ninasm 25.04.04, 23:39 WITAM WSZYSTKIE PRZYSZŁE MAMUSIE CZY ZASTANAWIALISCIE SIE O MOZLIWOSCI POBRANIA KRWI PĘPOWINOWEJ CO WY NA TO I JAKI BANK PROPONUJECIE POZDRAWIAM Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dag_red Re: KREW PĘPOWINOWA CZY WARTO 26.04.04, 10:35 Hej Nina, Wlasnie teraz w piatek byłam na wizycie u mojej Pani ginekolog z Karowej. Spoznila sie troche, bo mieli spotkanie z lekarzami na ktorej dyskutowali na temat krwi pepowinowej. Jest tam jakas Pani dr, ktora sie w tym specjalizuje i doszli do nastepujacych wnioskow: 1) Jest to fajna rzecz, ale ciagle w fazie badan i w wielu przypadkach nie sprawdza sie. 2)W Polsce do tej pory bylo 3 przypadki wykorzystania krwi pepowinowej dla pacjenta z czego w 2 przypadkach organizm nie zareagowal poprawnie na wszczepiona krew. Trzeci przypadek jest zbyt swiezy zeby ocenic czy zabieg bedzie mial pozytywny efekt. 3) W Polsce lekarze skupiaja sie glownie nad wykorzystaniem krwi pepowinowej przy rekonstrukcjach ubytkow w sercu po zawalach itp. 4) Krwi pepowinowej jest taka ilosc, ze wystarcza jej dla biorcy, ktorego waga nie przekracza 30kg (tak wiec wchodzi w gre tylko okres dziecinstwa) Lekarze doszli do wniosku, ze jak na razie nie ma sensu inwestowac w krew pepowinowa, no chyba, ze ma sie na tyle pieniedzy, ze nie robi to rodzicom roznicy.... Wielu lekarzy oczywiscie bedzie namawiac do krwi pepowinowej, bo dzialaja tez oczywiscie pod wplywem bankow, ktore przechowuja te krew. Dla nich wszystkich jest to duzy biznes. Ale gdybym miala pieniadze, to pewnie i tak bym sie na to zdecydowala "w razie czego", bo medycyna jednak robi postepy b.szybko... Pozdrawiam Dagamra Odpowiedz Link Zgłoś
ninasm Re: KREW PĘPOWINOWA CZY WARTO 29.04.04, 01:46 witam rzeczywiscie medycyna robi postepy a twoja pani dr jest troche malo poinformowana bo od stycznia br. niemcy namnazaja komorki macierzyste wiec ilosc pobranej krwi nie jest tak wazna wiec pozdrawiam cie i twoja pani dr powodzenia i dobrego rozwiazania pa Odpowiedz Link Zgłoś
magdzik222 Re: KREW PĘPOWINOWA CZY WARTO 04.05.04, 09:21 dag-red pisala o sytuacji w Polsce, wiec fakt ze niemcy romnazaja komorki macierzyste chyba nie swiadczy o tym ze ta lekarka byla niedoinformowana. Moze jestem przewrazliwiona ale czasem lepiej dokladniej przeczytac co ktos pisze i chwilke sie nad tym zastanowic niz komus zrobic przykrosc taka wypowiedzia. Odpowiedz Link Zgłoś
carri Re: KREW PĘPOWINOWA CZY WARTO 26.04.04, 10:44 No wlasnie. Ja nie mam za duzo pieniedzy. Czeka mnie splata kredytu mieszknaiowego, urzadzanie mieszkanka i wyprawka. Ale mimo wszystko zdecyduje sie na pobranie krwi, bo medycyna robi wielkie postepy i za kilka lat moze sie przydac. Oby nie, ale jesli sie okaze, ze jest potrzebna, to czlowiek oddalby cale pieniadze tego swiata. Nie chce sobie wyrzucac, ze na tym oszczedzalam. Odpowiedz Link Zgłoś
werata !!!WAŻNE: zanim odpowiesz na ten post...!!! 26.04.04, 11:46 ...koniecznie zajrzyj tu: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html? f=585&w=11013177&a=11043534 Polecam prześledzenie wcześniejszych wypowiedzi ninysm!!! Jeśli nie chcesz, by Cię wyzwano od "bidoków", obrażnano itp. TO NIE ODPOWIADAJ NA TEGO POSTA! Odpowiedz Link Zgłoś
werata podaję link 26.04.04, 11:48 JESZCZE RAZ LINK: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=585&w=11013177&a=11043534 A JAK NIE ZADZIAŁA KOPIUJĘ PONIŻEJ WYPOWIEDŹ NINYSM: "Re: KREW Z PĘPOWINY PRZY PORODZIE Autor: ninasm Data: 27.02.2004 18:38 widze ze same bidoki w necie siedza i pisza na starych komp.jak wam niewstyd gamonie dla siebie wszystko a dla dziecka to co pozdowko bidoki" Odpowiedz Link Zgłoś
ninasm Re: podaję link 29.04.04, 01:38 czesc jestes stara rura ktora nie ma nic do roboty tylko siedzi i gapi sie w monitor 24h jestes zerem 0000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
nulka100 Re: KREW PĘPOWINOWA CZY WARTO 03.05.04, 20:02 Witam serdecznie...... Przeczytałam wypowiedzi i .....ciśnienie mi się podniosło. Zdaje si, ze Panią Ninę "lekko" poniosło. Troszkę kultury proponuję, jaka szkoda że nie mozna jej kupić w aptece... Jestem zbulwersowana poziomem wypowiedzi, tudzież obrażaniem ludzi bez powodu, a moze z powodu zdemaskowania?????? życzę powodzenia.. Odpowiedz Link Zgłoś
ankka_k Re: KREW PĘPOWINOWA CZY WARTO 03.05.04, 22:11 Dodam, że autorka wątku pojawia się też pod innymi loginami, niestety nie pamiętam już jakimi, ale można poznać po stylu i poziomie pisania. Wątek dot. krwi pępowinowej "puszcza" regularnie, obrażając innych. Raz pisze, że już krew pobrała, za chwilę, że zamierza i pyta gdzie warto... Dziwię się, że moderatorzy nie usuwają tego, ewidentnie ninasm chce zrobić reklamę krakowskiemu bankowi - póki co wychodzi jej to marnie. Pewnie zaraz pojawią się obelgi pod moim adresem - trudno, chcę przestrzec inne przyszłe mamy, pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
magdzik222 Re: KREW PĘPOWINOWA CZY WARTO 04.05.04, 09:25 Mnie sie tez jej wypowiedzi nie podobaja - tym bardziej sa nie na miejscu, ze to forum dla mam oczekujacych dziecka, wiec kultura i zyczliwosc powinny byc fundamentem publikowanych tu wypowiedzi i pogladow. No coz, na niektore osoby nic sie nie poradzi - moze poza calkowita ignoracja w mysle zasady ze im sie kiedys znudzi. Nie przejmujmy sie Dziewczyny i nie denerwujmy! Odpowiedz Link Zgłoś