Dodaj do ulubionych

Druga cesarka?

22.11.11, 09:45
Słuchajcie kochane! Czy po cesarce powinno się mieć także cesarkę czy zezwala się na poród naturalny? Pytam, bo ide niedługo do lekarza i wiem, że pewnie będzie mi ględził że on zaleca cesarkę skoro miałam już jedną. Jakie macie doświadczenia, lub wiedzę na ten temat?
Obserwuj wątek
    • kahakasurdo Re: Druga cesarka? 22.11.11, 09:47
      Wcale niekoniecznie trzeba mieć cesarkę. Moja kuzynka po pierwszej cesarce zaszła szybko w ciążę, bo po kilku miesiącach, a drugie dziecko mimo to urodziła SN.
      No ale lekarz chyba najlepiej Ci doradzi.
      • mom6 Re: Druga cesarka? 22.11.11, 10:10
        Pierwsze dziecko urodziłam przez cc, obecnie nastawiam się na próbę porodu sn, mama nadzieje ze się uda. Lekarz poinformował mńie iż pierwsze cc nie jest wskazaniem do kolejnego. Psa wrak na forum bo pytałam już o to dziwewczyny i sporej grupie udalao się szczęśliwie urodzić sn.pozdrawiam
        • mom6 Re: Druga cesarka? 22.11.11, 10:15
          Wejdź na forum gazety dobry porod tam przeniesiońo mój post znajdziesz tam wiele innych podobnych
    • esr-esr Re: Druga cesarka? 22.11.11, 10:14
      to zależy przede wszystkim od tego kiedy i z jakiej przyczyny miałaś cięcie. ja miałam cc dwa lata temu ze względu na ułozenie córy, teraz lekarz stwierdził że na razie (38tc) nie ma przeciwskazań do porodu naturalnego.
      zdaniem mojego gina aktualnie pierwsze cięcie nie jest bezwzględnym wskazaniem do drugiego, chyba że już teraz wiadomo że są powody medyczne do takiego porodu. generalnie czeka się na poród naturalny, nie wywołuje się, jeśli są jakiekolwiek problemy to wtedy od razu cięcie (tzn nie czeka się nie wiadomo ile godzin czy akcja pójdzie do przodu czy nie). wolno Ci odmówić wywołania (chociaż nie powinni nawet proponować), wolno odmówić nawet porodu naturalnego (podpisujesz odpowiedni druczek i awanturujesz się o swoje prawa), znieczulenie zależy od stanu blizny i postępu porodu, jeśli dziecko ma powyżej 4,5 kg to też powinno być cięcie. - to wszystko co wiem od mojego lekarza, sama czekam jak to wyjdzie w praktyce smile
    • kotkowa Re: Druga cesarka? 22.11.11, 12:00
      Nie, jesli nie ma innych przeciwwskazan to probuje sie porodu naturalnego, ale masz tez prawo go odmowic, gdyz ryzyko pekniecia macicy po uprzednim cc jest wieksze. Jak zdecydujesz sie na sn, to powinnas byc stale monitorowana ktg podczas porodu i w razie przedluzania sie porodu szybciej decyduja sie na cc. Nie powinno sie tez podawac oksytocyny kobietom po cc.
    • deodyma Re: Druga cesarka? 22.11.11, 12:36
      jesli mialas juz cesarke, wtedy w 50% masz wskazania do kolejnej.
      jesli akcja zacznie sie przed terminem, mozewsz rodzic naturalnie, ale po terminie nie beda wywolywali Ci porodu i beda kroic.
      mialam dwie cesarki.
    • lilka69 Re: Druga cesarka? 22.11.11, 13:12
      obecnie nawet namawia sie kobiety do sn po jednym cc. mialam 2 cc. w tym drugie w prywatnej klinice miedzy innymi po to aby nikt mi z nienacka nie kazal rodzic sn.
      • gazeta_mi_placi Re: Druga cesarka? 22.11.11, 14:16
        Kto to jest "nienacek"?
        • marysiasss Re: Druga cesarka? 22.11.11, 15:22
          Pierwsza cesarka była powodem braku postępów w porodzie. 18h próbowałam. 15 dni po terminie zaczęli mi wywoływac poród, podali oksyotcynę, przebili pęcherz płodowy, a po 18h miałam zaledwie 3,5 cm rozwarcia. Dodatkowo prawdopodobnie synek był za duży jak na moje gabaryty (3650 ważył) i za nic nie chiał wejść w kanał rodny. Chciałabym rodzić sn bo ciężko dochodziłam do siebie po cesarce, ale nie będę sie upierać jeśli lekarz postanowi inaczej.
    • m.b.g Re: Druga cesarka? 22.11.11, 15:43
      Po cc 3 lata temu miałam teraz, przynajmniej pierwsze 50 godzin, poród sn wywoływany oksy.
      Później ze względów na dziecko miałam cc, jednak rozmawiałam już z lekarzem, jesli zdecyduje sie na kolejne dziecko, bede mogła rodzic sn, jesli stan blizny na to pozwoli.

Standardy niemieckie.
      • jasisi Re: Druga cesarka? 22.11.11, 16:21
        Mam pytanie do esr-esr: jeżeli jest się po jednej cesarce ma się prawo odmóiwć porodu sn?
        to tak "z urzędu" przysługuje? Pytam bo moja siostra miała cc, teraz jest w ciąży i odstep pomiędzy dziećmi będzie 2 lata i 2 miesiące, no i ona zdecydowanie woli cc,
        przy tamtym porodzie 2 doby męczyła się z bólami i bez postępu, aż wreszcie zrobili jej cc.
        Teraz chce mieć znowu cc, ale lekarka do której chodzi państwowo, powiedziała ze cc już je nie przysługuje bo miną 2 latasad
        • deodyma Re: Druga cesarka? 22.11.11, 18:22
          > Teraz chce mieć znowu cc, ale lekarka do której chodzi państwowo, powiedziała z
          > e cc już je nie przysługuje bo miną 2 latasad

dziwne...
          u mnie roznica miedzy dzieciakami wynosi 3 lata i 3 msc a ordynator osobiscie mnie poinformowal, ze mam w 50% wskaznia do kolejnej cesarki.
          chodzilam do lekarza, ktory ma podpisana umowe z NFZ oraz rodzilam w szpitalu panstwowym.
        • esr-esr Re: Druga cesarka? 23.11.11, 13:10
          wg mojego lekarza taka odmowa przysługuje każdej pacjentce (u mnie też będzie ponad dwa lata, dokładnie 2 lata i 3 mce). nawet na forum "dobry poród" było cos takiego omawiane - ekspert pisał o takiej możliwości. mój gin twierdzi że wynika to ze standardów i zaleceń europejskich, ale dokładnie nie wiem z czego. że w takim przypadku muszę podpisać dodatkowe dokumenty odnośnie tego, że jestem świadoma powikłań - można to zrobić już w 39 tygodniu. ja chodze prywatnie do lekarza, ale on pracuje również w szpitalu normalnie na NFZ więc nie sądzę żeby to był jego wymysł. nie wiem też jak teoria ma się do praktyki - o cięcie krocza też powinni pytać a nie zawsze to robią, wiesz jak jest.
          niech siostra drąży temat. jak coś znajdę to podlinkuję.
          • esr-esr Re: Druga cesarka? 23.11.11, 13:11
            znalazłam ten watek z forum "dobry poród"
            forum.gazeta.pl/forum/w,548,105564805,105596250,Re_Czy_moge_sie_nie_zgodzic_na_porod_sn.html
            • zebra51 Re: Druga cesarka? 23.11.11, 18:12
              Pierwszy poród po próbie sn skończył się cesarskim cięciem. Powodem było nieprawidłowe wstawienie się dziecka w kanał rodny. Drugi raz rodziłam miesiąc temu i tym razem miała cc. Prawda jest taka, że kobieta musi wyrazić zgodę na poród sn po uprzednim cc, ale często lekarze o tym nie informują. Ja, zgłaszając się do porodu na wstępie nie wyraziłam zgody na poród sn, podpisałam stosowne oświadczenie i nikt nie robił żadnych uwag i nie komentował mojego wyboru.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka