Dodaj do ulubionych

zwolnienie lekarskie po terminie porodu

19.05.12, 23:45
Jako że jestem 4 dzień po terminie, a zwolnienie miałam do wytyczonego terminu, udalam się do gina po przedłużenie...Odmówiono mi, twierdząc, że teraz powinnam zacząć urlop macierzyński, ale wiem że nie mam takiego obowiązku a jedynie prawo...co mam więc zrobić? iść do innego (byłam prywatnie) czy iść do jakiegokolwiek lekarza innej specjalizacji? czy iść do pracy - co akurat dosyć trudne jest zważywszy na bóle pleców i opuchliznę kończyn...a nawet twarzy smile
Obserwuj wątek
    • jak_matrioszka Re: zwolnienie lekarskie po terminie porodu 20.05.12, 00:13
      Powiedz ze macierzynski to Ty chcesz po porodzie wykorzystac, wiec skoro uwaza ze nie ma powodu do zwolnienia, to wracasz do pracy i niech lekarz wypisze zaswiadczenie ze mozesz pracowac, bo przy dluzszych nieobecnosciach wciaz jeszcze chyba to obowiazuje? Pewie latwiej mu bedzie wtedy wypisac zwolnienie niz sie podpisac pod Twoim cudownym ozdrowieniem w dzien po terminie porodu.
      • delphine_delphine Re: zwolnienie lekarskie po terminie porodu 20.05.12, 00:25
        Yyyy, no nieźle smile Może spróbuj najpierw u innego, zanim się z tym zaczniesz przepychać?
        • pineaple Re: zwolnienie lekarskie po terminie porodu 20.05.12, 09:12
          A może podejdź do lekarza rodzinnego, myślę że bez problemu wystawi zwolnienie na kilka dni.smile
    • melancho_lia Re: zwolnienie lekarskie po terminie porodu 20.05.12, 15:16
      Nie masz obowiązku brać macierzyńskiego przed narodzinami dziecka. takiemu mundremu lekarzowi kazałabym wystawić zaświadczenie, że możesz bez szkody wrócić do pracy. A jesli to nie zadziała, proponuję udać się do lekarza rodzinnego, powinien wystawić Ci zwolnienie na te parę dni.
    • alinalen internista wystawi bez problemu 20.05.12, 18:50
      moja koleżanka miała taką sytuację jak się pzreterminowała. Internista wypisał bez problemu
      • delphine_delphine Re: internista wystawi bez problemu 21.05.12, 17:24
        I co, dostałaś to zwolnienie?
        • lalalab Re: internista wystawi bez problemu 21.05.12, 18:02
          skorzystałam z pomocy znajomego ginekologa, który nie miał obiekcji...
          • melancho_lia Re: internista wystawi bez problemu 21.05.12, 21:14
            Zadziwiające, ze tylko niektórzy ginekolodzy mają jakieś dziwne obiekcje. moja gin bez problemu dala mi zwolnienie na 10 dni po terminie porodu. Urodziłam 3 dni po terminie.
            • ligia-1 Re: internista wystawi bez problemu 21.05.12, 22:45
              mi też lekarze w warszawie na ryżowej nie chcieli dac zwolnienia, podobno mają z zusu ciche przykazy. W kazdym razie nie daj sie jesli kobiety zaczą walczyc o swoje prawa to może niektórzy lekarze przestana je w konia robić.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka