Dodaj do ulubionych

Kontenery na odzież z PCK

24.06.04, 20:29
Własnie się dowiedziałam,z programu "Dyżur"na TVN,że kontenery na odzież
używaną stojace na naszych osiedlach i ulicach z napisem PCK,nie służą po to
aby pomagać ludzom biednym w zaopatrywaniu ich w odzież,ale...są stoją po to
by zaopatrywać w odzież ciucholandy!!!.
Jestem w szoku,myslałam,ze pomagam wrzucając rzeczy dla biednych,a okazuje
się ,że tylko niewielka ilosc tych ciuchów (odrzuty,których nie mozna juz
sprzedać)trafiają do PCK.
No i co wy na to?
pozdrawiam
lika
Obserwuj wątek
    • a_bizon Re: Kontenery na odzież z PCK 24.06.04, 20:45
      Ja kiedyś maniakalnie czyściłam zawartość szaf i dawałam odzież do kontenerów.
      Jak się dowiedziałam o tym całym biznesie PCK to wolę worki z ubraniami
      postawić koło kubłów na śmieci.
      Swoją drogą to ile procent akcji charytatywnych tak naprawdę pomaga
      potrzebującym, a dla ilu to tylko przykrywka brudnych interesów.
      Ogólnie to czułam się oszukana, bo naprawdę starałam się dawać dobre rzeczy. A
      tu ktoś zaopatrywał lumpeksy. Obłęd.
      Pozdrawiam
      Ania, mama Kacperka
    • kassik Re: Kontenery na odzież z PCK 24.06.04, 21:55
      Odkąd dowiedziałam się o tym to nie reaguję na akcje dotyczące wystawiania
      worków z ciuchami przed klatkę. Gday mam coś co może przydać się innym zanoszę
      do kościoła do Caritasu. Man nadzieję, że tam są uczciwsi.
      • asiaasia1 Re: Kontenery na odzież z PCK 24.06.04, 21:57
        Hej , dobrze , że o tym napisałyscie .
        Do tej pory żyłam w nieswiadomości .
        Oburzające !
    • praktycznyprzewodnik Re: Kontenery na odzież z PCK 24.06.04, 22:08
      Wcale nie. Po prostu PCK nie ma mozliwości, sił i srodków by to obskoczyć. Ma
      umowę z firma ciucholandową, oni to czyszcza i sprzedają, a jakiś tam procent
      dochodów przejmuje od nich PCK na cele statutowe.
      Między innymi PCK wydaje także bony na zakup ( włąsciwie na wydanie w sklepie)
      wybranej przez kogoś wg. swego gustu i potrzeb odziezy.Inaczej nie da się tego
      załatwić.
      • agy Re: Kontenery na odzież z PCK 25.06.04, 09:28
        "oni to czyszcza i sprzedają, a jakiś tam procent
        dochodów przejmuje od nich PCK na cele statutowe"
        Z tego co wiem to była afera i mają się procesować. Firma Wtórpol i PCK -
        bowiem z obiecanych pieniędzy PCK dostaje ułamek. Jeśli powiedzmy firma dostaje
        56 gr za kg, do PCk trafia 12 gr zamiast obiecanych powiedzmy 36. Te liczby nie
        są dokładne, ale sprawy tak się mają. I właśnie za niedotrzymanie tej
        pierwotnej obiecanej dla PCK stawki od kilograma jest dym.
        A ja już nie nabijam kabzy kolesiom z firmy, tylko ubrania w dobrym stanie daję
        do punktu przy kościele, bo oni mają często "gości". I wiem,że oni te ubrania
        przekazują.
        • gagunia Re: Kontenery na odzież z PCK 25.06.04, 10:05

sprawe znam juz od kilku lat, bo nasza regionalna gazeta opisywala ja, gdy
          kontenery pojawily sie w miescie. PCK rzeczywiscie ma umowe podpisana z firma,
          ktora czesc ciuchow bierze na sprzedaz.
          w sumie jest mi obojetne, co sie z tym stanie. wole wrzucic do kontenera, niz
          do smietnika. nie potzrebuje tych rzeczy, nie mam komu dac.

od kiedy mam staly dostep do netu, a wiec od ok roku, czesc rzeczy sprzedaje na
          allegro, czy poprzez ogloszenia, ale niektore dalej wrzucam do wora na PCK.

forum.gazeta.pl/forum/72%2C2.html?f=621&w=10577948&a=13383535
          • ppjw Re: Kontenery na odzież z PCK 25.06.04, 10:34
            sprawa znana od kilku lat ( nawet nie pamiętam, skąd o tym wiedziałam sad),
            zostawiam w reklamówkach koło kontenerów w śmietniku i następnego dnia ich nie
            ma, ktoś zawsze zabiera. U nas tyle osób szuka różnych rzeczy w
            śmietnikach .....może im się przyda...
    • polinetka Re: Kontenery na odzież z PCK 25.06.04, 10:06
      A mnie na prawdę jest obojętne co z tymi rzeczami się stanie, wystawiając pod kosz ze śmieciami też nie wiem kto i do jakich celów rzeczy te spożytkuje. A wyobrażacie sobie jakby każdy wystawiał pod kosz a potem wiatr i ulewa a ciuchy szalejące po całym osiedlu? Ja też traktuje to w kategorii ja mam czyste szafy a ktoś pożytek. W końcu w sklepach z używaną odzieżą zaopatrują się wszystkie "warstwy społeczne" i mnie też się zdarza. Więc Ty wyrzucasz do kontenera a ja chętnie odkupię smile i jak świat swiatem zawsze najlepiej się zarabiało na pośrednicwtie... Choć nadużywanie znaku PCK ma tutaj miejsce.

Pozdrawiam serdecznie!!
    • aluc Re: Kontenery na odzież z PCK 25.06.04, 10:57
      dlatego chyba lepiej takie rzeczy zawieźć do domu opieki społecznej, oni zwykle
      zajmują się nie tylko pensjonariuszami, ale także okolicznymi rodzinami, jeśli
      ma dla nas znaczenie, czy rzeczy trafią do naprawdę potrzebujących
    • libra.alicja Re: Kontenery na odzież z PCK 25.06.04, 11:04
      Nie podobałoby mi się to, gdyby tak wykorzystywano darowaną żywnośc, czy
      pieniądze. Ale ja te ubrania oddaję, nie dlatego, żeby komuś pomóc, ale żeby
      pozbyć się zbędnych rzeczy, które szkoda podrzeć na szmaty.

Kiedyś pomagalismy konkretnej rodzinie, wtedy oddawałam rzeczy, które były im
      naprawdę potrzebne, a mnie niekoniecznie. Ale do kontenerów wrzucam to, co i
      tak poszłoby na śmietnik, więc jest mi wszystko jedno, co się z nimi stanie
      (nawet jeśli ktoś przedsiębiorczy na tym zarobi).
      • ewa2233 Re: Kontenery na odzież z PCK 25.06.04, 11:24
        Ja też stawiam worki z ciuchami przy śmietniku.
        Zawsze znajdzie się ktoś, kto to zabiera.
    • a_bizon Re: Kontenery na odzież z PCK 25.06.04, 11:38
      Ja i tak nadal nie rozumiem, dlaczego PCK sprzedaje ubrania w lepszym stanie do
      lumpeksów, a te pewnie w najgorszym stanie daje potrzebującym.
      Poza tym ile razy postawiłam worki pod śmietnikiem, po godzinie już ich nie
      było, więc nie szargał nimi wiatr po osiedlu.
      Mimo wszystko nie podoba mi się taki sposób działania PCK.
      Pozdrawiam
    • grrrrw Re: Kontenery na odzież z PCK 25.06.04, 11:41
      Ja bardzo dbam, zeby sortować smieci. Osobna siatka na plastiki, osobna na
      szkło, osobna na metal i karton na makulaturę, gdzie wrzucamy nawet bilety MZK.

Systematycznie wystawiam to w okolice kontenera, ale tak żeby nie stało na
      deszczu. Ktoś to zabiera, może ci panowie obsługujący śmieciarkę ? A może ktos
      inny ? Nieważne, ja mam zasługę dla środowiska, a ktoś potrzebujący zarobi parę
      złotych.

Ciuchy sortuję. Na szmaty, rzeczy do oddania anonimowo (kontener PCK) rzeczy
      dobre i eleganckie, które przestały sie nam podobać, albo dzieci powyrastały.
      Te odnoszę do koscielnego Caritasu.
      Najważniejsze, zeby nienoszonych ubrań nie trzymac latami w szafie, nie zwlekać
      z decyzja oddania. jesli czegoś nie miałam dwa lata na sobie, bardzo watpliwe
      zebym załozyła (rzadko zadarzają się ciuchy uniwersalne przydatne całymi
      latami) Ubrania szybko stają się niemodne i wtedy, jak się już wreszcie
      zdecydujemy na oddanie, to naprawdę ktoś je wyrzuci na szmaty. A tak, to
      ucieszy się i będzie miał naprawde pomoc.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka