carlascuzo 22.04.04, 14:25 ...no właśnie, ale jakie? Gdzie i do kiedy trzeba zgłosić dzidzię po urodzeniu? A może są jakieś opłaty skarbowe (hi, hi, hi)? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
fasolka31 Re: TATA ZAŁATWIA FORMALNOŚCI... 22.04.04, 14:30 W ciągu 14 dni od urodzenia należy dziecko zgłosić do Urzedu Stanu Cywilnego, zameldować, zgłosić współdzielni mieszkaniowej (jak tos mieszka) - reszty sobie nie przypominam. I chyba nic nie kosztowało. Fasolka Odpowiedz Link Zgłoś
werata Re: TATA ZAŁATWIA FORMALNOŚCI... 22.04.04, 14:39 do USC trzeba mieć odpis aktu małżeństwa, ja już załatwiłam sobie taki odpis kosztował 15 zł (znaczki skarbowe) Odpowiedz Link Zgłoś
melba76 Re: TATA ZAŁATWIA FORMALNOŚCI... 22.04.04, 18:32 Czy odpis aktu małżeństwa ma jakis termin "ważności"? Odpowiedz Link Zgłoś
werata Re: TATA ZAŁATWIA FORMALNOŚCI... 22.04.04, 18:53 Przypatrzyłam się naszemu aktowi i nie ma tam żadnego terminu ważanosci.W każdym razie nie ma tam takiej informacji. My musieliśmy poprosić urząd o wystawienie kolejnych odpisów ponieważ te, które mielismy "zużyliśmy" podaczas zmiany dowodów osobistych. pozrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
morsk2 Re: TATA ZAŁATWIA FORMALNOŚCI... 22.04.04, 19:12 Akt urodzenia załatwia się w USC w miejscowości, w której się rodziło (a nie tam, gdzie się mieszka jeśli są różne). W przypadku małżeństwa tatuś musi mieć przy sobie akt ślubu i oba dowody osobiste. Zameldowanie następuje "z automatu" tam gdzie jest zameldowana matka. Miesiąc po zgłoszeniu odbiera się PESEL dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś
mokka77 Re: TATA ZAŁATWIA FORMALNOŚCI... 22.04.04, 23:22 werata napisała: > do USC trzeba mieć odpis aktu małżeństwa, ja już załatwiłam sobie taki odpis > kosztował 15 zł (znaczki skarbowe) czy to oznacza, że tatuś, który nie jest formalnie mężem mamusi, nie może zgłosić do USC swojego dziecka?? dyskryminacja? ( Odpowiedz Link Zgłoś
wieczna-gosia nieslubny tez moze ;)) 23.04.04, 07:53 Moze. Ale musi przed porodem jeszcze z mamusia sie udac do USC i uznac dziecko nienarodzone (chodzi po prostu o obecnosc matki- ludzie pobierajacy sie uznaja swoje przyszle potomstwo i ustalaja jak bedzie sie nazywac przed slubem, dlatego pozniej wystarcza obecnosc ojca). Jesli takus nieslubny wraz z mamusia sprawe uznania zalatwia przed ciaza- tatus nieslubny zalatwia sprawe tak jak slubny- nie orientuje sie czy dostaje jakis kwitek z USC ze dziecko uznal i w ktorym USC sprawe sie zalatwia- bo jestem slubna, ale wiem ze wiekszych formalnosci nie ma ) Odpowiedz Link Zgłoś
risa1 Re: TATA ZAŁATWIA FORMALNOŚCI... 22.04.04, 20:43 hmm a jak zrobic zeby dziecko zameldowane bylo w miejscu zamieszkania ojca? gdzie zglosic? mam o tyle "smieszna" sutyacje ze niemoge byc zameldowana tam gdzie moj maz przynajmniej niebede na jakis czas miala mozliwosci sie zameldowac na stale ale mieszkamy razem. moje stale zameldowanie jest mozliwe ale niewczesniej jak za rok. chcialabym zeby dziecko mialo juz tamto zameldowanie i moglo korzystac z osrodka do ktorego nalezy maz. do mojego jest dosc daleko... Odpowiedz Link Zgłoś
morsk2 Re: TATA ZAŁATWIA FORMALNOŚCI... 22.04.04, 21:33 tatuś przy zgłaszaniu musi to wyraźne zaznaczyć. A jeśli jesteście zameldowani w różnych miejscowościach, to najlepiej będzie jak pójdziecie razem. Odpowiedz Link Zgłoś