Dodaj do ulubionych

Pessar/Szew.

05.06.11, 19:49
Dziewczyny jeśli miałyście zakładany pessar lub szew to jaką miałyście długość szyjki, że lekarz zadecydował o pessarze/szwie?? Czy musiałyście leżeć czy można było w miarę normalnie funkcjonować (oczywiście bez szaleństw ;D)??
Obserwuj wątek
    • jeza_bell Re: Pessar/Szew. 05.06.11, 20:50
      Szyjka miała długość 15mm w 17tc, potem jeszcze mniej i w 19tc szew. Funkcjonowałam normalnie ale bez extremy.
    • lalcia26 Re: Pessar/Szew. 07.06.11, 09:26
      u mnie w pierwszej ciąży to był 30/31 tydzień z szyjką 1,5cm. Zalecane leżenie do końca ciąży - urodziłam w 36tyg ( wszystko było ok)
      • mikolajek2010 Re: Pessar/Szew. 07.06.11, 11:16
        I nie zalozyli Ci pessara ani szwu?? Leżałaś w domu??
    • gruba_mamma Re: Pessar/Szew. 09.06.11, 01:07
      Mam szew i pessar dodatkowo od 24 tyg.Powodem była zmiana kształtu ujścia szyjki ( lekarz powiedział, że może chciec się rozwierać) plus obciążony wywiad - pierwszy wcześniak. Jeden lekarz zalecił oszczędzający tryb życia i polegiwanie, w szpitalu przy wypisie lekarka kazała jak najwięcej leżeć, w końcu na wizycie kontrolnej u gina który szew zakładał zapytałam i powiedział, że mogę w miarę normalnie funkcjonować ale nie dźwigać i nie wyciągać rąk bardzo do góry.Czyli - nie podnoszę nic, nawet jak zupę robię to nie nalewam wody pod kranem tylko kubkiem(żeby całego gara nie przenosić), dużo odpoczywam i nie dopuszczam do mocnego zmęczenia. Co robię: chodzę , leżę coraz mniej,robię obiad, sprzatam - wycieranie kurzu, zebranie naczyń, prania itp., prasuję,przebieram dziecko. Nie myję podłog, okien, na plac zabaw dziecko chodzi z opiekunka, bo ja z nią nie zaszaleję.Raz na jakiś czas idę do sklepu, chleb , masło, wedlinę przyniosę, na więcej się nie porywam.jestem w 34 tyg.
      • olivka1976 Re: Pessar/Szew. 14.06.11, 13:01
        Ja miałam założony pessar w 29 tc, kiedy okazało się, że moja szyjka ma długość 1.21 cm.
        Z zaleceń - oszczędny tryb życia, dużo leżeć, choć na krótkie spacery też dostałam pozwolenie.
    • kijek82 Re: Pessar/Szew. 14.06.11, 13:34
      nie wiem,nie znam sie,nie jestem lekarzem,w ogole jestem skromnawink,ale slyszalam,ze lekarze odwlekaja czesto zakladanie pessara/szwu...zeby niebyl za dlugo w organizmie
    • agattka_84 Re: Pessar/Szew. 14.06.11, 14:24

18 mm w 30 tc.

Tryb życia mam raczej oszczędny od założenia pessara. sad
    • mikolajek2010 Re: Pessar/Szew. 14.06.11, 17:30
      Przed pessarem miałyście posiew z szyjki macicy czy z pochwy??
      • ewikowa Re: Pessar/Szew. 14.06.11, 17:37
        jesli jest niewydolnosc szyjki stwierdzona, to zaklada sie szew jak najwczesniej - tzn po skonczonym 13 tygodniu. Mozna wlasciwie kiedykolwiek zalozyc, o ile posiew jest 'czysty' itp.
        co do pessaru, to tez mozna zalozyc proflaktycznie wczesniej, ale to tez nie znaczy, ze nic sie nie bedzie dzialo - ja mialam w drugiej ciazy pessar i owszem on trzymal szyjke, ale ujscie i tak sie otwarlo - na szczescie dobrze trafilam do lekarza i wyladowalam na oddzial...i jakims cudem sie ciaza utrzymala do 36tyg.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka