Dodaj do ulubionych

zatrucie ciazowe

04.06.04, 16:11
Czesc
mam chore nerki i bialko w moczu, jestem w 17 tyg ciazy i od 2 msc na
zwolnieniu, lekarze strasza mnie zatruciem ciazowym. Czy ktoras z was ma
podobne problemy albo przeszla gestoze?boje sie o zdrowie moje i dziecka, bo
wiem ze to bardzo niebezpieczna choroba.czekam na wsparcie ze
strony "zatrutych", pozdrawiam wszystkie mamy
Obserwuj wątek
    • ania.silenter_exunruzanka Re: zatrucie ciazowe 04.06.04, 16:28
      Cześć!
      Zgłasza sie jedna z "zatrutych". W 30tc rozpoznano u mnie gestozę (wysokie
      ciśnienie - do 180/120, białko w moczu, niewydolność nerek), w 32 tc urodziłam
      przez cc 1120g wcześniaczka - Olę. Mała 44 dni leżała w inkubatorze, było
      trochę problemów, obecnie waży 4400g, jest zdrowa, wesoła, ma typowe
      dolegliwości niemowlęce - kolki (rzadko), reflux, czasem zaparcia. U Ciebie
      wcześnie wykryto zatrucie (czy masz wysokie ciśnienie?), jest zatem możliwość
      leczenia farmakologicznie. U mnie - mimo ciężkiej gestozy - wszystko skończyło
      się dobrze. Na forum "Wcześniaki" jest kilka mam, które miały gestozę i opisują
      swoje przeżycia.
      pozdrawiam
      • olagruca Re: zatrucie ciazowe 04.06.04, 17:01
        serdeczne dzieki! milo slyszec ze wszystko dobrze sie skonczylo, zazdroszcze!ja
        mailam bialko w moczu jeszcze przed ciaza, na razie cisnienie mam ok (120/70),
        zadnych obrzekow wiec mnie nie lecza, musze tylko duzo lezec, ale boje sie
        okropnie, ze nie wytrwam za dlugo i nie donosze ciazy, jescze tyle przede mna.
        twoja coreczka to moja imienniczka, zycze wam wszystkiego najlepszego,
        pozdrawiam!
        • a-g-n-i-e-sz-k-a Re: zatrucie ciazowe 04.06.04, 17:08
          Ja znow mam tylko wysokie cisnienie - nerki w porzadku, bialka w moczu nie ma,
          obrzekow tez na szczescie nie, jestem w tej chwili w 31 tygodniu. Tez na
          poczatku ciazy sie naczytalam, jakie straszne rzeczy mi groza, balam sie, ze
          nie donosze, a tu jak dotad wszystko przebiega szczesliwie. Chcialam Cie
          pocieszyc, ze moze bedzie tak jak u mnie, ze choc do terminu mam jeszcze duzo
          czasu, to jakby sie cos stalo, to dziecko juz bedzie na swiat. A lekarze tez na
          mnie dmuchaja i chuchaja i strasznie sie boja tego mojego cisnienia. Tak wiec
          glowa do gory i nie martw sie, bo jeszcze cisnienie Ci wzrosnie smile
          • olagruca Re: zatrucie ciazowe 04.06.04, 17:33
            dzieki za wsparcie, zazdroszcze ci, ze to juz 31 tydzien. ja mam jeszcze dluga
            droge do przebycia, i troche dosc siedzenia w domu. mam pytanie, czy dostajesz
            jakies lekarstwa na obnizenie cisnienia? ja na razie mam ok 120/70, ale strasza
            mnie ze ostatni trymestr spedze w szpitalu, za godzine ide do lekarza...jak na
            razie moj dzidzius ladnie rosnie, podobno w przypadku zagrozenia gestoza trzeba
            monitorowac przeplywy krwi do lozyska, wiec lepiej w miare czsto robic usg i
            podgladac, czy dzidzius sie rozwija, najgorsze jest niedotlenienie, pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka