Dodaj do ulubionych

wynik posiewu - Candida

06.07.11, 10:39
odebrałam właśnie wyniki z posiewu...oprócz kilku innych bakterii przy którym mam jeden plusik, pojawiła się ta candida przy której są trzy plusiki;/ wizytę u gina mam w piątek...a już zdążyłam się naczytać w necie o tym paskudztwieuncertain i jestem przerażonasad((((((( dziewczyny, powiedzcie, czy któraś z Was miała z tym problem? jak wyglądało leczenie? jak wyglądał poród? czy mogłyście rodzić sn? błagam o jakiekolwiek informacje, bo umieram z przerażenia...przede wszystkim jak się naczytałam o zagrożeniach dla dzieckasad((
Obserwuj wątek
    • krolowa_kier Re: wynik posiewu - Candida 06.07.11, 11:20
      Od tego się nie umiera, więc bez paniki. Candidę (czyli grzybicę) miało, ma i mieć będzie mnóstwo kobiet, zarówno w ciąży jak i niezaciążonych.
      Dadzą ci leki, zapewne dopochwowe, może jakiś probiotyk doustny, podleczysz się kilka dni i koniec sprawy. Pij kefiry, jogurty naturalne, nie jedz słodyczy, możesz stosować zioła do podmywania (popytaj w aptece) lub szare mydło.
      Ciesz się, że to nie jest infekcja bakteryjna, bo takie trudniej wyleczyć.
      • kathrinn82 Re: wynik posiewu - Candida 06.07.11, 11:23
        a ta infekcja bakteryjna też by wyszła w posiewie?
        dzięki za cenne rady, nie przepadam za kefirami itp, ale na pewno się zmuszęsmile spanikowałam, bo wyczytałam, że candida była (czy jest) główną przyczyną zgonów noworodków...więc zrozum moje obawy...powoduje posocznicę, wirusowe zapalenie mózgu i jeszcze wiele innych przerażających chorób;/
        • krolowa_kier Re: wynik posiewu - Candida 06.07.11, 12:10
          Tak, infekcja bakteryjna wyszłaby w posiewie.
          Jestem, nie chwaląc się, specjalistką od infekcji tongue_out W tej ciąży miałam już 4 różne bakterie i dwa razy Candidę, niestety, a do końca ciąży jeszcze mnóstwo czasu, aż strach się bać, co mnie jeszcze może czekać wink Zjadłam już pół apteki, w tym kilka paczek różnych antybiotyków.
          Nie martw się tą infekcją, jeśli lekarze uznaliby, że twojemu dziecku podczas porodu zagraża infekcja w kanale rodnym, to wysłaliby cię na cesarkę. Nie wiem czy cię pocieszyłam, ale mam nadzieję, że tak wink
    • kotkowa Re: wynik posiewu - Candida 06.07.11, 12:32
      Candida jest bardzo czesta w drogach rodnych, zwlaszcza w ciazy. Jak jest jej nadmiar, to sie leczy globulkami, np Gynofemidazol, Gynalgin (ja w ciazy bralam oba). Leczyc trzeba, zeby nie dopuscic do rozwoju grzybicy i zakazenia pecherza plodowego. Rodzic mozna spokojnie naturalnie. To nie jest bardzo grozne.
      • kathrinn82 Re: wynik posiewu - Candida 06.07.11, 13:33
        dziękuję, pocieszyłyście mnie bardzosmile) lepiej nie czytać "głupot" w necie, bo to niezdroweuncertain ehh
        póki co uzbroiłam się w kefiry, zmuszam się do ich picia, i czekam na piątkową wizytęsmile
        • kathrinn82 Re: wynik posiewu - Candida 08.07.11, 17:48
          ...przejęłam się tą candidą, a okazało się, że mam jeszcze o wiele gorsze paskudztwo (był przy tym jeden plusik, więc założyłam, że niewielka ilość, w porównaniu że przy Candidi były trzy plusy:/). Gin powiedział, że tego akurat nie leczy się w ciąży, że antybiotyk będzie podany przy porodzie...na Canadidię tylko dostałam leki...a reszta później...ehh, jak nie urok, to...uncertain
    • zebra12 Re: wynik posiewu - Candida 09.07.11, 07:03
      Ożesz ty, co za zdziwienie. Rzadkość. Niespotykane zjawisko.
      A teraz, kto nie miał nigdy grzybicy pochwy zwłaszcza w ciąży, ręka do góry!
      • kathrinn82 Re: wynik posiewu - Candida 09.07.11, 10:16
        zachowaj swoje złośliwości dla siebie...możliwe że w przeciwieństwie do Ciebie, nie jestem po raz 15sty w ciąży, tylko po raz pierwszy!! po to jest forum, żeby dzielić się obawami i szukać odpowiedzi na nurtujące nas pytania...także zajmij się swoją gromadą dzieciaków i nie zatruwaj życia innymsmile
        • zebra12 Re: wynik posiewu - Candida 10.07.11, 14:31
          Po pierwsze nie mam gromady dzieciaków. Po drugie wszystko przed Tobą i nie wiesz ile razy jeszcze urodzisz. Też kiedyś byłam pierwszy raz w ciąży. A po trzecie dwie moje ciąże zakończyły się śmiercią płodów - zazdrościsz, czy się wyśmiewasz?
          www.swiatelkapamieci.pl/1999/896-pamieci--wilhelm-1998-aniosek-1999.html
    • fiszki Re: wynik posiewu - Candida 09.07.11, 10:26
      Nie martw się candidą, jest b. powszechna w ciąży, bo zmienia się flora bakteryjna, trzeba ją leczyć, tak jak wszystkie infekcje, pewnie dostałaś receptę na antybiotyk od ginekologa, poza tym kefiry, jogurty naturalne, zsiadłe mleko, koniecznie probiotyki, dobry płyn do higieny intymnej (Laktacyd Femina, płyn ginekologiczny albo Pliva Fem F przeciwgrzybiczy), zero słodyczy, białej mąki, drożdży, mało owoców)
      • basia2l Re: wynik posiewu - Candida 09.07.11, 14:29
        Rozumiem Cię doskonale...gdy byłam w pierwszej ciąży też miałam ten problem..wiele osób mówiło,ze to nic takiego, ale i tak martwiło mnie to bardzo, tym bardziej,że ciągle wracało. Lekarze (byłam u kilku) przepisywali clotrimazol lub nystatynę..i uspokajali..
        Wreszcie problem pokonałam- czego i Tobie życzę
        • kathrinn82 Re: wynik posiewu - Candida 10.07.11, 11:13
          dostałam nystatynę na candidę, więc mam nadzieję że będzie ok, do tego kefiry itd, teraz bardziej mnie martwi ten paciorkowiec, na którego antybiotyk dadzą przy porodzie...a co jak nie zdążą? albo coś....ale gin powiedział, że nie leczy się tego w ciąży...
          • pikka6 Re: wynik posiewu - Candida 10.07.11, 15:24
            leczy, leczy.... to zależy od wizji lekarza.
            • kathrinn82 Re: wynik posiewu - Candida 10.07.11, 17:11
              nie mam na myśli Candidiismile tylko inną bakterię...czy tam infekcję...antybiotyk mam dostać przy porodzie, na Candidę mam od razu.
              • kathrinn82 Re: wynik posiewu - Candida 10.07.11, 17:12
                albo może inaczej...powiedział, że gdyby to był np 30-32 tydzień, to podałby leki, bo ta bakteria może przyspieszyć poród, a że teraz nie ma sensu ryzykować, bo i tak w każdej chwili mogę już urodzić.
              • pikka6 Re: wynik posiewu - Candida 10.07.11, 18:53
                też nie mówię o Candidi, tylko S. agalactiae. Niektórzy lekarze tylko przy porodzie dają antybiotyk.... Ale to w sumie już faktycznie wysoka ciąża więc to pewnie to.
                • kathrinn82 Re: wynik posiewu - Candida 10.07.11, 19:02
                  o, o, to własnie takie paskudztwo smile tak mi własnie tłumaczył, że gdyby była młodsza ciąża to inaczej..
    • fiszki Re: wynik posiewu - Candida 10.07.11, 21:16
      Podają antybiotyk na samym początku porodu, więc nie czekaj w domu do ostatniej chwili, jedź od razu, jak zacznie się akcja. On chyba zaczna działać po czterech godzinach.
      • kathrinn82 Re: wynik posiewu - Candida 10.07.11, 21:25
        tak tak, dr też mi mówił, że na początku porodu, i później jeszcze w zależności od tego ile trwa poród - w trakcie lub po, drugi raz...jakoś taksmile
        • kathrinn82 Re: wynik posiewu - Candida 10.07.11, 21:26
          tylko czy będę wiedziała, kiedy będzie początek...big_grin
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka