Dodaj do ulubionych

twardy brzuch - 23tc

04.02.12, 21:00
witajcie, jestem w 23/24 tc. od kilku dni mam strasznie napiety brzuch, biore czopki rozkurczowe, ale nie dzialaja... jak wy radzilyscie sobie z twardym brzuchem? czy to ustapi kiedys czy bedzie tak juz do porodu? szyjka troszke sie skraca, ale jestem pod tym wzgledem pod kontrola. brzuch nie jest twardy jak leze, ale jak tylko wstane od razu czuje jakby wewnatrz mnie rozpieralo... co brac na to twardnienie?
Obserwuj wątek
    • olga400 Re: twardy brzuch - 23tc 05.02.12, 10:54
      Samemu nic nie brac tylko do lekarza....
    • princessa.of.persia Re: twardy brzuch - 23tc 05.02.12, 11:13
      Ją biorę nospe forte 3x1. Teraz chyba przestaje działać i chyba lekarz mi da fenoterol.Najlepiej zadzwoń do lekarza a jak nie masz możliwości to dużo lez do następnej wizyty. zwłaszcza że ci sie szyjka skraca a te twardnienia w tej sytuacji mogą być niebezpieczne.
    • kinga_iskierka Re: twardy brzuch - 23tc 05.02.12, 12:16
      lez, skoro to Ci pomagasmile
      • bezak25 Re: twardy brzuch - 23tc 05.02.12, 12:43
        najlepiej to zgłosić to lekarzowi, a nie pytać na forum. Zazwyczaj lekarze proponują nospę lub magnez, w trudniejszych przypadkach zostaje fenoterol.
        • katekate17 Re: twardy brzuch - 23tc 05.02.12, 13:39
          Miałam identyczną sytuację co Ty. Od 21 tygodnia brzuch twardy i napięty jak tylko wstałam z łóżka. Najpierw zaczęłam od magnezu i nospy, ale rezultaty marne, lekarz przepisał mi fenoterol. Biorę go od dwóch tygodni i dopiero teraz zaczynam odczuwać poprawę, tzn. mogę chodzić po domu!smilewow. Dla mnie to bardzo dużo, bo traciłam już nadzieję, że w ogóle wstanę. Biorę małą dawkę 3 tabletki dziennie. Wdł. mojego gina lepszy fenoterol niż faszerowanie się nospą na potęgę, bo ta może, choć nie musi mieć wpływ na napięcie mięśniowe u malucha.
          Zaznaczam, że mnie szyjka nie skracała się, ale lekarz przepisał lek mimo to, bo obawa przed rozkręceniem się skurczy była. To nie żarty, zgłoś się do gina i przedstaw mu sytuację, lepsze prochy niż ryzyko wcześniactwa dzieciątka. Jabroniłam się przed fenkiem bardzo ale uległam i nie żałuję, bo może i póżno, ale progres widzę, macica nie napina się jak szalona.
          • myszos Re: twardy brzuch - 23tc 05.02.12, 13:52
            Ja na stawianie się brzucha dostałam podwójną dawkę magnezu 3x dziennie i pomaga, po nospę nie muszę sięgać
            • malibutpsa Re: twardy brzuch - 23tc 18.12.12, 23:27
              Ja od 22 tc biorę 4 x dziennie nospe forte od 6 rano, 2 x dziennie duphaston, 3 x dz scopolan w tabletkach i na noc po 23 ej jeszcze scopolan w czopku + clexane zastrzyk wieczorem. I mimo to gdy wstaje tylko do łazienki brzuch mi twardnieje.
              • sharzan-ka Re: twardy brzuch - 23tc 18.12.12, 23:43
                myślę, że autorka wątku już urodziła wink
                a lekami i ich dawkami nie ma co się sugerować - to zadanie lekarza, aby dobrać odpowiednie
                • malibutpsa Re: twardy brzuch - 23tc 01.02.13, 12:25
                  Ja tez mysle ze urodzila, i nie tylko autorka watku. Co nie oznacza, ze inne dziewczyny moga szukac tego typu informacji wink)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka