Dodaj do ulubionych

Do mam ktore mialy zzo

08.06.04, 17:53
Witam mam takie pytanie jestem obecnie w drugiej ciazy i chcialabym rodzic w
znieczuleniu wiem ze jest ono podawane w pierwszej fazie porodu przy4cm
rozwarcia i drugiej fazie ,a co gdy sie jest pozniej zszywanym podaja osobne
znieczulenie czy zszywaja na zywca?Juz slyszalam opinie ze lekarz do
zszywania nie podał znieczulenia bo zanim ono zacznie dzialac to on juz
skonczy i uwazam to za skandal.Prosze o odpowiedzi i z gory za nie dziekuje
Obserwuj wątek
    • gumitex Re: Do mam ktore mialy zzo 08.06.04, 18:22
      Przy zzo do zszywania podają drugą dawkę - przez ten sam wenflon, nic nie boli
      i po ok. 10 min. już naprawdę nic nie czujesz. W trakcie porodu czujesz skurcze
      i możesz przeć, ale też nie boli. Nie wyobrażam sobie, że lekarz nie podał
      drugiej dawki, bo przynajmniej w moim wypadku zszywanie trwało ok. 20 min.
      • eewa6 Re: Do mam ktore mialy zzo 08.06.04, 23:13
        A czy to znieczulenie jest całkowicie bezpieczne??????????????
    • jaque Re: Do mam ktore mialy zzo 08.06.04, 23:22
      Z tego co wiem to rzeczywiście zzo podaje się przy 3-4 cm rozwarcia, ale lekarz
      tak powinien dobrać dawki, żeby w czasie II fazy (czyli parcia) znieczulenie już
      nie działało. Moja położna bardzo tego pilnowała, bo często porody ze
      znieczuleniem w II fazie kończą się zabiegowo - czyli próżnociągiem lub kleszczami.
      Natomiast jak najbardziej do szycia podaje sie kolejną dawkę - nie wyobrażam
      sobie tego inaczej (u mnie szycie trwało ponad godzinę). Oczywiście kolejna
      dawka znieczulenia zaczyna działać praktycznie od razu (w ciągu kilku minut).
      • fala9 Re: Do mam ktore mialy zzo 09.06.04, 08:43
        Z tym pilnowaniem aby zo nie działało juz w drugiej fazie to oczywiście bzdura
        i wynika jedynie z niewiedzy lekarzy. Anastezjolog tak powienien podac
        znieczulenie, abys nie czuła bólu, natomiast mogła chodzic czuć i przeć. To sie
        nazywa znieczulenie ruchome a fachowo: walking anastesia. Dzieki temu rodząca
        nie cierpi i sama moze urodzić. Jesli lekarz straszy uzyciem próżnociągu to
        znaczy, ze albo nie zna sie na znieczuleniach przewodowych albo w szpitalu
        stosują znieczulenia zo starego typu które przykuwały rodzacą do łóżka,
        powodowały ze nie czuła nic od pasa w dół i wtedy nie tylko konczyło sie to
        kleszczami ale i nieżadko cesarką.
        Proponuje wiec rozeznac sie w typach znieczulen w danym szpitalu i w wiedzy
        anestezjologów. Położnicy niestety czesto mają mierne pojecie o zo, a połozne
        tym bardziej.
        • marteczka77 Re: Do mam ktore mialy zzo 09.06.04, 12:23
          Dzieki dziewczyny za odpowiedzi uspokoilyscie mnie troche za zo bede płacic 450
          żl plus 50 za porod rodzinny i dlatego chce miec pewnosc ze zzo sie opłaca bo
          tez nie wyobrazam sobie szycia na zywca.Pozdrawiam was serdecznie
    • tupelo Re: Do mam ktore mialy zzo 09.06.04, 15:12
      Czytalam, ze u wielorodek zzo podaja przy rozwarciu na 5 cm. Przy szyciu zawsze
      mozna znieczulic miejscowo.
    • swkrzemien Re: Do mam ktore mialy zzo 10.06.04, 11:46
      Jak wiecie jestem anestezjologiem.Rację ma fala9. Jeśli gdziekolwiek pacjence
      przerywa się podawanie leków do cewnika zo ( nie jest to venflon -jak podała
      jedna z mam) w końcu pierwszego i w II okresie porodu, to można to traktować,
      delikatnie rzecz ujmując, jako brak wiedzy a brutalniej prawie jako błąd w
      sztuce.Niestety bardzo często nie prosi się anestezjologa, gdy pacjentkę
      zaczyna boleć w końcu porodu - bo rzadko jest oddzielny anestezjolog na salę
      porodową i pacjentki skazane są na łaskę i niełaskę, raczej niewiedzę
      położników i położnych. Obowiazkiem połoznej ,niezależnie od tego który to jest
      okres porodu, jest zawiadomić anestezjologa,iz rodzącą boli.Decyzję co do
      prowadzenia znieczulenia podejmuje tylko i wyłącznie anestezjolog.
      Tupelo pomyliły się pierwiastki z wieloódkami - u wieloródek wykonuje sie
      znieczulenie przy mniejszym rozwarciu niż u pierwiastek i na pewno nie jest to
      5 cm.Najczęściej przy dobrej czynności porodowej jest to 2-3 cm. Pozdrawiam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka