Dodaj do ulubionych

co z tymi rozstepami....

03.06.12, 11:29
Dziewczyny, może macie jakieś swoje wypróbowane sposoby jak sie pozbyc tego cholerstwa. Jestem w 8 miesiacu i powoli staje sie jednym wielkim rozstepem. Smarowalam sie juz mustela lierackiem, oliwkami i nie wiem co jeszcze moze pomoc... sad
Obserwuj wątek
    • nini6 Re: co z tymi rozstepami.... 03.06.12, 11:38
      Teraz to już raczej nic nie możesz zrobić sad Albo się ma skłonność do rozstępów i wtedy żadne smarowania nie pomogą, albo nie - i wtedy nawet nie trzeba się smarować.
      Rozstępy najgorzej wyglądają zaraz po powstaniu - czerwone pręgi - z czasem bledną i zamieniają się w srebrne cienkie linie, o wiele mniej widoczne. Po porodzie i połogu możesz iść na serię zabiegów, które sprawią, że rozstępy bedą mniej widoczne, ale nigdy niestety nie znikną.
      • zkat Re: co z tymi rozstepami.... 03.06.12, 11:49
        Super tylko, ze jeden zabieg to okolo 500 pln, a trzeba ich wziac cala serie. W moim wypadku to raczej odpada sad
        • gazeta_mi_placi Re: co z tymi rozstepami.... 03.06.12, 12:20
          Niestety nic nie poradzisz, to czasem kwestia genetyczna i wtedy nawet codziennie od pierwszego dnia ciąży smarowanie się balsamami nie pomoże lub pomoże niewiele.
          Nie przejmuj się, najważniejsze żebyś Ty i dziecko była zdrowa.
          Po prostu od tej pory na wakacje będziesz ubierać na plażę kostium jednoczęściowy.
          • zkat Re: co z tymi rozstepami.... 03.06.12, 13:56
            Watpie czy jednoczesciowy to wszystko zakryje smile Ciaza to jednak masakra, a najsmieszniejsze jest to ze wszystkie moje znajome mowia ze one nie mialy ani jednego rozstepu w ciazy, czy ja jestem jakims ewenementem?
            • chyba.ze Re: co z tymi rozstepami.... 03.06.12, 14:14
              Z tymi co masz nic już nie da się zrobić, ale módl się, żeby te które wyjdą nie były tak masakryczne, bo najwięcej ich pojawia się w okolicach 9 miesiąca.
              Odrobinę zbledną, ale zostaną z Tobą na zawsze bez względu na to ile zainwestujesz w kosmetykę.
            • gazeta_mi_placi Re: co z tymi rozstepami.... 05.06.12, 16:37
              Cóż, chyba nie jesteś 15-latką i już wiesz że w życiu nie ma nic za darmo, a akurat rozstępy to stosunkowo niewielka cena za urodzenie chcianego i zdrowego dziecka.
              Miałam koleżankę o dobrych genach która w ogóle nie smarowała się tymi kremami (mimo że je zakupiła, ale w ciąży tak źle się czuła, że nawet nie miała siły pamiętać o regularnym smarowaniu) i nie miała żadnego rozstępu.
              To tak jak ze wszystkim innym, ktoś ma naturalnie cienkie włosy i najdroższa odżywka mu nie pomoże, ktoś inny naturalnie gęste i wystarczy że umyje szamponem za 3 złote.
              Nie przejmuj się.
              W końcu nie musisz przez całe życie paradować w bikini.
              • kisi_165 Re: co z tymi rozstepami.... 11.06.12, 16:43
                1 ciąża smarowanie dzień w dzień.Balsam na noc oliwka. Brak rozstępów. Druga brak smarowania za to rozstępy od 7msc owszem. Teraz jestem w 3 ciazy smaruje się narazie nic mi nie wyszło ale fakt... wole rozstępy na brzuchu i zdrowe dziecko...coś za coś..
    • ichi51e2 Re: co z tymi rozstepami.... 03.06.12, 14:24
      glownie ma tu znaczenie czynnik genetyczny i wiek - im mlodsza kobieta tym gorzej wychodza. ja dostalam strasznych rozstepow na udach, posladkach i piersiach w okresie dorastania wiec umieralam ze strachu ze przy dziecku to juz masakra bedzie. Od zrobienia testu smarowalam sie olejem rycynowym (6zeta za mala butelke) na zmiane z oliwka z pestek moreli, 2 razy dziennie. Jak na razie (9miesiac) nowe rozstepy sie nie pojawily - nie wiem czy to kwestia smarowania, tego ze jestem starsza (tzn po 30ce) czy tego ze w sumie duzo nie przytylam - do masy rekordowej (z mlodosci) jeszcze mi z 8 kilo brakuje...

a mam wrazenie ze po rycynowym stare zbledly ale moze to sie skora rozciagnela i na razie widac jej mniej?
    • paartycja Re: co z tymi rozstepami.... 03.06.12, 15:12
      ciężka sprawa z tymi rozstępami..
      ja w pierwszej ciąży popękałam w 5 m-cu ale dobił mnie 9 m-c ciąży-mimo,że się smarowałam jakimś drogim środkiem
      w drugiej ciąży smarowałam się zwykłą ziajką i nie wylazł mi ani jeden nowy rozstęp
      • zkat Re: co z tymi rozstepami.... 03.06.12, 15:19
        Dziewczyny, a to prawda, ze po porodzie mozna je zredukowac cepanem?
        • chyba.ze Re: co z tymi rozstepami.... 03.06.12, 15:33
          Tak, można je skorygować, natomiast nie sprawi, że znikną.
          Na szczęście nie kosztuje dużo ale i też niezbyt miło pachnie.
          • zkat Re: co z tymi rozstepami.... 03.06.12, 15:50
            Czyli po cepanie zostaja cienkie biale niteczki?
            • chyba.ze Re: co z tymi rozstepami.... 03.06.12, 16:23
              > Czyli po cepanie zostaja cienkie biale niteczki?

Ojjj

To wersja baaardzo optymistyczna.

Osobiście nie używałam ale z tego co wiem nic nie zdziała magicznie, że znikną. To środek na blizny, których również nie niweluje.
              Jakieś zabiegi i kosmetyki zastosowane na świeże rozstępy cośkolwiek dają, ale nie licz na cuda.
              • zkat Re: co z tymi rozstepami.... 03.06.12, 16:40
                chyba.ze z Twoich postow wynika ze masz juz spore doswiadczenie w walce z rozstepami... Nie udalo Ci ich wytepic?
                • chyba.ze Re: co z tymi rozstepami.... 03.06.12, 16:56
                  Mam takie szczęście, że po ciążach nie zostało mi ani milimetra rozstępów.
                  Mojej mamie też nie.
                  W żadnej ciąży niczym się nie smarowałam-ani oliwkami ani balsamami ani niczym innym.

Problem znam od strony mojej przyjaciółki- kibicowałam jej bezskutecznie w tej niestety nierównej walce.
                  A rozstępy ma okropne- duże i szerokie.
                  Pomimo tego, że od pierwszego dnia ciąży wydawała krocie na kosmetyki, które nic nie dały prócz wyczyszczenia portfela.
                  • zkat Re: co z tymi rozstepami.... 03.06.12, 17:02
                    Farciara smile
                • kami-66 Re: co z tymi rozstepami.... 03.06.12, 17:07
                  Na istniejące już rozstępy polecam maść Contractubex
                  W Polsce jest ona dość droga, ale zaczynają się wakacje więc może ktoś z twoich znajomych wybiera się do Egiptu tam ją można bardzo tanio kupić.
                  Stosowanie tej maści w ciąży należy skonsultować z ginekologiem bo nie ma jednoznacznej informacji jedni mówią, że można bo używana jest miejscowo inni, że nie można.
                  • madziab83 Re: co z tymi rozstepami.... 03.06.12, 18:47
                    po ciąży zabiegi fala radiowymi mogą bardzo pomóc, różowe można zniwelować zupełnie, białe znacząco zmniejszyć, bardzo dobrze również działa laser frakcyjny, ale zabieg znacznie mniej przyjemny i droższy.
                  • nowedding Re: co z tymi rozstepami.... 03.06.12, 19:00
                    Dziewczyny maja racje, ze tych co wyszły teraz nie zlikwidujesz. Ale ja bym nadal smarowała, przynajmniej może odrobinę wzmocnisz skórę. Mnie na szczęście to pakudztwo oszczędziło - chociaż też jako nastolatka miałam ten problem. Zajmij się nimi po ciąży. Ja znam jeden skuteczny środek - Strivectin. Niestety cholernie drogi, najlepiej jak ma się kogoś kto może kupić w Stanach bo u nas cena prawie dwa razy wyższa. Ale środek skuteczny, pomógł mojemu TZtowi zmniejszyć koszmarne rozstępy (po problemach hormonalnych szramy na udach, ramionach, pośladkach - wszędzie, do tego bardzo grube.)
    • evelak Re: co z tymi rozstepami.... 03.06.12, 19:19
      Kup sobie koncentrat redukujący rozstępy Firmy Galenic.Pojemność to 75 ml ale jest wydajny. Mam skasowany brzuch i nogi po 1 ciąży. Stosowałam kwas glikolowy, tca a nawet raz byłam na laserze. Rozstępy nie znikną, ale zbledną i zmniejszą się. Jeżeli chcesz zastosować jakieś zabiegi to gdy rozstępy są jeszcze czerwone.Ten galenic najbardziej mi pomógł no i masaż szorstką rękawicą oczywiście po porodziesmile.
      • zkat Re: co z tymi rozstepami.... 03.06.12, 19:32
        Ten koncentrat Elancyl tez mozna stosowac dopiero po porodzie. Naprawde Ci pomogl? Bardzo widac jeszcze te rozstepy?
        • evelak Re: co z tymi rozstepami.... 03.06.12, 20:36
          Koncentrat tak możesz stosować po porodzie mi pomógł. One jak były czerwone wyglądały strasznie teraz są, ale cieńsze i białe. Rodziłam 7 lat temu może teraz są jakieś nowości. Byłam bardzo załamana swoim wyglądem beczałam jakieś pół roku. Byłam też na konsultacji u dermatologa zaproponował mi mikrodermabrazję 800 zł za sam brzuch. Kiedyś było obszerne forum o rozstępach i tam dziewczyny pisały o takim peelingu NEODERMA. Korespondowałam z dziewczyną , która się wybierała na ten peeling. Niestety po zabiegu nigdy nie odpisała więc nie wiem czy nie była to reklama. Zamówiłam też gazetę dla lekarzy i tam w artykule było o zastosowaniu retinoidów na rozstępy ( też zaliczonesmile). Kwas tca palił a potem sypała się skóra jak łupież(może gdybym zastosowała częściej to byłby efekt). Laser 5 minut( 400 zł). Najlepszą terapią dla mnie były Rozmowy w Toku. Był kiedyś program o ludziach po wypadkach o dziewczynie ,która po takim wypadku miała spaloną całą twarz. Straciła pracę ,męża, znajomych i codziennie musiała znosić spojrzenia innych. I wtedy sobie pomyślałam,że ja mogę sobie założyć koszulkę, jeansy a ta dziewczyna musi nauczyć się żyć ze swoim problemem nie mogąc go ukryć. A jak urodzisz i brzuszek zmaleje to może się okazać, że wcale nie jest ich tak dużo jak to wyglądało. Niestety ale nie mogę Ci napisać,że zniknęły.
      • doral2 Re: co z tymi rozstepami.... 03.06.12, 20:33
        evelak napisała:

> Kup sobie koncentrat redukujący rozstępy Firmy Galenic.Pojemność to 75 m
        > l ale jest wydajny. Mam skasowany brzuch i nogi po 1 ciąży. Stosowałam kwas gli
        > kolowy, tca a nawet raz byłam na laserze. Rozstępy nie znikną, ale zbledną i zm
        > niejszą się..."

szkoda kasy.
        rozstępy niczym nie smarowane również po jakimś czasie bledną i się zmniejszają.
        • zkat Re: co z tymi rozstepami.... 03.06.12, 21:07
          Rozstepy zaczely mi sie robic juz w okresie dojrzewania. Potem za kazdym razem jak tylam albo chudlam. Mam je chyba wszedzie gdzie to jest mozliwe, do tej pory tylko brzuch byl gladki. Dobijaja mnie te zmiany ciala w ciazy
    • madziulka1982 Re: co z tymi rozstepami.... 04.06.12, 16:21
      zeby były bledsze i tkanka łączna bardziej "giętka" smaruj cepanem, ja tak robiłam jak miałam czerwone na udach i zblakły jednoczesnie nie powstały nowe
      • zkat Re: co z tymi rozstepami.... 04.06.12, 21:56
        A zwezily sie chociaz troche po cepanie?
      • zkat Re: co z tymi rozstepami.... 04.06.12, 22:31
        Ale smarowalas sie w czasie ciazy?
        • misiazutrechtu Re: co z tymi rozstepami.... 05.06.12, 15:17
          zkat, a moge zapytac ile masz lat? Podobno po 30tce kobietom robi sie mnij rozstepow, bo maja juz bardziej elastyczna skore. Pytam z ciekawosci, czy to sie rzeczywiscie sprawdza. Moze inne dziewczyny tez sie wypowiedza jak bylo u nich? Ja w pierwszej ciazy mialam 28 lat i nie zrobily mi sie zadne rozstepy. Dodam, ze urodzilam w 33 tyg. wiec brzuch nie byl jakis super duzy. Teraz mam juz prawie 32 lata i jestem w 31 tyg. na razie tez bez rozstepow. Czy to moze po prostu szczescie/uwarunkowania genetyczne?
          • chyba.ze Re: co z tymi rozstepami.... 05.06.12, 15:31
            Czy to moze po prostu
            > szczescie/uwarunkowania genetyczne?

Wg mojej obserwacji to genetyka, którą w tym wypadku można nazwać szczęściem.
          • ninia_80 Re: co z tymi rozstepami.... 05.06.12, 21:09
            Czyli jest dla mnie jakaś nadzieja smile W okresie szybkiego wzrostu pojawiły się u mnie rozstępy, ale jako nastolatka nawet nie zwróciłam na nie uwagi. I dziś są bladymi kreseczkami. Obecnie smaruję się oliwką i liczę na to, że się uda. Ale skoro w fazie wzrostu pojawiły się rozstępy, to chyba cud może sprawić, żeby się teraz nie pojawiły. Ale tchnęłaś we mnie nadzieję - może pomoże to, że mam 32 lata big_grin
        • madziulka1982 Re: co z tymi rozstepami.... 05.06.12, 17:45
          smarowałam się 2 razy dziennie w okresie dojrzewania (pupa i nogi) - nigdzie indziej rozstepow nie mialam, rozstępy się nie zwezają tylko blaknie ich kolor i stają się bardzo miękkie, elastyczne
          • zkat Re: co z tymi rozstepami.... 05.06.12, 23:05
            Mi sie robia przez cale zycie te nieszczesne rozstepy, a zaczely w czasie dojrzewania, wlasciwie to od poczatku ciazy na nie czekalam no i sie doczekalam, a lat mam juz calkiem sporo niestety, jestem gruuubo po 30-stce
            • aadelina Re: co z tymi rozstepami.... 07.06.12, 19:20
              Tak naprawdę to nie musisz nic robić z tymi powstałymi rozstępami. Nie da się tego wyleczyć żadnymi kosmetykami. Rozstępy po kilku miesiącach zrobią się białe bez żadnego wspomagania z zewnątrz.
            • ninia_80 Re: co z tymi rozstepami.... 10.06.12, 11:09
              Ojoj, więc wiek mi nie pomoże? wink Ale pocieszam się myślą, że może nie będzie najgorzej, bo piersi zdążyły mi już urosnąć o 2 rozmiary (i to już w pierwszym miesiącu), a rozstępów na nich nie ma. No, ale brzuch to większy urośnie.
              • zkat Re: co z tymi rozstepami.... 11.06.12, 12:07
                Wiem, ze zbledną, ale chciałabym żeby się trochę zwęziły, bo na razie są coraz szersze
                • zkat Re: co z tymi rozstepami.... 11.06.12, 15:15
                  A widzialyscie te zdjecia

ebobas.pl/artykuly/galeria/739/5634
                  • chyba.ze Re: co z tymi rozstepami.... 11.06.12, 18:17
                    Zdjęcia jak dla mnie przerażające.
                    Nie znałam tego z autopsji.
                    Dziękuję Ci Naturo, że obdarzyłaś mnie "dobrymi" genami.
                  • ninia_80 Re: co z tymi rozstepami.... 12.06.12, 20:04
                    Ło matko! Nawet nie będę na to patrzeć, to może mnie ominie wink
    • kappa234 Re: co z tymi rozstepami.... 15.06.12, 10:47
      olej arganowy. Polecam. Ale mi też niestety się robią, bo to ma podłoże genetyczne. Jedni tak mają, inni nie.
      • zkat Re: co z tymi rozstepami.... 15.06.12, 23:16
        O, to cos ciekawego, a gdzie go mozna kupic?
        • ichi51e2 Re: co z tymi rozstepami.... 16.06.12, 05:09
          ecospa.pl np
          • zkat Re: co z tymi rozstepami.... 16.06.12, 09:43
            Dzieki Dziewczyny, zamowie sobie ten olej, czy on dziala na juz istniejace rozstepy czy tylko zapobiega?
            Slyszalyscie moze o masci z mocznikiem?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka