Dodaj do ulubionych

spiralka a ciąża??

23.08.11, 12:08
Witam, czy któraś z Was miała przypadek zajścia w ciążę, mając w sobie wkładkę?? Zastanawia mnie to. Moja koleżanka ma mirenę od kilku miesięcy i teraz jej się spóźnia okres - 4 dzień. Ona jest przekonana, że nie jest w ciąży, bo przecież jest zabezpieczona. Jak sądzicie może być w ciąży?
Obserwuj wątek
    • nomya Re: spiralka a ciąża?? 23.08.11, 12:14
      Jak to mój lekarz ostatnio powiedział, "w naturze nie ma nic pewnego na 100%" wink Miał rację, a ja jestem tego doskonałym przykładem- ciąża po niemal 10-ciu latach nie stosowania zabezpieczeń i w międzyczasie diagnozy wykluczającej ciążę big_grin
      https://www.suwaczki.com/tickers/88c53e3kra97fyvi.png
      • klara-poisencja Re: spiralka a ciąża?? 23.08.11, 12:55
        leżałam na porodówce z dziewczyną,która zaszła w 4 ciążę mając założoną spiralkę uncertain
        • mikusia_k Re: spiralka a ciąża?? 23.08.11, 13:52
          jeśli kobieta decyduje się na spiralę to każdy lekarz powie jej,że co pół roku musi się zgłosić na kontrolę ginekologiczną a co rok na kontrolne usg-czy wkładka się nie przesunęła...

ja miałam moją 4 lata i na kolejnej rutynowej kontroli okazało się,że wkładka przesunięta i trzeba usunąć,bo nie daje gwarancji antykoncepcyjnej...

Mirena jednak nie jest zwykłą wkładką ale wkładką hormonalną więc w jej wypadku bezpieczeństwo jest zdecydowanie większe,gdyż prócz zabezpieczenia czysto technicznego-mechanicznego, wydziela również hormony i raczej przy tego typu wkładce bym się nie martwiła o nieplanowane zajście w ciążę

zawsze lepiej zamiast pytać w necie o szansę na zajście koleżanki - machnąć test albo betę z krwi - i wszystko będzie jasne wink
          • doral2 Re: spiralka a ciąża?? 23.08.11, 14:44
            przy mirenie nie ma regularnej miesiączki.
            ba, może jej wcale nie być przez 4 lata.
            niech se koleżanka teścik zrobi, zamiast panikować i zgadywać.
            • yvona73pol Re: spiralka a ciąża?? 23.08.11, 15:02
              Znam jedna taka osobe, ale nie wiem jakiego typu wkladke miala.
              To jej drugie dziecko, pierwsze z tabletek big_grin
              • ty_nia Re: spiralka a ciąża?? 23.08.11, 16:07
                Znam 2 dziewczyny które zaszły w ciążę mając wkladkę.Chciałam sobie też założyć po porodzie, ale chyba jednak zrezygnujęuncertain
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka