06.01.12, 11:54
Właśnie dowiedziałam się, że nie jest refundowany. Zamiast 30 zł miesięcznie zapłacę ponad 300. Refundacja dotyczy tylko przypadków zdiagnozowanej choroby zakrzepowej. Ja stosuję go jako profilaktykę po poronieniu i dystrofii poprzedniego dziecka. Dorze,ze to końcówka ciąży i stac mnie zeby kupic te kilka opakowań. Współczuję innym mamom, które muszą go stosowac całą ciążę a od ginekologa wiem, że jest ich sporo. Podobno nowa ustawa ma słuzyc pacjentom...szkoda słów.
Obserwuj wątek
    • aaaniula Re: Clexan 06.01.12, 15:02
      Na liście leków refundowanych jest Fragmin- a to jest to samo o ile się nie mylę. Zapytaj lekarza, czy nie możesz zastąpić clexane inną heparyną, bo cena jest bardzo wysoka..
      • aaaniula Re: Clexan 06.01.12, 15:06
        Ehh nie doczytałam z tą profilaktyką. Ale ponoć leki z tą samą substancją czynną pochodzące od różnych producentów mogą być zarejestrowane na różne jednostki chorobowe, więc może się załapiesz?? Sprawdź to koniecznie ( o ile już tego nie zrobiłaś).
        Ja brałam te leki po operacji kolana, również profilaktycznie. To oznacza, że w takim przypadku również będzie pełna odpłatność? Bo o ile dobrze pamiętam to używałam ich chyba ze 4 miesiące. To by wyszła niezła sumka...
        • madziulaz [...] 14.01.12, 15:44
          Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
          • dzieciusie3 Ja mam fragmine 14.01.12, 21:42
            Ja własnie jestem teraz na FRAGMINIE normalnie kosztuje 120zl.ja płacę 6 zł.
          • madziulaz Clexane-ryczałt 16.01.12, 20:21
            Oj te moje suwaczkisad
            pytalam czy jesli biore Clexane w związku z ogromnymi d-dimerami w ciąży to nalezy mi sie ryczałt czy nie?
            nie bralam profilaktycznie, bo po poronieniach nie mialam przeciwciał antykardiolipiniowych mam zapisane po wynikach badan chyba w 16 tygodniu ciąży jak d-dimery mialam 4340 prz y normie do 500 ( w ciąży moga byc wyzsze ok. 1500)
    • sylwien83 Re: Clexan 15.01.12, 16:23
      Ja jestem w 23 tyg ciąży i jestem na fragminie pierwsza ciąża też na Fragminie i dziecko zdrowe a jestem po zatorze płucnym i po martwej ciąży ale wtedy nie byłam jeszcze leczona.
      • dzieciusie3 Re: Clexan 15.01.12, 16:50
        kiedy zaczęłaś brać zastrzyki chodzi mi czy od zrobionego testu ?
        • 19b3atka90 Re: Clexan 16.01.12, 13:35
          dziewczyny a nie orientujecie sie czy zastrzyki Fraxiparine sa 100% teraz platne czy tak jak bylo do tej pory?
        • madziulaz Dzieciusie 16.01.12, 20:23
          wykupowalas recepte juz w tym roku na Fragmin?
          bo to tez heparyna drobnoczasteczkowa i jakby co to lekarka moze wymiennie zastosowac
          • czarny-gosiek Re: Dzieciusie 16.01.12, 21:08
            Cy fragmin czy clexan nie ma refundacji dla ciężarnych. Kazdy lek z listy refundacyjnej jest "przypisany" do danej jednostki chorobowej. Ten akurat jest stosowany w urazach, unieruchomieniu, chorobie zakrzepowej.Wystarczy przeczytac ulotkę. Nie ma zadnych badań klinicznych robionych na cięzarnych, zadnych wskazań czy dowodów na to, że pomaga w ciąży i zapobiega obumarciom płodu. Lekarze wnioskują to z praktyki i ja sama widze, że dziecko lepiej rośnie. Niestety bez badan klinicznych nad lekiem odnosnie kobiet ciężarnych lub bez diagnozy konkretnej choroby lekarz nie moze tego zapisac ze znizką heparyny. Jesli ktoś miał epizod choroby zakrzepowej, zator itd to moze da sie taką receptę wypisac. Brak zdiagnozowanej choroby, tylko sam wywiad z poprzednich ciąż nie uprawnia mnie do znizki. Wykupiłam juz lek na 100%
            • dzieciusie3 Re: Dzieciusie 16.01.12, 21:48
              Tak, wykopywałam własnie w tym roku te zastrzyki !
            • madziulaz Re: Dzieciusie 17.01.12, 16:17
              Wystarczy przeczytac.. unieruchomienie nie jest jednostką chorobową!!!
              heparyne stosuje sie po wielu zabiegach...i jedynie jednostką chorobową jest choroba zakrzepowa..a co za tym idzie moje pytanie brzmiało:
              czy przy wysokiej ilosci d-dimerów dostane na ryczałt czy nie..a wiadomo ze d-dimery diagnozują podejrzenie zakrzepicy...
              i w tym przypadku heparyna nie jest dla dziecka...ale dla ratowania matki przed zakrzepem..
              Przekonam sie we czwartek czy jak Dzieciusie dostane ryczałt czy tak jak czarny -gosiek..
              • evelak Podbijam 19.01.12, 09:54
                Up. Też mnie interesuje ta sprawa. Mam zastrzyki do 9 lutego.
    • stukostrach-jeden Re: Clexan 19.01.12, 11:32
      Dzieki nowej ustawie u ciężarnych w profilaktyce p/zakrzepowej żaden lek nie jest refundowany.
      • dzieciusie3 Re: Clexan 19.01.12, 16:12
        Nie wiem jak to jest ale ja mam nie 100% płatne
    • madziulaz Re: Dostałam Clexane z ryczałtem 19.01.12, 18:47

własnie jestem po wizycie...
      dostalam recepte z R..
      lekarka powiedziala mi ze sama ciąża nie uprawnia do zniżki, ale z racji moich wyników które wskazują na chorobę zakrzepowa to jak najbardziej jestem uprawniona do ryczałtu.
      • stukostrach-jeden Re: Dostałam Clexane z ryczałtem 19.01.12, 18:50
        Dobrze że dostałaś ze znizka. Niestety w razie kontroli lekarka bedzie miec z tego powodu problemy. Oczywiscie zalezy od interpretacji własnej przepisów prze kontrolera nfz.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka