Dodaj do ulubionych

Dziąsła w ciąży:(

03.06.04, 19:51
Dziewczyny, czy macie problemy z dziąsłami w ciąży? mi krwawią, są bardzo
miękkie, obsuwają się.. niedługo zwariuję.
Jakie żele, pasty czy płyny pozwolił Wam używać dentysta lub lekarz?
podzielcie się proszę, ja mam wizytę dopiero za 2 tyg. to do tego czasu zęby
mi powypadająwink))

Obserwuj wątek
    • kasiaba1 Re: Dziąsła w ciąży:( 03.06.04, 20:42
      Mi moja dentystka zaleciła...elektryczną szczoteczkę do zębow, przynajmniej u
      mnie, problem jak ręką odjął.
    • edytastel Re: Dziąsła w ciąży:( 03.06.04, 22:14
      mnie dr zębowa poleciła żel szałwiowy Aperisan Gel (w aptece bez recepty ok 16
      zł)
      • aninia1 Re: Dziąsła w ciąży:( 03.06.04, 22:36
        Kazał mi delikatniej myć ząbki ( wogóle mycie zębów sprawia mi wielką
        satysfakcję,jedna z moich większych przyjemności w ciąży hhiihih)Uszkodzona
        dziąsło miałam płukać Tantum Verde (ale nie kupiłam tego) albo szałwią (też
        niesmileCo do krwawienia to niestety,chyba sie przyzwyczaiłam.Teraz pod koniec
        ciąży jest lepiej smile
        Pozdrawiam
        Ania 41 tyg.Bobo
    • bioo Re: Dziąsła w ciąży:( 03.06.04, 23:03
      mi moja pani dent poleciła paste Ajola (tylko w aptece) nakładasz na
      szczoteczke tyle co główka zapałki i szorujesz dziąsła, po normalnym ich
      umyciu, pomogło, a problem miałam od początku ciązy i nawet przed.Kup sobie
      najpierw próbkę (ok 3gr za ok 3zł) i jak pomoże to więcej, Ale starcza na
      bardzo, bardzo długo!!!
      pozdrawaiam
      Ania i Dziewczynka 41tc(!)
    • higa normalka 04.06.04, 09:15
      niestety...tak to juz jest. lekarz mnie uprzedzal juz na poczatku ciazy ze
      jednym z objawow moga byc krwawiace dziasla a takze krwawienie z nosa. Tkanka w
      nosie i w jamie ustnej jest wtedy bardziej ukrwiona i stad krwawienie. Mam to
      samo. najpierw tylko z dziasel (przy przednich zebach) a teraz czesto z nosa
      jak sie pochylam. biore witaminy. na badaniach krwi - wszystko OK. Tak juz jest
      i tyle. Ja stanowczo nie polecam szczoteczki elektrycznej, bo wlasnie od tego
      sie zaczelo.Uzywam takiej od wielu lat a teraz w ciazy strasznie mi podrazniala
      te dziasla. Kupilam miekka szczoteczke plus paste na wrazliwe dziasla z jakimis
      specjalnymi wyciagami (w aptece) i pomoglo. choc czasem jeszcze sie zdarza. Na
      nos nic nie wymyslilam....smile)) na pocieche mam to, ze nie mialam w ogle
      wymiuotow i nudnosci w piewrszym trymestrze ani dziwnych napadow apetytu. no
      jakies objawy trzeba w koncu miec, no nie? no wiec mam te dziasla i nos. glopwa
      do gory, to normalka - przejdziesmile))

higa
    • mynia0 Re: Dziąsła w ciąży:( 04.06.04, 09:35
      niestety normalna sprawa. ja kupiłam w aptece specjalna pastę przeciw
      krwawieniom, lekarz kazał płukać ziołami, np. szałwią albo gotowymi
      preparatami - azulanem, dentoseptem.a zeby było śmieszniej, zaczęły mi się
      wyrzynać ósemki - dziąsła bolały, jak licho - wtedy dostałam pozwolenie na
      używanie preparatów na ząbkowanie - takich dla niemowlaczków.
      • bella76 Re: Dziąsła w ciąży:( 04.06.04, 16:09
        Dzięki dziewczyny, jesteście kochane! zaraz sobie wszystko spiszę i coś
        wybiorę, chyba pastę i coś do płukania, może zadziała taki zestawik.
        Elektrycznej szczoteczki nie mogę używać bo nawet bez ciąży mi podrażnia
        dziąsła, to teraz bym chyba krwotoku jakiegoś dostaławink
        A pytam Was o to, bo wczoraj pani w aptece mi powiedziała, ze w ciąży na
        dziąsła to nic nie można bo wszystko ma alkohol (a ja właśnie myślałam o tantum
        verde i się wystraszyłam..) albo kwas salicylowy. I że trzeba to przecierpieć,
        ew. jakąś miętową pastę z wit.B6.
        no ale widzę, że Wam lekarze pozwalają płukać, to i ja sobie coś kupię, nie
        będę się meczyć. Z nosa nic mi nie leci tylko te dziasła krwawią i bolą.
        Właśnie, czy Was też bolą? czy tylko ja tak mam?
    • cardamomo Re: Dziąsła w ciąży:( 04.06.04, 17:38
      Ja miałam to samo. Minęło kilka dni po porodzie. Ratowałam się delikatną pastą
      do zębów i taką samą szczoteczką. Płukałam dziąsła płynami typu Oral B itp. i
      trochę pomagało, ale nie rozwiązywało problemu. Chyba można jedynie złagodzić
      te objawy.
    • aaagatas Re: Dziąsła w ciąży:( 04.06.04, 20:42
      Hej ja urodziłam 7 maja ale przez całą ciąże miałam ten sam problem co Ty krew
      sikała mi z dziąseł - prawdziwy koszmar. Na dodatek były to ostatnie miesiące
      noszenia przezemnie stałego aparatu ortodontycznego. Moja ortodontka (przemiła
      kobieta) na temat moich dziąseł przeprowadzała rozmowy z różnymi lekarzami i
      niestety odpowiedź była zawsze taka sama nie stosować dla bezpieczeństwa dzidzi
      nic sad Kupowałam tylko wszelakiego rodzaju pasty ziołowe i płukałam jamę ustną
      szałwiom nie zabardzo pomagało ale przetrwałam to a teraz mija miesiąc od
      urodzenia i wszystkie dolegliwości odeszły w niepamięć. Myślę że Ty też to
      musisz dzielnie przetrwać smile)) Głowa do góry smile) Pozdrawiam.
      • bella76 Re: Dziąsła w ciąży:( 04.06.04, 20:53
        Dzięki***** PRzetrwać to przetrwam, bałam się tylko że to może jakoś źle na
        zęby wpływać, ale z tego co czytam u Was tak nie było. Jakoś sie więc
        przemęczę, od wczoraj używam specjalnej pasty i jest ciut lepiej, od jutra
        jeszcze szałwią sobie będę płukać.
        Dzięki raz jeszcze!smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka