Dodaj do ulubionych

wielkość zarodka

22.02.11, 12:00
Proszę was o radę, bo jestem załamana. Wczoraj miałam drugie USG.
Bardzo proszę o pomoc w interpretacji wyniku.
"Uwidoczniono trzon macicy powiększony z obecnym pęcherzykiem ciążowym i echem zarodka CRL 2,2mm, GS-25,4mm, co odpowiada 7Hbd 1 dz w/g OM -7Hbd3dni.Kosmówka organziuje się bez ceh przodowania i oddzielania.
W rzucie przyadków echostrukur patologicznych nie uwidoczniono.
Zatkoka Douglasa bez wolnego płynu."
Lekarz powiedział tylko ,że jak na ten tydzień to zarodek jest trochę mały....
Jest to 7 t od ostatniej miesiączki.
Martwię się bardzo. Kolejne badanie za 10 dni, nie wiem jak to wytrzymam.

Martwię się bo jak na ten tydzień zarodek bardzo mały i nie słychać bicia serduszka
Obserwuj wątek
    • kotkowa Re: wielkość zarodka 22.02.11, 12:09
      A miałaś regularne cykle? Obserwowałaś cykle, kiedy mniej więcej masz owulację? Może była później, niż standardowo, wtedy zarodek może być trochę młodszy. Poza tym na tym etapie ciąży bardzo często są takie wątpliwości, to są milimetry różnicy, czasem dziesiąte części milimetra, więc bardzo łatwo o pomyłkę. Trzeba naprawdę dobrego oka i sprzętu. U mnie w 7 tyg. też jeszcze nie było słychać serca, właściwie USG miałam mieć dopiero w 8/9 tc u mojego gina, ale plamiłam i pojechałam na IP. I tam stwierdzono, że zarodka chyba nie widać, a może coś widać, ale lekarz nie jest pewien, czy to zarodek, a jeśli jest to dużo za mały jak na ten tydzień i taki poziom bety HCG, no i że serce też powinno być już słychać. Także rozumiem jak się martwisz, ja tak musiałam czekać 2 tyg. W międzyczasie tylko robiłam bete HCG, która wciąż przyrastała - trochę mniej niż książkowe 66%, ale była już na wysokim poziomie, więc ponoć mogła wolniej rosnąć, aczkolwiek też się tym b. stresowałam. Na wizycie u mojego gina na przełomie 8/9 tc widać już było dużego bąbla i równo bijące serduszko. Także musisz się jakoś uspokoić, bo bardzo często są takie przypadki. U mnie zarodek na dodatek na pewno nie był młodszy, wg usg wychodził o tydzień starszy. Życzę Ci, żeby u Ciebie okazało się podobnie. Możesz teraz jedynie betę zbadać, czy przyrasta.
    • aneta79_1979 Re: wielkość zarodka 22.02.11, 12:20
      o ile dobrze zrozumiałam to wielkość zarodka odpowiada 7 tyg i 1 dniu a w/g miesiączki to jest 7 tyg i 3 dni....IMO wszystko jest ok- wystaczyło że owulacja Ci się o 2-3 dni przesunęła i już zarodek będzie mniejszy a dwa dni to tyle co nic!!! Wystarczy, że źle ustawił wskaźnik pomiaru i już doopa blada wyjdzie inny wynik!!!! Spokojnie!!!!
      • dagmaralodz77 Re: wielkość zarodka 22.02.11, 12:31
        słonko... przy GS ponad 25 mm powinno być słychać serce... ale błąd pomiarowy tez moze wystąpić... dodatkowo nie jest powiedziane ze juz nie bije ... idz kochana w tej chwili na bete, przyjdz z wynikiem. zobaczymy wynik, to napisze czy powinno bic serce czy nie!!! i zobaczymy jaka bete masz kochana i kiedy do powtórzenia!!!!
        doidatkowo czy bierzesz jakies leki- sterydy, hormony tarczycy... czy brałaś jakies leki np przeciwzapalne???
        • sl_onko Re: wielkość zarodka 25.02.11, 12:15
          Kochane powtórzyłam wczoraj (24.02) wynik bety - 118718 (norma jak na 7-9 tydz : 3697-163563).
          Poprzedni wynik bety z 07.02. wyniósł 13727 .
          Do tego progesteron - 141,13 ng/ml.(jestem na luteinie)
          Nic już z tego nie rozumiem.
          • dagmaralodz77 słosnko!!!! beta jest bardzo dobta 25.02.11, 12:29
            przy takiej becie nie moze byc nic nie tak... ona jest rewelacyjna...wzrost oczywiscie jest jak najbardziej prawidłowy.... progesteron rewelacyjny!!!! Tylko to poprzednie usg byo, czy jeszzzce jakies w miedzyczasie, i ewe. kiedy idziesz????
            • sl_onko Re: słosnko!!!! beta jest bardzo dobta 25.02.11, 13:37
              Na usg mam się stawić 02 marca. Będzie to wtedy początek 8 tyg.
              A czy jest możliwe , aby beta rosła a płód się nie rozwijał??
              Dziekuję za pocieszające słowa, chociaż i tak się denerwuję smile
              • dagmaralodz77 Re: słonko!!!! beta jest bardzo dobra 25.02.11, 15:21
                to jest jeszcze mała ciąza... na te chwile moim zdaniem ciaza sie rozwija sie prawidłowo, z pewnoscia bije serce... to za wysoka beta by martwic sie brakiem rozwoju...
              • dagmaralodz77 Re: słonko!!!! beta jest bardzo dobra 25.02.11, 15:21
                to jest jeszcze mała ciąza... na te chwile moim zdaniem ciaza sie rozwija sie prawidłowo, z pewnoscia bije serce... to za wysoka beta by martwic sie brakiem rozwoju...
            • sl_onko Re: słosnko!!!! beta jest bardzo dobta 25.02.11, 13:46
              Pytałaś wcześniej czy biorę jakieś leki. Otóż tak - od wielu lat choruję na niedoczynność tarczycy - biorę tabletki i kontroluję hormony na bieżąco. Z tą tarczycą to tylko same problemy smile
          • cheeringup Re: wielkość zarodka 25.02.11, 12:29
            wiesz....betę powinno się robić co 2 dni, ale to jeśli jest poniżej 1200. Natomiast powyżej 1200 - 6000 bete podwaja się co 4 dni...a jak jest jescze wyzej to jeszcze wolniej... U ciebie wygląda to chyba ładnie...Beta rośnie, ja miałam prog. 137; też na luteinie. Prog. masz ok.
            • dagmaralodz77 do cheeringup 25.02.11, 12:35
              kochana z wiadomoscia wstrzeliłysmy sie w ta samą godzine!!!! no i widze ze wyuczona to ty kochana co do bety juz jesteś!!! Brawo!!! Buziaki i goraco pozdrawiam.... no i kiedy kolejna wizyta u ciebie???
              • cheeringup Re: do dagmara 25.02.11, 14:40
                dziękismile uczę się, uczę...i pewnie niedouczona pozostanęwink
                wizytę mam w poniedziałek i się trzęsę znów... objawy mam słabe bardzo, ale to od początku tak mam w sumie. Zero mdłości jak do tej pory, piesi raz bolą raz nie, ale są nabrzmiałe i żyłki i zmęczenie jest...ale już w pracy wytrzymuję spokojnie i nie kładę się o 19wink No ale to już leci 10 tydzień.... mam nadzieję, że moje serduszko bije mocno i bić będziewink
                • dagmaralodz77 Re: do dagmara 25.02.11, 15:23
                  czekam na wieści!!! cheeringup... ja wiem ze jest wszystko w porzadku...
            • kotkowa Re: wielkość zarodka 25.02.11, 12:38
              Wyglada wszystko super. A o progesteronie takim to ja moglam pomarzyc mimo najwiekszej dawki Luteiny, a i tak bylo dobrze.
    • dimeah Re: wielkość zarodka 22.02.11, 13:35
      Przecież to ciąża wg USG młodsza o 2 dni niż OM!Czym ten lekarz Cię schizuje?!
      Echo zarodka jest,czyli serduszko bije,tak?
      USG na tak wczesnym etapie rzadko dokładnie zmierzy wymiary zarodka,tym bardziej,że nie każdy ginekolog ma super sprzęt.Pęcherzyki ciążowe też nie są zawsze książkowo jednorodne,wystarczy,że lekarz kliknie milimetr od końca fasolki i już jest mniejsza.

Niczym się nie przejmuj,bo stres najgorzej działa na ciążę.
      Ciąża jest,prawie idealnie jak z OM,żywa,zdrowa,nie masz plamień,bóli itp.
      Nic tylko gratulować smile

Może powinnaś zmienić lekarza?
      • dagmaralodz77 Re: wielkość zarodka 22.02.11, 14:11
        dimeah... echo zarodka to obraz usg bez bicia serca... echo zarodka z FHR oznacza zarodek z bijącym sercem.... tak jak piszesz pecherzyki ciazowe nie sa ksiazkowe.... bo np. kiedy ma forme ksiezyca to jak dokładnie zbadać jego srednice!!!???
        • cheeringup Re: wielkość zarodka 22.02.11, 14:21
          moim skromnym zdaniem, to lekarzowi chodziło raczej o wielkość pęcherzyka, który odpowiada 7-mu tygodniowi. Natomiast zarodek to jest malutki jak na 7 tydzień, mój w 6tyg.3d. mial 6,5mm i był w normie, a zarodek rośnie około 1 mm / dobę.
          Ale jak to dzieci... jedne rosną szyciej inne wolniej... może przyspieszysmile
          • dagmaralodz77 Re: wielkość zarodka 22.02.11, 14:48
            cheering pecherzyk ma 25,2 a zarodek bez echa serca ma 2,2 mm... to jest inna sytuacja niz twoja , bo tu nie jest ksiazkowo i sa duze rozbieznosci... a u Ciebie tak nie było!!! Ale tak jak dziewczyna tutaj napisała ze tez miała pecherzyk olbrzym i diagnoza ze nic z tego nie bedzie a jest w 38 tygodniu!!!
            • cheeringup Re: wielkość zarodka 22.02.11, 14:52
              tak tak...ja z Waszych postów po prostu zrozumiałam, że wy odczytujecie, że zarodek wskazuje na 7 tydzieńsmile
              • pokusa84 Re: wielkość zarodka 22.02.11, 18:25
                hmm może i mały zarodek, ale przecież ile się słyszy, że pęcherz jest a zarodka nie a za tydzień jest wszystko ok... To bardzo młoda ciąża i wszystko napewno będzie dobrze smile
        • dimeah Re: wielkość zarodka 22.02.11, 16:31
          No tak,przeczytałam echo serca...
          Różnie bywa z maluszkami,trzeba czekać,niejednokrotnie robią nam miłe niespodzianki smile
          • pokusa84 Re: wielkość zarodka 22.02.11, 18:26
            u mnie zarodek miał 5 mm w 6 tc i 2 dniu.
    • kamelia04.08.2007 Re: wielkość zarodka 25.02.11, 15:48
      nie ma co swirowac i sie załamywać.

Po prostu poxniej zaszłas w ciaze niz w 14 czy 15 dniu cylku i tyle. Gdybys chciała uzywac kalendarzyka jako srodka antykoncepcyjnego, to bys miała niespodzianke. Te tygodnie ciazy, ile i kedy zarodek powienien miec milimetrów, to sprawa umowana i ta umownosc wychodzi u ciebie.

Tez byłam w ciazy "opóxnionej" i przy pierwszej wizycie lekarz powiedział, ze zarodek jest jeszcze mały, ale od razu wyjasnił, ze nie ma sie czym martwic i dlaczego. Przy duzym usg w 10 tyg. tez wyszło "opóxnienie" i tez lekarz od usg tłumaczył, że to nic złego, tylko ze jest mlodszy niz tygodnie ciazy przewidują, a dziecko jest zdrowe i własnie poszło spać.

Ten twój doktorek to tez cymbał bez wyczucia, bo powienien zinterpretowac wyniki i wyjasnic, a nie siac niepokój
      • sl_onko Re: wielkość zarodka 03.03.11, 07:30
        Jestem po wizycie u lekarza... Mam skierowanie do szpitala. zarodek nie rozwija się. Moje przeczucia się sprawdziły.
        • aneta79_1979 Przykro mi.... 03.03.11, 08:26
          przytulam Cię mocnocrying
        • kotkowa Re: wielkość zarodka 03.03.11, 12:55
          Przykro mi strasznie sad Niech się jeszcze upewnią, zrobią betę, czy na pewno nie przyrasta. Przytulam mocno.
          • sl_onko Re: wielkość zarodka 03.03.11, 14:19
            Kochana okazuje się ,że przyrost bety o niczym nie świadczy. Betę produkuje rozwijający się pęcherzyk. Może być nawet pusty!!! Zarodek nie ma wpływu. Dlatego mam taką piękną betę 118000i w myślach do tej pory ,że w takim przypadku to "już napewno nie będzie źle"....
            • m.b.g Re: wielkość zarodka 03.03.11, 16:13
              Dokładnie, moja beta pięknie rosła nawet w 12 tygodniu, a już dawno z tego nic nie było...

Przykro mi.
              • nati-5588 Re: wielkość zarodka 03.03.11, 18:06
                przykro mi starsznie i wspolczujekiss ale glowa do gory... predzej czy pozniej bedzie ok i bedziesz sie cieszyc znow fasolka. A swoja droga dziwne ze te wymiary CRL byly za male ja w 7 tyg i 4 dniu od OM mialam usg i CRL wynosilo 1.37 i moja gin mowila ze jest wszystko w normie. 3 maj sie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka