Dodaj do ulubionych

Boje sie kolejnej ciazy

10.11.11, 16:45
Moze to dziwne co dla niektrych ale chociaz chcialabym juz miec drugie dziecko to bardzo boje sie nie tyle samej ciazy co porodu. Moje pierwsze dziecko ma juz 3 latka i chcialabym zeby milo braciszka albo siostrzyczke. Ne boje sie moze samego bolu zwiazanego z porodem bo wiem ze z tym jakos dam rade. Przy pierwszym porodzie mialam problemy z cisnieniem 190/160, ciaze znioslam super bez problemow a na koniec takie cos, pelno lekarzy, pielegniarek, strach przed tym co bedzie, kroplowki leki, az ciarki mnie przechodza na mysl o tym wszystkim. wiem ze kazda ciaza inna i moze tym razem nie bedzie tak zle (no wlasnie moze)...
Obserwuj wątek
    • marzena604 Re: Boje sie kolejnej ciazy 10.11.11, 16:54
      Jakbym czytała o sobie, tyle, że mi dojście do siebie zajęło prawie 7 lat... Też ciąża ok, poród-wiadomo, jak poród, ale pobyt w szpitalu wspominam jak jeden wielki koszmar... Teraz jestem na etapie starania się o dziecko, tylko nie wiem czy za długo nie zwlekałam, bo coś zaciążyć nie mogę-już ponad pół roku próbujemy, a z synem za 2 razem się udało...
      Powiem tak, jak mi kiedyś powiedziała koleżanka-zajdź w ciąże, a potem już pod stół nie uciekniesz, będziesz musiała urodzić wink
      Myślę, że przy drugiej ciąży/porodzie lekarz weźmie pod uwagę to, co się działo za pierwszym razem. Może omów to z nim zanim zajdziesz w ciąże?
      Pozdrawiam
    • mamalgosia Re: Boje sie kolejnej ciazy 10.11.11, 16:58
      Też się bałąm za drugim razem bardziej niż za pierwszym - bo już wiedziałam, a pierwszy poród miałam okropnysad Zdecydowałam się jednak mimo wszystko. NO i było o wiele lepiej. Czego i Tobie życzę
      • mama-w Re: Boje sie kolejnej ciazy 10.11.11, 18:35
        ja mam 4letnią córkę i mam złe wspomnienia z pierwszego porodu,2mieś nie mogłam dojść do siebie,bo miałam vacuum i zrobiły mi się krwiaki ale zdecydowałam się...myślę sobie a może teraz będzie łatwiejsmile
    • patoga Re: Boje sie kolejnej ciazy 10.11.11, 22:08
      Ja też się bałam, może nie tyle porodu co komplikacji poporodowych. Czekałam 5 lat zanim zdecydowałam się na kolejne dziecko. Drugi poród przebiegł ciut szybciej i o wiele sprawniej.
    • kotkowa Re: Boje sie kolejnej ciazy 15.11.11, 12:00
      Też się boję drugiej ciąży, choć bardzo jej pragnę i planujemy już drugie dziecko. Moja ciąża nie była bezproblemowa - na początku plamienia, problemy z progesteronem, potem przedwczesne skurcze, na końcu nadciśnienie. Poród miał być naturalny, nie bałam się - niestety skończyło się cc, męczyłam się w wielkich bólach ponad 20h, aż łaskawie odkryli, że dziecko jest w ułożeniu potylicowym tylnym wierzchołkowym, co uniemożliwia poród naturalny. Ja się nie boję o siebie, tylko o dziecko. Nie boję się bólu, wymiotów, leżenia, niczego... boję się tylko, żebym szczęśliwie donosiła i urodziła zdrowe dziecko.
      • gosiapatrycja Re: Boje sie kolejnej ciazy 16.11.11, 14:32
        ja też potwornie bałam się zajść drugi raz w ciążę. Decyzja o ciąży zajęła mi trzy lata. Niestety ale miałam dwa poronienia i udało się dopiero po 8 latach. Pierwszy poród miałam na oxytocynie i był strasznie bolesny. Ciąża natomiast przeszła mi rewelacyjnie. Żadnych dolegliwości. Czułam się świetnie. Natomiast druga ciąża to już był ciągły strach o malucha. Plamienia, twardnienie brzucha, bóle brzucha itp. Do porodu przygotowywałam się od samego początku ciąży. Wyszukałam szpitala w którym jest zzo bez płatne i zamówiłam położną do porodu. Poród szedł błyskawicznie właśnie dzięki położnej która wiedziała co zrobić żeby przyspieszyć poród. Przeżyłam go świadomie właśnie dzięki zzo.
    • nives1 Re: Boje sie kolejnej ciazy 16.11.11, 16:05
      No to była połowa powodów dla których nie chciałam miec drugiego dziecka, druga połowa oscylowała gdzies miedzy finansami i wyjsciem juz z pieluch co był niezwykle wygodne.

No cóż - życie - lub tez jak to mówia niektórzy namietnosć- zdecydowała za nas kiedy juz w zasadzie oswiadczyłam mężowi że drugiego nie chcę

teraz jestem w 8 mc - dolegliwości ciażowych milion wiecej niz przy pierwszej ciaży - mam nadzieję ze choć poród pójdzi e ok .... tym razem....
    • trwe Re: Boje sie kolejnej ciazy 16.11.11, 16:24
      Czy w związku z tymi komplikacjami nie dostaniesz z góry skierowania na cesarskie cięcie?
    • kdys Re: Boje sie kolejnej ciazy 16.11.11, 20:24
      Przy takim nadciśnieniu jak podała autorka wątku, to problemem nie jest cesarka czy poród naturalny, tylko żeby donosić dziecko. I dlatego ja nie wiem czy będę miała odwagę zdecydować się na drugą ciążę.
      • kotkowa Re: Boje sie kolejnej ciazy 17.11.11, 12:15
        Ale autorka nie miala takiego nadcisnienia w ciazy, tylko przy samym porodzie. A wtedy mozna przeciez szybko dzialac, ja przy porodzie mialam kontrole cisnienia co pol godziny chyba, bo mialam nadcisnienie indukowane ciaza, ale unormowane dzieki dopegytowi. Gdyby cos sie dzialo przy porodzie, to biora na cc i juz.
    • anna_boleyn Re: Boje sie kolejnej ciazy 18.11.11, 10:52
      ja tak miałam, pierwszy poród z rzucawką, nadciśnienie wynikające z ciąży, gestoza.. poród groza, cięzki stan mój, dziecka... nadciśnienie po ciąży zostało, 5 latach znowu jestem w ciązy, niby 19 tydzień, a ciśnienie już lubi skakać, panicznie boję się porodu,ale mam lekarza, który mnie stopuje, uspokaja, tłumaczy. Mam nadzieję że obejdzie się bez gestozy, i dotrwam do końca bez niespodzianek,
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka