Dodaj do ulubionych

Waga w ciazy

22.11.11, 11:03
Jestem w drugiej ciąży i jestem trochę przestraszona przyrostem wagi w pierwszej ciąży stanelam na 15 kg obecnie 29 tydzień i już 13'5 kilo a do końca jeszcze długo.
napiszcie jak to jest u was, boje się ze nie będzie łatwo się tego balastu pozbyć.
Obserwuj wątek
    • nomya Re: Waga w ciazy 22.11.11, 11:30
      Ja na dzień dzisiejszy +18 uncertain
      Pocieszyłam Cię? big_grin
    • karlibartki Re: Waga w ciazy 22.11.11, 11:34
      ja koncze 31tydzień i na plusie niecałe 5kg,ale to chyba tylko dlatego że złapałam cukrzycę ciążowa i jestem od dawna na diecie ...
      to moja druga ciąża w pierwszej w tym tygodniu było na plusie 13kg,i tyle zostalo bo ciąża rozwiązana w 32tc,

mam koleżanki co przytyły po 25-30kg,dużo ale szybko wracały do formy:0
      • mom6 Re: Waga w ciazy 22.11.11, 11:47
        Dziękismile
        • mama-w Re: Waga w ciazy 22.11.11, 11:52
          ja skończyłam ciążę z wagą +12 a teraz jestem w 36 tc i już +12 a w ostatnich miesiącach tyje się najwięcej.
          • e-edka Re: Waga w ciazy 22.11.11, 12:07
            ja na plusie 18, a troszkę czasu zostało, więc poprawiam wynik z pierwszej ciąży o jakieś 2 kg.
          • malinkowa81 Re: Waga w ciazy 22.11.11, 20:39
            niekoniecznie -> ja w poprzedniej ciąży najwięcej tyłam w jej pierwszej połowie, a ostatnie miesiące to po dodatkowym kilogramie każdy tylko
          • sposobuzycia Re: Waga w ciazy 25.11.11, 13:14
            18 tydzień i ani rama więcej... niby fajnie, ale zaczynam się martwić... bo małe w zasadzie większe niż czas ciąży wskazuje...
    • pysio.koszmarek Re: Waga w ciazy 22.11.11, 12:15
      W pierwszej ciąży przytyłam 18 kg, po 6 miesiącach miałam 3 kg mniej niż przed ciążą. Teraz jestem w 36 tyg i w sumie przytyłam 12 kg. Nie martw się, zrzucisz szybko przy dwójce dzieci wink))). Myśl tylko o maluszku i nie zadręczaj się wagą!
    • akromalpka Re: Waga w ciazy 22.11.11, 12:34
      ja jestem w pierwszej ciaży 28tydzień plus 5kg, ale do końca jeszcze daleko. W ramach pocieszenia moja koleżanka 25 przytyła w ciaży i szybko wraca do dawnej wagi.
      • toya666 Re: Waga w ciazy 22.11.11, 15:43
        W 19 tc mialam 2kg na plusie. Za tydzien kolejna wizyta i wazenie. Ale teraz bedzie szybsze tempo przybierania... uncertain
    • kobietka_29 Re: Waga w ciazy 22.11.11, 13:20
      do konca ciazy przytylam 12 kg. po tygodniu od porodu wazylam juz tyle, co przed ciaza.
    • tourterelle Re: Waga w ciazy 22.11.11, 14:26
      Ja jestem w 40 tyg., 25 na plusie. Trochę się martwię, ale mam nadzieje, że jakoś zrzucę, inaczej sobie tego nie wyobrażam. Zawsze byłam z tych bardzo szczupłych uncertain
    • nives1 Re: Waga w ciazy 22.11.11, 15:02
      Wiesz sama wysokość tej wagi to akurat mniejszy problem (no chyba ze jest zwiazana z chorobą). Tak naprawde istotniejsze jest z czego sie te kilogramy wzieły. W przypadku wiekszości kobiet jeśli to są czekoladki, cukierki i inne tuczące sprawy to zrzucić bedzie ciężej, jeśli żywisz sie normalnie, to mozesz byc dobrej myśli. No przynajmniej u znajomych mam to się sprawdza.
      Ja w drugiej ciąży teraz tyje nieco mniej niz w pierwszej, ale żywie sie zdecydowanie lepiej. Po pierwszej ciaży konieczna była dieta mimo ze przytyłam znosnie bo 13 kg. Oj ale ile ja czekolady zjadłam big_grin
    • summerspring Re: Waga w ciazy 22.11.11, 15:07
      Już prawie dobiłam do 19 kg- 35 tydzień. uncertain Jadłam białe bułki, czekoladę, pizzę naleśniki i tak teraz mam. Opamiętałam się, jem więcej warzyw i owoców i waga stanęła.
    • marygirl Re: Waga w ciazy 22.11.11, 19:41
      w ciąży przytyłam 22 kg no ale na koniec ciastek to sobie nie żałowałamsmile teraz 4, 5 mies po porodzie zostało mi jeszcze 2,5 nadbagażu ale mam nadzieje ze jakosto zwalcze smile
    • czarna-owieczka Re: Waga w ciazy 22.11.11, 21:58
      W pierwszej ciąży przytyłam 16 kg, miesiąc po porodzie wazyłam tyle co przed ciążą, z tym, że mimo karmienia piersią przytylam potem 10 kg, bo nie zdrowo sie odzywialam. Potem schudłam 3 kg.
      Tą ciązę zaczynalam z pulapu 67 kg, ale na poczatku ciązy spadlam do 65 kg i dlugo bylam na tym minusie. Teraz jestem w 32 tygodniu i mam 7 kg na plusie, czyli waze 72 kg. Nie pilnuje jakos diety. Jak mam ochote to jem slodkie, no i pije cole, duzo.
      Niewiele przytylam, ale ciesze sie bo mam wzrostu 151 cm czyli nadwaga i tak ogromna.
    • kijek82 Re: Waga w ciazy 24.11.11, 11:03
      do 38 - 13kg, w ostatnim 39 - 15kg. 2 tyg po porodzie - minus 12kgsmile, wiec sie nie przejmuj
      • kijek82 Re: Waga w ciazy 24.11.11, 11:04
        aha-nie karmiac piersia
        • anussia1989 Re: Waga w ciazy 24.11.11, 11:50
          Ja przytyłam w I ciąży 26kg,zrzuciłam wszystko w ciągu 6 miesięcy,nie karmiłam piersią.Teraz jestem w drugiej w 18tygodniu i przytyłam narazie 4kg
    • clapton1985 Re: Waga w ciazy 25.11.11, 11:42
      W pierwszej ciąży przytyłam 12 kg (bdb się odżywiałam). W szpitalu leżałam z 2 tyg i jak wróciłam do domu to moja waga wskazywała mniej niż przed zajściem w ciąże. Schudłam zbyt szybko i brzuszka po cesarce ciężko mi się pozbyć. Teraz jestem w 15tyg i jak narazie nieprzytyłam nic. Pewnie niebawem się zacznie. W pierwszej ciąży waga podskoczyła mi po 7 m-cu. Jak będzie teraz nie wiem. Jem to na co mam ochote, bo jak urodze to już nie będzie kolorowo. Wszystko, ale z umiarem. Pozdrawiam i brzuch do góry.
    • ulaula Re: Waga w ciazy 25.11.11, 22:38
      myślę, że wszystko zależy od kobiety. Ja przytyłam w ciąży 22 kg, a nie objadałam się wcale - co więcej pod koniec ciąży jadłam praktycznie same owoce - bo upał był niemiłosierny i nic innego mi nie wchodziło i nadal mega tyłam (pewnie zatrzymanie wody). Lekarz na każdej wizycie mi mówił, żebym już tyle nie jadła bo zawsze było za dużo na wadze. Mimo takiego przyrostu bez diety i bez żadnych starań w ciągu 4-5 tygodni wróciłam do wagi sprzed ciąży.
    • leneczkaz Re: Waga w ciazy 26.11.11, 08:50
      Mam 17+.. W poprzedniej ciąży sieknęłam ponad 20 (po 20-stce przestałam się ważyć) i pewnie teraz będzie tak samo.
      Zrzucałam wagę ok pół roku.. ale bez szaleństw. Jak ktoś ma parcie to pewnei w 3 m-ce zrzuci.
    • tomelanka Re: Waga w ciazy 28.11.11, 13:52
      ja przytylam 20 kilo, jadlam to na co mialam ochote (ale najczesciej sie zmuszalam uncertain), tyc zaczelam dopiero gdzies od polowy piatego miesiaca
      teraz niecale 2 tyg. po porodzie zostal mi tylko maly flaczek jak siedze wink ale czekam na dzien kiedy bedzie mozna jakies intensywniejsze cwiczenia zaczac wink
    • mobbe Re: Waga w ciazy 28.11.11, 18:02
      Waga przed pierwszą ciążą - 49 kg, w ciąży było maksymalnie 62 kg ( + 13 kg)
      Waga przed drugą ciążą taka sama - 49 kg, teraz 39 tc - 64,5 kg (+15,5 kg)

Na szczęście zajmowanie się dzieckiem + karmienie szybko zbija wagę. 3 miesiące po pierwszym porodzie miałam 47 kg.
    • mamkropka Re: Waga w ciazy 28.11.11, 20:06
      ja już jestem 3 m-ce po porodzie w I trym przytyłam 2 kg, w II - 9 kg a w ostatnim nic (dieta cukrzycowa w ostatnim trymestrze). Po wyjściu ze szpitala ważyłam tylko 2 kg więcej niż normalnie a teraz już mam 5 g na plucie - dieta matki karmiącej i niepohamowany apetyt na słodycze przy karmieniu piersią sad
    • e-renata1 Re: Waga w ciazy 28.11.11, 20:52
      witam mam na imię Renata mam dwie córki. Gdy urodziłam pierwszą w ciążę zaszłam trzy miesiące pużniej,,, najpierw szok ogromny jak ja sobie poradzę, ale później wszystko wróciło do normy. w pierwszej przytyłam 22kg. a w drugiej 25kg. obecnie mają 2i3 lata a ja ważę 52kg. w ciąży przybywa na najwięcej wody więc po porodzie prawie w całości wracamy do normy.... najważniejsze to żeby wszystko było w porządku a zbędne kilogramy same znikną w czasie codziennej krzątaniny znikna. pozdrawiam
      • mom6 Re: Waga w ciazy 30.11.11, 14:15

Dziękuje za wszystkie relacje......już nie staje tak często na wadze...może i lepiej!!!
        Pozdrawiam
        • czarna-owieczka Re: Waga w ciazy 30.11.11, 14:26
          Ja ważę się średnio co 3 tygodnie, w dzień kiedy mam wizytę u doktora. smile

• mom6 Re: Waga w ciazy 30.11.11, 19:33

Co mnie podkusilo stanelam na wadze...i szczęśliwa nie jestem plus 14 a to dopiero zacznie się 30 tydzień. Miałam zamiar stanąć w czarnym scenariuszu na 20. Już ograniczylam cukru, pieczywo, jasne makarony. Jak to potem zrzucić. Pociesza mnie fakt ze Wam się udało.
            • e-milia1 a ja sie martwie, ze mam 6 na plusie 30.11.11, 19:42
              w 23 tygodniu... dziwie sie, ze wasi lekarze tak spoko do tego podchodza, maja ostatnio to sie tak tej wagi przyczepila... a co do stracenia, znam dziewczyny, ktore szybko pozbyly sie tych 20 kg a takze i takie, ktore do dzis nadwage tlumacza ciazami..... fakt jest taki, ze bardzo czesto bardzo trudno zrzucic te kilogramy i dlatego powinna sie juz w ciazy uwazac i troche pilnowac.... sama w pierwszej ciazy przytylam "tylko" 15 kg i walczylam z pozostalosciami prawie rok. karmienie piersia powodowalo u mnie tycie a nie chudnieci. zeszczupalalam dopiero po zredukowaniu karmienia a potem po odstawieniu.....
              • leneczkaz Re: a ja sie martwie, ze mam 6 na plusie 04.12.11, 08:12
                Tylko to ILE przytyjesz NIC nie mówi o tym jak schudniesz. Jeden przytyje 30kg i zrzuci w 3 m-ce a drugi 12 kg. i zrzuca latami (albo nigdy).
                • e-milia1 t fakt, ale niestety ciezej zrzucic gdy jest tego 04.12.11, 12:42
                  wiecej...
    • bastet7 Re: Waga w ciazy 03.12.11, 23:02
      Ja w ciąży przytyłam 10 kg, a po porodzie zostało mi 4 buuu, które z wielkim trudem straciłam (no, powiedzmy, część z nich mam do dziś). A z kolei mam koleżanki, które przytyły po 30 kg i szybciutko wróciły do wagi sprzedwink
    • czerwone.porzeczki Re: Waga w ciazy 04.12.11, 15:19
      Ja byłam przerażona - prawie dwadzieścia kilo, a nastu lat niestety nie mam, żeby tak szybko zrzucić.
      Córka ma cztery miesiące i prawie wróciłam do wagi - o te trzy kilo nie będę się kłócićwink
      Zdrowy człowiek najczęściej nie ma problemu z powrotem do wagi - chyba, że leniwy, ale przy dwójce dzieci to chyba rzadkośćsmile
    • joanna100-19 Re: Waga w ciazy 05.12.11, 09:56
      w pierwszej ciązy przytyłam ponad 30 kg! Pierwsze 10 zeszły do miesiąca po porodzie, drugie 10 po roku, w sumie bez jakiegoś odchudzania szczególnego. Ostatnie 10 kg zrzuciłam po kolejnym roku. Czyli w sumie 20 kg(te 10 kg to liczę na na dzidziusia, wody płodowe itd) w dwa lata. I właśnie okazało się , że znów jestem w ciąży wink sama waga nie jest problemem tylko jej skutki, które odczuwam do dziś, rozstępy i problemy z kręgosłupem. Teraz nie mam zamiaru tyle przytyć
      • mom6 Re: Waga w ciazy 05.12.11, 11:11

Tego Ci życzę, trzymam kciuki i ja nie chce przekroczyć 20 kg. I z Waszych wpisów wiem ze uda się prędzej czy pózniej zrzucić się te kilogramy
        • tynia023 Re: Waga w ciazy 12.12.11, 14:27
          Witam
          ja obecnie jestem w 26 ty. i mam już 9kg na plusie przeraża mnie bo jeszcze długa droga a od tygodnie już jestem na zwolnieniu i nie pracuje gin. uprzedził mnie że będę jeszcze więcej tyć jak będę siedzieć w domu i tak się tym przejęłam ze boje się jeść!! Szczerze to nie wiem gdzie jest te 9kg bo jeszcze z 3 ty. temu nie było widać ze jestem w ciąży, taki mały brzuszek a teraz to już co dzień jest większy i boje się że tyle przytyje że do końca życia będzie się to za mną ciągnęło... sad
          • mom6 Re: Waga w ciazy 12.12.11, 16:33

Jeśli cię to pocieszyć to w 20 tyg. Już miałam 10 na plusie i potem trochę przystopowalo, pózniej znowu był jakiś skok 32 tydzień. 15 kg. Ja to dopiero mam stracha przed jedzeniem.
            Ale to nie najważniejsze ile przytyjemy ważne by dzidzius był zdrowy.
    • pinusia00 Re: Waga w ciazy 12.12.11, 16:43
      Hmmmm -u mnie też rekordowe tempo przyrostu masy pomimo tego ,że słodyczy i jasnego pieczywa nie jadam -sporadycznie 1 w tygodniusad -32tydzień a 17kg na plusie ale przed ciążą byłam patyczakiemsmile więc jakoś tego nie widać fizycznie
    • pa-trynka Re: Waga w ciazy 12.12.11, 19:06
      ja w każdej kolejnej tyje o kilka kilogramów więcej niż w poprzedniej. w pierwszej ok 13 kg, w drugiej ok 15kg, w trzeciej ok 16 kg, teraz jestem w czwartej i waga zupełnie nie jest dla mnie istotna, gdyż ciąża długo była zagrożona, a to dla mnie było większą traumą niż ilość kilogramów, aczkolwiek w moim przypadku karmienie piersią przyspiesza istotnie powrót do formy wagowejsmile
    • natalinek.j Re: Waga w ciazy 12.12.11, 22:05
      Różnie to bywa... tak jak różne są organizmy, tak różnie wygląda sprawa tycia w ciąży i chudnięcia po niej.
      Przede wszystkim należy zacząć od tego, że ciąża to nie kres jedzenia za dwoje (w niektórych przypadkach za troje...). Trzeba jeść różne rzeczy i może po prostu częściej a mniej, żeby żołądek nam nie usychał, ale też nie ma powodu by się obżerać (bez obrazy). Często się niestety zdarza, że kobiety sobie folgują, wręcz właśnie obżerają się mówiąc, że są przecież w ciąży muszą dużo jeść, a poza tym traktują ciążę jako przykrywkę do tego by sobie pojeść za wszystkie czasy.... Niestety kg które w ciąży przybyły z takiego obfitego jedzenia, często mocno kalorycznego, nie spadną po porodzie tak szybko jak się wydaje... bardzo często już zostają i przez wiele lat uprzykrzają życie. Bardzo łatwo jest zgubić kg które wynikają z ciąży, dziecko, wody, większe piersi itd. to samo z zatrzymaniem wody, to wszystko ginie w krótkim czasie po porodzie.
      Poza tym zależy jeszcze jak wygląda dieta i życie po porodzie wink
      Ja przytyłam w pierwszej ciąży 11kg, rzuciłam w kilka mies. wszystko i jeszcze 3 kg w gratisie smile ale jak skończyłam karmić już całkiem to te 3 kg stopniowo w ciągu roku wróciło. Później miałam poronienie wiem czy z hormonów, czy ze stresu przytyłam ok. 2kg. I kolejna ciąża (przeleżałam praktycznie całą), nastawiłam się, że przytyję dużo bo przecież leżę i jem smile tak mi się wydawało... a przybyło mi 12kg. po kilku mies. już nie było na plusie nic. Teraz mały ma 14mies. ja ważę tyle co przed I ciążą, a więc schudłam o 2 kg więcej niż przytyłam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka