Dodaj do ulubionych

spadek temp w ciazy

12.04.12, 08:29
Witam,
Jestem w 8 tygodniu ciazy, od poczatku stwierdzenia ciazy temp utrzymywala sie na poziomie 37.0 badz 37,1 w porywach do 37.2. Dzis w nocy bardzo bolal mnie brzuch a temp zmierzona rano (o tej samej porze co zawsze, tym samym termometrem w tym samym miejscu) byla 36.8.
Wizyte u lekarza mam w przyszlym tygodniu ale bardzo sie martwie. Mam za soba 3 poronienienia i stad tez ten strach.
Czy w ciazy zdarzaja sie takie wachania temp? Czy spadek zwiazany jest ze spadkiem progesteronu?
Zazywam utrogestan 3 razy dziennie wiec progesteron powinien byc wysoki.
Pocieszcie, ze to nic zlego sad
Obserwuj wątek
    • kasia-rybka Re: spadek temp w ciazy 12.04.12, 09:00
      Ja na początku ciąży,mniej więcej ok 5-6 tygodnia tez miałąm spadek temp.o 3 kreski z 37.0 na 36.7.Tez na początku się przestraszyłam ale po rozmowie ze szwagierką(matką 3 dzieci),uspokoiłam się troszke.Nastepnego dnia temp.znów była wyższa.Specjalistka od Tempki nie jestem niestety-ale myślę ,ze na razie nie masz się co martwić samą temp.Chyba że nadal brzuch boli-to skontaktuj się z lekarzem.
    • bisiek10 Re: spadek temp w ciazy 12.04.12, 09:00
      A prowadzisz wykres czy tylko tak sobie mierzysz? Wahania temp moga sie zdazyc a u ciebie to chyba nie jest az tak duzy spadek.
      • ciupaczzka Re: spadek temp w ciazy 12.04.12, 09:08
        prowadze wykres od poczatku ciazy, przed owu 36.4, po wykryciu ciazy na utrogestanie do dzis przewaznie 37.1 no tylko dzis 36.8 i strach
        mam nadzieje, ze jutro bedzie lepiej
        do tego objawy tez swiruja, raz mocne a raz slabsze, achhh no coz pozostaje czekanie
        • kami-66 Re: spadek temp w ciazy 12.04.12, 09:57
          Twoja temperatura w ciąży powinna być wyższa o min 0,2 st od podstawowej temperatury ciała z przed ciąży.
          A twoja nadal jest podwyższona o 0,4 st.
          Nie mam teraz czasu szukać ale czytałam kiedyś wątek dotyczący związku temperatury i progesteronu. Dziewczyna jak tylko spadała jej temka latała do labu badać progesteron a on był cały czas wysoki.
          Mogłabyś się martwić wtedy kiedy twoja temperatura wynosiłaby 36,4.
          Znalazłam dobre wyjaśnienie smile
          Re: temperatura na początku ciąży
          chrumpsowa 18.10.06, 14:03 zarchiwizowany
          Temperatura owszem jest podwyzszona, ale po pierwsze:
          1. liczy sie PTC czyli podstawowa temp. ciala mierzona o stalej porze, przed
          wstaniem z lozka, caly cykl tym samym termometrem w blonach sluzowych czyli w
          pochwie, ustach, odbycie ale NIE POD PACHa

2. temp. po owulacji powinna byc podwyzszona w stosunku do temperatur
          przedowulacyjnych o min. 0,2 stopnia. Jesli kobieta miala na pocz. cyklu 36,2 to
          dla takiej kobiety podwyzszona temp. jest juz 36,6. Zalezy po prostu od
          organizmu. Wiele kobiet po owulacji ma podwyzsz. temp. takze pod pacha - w
          okolicach 37 stopni, ale to nie jest regula.

3. Temp. utrzymuje sie podwyzszona ok 100 dni czyli przez ok. 3 pierwsze
          miesiace ciazy - dopoki w pelni nie wytworzy sie lozysko.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka