Dodaj do ulubionych

gwaltowne tycie w 1 trymestrze

05.03.12, 20:03
Witam. Mam problem. Otóz jestm w 10 tygodniu ciąy i od poczatku przybylo mi juz cztery kilo. Niepokoję sie troche, bo czytałam, że przybieranie na wadze zaczyna sie dopiero w 3-4 mcu i to najlepiej ok 2 kg miesiecznie.Czuje sie dobrze, nie wymiotuje ale tez specjalnie sie nie obżeram.Pytalam znajome kobietki większośc w pierwszym trymestrze nie tyła a wręcz przeciwnie.. Czy zdarzalo Wam sie przytyć tak jak ja na poczatku ? Z czego to wynika jesli sie nie obżeram, a fasolka przeciez jest jeszcze malutka.I czy to zdrowy objaw? Uróśł mi nie tylko brzych ale i tyłek niestety. pozdrawiam wszystkie mamusie i prosze o podzielenie sie swoimi doswiadczeniami
Obserwuj wątek
    • nati_28 Re: gwaltowne tycie w 1 trymestrze 05.03.12, 20:22
      Może jesteś z natury szczupła albo zbyt szczupła i dlatego teraz przytyłaś. To się zdarza.

Ja też przytyłam już - a jestem w 11tc - prawie 3 kg. Przeraża mnie to. Jem ciut więcej, nie wymiotowałam, miałam niewielkie mdłości, które szybko przeszły. Z reguły dziewczyny, które niewiele potrafią przełknąć i wymiotują, chudną na początku.

Myślę, że wszystko będzie ok, jeśli waga nie będzie wzrastała w takim tempie jak teraz. Wystarczy jadać rozsądnie i nie objadać się słodyczami. Ja niestety mam na nie wielka ochotę, ale zaczynam się coraz bardziej kontrolować.
      • magda742 Re: gwaltowne tycie w 1 trymestrze 05.03.12, 20:29
        też sporo przytyłam, tylko ja duzo jem - ze względu na mdłosci - jedzenie troche pomaga,
        jestem w 11 tyg
        • misiazutrechtu Re: gwaltowne tycie w 1 trymestrze 05.03.12, 21:19
          nie ma sie czym przejmowac, a tym bardziej przerazac.. Ja w pierwszej ciazy w 10 tyg wazylam juz 5 kg wiecej a w calej ciazy przytylam 17kg. Nie mialam mdlosci ani wymiotow a na lekkie mdlosci pomagalo jedzenie.. Ogolnie apetyt mi dopisywal. Faktem jest ze przed ciaza bylam bardzo szczupla. Zaraz po porodzie ubylo mi 10 kg, po kilku tygodniach nastene 2 a nad pozostalymi 5 musialam troche popracowac. W koncu schudlam az za duzo.. Teraz jestem w drugiej ciazy w 18 tyg. i przytylam 6kg. Czuje sie juz chwilami gruba, ale widze ze brzuch rosnie szybciej niz w pierwszej ciazy.. Jakos tak szybko sie wybrzuszyl wink
          Nie przejmujcie sie kobiety tylko starajcie sie po prostu jesc zdrowo i sluchac swojego organizmu. Te pare kilo wam nie zaszkodzi a ciagle przejmowanie sie swoja waga moze dzidzia odczuwac.. Cieszcie sie ciaza!!!
          • mama.malej Re: gwaltowne tycie w 1 trymestrze 05.03.12, 21:28
            To tez moja druga ciaza..brzusio jest juz b. widoczny zwiekszyl objetosc o 7 cm a biodra 6 surprised
            przy wzroscie 173 startowalam z 62 kg. jestem wysportowana(bylam suspicious)ha ha ha a teraz sie czuje jak pasztek we flaku big_grin
            • misiazutrechtu do mama.malej 06.03.12, 09:30
              hej, w ktorym tygodniu jestes i ile kg ci przybylo?
              • mama.malej Re: do mama.malej 06.03.12, 10:10
                hej.. jestem w 10 tygodniu ciazy i przybylo mi 4 kg uncertain
                • misiazutrechtu Re: do mama.malej 06.03.12, 14:23
                  O matko.. sorry.. Hormony szaleja wink Nie zauwazylam, ze to ty zaczelas watek i tam napisalas w ktorym jestes tyg i ile przytylas.. Sorki..
                  Ja startowalam z waga 60 kg przy 173cm i teraz w 18 tyg mam juz 6-6,5kg na plusie.
                  Moim zdaniem nie ma sie co przejmowac. Wiadomo ze nie powinno sie przytyc 25 czy 30 kg ale moim zdaniem 15 to norma, pod warunkiem ze przed ciaza nie mialo sie nadwagi..
                  Ja jem na co mam ochote i wsluchuje sie w swoj organizm.. Wszystkim mamom zycze mnie zmartwien a wiecej radosci z tego pieknego stanu!!
            • missjust Re: gwaltowne tycie w 1 trymestrze 08.03.12, 22:45
              ja w 1 trymestrze przytylam ze 3-4 kg, w calej ciazy 8-9 wiec jak widac byl to dla mnie trymestr gdzie tylam najwiecej.
            • toya666 Re: gwaltowne tycie w 1 trymestrze 09.03.12, 12:24
              Ja przy wzroście 175 cm ważyłam 63 kg. W I trymestrze schudłam 2 kg, bo ciągle mnie mdliło. Potem waga ruszyła, 4 tyg temu miałam +17 kg i cholernie się przeraziłam. Ale na szczęście waga stanęła, 2 tyg temu też miałam +17. We wtorek kolejne ważenie wink
    • theagnex Re: gwaltowne tycie w 1 trymestrze 06.03.12, 09:44
      ja tez od razu przybrałam na wadze, jakies 3-4 kg ... a teraz jestem w 29 tc, przytylam ogólnie ok. 9 kg i moj gin twierdzi, ze to stanowczo za dużo...
      • mama.malej Re: theagnex 06.03.12, 10:13
        a jaka wage mialas na poczatku ciazy?? i wzrost??Bo 9 kg w 29tc to nie duzo.. ja w pierwszej ciazy tez mialam okolo 8-9 kg 28-29 tc. a do porodu szlam z 13 kg na plus...wiec miescilam sie w normach...
        pozdrawiam
        • idoli Re: theagnex 07.03.12, 19:46
          wszystko zależy od wagi wyjściowej. Ja też szybko tyłam już od początku ale byłam bardzo szczupła, przy wzroście 170 cm, 55 kg. Od 5 lat byłam wegetarianką, w ciąży, i to właśnie w pierwszym trymestrze dosłownie rzuciłam się na mięso i jedzenie. Tyłam ok. 2 kg miesięcznie. W drugim trymestrze też, choć już mniej mi się chciało jeść. W trzecim jem najrozsądniej. W sumie przytyłam 13 kg.
          Znam dziewczyny, które chwalą się, że w ciąży przytyły np 6 kg. Z tym, że przed ciążą ważyły 70 kg lub więcej.
          • m24 Re: theagnex 08.03.12, 08:40
            nie martw się...
            ja też sporo przytyłam: w pierwszej ciąży 20 kg a teraz w drugiej to nawet więcej niż 20kg. Był taki moment że co wizytę waga rosła + 4 kg. ale lekarka mówiła że jest ok ( powyżej 5 kg./na miesiąc byłoby już za dużo) Jestem szczupłą osobą i mój organizm po prostu nadrabiał zaległości. Co z tego skoro wiem że po porodzie wszystko mi spadnie sad i znowu będę chuda jak patyk. W 38 tc przybyło mi 1 kg od ostatnie wizyty - aż się zdziwiłam, widocznie organizm już doszedł do takiej wagi, że więcej nie da rady smile Za tydzień termin porodu. Ciekawa jestem czy brzuszek szybko się wchłonie - bardzo bym sobie tego życzyła smile
            • ania_w Re: theagnex 08.03.12, 12:38
              uufff.. kamień z sercawink jestem w 10tc i przytyłam już 2,5 kg. Waga wyjściowa przy 173 cm była 69 kg. Wystraszyłam się, że coś jest nie tak bo ani nie jem dużo więcej a z pewnością systematyczniej ani nie mam parcia na słodkie a z każdym dniem robię się coraz większa a spodnie za małe.
    • zebra12 Re: gwaltowne tycie w 1 trymestrze 08.03.12, 12:33
      Tak, to prawda, że im mniej się waży przed ciążą, tym więcej się przybiera na wadze. Ja nigdy nie należałam do szczupłych. Przy pierwszej ciąży ważyłam na wstępie 63 kg/164 cm wzrostu. Przytyłam 9 kg przez całą ciążę. W drugą startowałam z większa nadwagą, ale przybrałam 6 kg. A przy trzeciej ważyłam pośrednio i przybrałam 7,5 kg.
      Ale ja w ciąży mam tendencję do gubienia wagi i zwykle po porodzie ważę mniej niż przed ciążą. Tyle, że zaraz potem zaczynam przybierac na wadze...
    • assicka Re: gwaltowne tycie w 1 trymestrze 09.03.12, 13:09
      Ja w I trymestrze przytyłam 4 kg - ale akurat ja się z tego cieszę.
      Zawsze miałam niedowagę i dlatego staram się dużo jeść, żeby choć trochę nadrobić smile
      Zobaczymy jak tycie potoczy się dalej...

Kobietą, które jeszcze chudły w I trymestrze pewnie dokuczały mdłości, czy wymioty - wtedy nie ma się co dziwić, że chudły.
      Ja miałam mdłości przez ok 3-4 tygodnie a potem takie napady głodu, że jadłam bardzo dużo smile
    • sakis Re: gwaltowne tycie w 1 trymestrze 09.03.12, 19:18
      A ja myślę, że to jest woda, nie przejmowałabym się tym aż nadto, zwłaszcza, jeżeli wiesz, że nie objadałaś się. Miałam dokładnie tak samo, przybrałam od razu 3 kg w pierwszych tygodniach ciąży i potem przez długi czas nic nie przytyłam, teraz jestem w 28tyg i mam około 6kg na plusie, waga ruszyła jakoś w drugiej połowie II trymestru (oczywiście starałam się jeść zdrowo i unikać słodyczy + sporo ćwiczeń).Każda kobieta tyje w innym tempie, nie przejmowałabym się żadnymi wytycznymi,o ile mieścisz się w normie (chodzi o to, żeby podczas całej ciąży nie przytyć więcej niż jest zalecane dla danego typu sylwetki). Podejrzewam, że, o ile będziesz się racjonalnie odżywiać przez dłuższy czas waga nie będzie rosła.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka