Dodaj do ulubionych

Anchois można jeść?

26.03.12, 15:18
Anchois marynowane w oleju jest surowe, zresztą jak śledzie. Jest tyle zakazów, że już sama nie wiem czy mogę się skusić czy też nie.
Doradzicie?
Podobnie nie wiem co z sardynkami w puszce, bo są wędzone, a wędzonych ryb ponoć nie można. Ale czyżby listeria tam przeżyła?
Obserwuj wątek
      • kami-66 Re: Anchois można jeść? 26.03.12, 20:20
        > nie wiem kto ci takich bzdur nagadał uncertain
        a która cześć pytania to bzdura?
        Nati to prawda, że marynowana ryba to surowa ryba ale ocet zabija bakterie. Można je jeść ale raczej nie tonami wink
    • toya666 Re: Anchois można jeść? 26.03.12, 19:30
      Co do anchois to nie wiem, bo nie lubię i się nie interesowałam. Ale z sardynkami chyba jest podobnie jak z tuńczykiem - tzn. chodzi mi o sposób produkcji. Tuńczyk też chyba jest surowy, zalany olejem, oliwą lub czym tam jeszcze. A tuńczyka jak najbardziej poleca się w ciąży, bo to tłusta ryba. Wyczytałam gdzieś, że w związku z ewentualną możliwością zawartości dużej ilości rtęci, doradza się ograniczenie spożycia tuńczyka do 4-5 puszek tygodniowo big_grin
      BTW ciekawa jestem czy ktoś jada więcej wink
    • karine19 Re: Anchois można jeść? 27.03.12, 08:33
      No pewnie ze można, nie przypuszczam ze masz dostęp do świeżych i suszonych, wiec używasz konserwowanych z puszek i słoiczków, te jak najbardziej można, ale uwaga na duuza zawartość soli.Wędzone ryby w Polsce-szproty, śledzie, makrele, dorsze.....są wędzone w ciepłym dymie i nie są surowe, tez można je jeść, uwaga na wędzonego np. norweskiego łososia i pstrąga, kupuj je tam gdzie nie masz żadnych wątpliwości co do świeżości i higieny.Puszkowane ryby są poddawane obróbce termicznej, wiec jedz śmiało! Wystrzegając się zakażenia listeria i salmonella unikaj kupowania wędlin i serów w plasterkach na wagę, lepiej kupować je w opakowaniach!
        • lumierin Re: Anchois można jeść? 29.03.12, 10:54
          No bez przesady z tymi zakazami, wędliny krojone w plasterki też jem, o slezie pytalam lekarza i jak najbardziej można, anchois nie lubię więc nie wiem.
          Ryby wędzone na ciepło można.
          Wędzone na zimno (zwłaszcza łosoś) zawierają bakterie, nawet w tych higienicznych miejscach, ale czy te bakterie szkodza w ciąży? Pewnie bardzo rzadko...

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka