Dodaj do ulubionych

opryszczka na ustach

25.12.10, 19:48
hej kobitki,WSZYSTKIEGO NAJLEPSZEGO Z OKAZJI SWIAT -to tak na poczatek.wywaliła mi poryszczka tzn "zimne" na ustach czym mozna ja smarowac (jestem w 17 tygodniu), gdzies słyszałam ze taka opryszczka jest niebezpieczna dla dziecka,prawda to czy mit?
Obserwuj wątek
    • tretka Re: opryszczka na ustach 25.12.10, 20:30
      Niektórzy mówią że tak, inni że nie, najlepiej idź do lekarza, niech on to oceni. A może na stronie www.bezopryszczki.pl coś o tym jest? osobiście się opryszczką w ciąży nie interesowałam, ale korzystałam z tej strony i można tam dużo inf o opryszczce znaleźć smile
      No i nie zastanawiaj się tylko lecz, żeby potem dziecka nie zarazić
    • wereczka Re: opryszczka na ustach 25.12.10, 21:49
      najlepszego. ja miałam co chwilę - w 2-gim miesiącu, a nawet w 9-atym. W 3 ciążach. wiec chyba to mit. Przynajmniej jeśli chodzi o mnie. Nic się nie przejmuj.
    • mari7 Re: opryszczka na ustach 27.12.10, 10:10
      ja tez dostałam tego ochydztwa w święta, dzwoniłam do mojego gina, specjalnie się nie przejał, kazał kupić zovirax albo vratizolin, w sieci znalazłam jeszcze erazaban, tez lek na oprycha ale mozna go stosować w ciaży, sama się naczytałam o opryszcze i jestem przerazona, to w końcu wirus, moze powodować straszne spustoszenie u dziecka, nie spałam przez to całą noc z nerwów, nie wiem co w takim wypadku było gorsze te nerwy i stres czy ten wirus... ale i tak się śmiertelnie boję.... moze któraś miała w ciąży, moze napisze co mówił jej lekarz..??
      • erivela Re: opryszczka na ustach 27.12.10, 11:19
        Będąc w ciąży trzeba koniecznie sie leczyć bo można zarazić dziecko, a leki antywirusowe sa całkiem bezpieczne dla ciężarnych kobiet, lepiej się przeleczyc niż narażać dziecko na niebezpieczeństwo.
    • paula-1981 Re: opryszczka na ustach 27.12.10, 11:32
      Witam, ja miałam opryszczkę w ciąży 2 razy, 1 tak gdzieś w polowie - gin kazał się smarować Zoviraxem lub Vratizolinem (to w sumie ta sama substancja acyklowir), Erazaban nie można tak jak już ktoś tu pisał (chociaż dla mnie skuteczniejszy o niebo niż acyklowir, ale to poza okresem ciąży), 2 raz miałam jak już szłam do porodu - wtedy to już trzeba bardzo uważać, ja miałam ranę non stop zaklejoną plasterkiem Compeed na opryszczkę i nie wolno wtedy całować maleństwa. Męczyłam sie tak po porodzie chyba z miesiąc, bo oprycha się przenosiła z jednego miejsca w nowe. Na szczęście z dzieckiem wszystko ok, nie zaraziło się, ale trzeba bardzo dbać o higienę rąk po zmianie plasterka. Pzdr
      • dagmaralodz77 Re: opryszczka na ustach 27.12.10, 12:09
        opryszczka jest grożna przy pierwotnym zarażeniu...
        • mari7 Re: opryszczka na ustach 27.12.10, 13:27
          pierwotna czyli gdybym miała opryszczke po raz pierwszy w życiu w ciąży rozumiem, tak? Rozumiem ze jej nie wolno lekcewazyc w ogóle ale nie moge przestać mysleć ze mała może urodzić się z wada słuchu albo wzroku albo w ogóle z jakimis wadami układu nerwowego, zadręczam się moze za późno wzięłam tezn zovirax, moze juz się wirusy zdążyły rozleźć wszędzie..? Nie potrafie przestać się zadręczać...
          • dagmaralodz77 Re: opryszczka na ustach 27.12.10, 13:30
            jesli tak sie zestresowałas mozesz zrobic sobie badanie w klasie A (awidność)... wyjdzie czy zakazenie jest pierwotne czy nie!!!
          • tretka Re: opryszczka na ustach 29.12.10, 13:51
            nawet jak strosuje się maści to i tak wirus rozłazi się wszędzie, bo to że masz go na ustach znaczy że już go wszędzie indziej masz. Nie stresuj się tylko idź do lekarza po prostu zamiast się denerwować. Stres też pomaga wirusowi w rozwijaniu się i namnażaniu
      • tretka Re: opryszczka na ustach 27.12.10, 13:12
        Oj to strasznie miałaś żeby przez miesiąc uważać przy maluszku. Ale dobrze że się nie zaraził, takie małe dziecko może sobie niechcący wirusa np na rogówkę oka przenieść...
    • armaiti1 Re: opryszczka na ustach 27.12.10, 14:48
      Mi lekarz kategorycznie zabronił używania maści przeciw opryszczce w ciąży, ale polecił posmarowanie Amolem. Pomogło od razu - Amol ładnie wysuszył, opryszczka nie rozsiewała się dalej i szybko się jej pozbyłam. Pozdrawiam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka