jest to po co ci ten wynik i co zrobisz jak wyjdzie nieciekawie.....jezeli wiesz, ze nie usuniesz ciazy pomimo wysokiego ryzyka, to lepiej nie robic, bo bedziesz sie tylko zadreczala procentem...no chyba, ze bedziesz miala super wynik i prawdopodobienstwo 1-1000000.. Odpowiedz Link Zgłoś
boo-boo Re: mamy 35+ robiłyście PAPPA? 22.12.10, 12:05 Złe wyniki to nie tylko możliwość podjęcia decyzji o aborcji- złe wyniki to możliwość dokładniejszej diagnozy problemu u płodu i leczenie wewnątrzmaciczne jeśli takowe jest możliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
vanilla4 Re: mamy 35+ robiłyście PAPPA? 27.12.10, 14:51 W pierwszej ciąży robiłam mimo wieku poniżej 35 - wyszedł fatalny - niepotrzebny stres - córeczka urodziła się zdrowa. Znam w najbliższym ootczeniu 2 takie same przypadki wyniku fałszywie dodatniego (moja przyjaciółka a drugi koleżanka) - dzieci jak się okazało po urodzeniu zdrowe. Teraz będąc w ciąży wlaśnie 35+ darowałam sobie niepotrzebny stres i zrobiłam tylko usg Odpowiedz Link Zgłoś
aga.1975 Re: mamy 35+ robiłyście PAPPA? 21.12.10, 15:05 W wielu krajach jest zalecany dla wszystkich bez wzgledu na wiek. Bo 70% dzieci z Zespolem Downa rodza mlode kobiety. robilam, zapisana bylam zanim zrobilam usg. Jest to dobry test - samo usg , najlepsze wykrywa okolo 60% wad genetycznych, razem z pappa 95%. Bardzo wazne by robic na aparacie certyfikowanym, bo na innym wychodza wyniki falszywe o wiele czesciej. W Warszawie jedyny aparat ma Multimed lub Invicta -ktora krew wysyla do Gdanska.Lepiej test ten zrobic w 10-11t wowczas wyniki bardziej miarodajne. Znam przypadki ze usg w normie, pappa beznadziejne i dziecko chore. U nas usg wyszlo zle w 11t. Test pappa bardzo dobrze. Profil odwrotny niz w zespolach gen. Usg sie po tygodniu poprawilo. Jednak maz nalegal i amnio zrobilam. Sama poprzestalabym na dobrym pappie i w sumie dobrym usg z 12-13t. A tak to od amniopunkcji leze plackiem z powodu zagrozenia. Bardzo wazne jest to ze pappa wychodzi dramatycznie- oba parametry i bialko pappa i wolna beta hcg baaardzo niskie w wadach letalnych , gdzie dziecko nie ma szans na rozwoj np triploidia lub gdy ma nikle szanse na urodzenie i max pozyje kilka miesiecy np Z patou (trisomia 13) lub Z Edwardsa (trisomia 18). Odpowiedz Link Zgłoś
db192 Re: mamy 35+ robiłyście PAPPA? 21.12.10, 15:34 najpierw poczytaj o tym teście a potem decyduj. to jest test nie diagnostyczny tylko przesiewowy. da ci statystyczne ryzyko. na sieci (w tym na tym forum) znajdziesz przypadki świetnego wyniku testu pappa (jeden do tysiąc coś) i dziecko z wadą oraz jeszcze więcej przypadków fatalnego wyniku i zdrowych dzieci. można zwariować. lepiej od razu iść na amnio niż robić ten test, albo nie robić ani testu ani amnio. jeśli jakiś lekarz rozsądnie wytłumaczy ci co ten test ci da, to rób, ale dowiedz się najpierw, bo moim zdaniem szkoda płacić za coś co nie daje wyniku tylko statystykę. Odpowiedz Link Zgłoś
aagje Re: mamy 35+ robiłyście PAPPA? 21.12.10, 16:14 to racja. ten test daje jedynie wynik statystyczny - oprócz tego masz jeszcze dokładne badanie usg i w wyniku informację o twojej genetycznej historii (ja np. mam korzenie w afryce, na bliskim wschodzie i w hiszpanii) pytania do testu są mało dokładne. np. pytanie o wagę. nie ma przy tym pytania o wzrost. ja jestem niska, w dniu testu ważyłam 45kg. nie rozumiem, jak taka informacja może wpłynąć na to, czy dziecko ma wady genetyczne, czy nie. dokładnym badaniem jest faktycznie amniopunkcja. tylko tę wykonuje się znacznie później i o wiele dłużej czeka się na wynik. w PL test Pappa dla kobiet powyżej 35 roku życia pokrywa NFZ - trzeba jednak mieć skierowanie od lekarza. Odpowiedz Link Zgłoś
kiki74 Re: mamy 35+ robiłyście PAPPA? 21.12.10, 20:03 Robiłam PAPPA i amniopunkcję z uwagi na wiek i nieco podwyższone NT. Odpowiedz Link Zgłoś
soraya103 Re: mamy 35+ robiłyście PAPPA? 21.12.10, 20:22 mam 37 lat; starszy synek ma teraz 1,8 więc w poprzedniej ciąży też miałam 35+. Nie miałm skierowania na test. Wyniki NT dobre a lekarka mówi, że "warto zrobić" ze względu na wiek. I tyle...żadnych innych dodatkowych wskazań bo ciąża wzorowa. Tak jak pisłam wcześniej chodzi TYLKO o wiek. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiak37 Re: mamy 35+ robiłyście PAPPA? 21.12.10, 21:47 nie robilam mimo ze mialam 37 lat.Robilam usg genetyczne miedzy 11 a 14 tc u specjalisty diagnostyki prenatalnej.Wyszlo ok wiec PAPPA nie robilam. Odpowiedz Link Zgłoś
pumeczka Re: mamy 35+ robiłyście PAPPA? 21.12.10, 21:58 35 lat druga ciąża testu nie robiłam jestem świeżo po usg, wyszło ok, żaden lekarz nie sugeruje żeby to dalej drążyć zresztą nie wiem co bym poczęła z wynikiem, pewnie z racji wieku wyszłyby statystki nieciekawe, i dalej bym się głowiła, czy ja mogę być tą jedną na 1000 ps. a z badaniami na NFZ to nie taka prosta sprawa, ot tak z marszu jak się skończy 35 lat , nikt skierowania chętnie nie daje, bo wiadomo kasa świeci pustkami Odpowiedz Link Zgłoś
vanilla4 Re: mamy 35+ robiłyście PAPPA? 27.12.10, 14:53 Pumeczka - ja bez problemu dostałam skierowanie na NFZ - lekarz sam zaproponował. Odpowiedz Link Zgłoś
aga.1975 Re: mamy 35+ robiłyście PAPPA? 21.12.10, 21:59 usg+ pappa jest testem przesiewowym o duzej czulosci okolo 95% majacym wyodrebnic grupe ryzyka-ktorej proponuje sie amniopunkcje. - usg + pappa 5% chorych dzieci nie wykryje, kolejne 5% da wyniki sugerujace ze dziecko chore w ciazach zdrowych tzw falszywie pozytywne. -amniopunkcja jest obarczona ryzykiem utraty ciazy do 1% , wiec jak usg + test wyjda swietnie to po co ryzykowac? (chyba ze na zyczenie matki) -samo usg do przesiewu to za malo. wykryje maks. do 65% , reszta chorych dzieci bedzie miala usg w normie. Odpowiedz Link Zgłoś
alonka7 Re: mamy 35+ robiłyście PAPPA? 22.12.10, 12:29 Tak, to standard. I to niekoniecznie ze wzgledu na wiek. Odpowiedz Link Zgłoś
soraya103 Re: mamy 35+ robiłyście PAPPA? 22.12.10, 16:14 alonka7 - o jakim standardzie piszesz? gdzie to jest standard niezeleżnie od wieku? Odpowiedz Link Zgłoś
soraya103 Re: mamy 35+ robiłyście PAPPA? 23.12.10, 10:38 no coż - nie bardzo obchodzą mnie standardy francuskie bo rodzę w Polsce. Moje pytanie brzmiało - kto robił PAPPA TYLKO ze względu na wiek....może nie doprecyzowałam, ze chodziło mi o Polskę i świadomą decyzję Matki a nie rutynowe skierowanie od francuskiego lekarza. Dziękuję za odpowiedz tym Mamom, które podzieliły się ze mną swoją wiedzą i doświadczeniem. Odpowiedz Link Zgłoś
najma78 Re: mamy 35+ robiłyście PAPPA? 22.12.10, 17:54 Obie ciaze przed 35 rokiem zycia, test ten wykonuje sie u nas rutynowo wiec tak mialam, nie musialam sie na niego decydowac. Odpowiedz Link Zgłoś
ewcik035 Re: mamy 35+ robiłyście PAPPA? 22.12.10, 19:06 Ja nie zrobiłam .Mój lekarz skierował mnie na USG i tam specjalista stwierdził że nie ma podstaw żeby robić ten test,że jest to strata pieniędzy bo i tak ze względu na wiek wyjdzie jakieś ryzyko. Mam 38 lat pierwsze dziecko i na szczęście zdrowe Ja bym zainwestowała w dobre usg i jeżeli tam coś wyjdzie nie tak to wtedy myśleć dalej Odpowiedz Link Zgłoś
sid8888 Re: mamy 35+ robiłyście PAPPA? 22.12.10, 21:29 ja dostałam skierowanie na usg + PAPPA - ale zapomniałam dopytać jak to wygląda... idę do multimedu i czy muszę w rejestracji powiedzieć że to jakieś specjalne usg - czy na usg idę normalnie a lekarzowi dostarczam wyniki krwi przed badaniem? czy test PAPPA I BHCG muszę zrobić tego samego dnia co usg? czy np dzień wcześniej? Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: mamy 35+ robiłyście PAPPA? 22.12.10, 21:44 Nie będę robiłam testu, zapisałam się na amniopunkcję, a wcześniej na usg u bdb. specjalisty. Wskazań poza wiekiem nie ma, ale wolę zminimalizować ryzyko. Odpowiedz Link Zgłoś
boo-boo ????? 23.12.10, 11:41 "ale wolę zminimalizować ryzyko. " Ryzyko czego? Amniopunkcja niesie za sobą ryzyko poronienia- USG na dobrym sprzęcie zrobione przez wprawnego lekarza+ test PAPPA takiego ryzyka za sobą nie niesie. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: ????? 23.12.10, 17:26 Łopatologicznie: chcę zminimalizować ryzyko urodzenia dziecka z poważną wadą. Jeśli amnio wykaże trisomię to ciążę usunę. Odpowiedz Link Zgłoś
boo-boo Ja robiłam 23.12.10, 11:45 Mimo,że USG pokazało NT 0,8 tylko to zdecydowałam się zrobić - nie wiem jakie są standardy u mnie- ale chyba ze względu na wiek mi zaproponowano (mogłam odmówić) ale stwierdziłam,że wolałabym wiedzieć bo: u mnie aborcja jest na życzenie i co najważniejsze złe wyniki testu prowadzą do dalszej, dokładniejszej diagnostyki i możliwości leczenia w życiu płodowym- w Polsce drugi wariant jest jak najbardziej realny tak,że lepiej jest chyba wiedzieć i działać wcześniej niż za późno. Odpowiedz Link Zgłoś
pola.cocci Re: mamy 35+ robiłyście PAPPA? 23.12.10, 13:43 skoro tak to ja ci napisze moje doswiadczenia i opinie o tym badaniu we francji (pytalas to odpowiedzialam) robi sie to kazdej ciezarnej wiec ja w wieku 25 lat tez zrobilam i wyszlo mi ryzyko 1/80 ze dziecko bedzie chore... po tym oczywiscie zdecydowalam sie na amniopunkcje i okazalo sie ze dziecko zdrowe; w wieku 30 lat wyszlo mi ryzyko 1/1200, niby dobrze wiec nie bylo wskazania do amnio, i co z tego jak cala ciaze balam sie, ze dziecko bedzie chore, bo ZAWSZE jest ryzyko, tylko amnio moglaby mnie uspokoic; dziecko tez zdrowe dla mnie to badanie nic nie daje, bo zawsze jest ten 1/??????? wiec tylko amnio, jezeli chce sie nie miec watpliwosci Odpowiedz Link Zgłoś
aga.1975 Re: mamy 35+ robiłyście PAPPA? 23.12.10, 15:37 U mnie ryzyko wieku (tzw ryzyko podstawowe) odnosnie ZD bylo 1:225- prawie 36 lat ryzyko z usg - roznie w 11-12 tygodniu : 1:26, 1:67, 1:4400 bo dziecko wygladalo coraz lepiej ryzyko biochemii ( pappa i wolana beta hcg) 1:1700 -juz po uwzglenieniu wieku. ryzyko usg nr 2 i biochemii 1:480 Poniewaz maz nalegal podjelam decyzje o amnio. O malo po tym zabiegu nie poronilam. Leze 4 tydzien. Dziecko ma kariotyp prawidlowy. Spokojnie moglam zawiezyc pappie i kolejnym usg . Teraz stresuje sie wiecej- niz przed amnio, bo chce ciaze donosic. Odpowiedz Link Zgłoś
sowaa_sowaa Re: mamy 35+ robiłyście PAPPA? 27.12.10, 12:17 nie mam 35+ tylko 30 ale mialam robione,bo na genetycznym nie była widoczna kość nosowa,gin dał mi skierowanie i zrobiłam.Na szczescie kość nosowa pojawila sie po 4 dnich(za wczesnie poszlam) ale test pappa zdążyłam zrobić.Moja kuzynka w styczniu skończy 36 lat i mowila ze ma liste badan darmowych z NFZ . Odpowiedz Link Zgłoś
dagmaralodz77 Re: mamy 35+ robiłyście PAPPA? 27.12.10, 13:20 test PAPPA to statystyka... ale pisanie ze amniopunkcja niesie ryzyko poronienia to tez statystyka i to w obecnych czasach niespełna 5 procentowa!!! wiecej kobiet samoczynnie roni ciaze niz poroni po amniopunkcji!!! a druga sprawa jest taka ze wiara w widocznosc kosci nosowej u płodu równa sie brak zespołu downa to brak wiedzy na ten temat... niestety tylko amniopunkcja wyklucza aberacje chromosomowe i daje 100 % potwierdzenie zdrowego płodu bez niektorych wad genetycznych... zadne badanie usg genetyczne nie daje 100 % pewnosci ze z płodem jest wszystko dobrze, zawsze istnieje ryzyko... sa dziewczyny na forum ktore po wykononiu usg maja kosc nosowa i idealna przeziernosc karkowa... poród i niestety zespoł downa... Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: mamy 35+ robiłyście PAPPA? 27.12.10, 13:45 Dokladnie. Dlatego tak naprawde jedynym wiarygodnym badaniem, ale zwiazanym z 1% ryzykiem utraty plodu, jest amniopunkcja. Odpowiedz Link Zgłoś
minerwamcg Re: mamy 35+ robiłyście PAPPA? 28.12.10, 15:23 Nie. Wiedziałam, że z racji wieku (42 lata) wynik wyjdzie fatalny - więc po co się stresować? USG genetyczne wyszło dobrze, na amnio nie miałam ochoty, badanie na białko Pappa uznałam za niepotrzebne dokładanie sobie nerwów. Tym bardziej, że opierając się na statystyce jest z konieczności mało precyzyjne. Odpowiedz Link Zgłoś
aga.1975 Re: mamy 35+ robiłyście PAPPA? 28.12.10, 17:59 Porownuje sie ryzyko z wieku czyli podsawowe z ryzykiem z biochemii i wieku-jak wyjdzie duzo lepsze -a dlaczego ma nie wyjsc, to wynik dobry. Na wynik wyrazony w iloczyn mediany czyli MoM , wiek wplywu nie ma, tylko na interpretacji w postaci ilorazu ryzyka. A u wlasnie wazne porownanie z wyjsciowym wynikajacym z wieku. np ja w wieku 36 w chwili porodu jako ryzyko podstawowe mialam 1:220, a z testu 1:1600-czyli wynik dobry. Test pappa moze wylapac problem przy doskonalym usg i temu ma sluzyc. I wiek ma niewielki wplyw na wynik, w przeciwienstwie do testu potrojnego-ktory u kobiet 35+ daje o wiele wiecej falszywie dodatnich wynikow. Odpowiedz Link Zgłoś
jeza_bell Re: mamy 35+ robiłyście PAPPA? 28.12.10, 18:11 Badanie zrobiłam, dlaczego nie- tym bardziej, że jest refundowane. Wynik był ok, więc na tym sprawa się skończyła. Gdyby był zły zdecydowałabym się bez dwóch zdań na amniopunkcję. Odpowiedz Link Zgłoś