natchniuza86 28.04.11, 10:27 Witam, Czy majac niedoczynnosc tarczycy (ale nie raka i nie hashimoto), stosujecie w ciazy preparaty z jodem, np. takie typowe zestawy witamin dla ciezarnych, w wiekszosci ktorych jest jod? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
doral2 Re: niedoczynność tarczycy, ciąża i jod 28.04.11, 10:52 o ile wiem, ale może nie wiem wszystkiego, to w niedoczynności tarczycy lekarz zapisuje leki. i sie je stosuje. tak z ciekawości spytam, w jakim zestawie witamin dla ciężarnych jest jod?? Odpowiedz Link Zgłoś
natchniuza86 Re: niedoczynność tarczycy, ciąża i jod 28.04.11, 10:58 W wiekszosci tych, ktorych sklad przegladalam byl jod, np. w Prenatal Complex, ale naprawde w wielu innych rowniez. Odpowiedz Link Zgłoś
iwonagos Re: niedoczynność tarczycy, ciąża i jod 28.04.11, 12:26 Jestem bez tarczycy, od ponad roku suplementuję się hormonem - euthyroxem. Nie biorę preparatów z jodem w składzie. Odpowiedz Link Zgłoś
kassia_34 Re: niedoczynność tarczycy, ciąża i jod 28.04.11, 14:57 Poza lekiem branym od lat (Letrox), od początku ciąży łykam preparat Pregna PLUS – zawiera jod. Odpowiedz Link Zgłoś
dagmaralodz77 do doral 28.04.11, 14:02 Jod jest tez np. w FEMIBION NATAL p.s. a jak z jodem te zestawy witaminowe to będziesz brała Odpowiedz Link Zgłoś
natchniuza86 Re: do doral 28.04.11, 14:58 > p.s. a jak z jodem te zestawy witaminowe to będziesz brała Nie rozumiem? Odpowiedz Link Zgłoś
dagmaralodz77 Re: do natchniuza86 28.04.11, 15:52 post był zatytułowany do doral2!!! Odpowiedz Link Zgłoś
doral2 Re: do natchniuza86 28.04.11, 21:29 dagmaralodz77 napisała: > post był zatytułowany do doral2!!! .." chętnie bym ci odpowiedziała, ale składnia gramatyczne twego pytania jest taka, że nie bardzo czaję o co ci tak konkretnie chodzi... jakoś tak spróbuj po polsku napisać, a nie po polskiemu... Odpowiedz Link Zgłoś
wuika Re: niedoczynność tarczycy, ciąża i jod 28.04.11, 15:49 Mi przy lekkiej niedoczynności (cała reszta wykluczona) poza hormonem dorzucono również jod. W zestawie witaminowym też mam i od kiedy go biorę, sam jod odstawiłam. Odpowiedz Link Zgłoś
dimeah Re: niedoczynność tarczycy, ciąża i jod 02.05.11, 13:07 Njalepiej zapytaj swojego endokrynologa. Mam Hashimoto,zdiagnozowane w 17 tc. Od tego momentu ciąży biorę Euthyrox,ginekolog-endokrynolog kazał brać też jod,bo wcześniej brałam Falvit bez jodu,do witamin dołączyłam więc Jod+multiwitamina z Plussa,bo ma 100% zalecaną dawkę jodu. Odpowiedz Link Zgłoś
sanpja Re: niedoczynność tarczycy, ciąża i jod 03.05.11, 14:59 dimeah absolutnie przy hashimoto stosowanie jodu jest zabronione, zwłaszcza w ciąży ! Co lekarz to opinia, ale mój mi 5 razy powtórzył żebym nie brała witamin dla ciężarnych z jodem. Jod może wywołać wrodzoną niedoczynność u maluszka. Odpowiedz Link Zgłoś
andzialipka Re: niedoczynność tarczycy, ciąża i jod 28.04.11, 19:14 Tak, oprócz euthyroksu lekarka kazała mi brać jod, może być w preparatach witaminowych dla kobiet w ciąży np feminatal. Odpowiedz Link Zgłoś
aga_wer Re: niedoczynność tarczycy, ciąża i jod 28.04.11, 21:45 mam lekką niedoczynność, oprócz euthyroxu mam zlecone jodid 100 i to co w witaminach Odpowiedz Link Zgłoś
mamaryba77 Re: niedoczynność tarczycy, ciąża i jod 02.05.11, 12:24 Przede wszystkim, jesli masz niedoczynność to nie zadawaj pytań na forum tylko biegiem do endokrynologa Wg mojej wiedzy (wyłacznie z autopsji) przy niedoczynności można brać jod (a nawet się powinno). Dla dziecka jest to wskazane, większość preparatów witaminowych dla kobiet w ciąży zawiera jod. Wiem, bo ja mam Hashi i sporo się naszukałam w poprzedniej ciąży preparatu bez jodu. W wypadku Hashimoto nie można brać jodu. Najważniejsze jednak jest to abyś była w trakcie ciąży pod stałą opieką endo. W ciązy jest znacznie większe zapotrzebowanie na Tyroksynę. Ja przed pierwszą ciążą brałam 25 Eutyroxu, a w 9-tym miesiącu już 100. Odpowiedz Link Zgłoś
dimeah Re: niedoczynność tarczycy, ciąża i jod 02.05.11, 13:09 mamaryba77 napisała: " W wypadku Hashimoto nie można brać jodu." Można. Zawsze lepiej skonsultować się z lekarzem,bo na forach i w necie można tylko dostać oczopląsu. Odpowiedz Link Zgłoś
mamaryba77 Re: niedoczynność tarczycy, ciąża i jod 02.05.11, 14:19 dimeah - niestety nie można brac jodu przy Hashimoto!!! Jod pobudza pracę tarczycy, a jesli jest chora (jak w przypadku hashi dodatkowo ją drażnisz). Może zalezy to od stopnia zaawansowania choroby, ale mój endo zdecydowanie zabronił mi łykania jodu nawet w śladowych ilościach. Oczywiście nie jestem ekspertem dlatego proszę aby konsultować sprawę ze specjalistą. Odpowiedz Link Zgłoś
dimeah Mamaryba 02.05.11, 20:24 Nie gniewaj się,ale skoro nie jesteś ekspertem,nie powinnaś podawać dalej takich teorii. Konsultowałam moje Hashimoto z endokrynologiem docentem Krysiakiem z Katowic i ginekologiem-endokrynologiem dr Gawłem ze Śląska również i obaj powiedzieli,że jod w ciąży jest bardzo ważny dla prawidłowego rozwoju płodu i dlatego właśnie go zaczęłam brać. To ww lekarze zdiagnozowali u mnie Hashi. Wcześniej jodu nie brałam ale w ciąży jest on naprawdę potrzebny. Pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
natchniuza86 do dimeah 02.05.11, 20:39 Od ktorego tygodnia przyjmowalas jod w ciazy? Czy to pogorszylo Hashimoto? Czy w ogole cos sie dzialo niepokojacego? Odpowiedz Link Zgłoś
dimeah Re: do dimeah 05.05.11, 20:33 Zarówno Euthyrox jak i jod biorę od 17 tc,czyli na razie 2 tyg,niedługo będę powtarzać badania,zobaczymy jakie są wyniki.A czuję się dobrze.I naprawdę mam fachowego lekarza. Odpowiedz Link Zgłoś
dimeah Re: do dimeah 05.05.11, 20:34 Hashimoto miałam rozpoznane dopiero 2 tyg temu.Wcześniej miałam poporodowe zapalenie tarczycy,nie brałam leków bo hormony miałam ok. Odpowiedz Link Zgłoś
sanpja Re: Mamaryba 03.05.11, 15:11 dimeah to faktycznie dziwne, co ci lekarze powiedzieli. Zgaduję że leczą też na podstawie samego TSH albo TSH i FT4. Jeśli tak nie chciałabym z nimi mieć do czynienia. Oczywiście co lekarz to inna opinia. Przeszłam przez 5 endokrynologów aż trafiłam na tego właściwego, który mi pomógł, ale też każdy z tych pięciu powtarzał mi na każdej wizycie że NIE WOLNO przyjmować jodu w hashimoto a zwłaszcza w ciąży. Jest to niebezpieczne i dla ciebie i dla dziecka. Jod stymuluje pracę tarczycy , w euthyroxie mamy go wystarczająco. Po pierwsze przy stosowaniu jodu antyciała mogą się uaktywnić i będziesz popadać w coraz większą niedoczynność co może też zagrozić dziecku a możesz je nawet stracić, po drugie dziecko może urodzić się z wrodzoną niedoczynnością tarczycy. My z hashimoto powinniśmy tarczycę wyciszać a nie ją stymulować. Ja tak załatwiłam się w 2-giej ciąży gdy brałam jodid. Po ciąży od razu złapała mnie mega-niedoczynność. Zresztą nawet wystarczy poczytać ulotkę Jodid-u. Chociaż być może w witaminach dla ciężarnych jest ich taka ilość, że prawie go nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
mc1505 Re: niedoczynność tarczycy, ciąża i jod 02.05.11, 18:10 ja mając niedoczynnośc tarczycy, brałam w ciąży Euthyrox oraz witaminy bez jodu a dodatkowo Jodid zawierajacy jod (ilość określoną przez endokrynologa) Odpowiedz Link Zgłoś
natchniuza86 Re: niedoczynność tarczycy, ciąża i jod 02.05.11, 18:37 Same widzicie, ze zdania na temat jodu sa podzielone Oczywiscie jestem pod opieka endokrynologa, ale bylam wczesniej u dwoch innych i kazdy z nich mial inne zdanie na temat jodu. Nie musicie mnie wysylac do lekarza, wiem, jak sie zyje z niedoczynnoscia. I prawda jest tez taka, ze w ciazy (jak i nie w ciazy) jestem w stanie sama sobie ustawic dawke euthyroxu na podstawie badan, robie tak od dluzszego czasu. Ale oczywiscie 17 maja wybieram sie na konsultacje do specjalisty. U mnie najwiekszy problem polega na tym, ze tak naprawde nie wiem, czy mam hashimoto, czy nie mam. Nie mam ani przeciwcial w krwi (sprawdzalam dwukrotnie, bo podobno czasem wychodza, a czasem nie), ani obraz usg nie sugeruje hashimoto, a jednak niektorzy endokrynolodzy probowali mi wmowic, ze jest 1% pacjentow, ktorzy maja hashimoto, mimo ze nie widac tego w badaniach krwi i usg. Wole zalozyc, ze jestem jednak wsrod tych 99%, ktore majac dobre wyniki, nie maja hashi Na razie za namowa ginekologa kupilam pregnaPLUS (z jodem) i bede lykala az do 17 maja, potem zobaczymy. Odpowiedz Link Zgłoś
sanpja Re: niedoczynność tarczycy, ciąża i jod 03.05.11, 14:56 Przy zwykłej niedoczynności nie powinno się również stosować jodu. Po pierwsze mogą się wtedy uaktywnić guzki tarczycy takie których nie widać na USG (jeśli są). Po drugie stosowanie jodu w ciąży, może wywołać u matki dużą niedoczynność po ciąży. Nie gra tu żadnej roli pobyt nad morzem. Odpowiedz Link Zgłoś
eliska82 Re: niedoczynność tarczycy, ciąża i jod 04.05.11, 19:01 Hej Ja mam niedoczynność. 27 tydzień. Biorę Euthyrox, a o jodzie lekarz nie wspomniał Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mamaryba77 Re: niedoczynność tarczycy, ciąża i jod 07.05.11, 18:53 Wcześniej pisałam, że jodu w ciąży przy Hashi absolutnie NIE!!! A dzisiaj już taka mądra nie jestem. Właśnie jestem po wizycie u mojego endo i oznajmił mi, ze środowiska endokrynologiczne w naszym kraju doszły do wniosku, że jod daje znacznie większą korzyść dla dziecka niż ewentualne szkody dla matki i zapisał mi jodid 100 (jestem w 7tc). jestem po prostu w kropce. NO COMENTS!!! Odpowiedz Link Zgłoś
tiaraamber Re: niedoczynność tarczycy, ciąża i jod 07.05.11, 21:10 Ja mam hashi i w ciąży (teraz 34 tydz) biorę jodid 100. Zapytałam lekarkę wprost czy to wskazane i bezpieczne. Moja endo twierdzi, że ciąża rządzi się swoimi prawami i w tym okresie podaje się jodid ze względu na dobro dziecka. Konsultowałam to z drugim specjalistą i potwierdził. Poza tym biorę Elevit, który nie ma w składzie jodu. Odpowiedz Link Zgłoś
natchniuza86 JOD - TAK! 17.05.11, 20:59 Wlasnie wrocilam od endokrynologa. ZDECYDOWANIE ZALECA jod w ciazy, nawet w przypadku hashimoto. Stwierdzil, ze w ciazy tarczyca matki przestaje byc priorytetem, a staje sie nim dobro dziecka. Wiec TAK dla jodu. Odpowiedz Link Zgłoś
madzialska.online Re: JOD - TAK! 19.05.11, 07:22 Jestem w 13 tc. Przed ciążą leczyłam się na niedoczynnośc. Przyjmuję pół tabletki Euthyrox 75, od początku maja lekarz dorzucił jodid 100 w dawce 1 tabletka dziennie, a ginekolog przepisał preparat witaminowy Matruelle, gdzie jod jest w dawce 200. Czytałam, że dla ciężarnych zapotrzebowanie na jod wynosi 200-250.Póki co ciężko mi się dostać do endo, wizytę mam na początku lipca. Czy moja dawka nie jest za duża? Odpowiedz Link Zgłoś
natchniuza86 Re: JOD - TAK! 19.05.11, 09:28 Ja dostalam Jodid 200. Gdybym dodatkowo brala preparat witaminowy z jodem, przerzucilabym sie pewnie na Jodid 100. Albo brala Jodid 200 i preparat witaminowy bez jodu (np. Prenatal Classic). Odpowiedz Link Zgłoś