Dodaj do ulubionych

nadwaga a ciąża

31.01.12, 17:49
witam prosze o pomoc jestem po 2 poronieniach ostatnie poronienie mialam prawie 3 lata temu teraz chcialabym sie starac o ciaze ale boje sie ze moja nadwaga moge zaszkodzic dziecku lub znowu poronic prosze pomózcie co powinnam zrobic czy nie patrzec na nadwage i mimo wszystko sie starac czy jednak nie
Obserwuj wątek
    • lidek0 Re: nadwaga a ciąża 31.01.12, 19:09
      Co było przyczyną poronień? Nadwaga może powodować zaburzenia hormonalne a to albo utrudnia zaciążenia, albo może być przyczyną poronienia, poza tym w samej ciąży nadwag nie służy dziecku i Tobie. Zrzucić kilogramy, nie lekceważyć nadwagi /wiem, że to nie takie proste/.
      • migotka1980 Re: nadwaga a ciąża 31.01.12, 19:22
        dokładnej przyczyny poronień nie mam pierwszą ciąze poroniłam w 9 tyg a ciąza zatrzymala sie na 6tyg drugą ciąże poroniłam w 12 tyg niestety nie wiem kiedy ciąza obumarla bo mieszkam w angli a tu do 12 tyg nie robią usg jak po poronieniach bylam u lekarza robić badania wszystkie wyszly dobrze i pani doktor powiedziala ze to była wina płodu
        • nomya Re: nadwaga a ciąża 31.01.12, 19:38
          Jak dużą masz nadwagę? Mówimy o nadwadze czy sporej otyłości?
          Ja zaszłam w ciążę dopiero po sporym schudnięciu.
          • e-kasia1 Re: nadwaga a ciąża 31.01.12, 19:49
            a hormony tarczycy masz ok? pytam bo niedoczynność sprzyja nadwadze i niestety problemom z zaciążeniem a później poronieniom;
            oczywiście nie będę tu się mądrzyła, ale u mnie był to powód kilkunatu kg nadwagii problemów z zajściem w ciążę
          • madziab83 Re: nadwaga a ciąża 31.01.12, 19:52
            napisz jaką masz nadwagę, bo nadwaga to nie problem, ale otyłość to już gorsza sprawa. Ostatnią ciążę przeszłam z 10 kg nadwagą, przybrałam tylko 7 kilo, dbałam bardzo o prawidłową dietę, ciążę miałam bezproblemową, zarówno ja jak i dziecko zdrowi, poród lekki i szybki.
            • migotka1980 Re: nadwaga a ciąża 31.01.12, 19:59
              waze 68kg przy 150cm hormony tarczycy mam ok
              • ni24 Re: nadwaga a ciąża 31.01.12, 21:27
                jakby spojrzec na BMI to twoje wynosi 30.2 czyli to nie nadwaga a juz otylosc !
                mysle ze dobrze byloby zrzucic kilkanascie kilo a potem rozpoczac starania, po pierwsze bedzie latwiej zajsc w ciaze, donoscic , zmniejszysz ryzyko wystapienia cukrzycy ciazowej i wiele innych cudownych rzeczy zyskasz ze starata kg
                czy jest jakis problem zebys rozpoczela odchudzanie?
        • lidek0 Re: nadwaga a ciąża 01.02.12, 07:16
          A co konkretnie badałaś? Niektóre badania powinno sie robić jeszcze w trakcie poronienia bo tylko wtedy wynik wychodzi miarodajny.
          • madziab83 Re: nadwaga a ciąża 01.02.12, 12:06
            No, to u Ciebie otyłość jest a nie nadwaga, powinnaś zrzucić chociaż 10 kilo przed ciążą a najlepiej 15, łatwiej zajdziesz w ciążę, odciążysz kręgosłup, zmniejszysz ryzyko wielu chorób, nauczysz się prawidłowo odżywiać, lepiej zniesiesz ciążę, tylko odchudzaj się z rozsądkiem, najlepiej pod kontrolą dietetyka, by nie pozbawić organizmu witamin i minerałów.
    • bobas27 Re: nadwaga a ciąża 01.02.12, 13:39
      kochana ja tez mam naadwage i urodzilam piekna corcie ma teraz 7 miesiecy kazdy mi mowil ze mam schudnac bo niedonosze i takie tam ....a jednak urodzilamsmilecoprawda dwa razy poronilam ale to juz inne historie i napewno poronienia nie sa spowodowane moja wagasmilejedyne co to musisz uwazac zeby duzo nie przytyc ja pierwsze 4 miesiace schudlam 12 kilosmile odpowiednia dietka pomogla oczywiscie pod okiem lekarza a pozniej moglam przytyc troszkesmile powodzenia
      • madziulaz Re: nadwaga a ciąża 01.02.12, 14:10
        otyłość zmniejsza płodność..
        ja radzę schudnąc, chocby po to zeby po ciązy bylo mniej do zrzucenia...
        i wcale nie łatwo powiedziec...trzeba sie poprostu wziąc za siebie..zawsze mialam nadwage...ale wcale nie az taka duża...jak sie okazalo ze moge miec problemy z owulacja to pierwsza rzecza jaka lekarze radzili bylo schudnac, lepiej pękają pecherzyki
    • basiulka999 Re: nadwaga a ciąża 01.02.12, 18:14
      Nie znam sie ani na medycynie ani na poronieniach. chociaz sama stracilam ciaga ale jezrli twoja nadwaga jest znaczna i lekarz uwaza ze to moze byc problemem to proponuje schudnac.
      • ed-di Re: nadwaga a ciąża 05.02.12, 01:03
        Bez przesady. Ja mam niedoczynność tarczycy, związaną z tym otyłość, 38 lat i 2x zaciążyłam po 1- 2 miesiącach starań. Pierwszą ciążę poroniłam w 9tc, obecnie jestem na początku 25tc i świetnie się czuję. Nie boli mnie kręgosłup, stawy, stopy itd. Może dlatego że zawsze byłam aktywna, uprawiałam codzienne marsze, które choć nie sprawiły, że schudłam, to jednak wyrobiły kondycję.
        Aha, lekarz ani przed ciążą, ani w jej trakcie nie wspominał o mojej dużej wadze. Nie kazał schudnąć przed, ani uważać z wagą w trakcie. Endo też olała, stwierdziła tylko, że przybędzie mi więcej niż przeciętnej ciężarówce i nie mam się co zamartwiać, bo i tak weźmiemy się za moją wagę po ciąży. Cukrzycy nie mam, morfologia i ciśnienie super. Jestem wegetarianką.

Nie przejmuj się więc, na siłę nie odchudzaj, bo wszelkie diety cud 10 kg w miesiąc tylko wyniszczą Twój organizm i będziesz mieć dopiero problemy z owulką. Dobrze się odżywiaj - żadne śmieciowe jedzenie, dużo się ruszaj, także w sypialni i myśl pozytywnie smile Trzymam mocno kciuki!
        • lidek0 Re: nadwaga a ciąża 05.02.12, 20:08
          No to trafiłaś na nie najlepszego lekarza, nie trzeba znać się na medycenie, żeby wiedzieć, że nadwaga w ciąży dobra nie jest i dla matki i dla dziecka. Poza tym nic nie piszesz o poowodach poronienia /może to zaburzenia hormonalne spowodowane nadwagą?/. Kobiety otyłe czy z nadwagą mogą starać się o dziecko ale troskliwy lekarza zaleci ustratę wagi a nie przejdzie nad tym do porządku dziennego.
          • ed-di Re: nadwaga a ciąża 06.02.12, 00:21
            Myślę, że z-cy ordynatora szpitala św. Zofii w Warszawie wiedzy nie brakuje. Ale ty, jako laik, wiesz lepiej... Ręce opadają. Poronienie z powodu tarczycy, wieku albo genetyki, nie nadwagi. Zresztą multum kobiet roni w I trymestrze - chude, grube, szczupłe. Zazwyczaj z powodu wad genetycznych.

A w obiegowej opinii i różnych mądralińskich forumowych też panuje przekonanie, że wegetarianie i weganie umierają na anemię, brak białka i niedobory witamin. Dzieciaki poronią, albo urodzą z wadami. I to taka sama obiegowa prawda, czyli g...o prawda.
            • gosikjanosik Re: nadwaga a ciąża 06.02.12, 06:20
              Jakoś nie chce mi się w to wierzyć. Też mam nadwagę i muszę bardzo pilnować wagi, ujawniła mi się cukrzyca i dla dobra maluszka muszę uważać. Nie mówię że zawsze przy nadwadze wychodzi cukrzyca, ale jest to duży czynnik. Jestem już na końcówce i byłam u różnych lekarzy, z których każdy zalecał mi dietę a nawet starać się schudnąć i nie przytyć za dużo bo nie jest to zdrowe ani dla mnie ani dla maleństwa.
            • e-milia1 ale dziewctyna poronila dwa razy 06.02.12, 07:39
              i moglo to miec zwiazek z waga. jaki problem troche schundac? te 10 kg to wcale nie tak duzo i wcale nie trzeba stosowac zadnej diety zeby te pate kilogramow zrzucic. proponuje biegi lub jakas inna forme sportu a efekty widoczne beda juz po kilku tygodniach.
            • lidek0 Re: nadwaga a ciąża 06.02.12, 07:43
              Znam zastepcę ordynatora innego szpitala, który wykazła się albo olewaniem albo brakiem wiedzy, więc stanowisko o niczym nie świadczy /a ja ponioslam tego konsekwencje/. A zaburzenia tarczycy często są przy złej wadze więc to jednak waga jest odpowiedzialna za wiele problemów, ale nie za każdy. Ja tylko napisałam o nadwadze, jak zawini genetyka to już inna sprawa.
              "Nadwaga w ciąży sprzyja nadciśnieniu lub cukrzycy ciążowej. Nadciśnienie upośledza dopływ krwi i składników odżywczych do dziecka, czego efektem może być niska waga urodzeniowa. Przy cukrzycy zaś dzieci często rosną zbyt duże, co może prowadzić do kłopotów przy porodzie i późniejszej otyłości" ale to taki mały szczegół, w sumie kto by się tym przejmował.
              To, że u Ciebie lekarz zlekceważył nadwagę nie oznacza, że każda kobieta ze zbędnymi kilogramami powinna się nimi nie przejmować.
              • gosikjanosik Re: nadwaga a ciąża 06.02.12, 15:36
                Popieram CIę w 100%.
              • e-kasia1 Re: nadwaga a ciąża 06.02.12, 16:32
                aby szybko i zdrowo schudnąć polecam dietę metodą Montignac (zwaneą MM)
                w necie sporo jest na jej temat; je sie bardzo duzo warzyw, nie łączy tłuszczy z węglowodanami i nie spozywa niczego co zawiera cukier lub podnosi jego poziom
                trzeba sporo poczytać, ale mi ta dieta pomogła w schudnieciu 10kg i stosując równocześnie diete i biorąc tabletki na tarczycę (mam niedoczynność) zaciążyłam po 1,5 roku lezenia
                nie mówię oczywiście ze u autorki wątku również pomoże, ale schudnięcie i zdrowa dieta jeszcze nikomu nie zaszkodziły a tylko mogą pomóc
                trzymam kciuki i czekam na info jak walka z wagąwink
                • migotka1980 Re: nadwaga a ciąża 14.02.12, 20:58
                  witam
                  powodem moich poronien nie byla nadwaga a wada płodu dziekuje wszystkim za odpowiedz nawet tym niemiłym ale w sumie sie nie dziwie latwo jest pisać anonimowo jestem tylko jednego ciekawa czy chociaż jedna osoba przeszła to co z tych co odpisały
                  pozdrawiam
                  • toya666 Re: nadwaga a ciąża 15.02.12, 09:56
                    migotka1980 napisała:
                    > dziekuje wszystkim za odpowiedz
                    > nawet tym niemiłym ale w sumie sie nie dziwie latwo jest pisać anonimowo

Chyba za bardzo sobie bierzesz te wpisy do serca. Nie zauważyłam żadnej odpowiedzi, która by Cię krytykowała czy obrażała. Dziewczyny chciały Cię zdopingować do zrzucenia kilku(nastu) kg i były szczere. Ale na pewno nie były niemiłe.

Powodzenia w staraniach o dzidziusia smile
        • toya666 Re: nadwaga a ciąża 15.02.12, 09:51
          ed-di napisał:
          > Nie przejmuj się więc, na siłę nie odchudzaj, bo wszelkie diety cud 10 kg w mie
          > siąc tylko wyniszczą Twój organizm

Tu się zgodzę i nie zgodzę. Zgadzam się, że wszystkie diety cud to porażka dla organizmu, tylko go wyniszczają i jest niemalże 100% ryzyko efektu jojo.

Natomiast nie zgodzę się z tym, że autorka wątku ma olać swoją nadwagę, a raczej już otyłość. Tak jak dziewczyny pisały - jeśli będzie pod okiem dietetyka, zacznie uprawiać sporty, to wyjdzie jej to tylko na zdrowie. Koleżanka właśnie jest na diecie od dietetyka, ma program, żeby schudnąć 10 kg w 10 miesięcy przy równoczesnym uprawianiu sportów.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka