Dodaj do ulubionych

po wizycie

07.06.11, 09:56
czesc lezaczkismile

no wiec tak. Bylam na badaniach prenatalnych i wszystko wyszlo ok. Mam jednego z lewej strony, jednego z prawej i jednego pod pepkiem. Wszystkie maja wlasne lozysko i owodnie - wiec trzy pojedyncze ciaze na razsmile

Balam sie wczorajszej wyzity bo domyslilam sie, ze waga wszystkich trzech jest taka jak jedna ktra sie pchala w 19tyg. ALE...wyobrazcie sobie, ze po pierwsze, nie chodzi o wage dziecia tylko o rozciagliwosc macicy. Dowiedzialam sie, ze teraz w 13 tygodniu mam macice na ok 22 tygodnie a przeciez w 19 zaczely sie schody z starsza - czyli juz od prawie 3 tygodni lezalam plackiem w tym stadium.

Szyjke mam na 3.3cm wiec bardzo ladnie. wszystko zakniete. Mam jezdzic na usg szyjki co dwa tygodnie i jesli sie cokolwiek zacznie dziac to bede miala ten szew zakladany. Lekarka sie bardziej obawia ok 28-30tyg kiedy bede taka duza jak normalnie do porodu i wtenczas moze byc gorzej. Nie musze strikte lezec. Mam prowadzic kanapowo fotelowy tryb zyciasmile

i odetchnelam z ulga przynajmniej do nastepnej schizysmile
Obserwuj wątek
    • m-o-n-i-k-a-82 Re: po wizycie 07.06.11, 12:18
      bardzo, bardzo Ci gratuluję!!! super, że wszystko oksmile kanapowo-fotelowy styl życia w ciąży jest chyba fajniejszy niż ten łóżkowy wink
      obyś jak najdłużej utrzymała ten pozytywny stan smile

Ja wczoraj byłam na wizycie, podobno nie jest gorzej, szyjka trzyma narazie, podobno się nie skróciła, więc ma ok 35 mm. Mała waży 480 g, co mniej więcej odpowiada moim 22 tc. Ale mam jakieś schizy, dzidzia na usg mniej jest ruchliwa niż pierwsze dziecko, i od wczoraj mniej ruchy czuję i słabiej, cały czas sprawdzam, czy mi się wody nie sączą, i w ogóle jakieś czarne wizje mam uncertain
      • aleksa51 Re: po wizycie 07.06.11, 17:47
        Bardzo ci kibicuję i życzę żeby ta ciąża była spokojna. Przy trojaczkach chyba szczytem możliwości jest 35 tygodni ciąży?
        • ewikowa Re: po wizycie 07.06.11, 19:17
          no wiesz, jesli sie uda dluzej to sie tez nic nie staniewink ale tak - koniec 34 tygodnia jest juz dobrzesmile
          • mamba30 Re: po wizycie 09.06.11, 08:53
            a jak się czujesz? Pewnie juz masz spory brzuchal, co? Rety, obyś nie miała takiech wierciołków, jak był mój Miszelek. Kopał prawie non stop i tak mu zostało. A jak pomyślę o Michałku razy trzy, to mi włosy dęba staja. Ałć... big_grin
            • ewikowa Re: po wizycie 09.06.11, 11:39
              a ja sie czuje swietnie - czulam sie tak tylko w pierwszej z moich poprzednich ciazy. Naprawde dobrze. Brzuszek mam spory ale narazie wyglada jakbym przytyla tak wiecej jakos inaczej bo i tak mam 'zapasy wlasne'wink

Ale wiesz jak to jest. teraz mnie nic nie boli wiec czuje sie tak jakbym mogla gory przenosic ale jak tylko mnie cos tak zakluje czy cos to bede takim stresem siala, ze szoksmile taka polaryzacjawink

• m-o-n-i-k-a-82 Re: po wizycie 09.06.11, 11:49
                nawet nie wiesz ewikowa jak ja Ci zazdraszczam tych trojaczkówsmile moim marzeniem od zawsze była ciąża chociaż bliźniacza, ale niestety szanse w mojej rodzinie na bliźniaki są nikłe uncertain no ale ostatnio czytałam, że po 35 roku życia, kobieta może zajść w ciążę bliźniaczą big_grin

a co do dolegliwości i ich barku, to mam tak samo. Czasami coś porobię w domu, wyjdę po truskawki, czy po chleb, bo czuję się świetnie, cieszę się wtedy jak głupia, a potem jak zaczyna mnie boleć brzuszysko to wpadam w panikę, faszeruję się magnezem i nospą i obiecuję sobie, że OD JUTRA plackiem leżę. W pierwszej ciąży było łatwiej leżę, dzieci nie miałam, zima była, więc wychodzić też mi się nie chciało. Teraz jest zupełnie inaczej.
                • ewikowa Re: po wizycie 10.06.11, 14:29
                  wiesz co? a u nas jest tak: moja mama ma 7 siostr, moj tata ma ich 3. Kazda z tych siostr miala przynajmniej 2 dzieci (trojka to taka norma a niektore - patrz moja mama - czworke) NIKT A NIKT NIE MIAL NIGDY CIAZY MNOGIEJ!! A jeszcze dodam ze zadna z wnuczek siostr mojego taty (znacznie od niego starsze) nie maja chociazby blizniakow!

ale tak, majac 38 lat to szansa wzrasta - ale jak widzisz, zadna z kobiet w rodzinie majac dzieci po 35 tez nie miala blizniakow - wiec jestem ewenementem w naprawde licznej rodziniesmile

jeszcze chyba z blizniakami to bym sobie dala rade, ale tym fantem jestem przerazonasmile
              • mamba30 Re: po wizycie 10.06.11, 17:55
                nie ma co się martwić na zapas smile Mam nadzieję, że ta ciąża (jej przebieg) zaskoczy Cię, pozytywnie rzecz jasna smile
    • estepona Re: po wizycie 08.06.11, 14:48
      super, że wszystko w porządku. Gratuluję trzech pojedyńczych ciąż na raz wink Dużo odpoczywaj i postaraj się jak najmniej schizować wink Pozdrawiam i trzymam kciuki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka