Dodaj do ulubionych

bliźnięta

24.12.10, 00:11
Czy jeśli siostra mojej babci od strony ojca urodziła bliźnięta dwujajowe to jest możliwość wystąpienia u mnie takiej ciąży?
Obserwuj wątek
    • doral2 Re: bliźnięta 24.12.10, 09:31
      nawet i bez tego jest szansa.
    • ma-gusia Re: bliźnięta 24.12.10, 09:51
      u mnie od męża strony babcia miała bliźniaki i mój dziadek miał brata bliźniaka, ja mam córkę, a teraz jestem w ciąży z synkiem (jednym) więcej dzieci nie planuję, a prawdopodobieństwo było (jest) duże, ale ktoś z mojego kuzynostwa albo mój brat najprawdopodobniej będzie mieć bliźniaki, co drugi pokolenie w rodzinie są ciąże mnogie
      • betty842 Re: bliźnięta 25.12.10, 19:56
        ma-gusia napisała:

> u mnie od męża strony babcia miała bliźniaki i mój dziadek miał brata bliźniaka
        > , ja mam córkę, a teraz jestem w ciąży z synkiem (jednym) więcej dzieci nie pla
        > nuję, a prawdopodobieństwo było (jest) duże, ale ktoś z mojego kuzynostwa albo
        > mój brat najprawdopodobniej będzie mieć bliźniaki, co drugi pokolenie w rodzin
        > ie są ciąże mnogie

Hmmm...Dziwne... Czytałam na ten temat a i mojej kuzynce lekarz tłumaczył,że rodzina męża nie ma nic wspólnego z ciążami bliźniaczymi.To nie od faceta zależy czy będą bliźniaki tylko od kobiety. To jest "defekt" kobiety,że w danym cyklu wyprodukuje dwa jaja jednocześnie lub dojdzie do podziału.Tak wiec facet nie ma z tym nic wspólnego.Owszem,facet może przekazać w genach ten "defekt" swojej córce,która może mieć bliźniaki ale on sam nie będzie miał bliźniąt,tzn może mieć ale będzie to zasługa tylko i wyłącznie jego żony a nie jego.
        U mnie moja prababcia (od strony ojca) miała trojaczki. Dopiero w moim pokoleniu pojawiły się ciąże bliźniacze. Moje dwie kuzynki (córki brata mojego taty) były w ciązach bliźniaczych ale niestety drugie dzieciątko się nie "utrzymało" (w obu przypadkach).Kuzynki nie brały żadnych tabletek anty ani hormonów. Zaskakujące jest to,ze jedna z kuzynek miała tylko pół jajnika,a mimo to zaszła w ciążę bliźniaczą.Teraz cała rodzina liczyła,ze może ja będę w ciązy bliźniaczej (jestem w drugiej ciązy a obie te kuzynki jako drugą miały ciążę bliźniaczą-pierwsze pojedyncze),no ale jednak w moim brzuchu jest tylko jeden dzidziuś.
        Wydaje mi się,że w dzisiejszych czasach rodzi sie coraz więcej bliźniąt z powodu leczenia hormonami i stosowania antykoncepcji. I niekoniecznie jest to zasługa genów.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka