Dodaj do ulubionych

Skończony 18 tydzień i brak ruchów:(

13.08.12, 13:39
Zaczełam 19 tydzień ciąży i niestety nadal nie odczuwam ruchów dziecka (to moja trzecia ciąża)...nie wiem, czy to normalne?
Wizytę u lekarza mam 21 sierpnia, ale strasznie się martwię sad
czy któraś tak miała ?
Obserwuj wątek
    • truskawka-00 Re: Skończony 18 tydzień i brak ruchów:( 13.08.12, 14:05
      Ja co prawda zaczynam dopiero 16sty tydzień (i też jeszcze nic nie czuję, za każdym razem na usg się szczerze dziwię, że we mnie rozwija się jakiś obcy, bo poza sennością nie mam prawie żadnych objawów smile), ale czytałam, że bardzo często u kobiet ruchy pojawiają się po 20tym tygodniu. Do 22ego tygodnia oczekiwanie na pierwsze ruchy brzdąca jest ponoć zupełnie normalne. Także nic się nie martw. Potem pewnie nadrobi z nawiązką smile
    • misiu.stefan Re: Skończony 18 tydzień i brak ruchów:( 13.08.12, 14:06
      Ja mojego malucha poczułam dopiero po skończonym 20 tygodniu (pierwsza ciąża).
      Podobno w kolejnych ciążach szybciej czuje się ruchy, ale to nie musi być reguła.

Spróbuj zjeść coś słodkiego i położyć się na lewym boku (przyłóż rękę do brzucha i poczekaj). może uda Ci się coś wyczuć?

Gdzie masz umiejscowione łożysko?
      • misiu.stefan Re: Skończony 18 tydzień i brak ruchów:( 13.08.12, 14:08
        AHA! Ja najpierw czułam bulgotanie, a pierwsze ruchy poczułam jak się przypadkiem obudziłam o 5.00 rano. Może Twój mały rusza się jak śpisz, a pewnie są to delikatne ruchy, więc Cię nie wybudzą?

• m2300 Re: Skończony 18 tydzień i brak ruchów:( 13.08.12, 14:14
          Budzę się o różnych porach (3, 5 nad ranem) i nic.....
          Z pierwszym dzieckiem miałam ruchy około 20 tyg. z drugim przed 18 tyg....dlatego martwię sie, czy teraz wszystko w porządku
          • matyldamoja Re: Skończony 18 tydzień i brak ruchów:( 13.08.12, 14:30
            oj to witaj w klubie zamartwiania się, ja mam zaczęty 16 , trzecia ciąża - w pierwszej ruchy poczułam w 19 tyg. W drugiej w 13 choć potem ucichły na chwilę ale jednak a teraz cisza, lekarz mówi że to nie reguła że w każdej kolejnej wcześniej, obstawiam że poczujesz je w tym tygodniu - niezapomnij się pochwalićwink trzymam kciuki smile ja też wywołuje młode do tablicy ale się opiera jakoś- też mam nadzieje lada dzień....
    • anetchen2306 Re: Skończony 18 tydzień i brak ruchów:( 13.08.12, 16:49
      Ja w drugiej ciazy pierwsze ruchy poczulam znacznie pozniej niz w pierwszej ciazy. Za pierwszym razem byl to 21 tydzien. Za drugim razem dopiero ok 24 tc! To tylko statystyka, ze w drugiej ciazy ruchy powinno sie odczuwac nieco wczesniej. Powinno, nie znaczy, ze u wszystkich tak musi byc. wink
    • kisi_165 Re: Skończony 18 tydzień i brak ruchów:( 13.08.12, 18:24
      I Ciąża ruchy koniec 18tc
      II Ciąża ruchy przesuwanie 13/14tc kopniaki 16tc (byłam w szoku)
      III ciąża za to cisza w 16 tyg. po tym czasie coś tam czułam ale nie tak by być pewnym i nie zmartwionym dopiero ok. 20 poczułam się jak w ciąży ale jednak nie raz martwiąc również o malucha(jest do dziś bardzo spokojny)
      • m2300 Re: Skończony 18 tydzień i brak ruchów:( 13.08.12, 19:42
        Dzięki za pocieszeniesmile
        w takim razie spokojnie czekam na ruch mojego skarbasmile
        • coronella Re: Skończony 18 tydzień i brak ruchów:( 13.08.12, 21:34
          ja w tej, także trzeciej ciąży, poczułam dziecko bardzo późno. Ok 21 tyg. POczułam, i przestałam czuc na ponad tydzień. Dopiero coś ok 24 tyg. czułam te ruchy tak, że byłam pewna, że to dziecko. Okazało się, że mam łożysko na przedniej ścianie, i ono amortyzuje.
          Nie ma reguły, i nie zawsze jest tak, że w kolejnych ciążach czuje się wcześniej.
          A teraz znowu czekam... kiedy księżna raczy wyjść smile
    • uffa1 Re: Skończony 18 tydzień i brak ruchów:( 13.08.12, 20:43
      Pierwsze ruchy poczułam:
      I ciąża 20tc
      II ciąża 16tc
      III ciąża 19tc

Spokojnie czekałabym i niczym bym się nie stresowała smile.
      • asiaimaja Re: Skończony 18 tydzień i brak ruchów:( 13.08.12, 22:33
        ja musiałam na początku odleżeć 2 godziny wieczorem prawie bez ruchu i po zjedzeniu słodkości żeby poczuć jak się rusza nieco-oglądałam wtedy z męzem "przepis na życie" smile
    • 1mzeta Nic się nie martw na zapas 13.08.12, 23:33
      I ciąża- 18 tc.
      II ciążą- po 20 tygodniu. Do tego łożysko na przedniej ścianie i już jest zupełnie inaczej niż za pierwszym razem.
    • matyldamoja m2300 18.08.12, 10:20
      jak tam nadal cisza? Ale te maluchy uparte, moje proszę i proszę i nic, już mąż się śmieje że jak bardzo chce to mnie lekko kopniesmile
      • m2300 Re: m2300 18.08.12, 10:34
        No niestety u mnie nadal cisza sad
        w sygnaturce mam 18 tyg. bo tak wynika z obliczeń OM, ale według usg zaczęłam 19 tydz.
        czekam i czekam....zaczynam się juz martwić, ale moje samopoczucie nie jest inne niż wcześniej, więc mam nadzieję, że kopniaczki to tylko kwestia czasu...
        • gazeta_mi_placi Re: m2300 12.11.12, 17:00
          A suwaczek dalej tyka sad
    • matyldamoja Re: Skończony 18 tydzień i brak ruchów:( 18.08.12, 10:49
      to czekamysmile aż dzieciaki przestaną się ukrywaćsmile myślałam ze w 3 ciąży poczuje ruchy bardzo szybko ale jak widać tak nie jest. Daj znać jak będziesz po kopniakusmile
    • matyldamoja m2300 22.08.12, 08:38
      jak po wizycie?
      • m2300 Re: m2300 22.08.12, 20:58
        Urodziłam wczoraj aniołka (synek)...sadsadsad
        • asiaimaja Re: m2300 22.08.12, 21:54
          Tak strasznie mi przykro!!!!!!!!!!!!!!!!
          żadne słowa nie przyniosą teraz otuchy, wiem, wypłacz się , pożegnaj się jak najlepiej umiesz.
          nie wiem czemu świat jest taki.
          • m2300 Re: m2300 23.08.12, 07:14
            Jutro pozegnamy go...
        • ochra Re: m2300 23.08.12, 07:16
          To straszne, tak bardzo mi przykro! sad Czytałam Cię bo jestem również w 18 tc i nie odczuwam ruchów.
          • misiu.stefan Re: m2300 23.08.12, 09:03
            Bardzo mi przykro sad
            Niech malutki spoczywa w pokoju [*].

• lara.e Re: m2300 31.08.12, 19:36
            Ogromnie mi przykro, zaczęłam czytać Twój wątek, bo sama jestem pod koniec 17tc i też jeszcze nie czuję żadnych ruchów. Nie sądziłam, że Twoja historia skończy się tak smutno, aż mi serce stanęło. Też straciłam już jedną ciążę i wiem, że żadne słowa w tej chwili nie ukoją Twojego bólu. Pamiętaj jednak, że masz jeszcze dwójkę zdrowych dzieci, dla których jesteś najważniejsza na świecie, a Twój aniołek teraz będzie nad Wami czuwał.
        • jess_day Re: m2300 23.08.12, 09:06
          bardzo, bardzo mi przykro sad jednak przeczucie kobiety jest najsilniejsze ...
          • matyldamoja Re: m2300 23.08.12, 10:45
            Boże, m2300 tak mi przykro, taaak bardzosad nie wierze w to po prostu. Przytulam Cię bardzo mocno, jak to się mogło stać , co się stało??? nie rozumiem tego w ogóle. Sił życzę
            • gosiapatrycja [...] 23.08.12, 10:52
              Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
              • migotka.s Re: m2300 23.08.12, 13:12
                strasznie mi przykro, zaczełam czytac od poczatku i na koncu spodziewałam sie zupełnie innego postu, tak mi przykro, żadne słowa Cie nie pocieszą, bardzo Wam wspołczuje sad
                • akepinska Re: m2300 23.08.12, 15:50
                  Strasznie ci wspolczuje... Wiecie juz dlaczego tak sie stalo??? Ja w 27tc urodzilam Marysie sad ktora umarla mi w brzuchu ale my mamy konflikt z mezem i dowiedzielismy sie o tym podczas tej wlasnie ciazy bo od 20tyg byly problemy. Wiem doskonale co czujesz..
    • kawusia1002 Re: Skończony 18 tydzień i brak ruchów:( 23.08.12, 18:44
      Kochana strasznie mi przykrosad( przytulam Cię mocno...........
      • m2300 Re: Skończony 18 tydzień i brak ruchów:( 23.08.12, 20:11
        Dziękuję Wam bardzo.... nam niestety nikt nic nie chciał powiedzieć dlaczego tak się stało...lekarz stwierdziła, ze przyczyn jest takiej śmierci jest wiele....sad
        • jess_day Re: Skończony 18 tydzień i brak ruchów:( 24.08.12, 08:48
          a nie będą robić badań? lepiej wiedzieć co się wydarzyło, żeby wykluczyć jakieś czynniki następnym razem. wiem, że na pewno teraz ci trudno, ale zadbaj o to.
          • m2300 Re: Skończony 18 tydzień i brak ruchów:( 24.08.12, 13:29
            Niestety nie chcieli...powiedzieli, ze takich badań nie wykonują w tym. tyg. ciąży...
            mój Aniołek już pochowany...
            • jess_day Re: Skończony 18 tydzień i brak ruchów:( 24.08.12, 13:46
              mojej kuzynce dzieciątku robili badania kiedy porobiła w 10 tygodniu ... widocznie różne są praktyki. trzymaj się kochana, mam nadzieję że następnym razem wszystko będzie w porządku i ciąża przebiegnie bezproblemowo. a na razie odpoczywaj.
              • m2300 Re: Skończony 18 tydzień i brak ruchów:( 24.08.12, 13:58
                Bardzo byśmy chcieli dziecko, ale nie wiem czy zdecydujemy się, bo strach teraz bedzie silniejszy...poza tym długo nie mogłam zajść....
                nie wiem nawet po jakim czasie można sie starać o dziecko po poronieniu?
                • jess_day Re: Skończony 18 tydzień i brak ruchów:( 24.08.12, 15:57
                  Moja kuzynka mogła ponownie starać się po 3 miesiącach, oczywiście pod kontrolą lekarza. nie poddawaj się, jeżeli chcesz dzieciątko to ze wszystkim dasz sobie radę. szczerze w to wierzę.
                • lara.e Re: Skończony 18 tydzień i brak ruchów:( 31.08.12, 20:38
                  Mi lekarz powiedział po poronieniu w tamtym roku, że mam odczekać 3 miesiące i znów mogę zacząć się starać, dziś znów jestem w ciąży, po amniopunkcji, czekająca na wyniki i wciąż nie poczułam ruchów synka.
              • lara.e Re: Skończony 18 tydzień i brak ruchów:( 31.08.12, 20:22
                Mi w IMiD też robili badania po poronieniu, co prawda niczego konkretnego nie wykazały oprócz jakichś mikroskrzepów na tworzącym się łożysku.
    • gonia28b Re: Skończony 18 tydzień i brak ruchów:( 23.08.12, 21:59
      .... [*] .... crying
    • next_exit Re: Skończony 18 tydzień i brak ruchów:( 24.08.12, 22:59
      m2300, czy moge zapytac kiedy mialas poprzednia wizyte? I czy lekarze okreslili, kiedy zatrzymal sie rozwoj plodu?
      • m2300 Re: Skończony 18 tydzień i brak ruchów:( 25.08.12, 06:26
        Wizytę miałam 24 lipca, robione było usg (dziecko żyło)...w dniu kiedy dostałam skurczy lekarz powiedział z IP, że dziecko najprawdopodobniej musiało umrzeć ze 2 dni wcześniej, gdyż waga oraz wzrost odpowiadały 18 tyg.
        • warszawa1673 Re: Skończony 18 tydzień i brak ruchów:( 25.08.12, 09:24
          strasznie Ci współczuję ....
          [link=https://www.suwaczki.com/][img noborder]www.suwaczki.com/tickers/34bw9n735r6b1eub.png[/img][/link]
        • akepinska Re: Skończony 18 tydzień i brak ruchów:( 26.08.12, 11:19
          A dziecko wygladalo normlnie? tzn nie mialo obrzekow? bo moze macie z mezem konflikt serologiczny o ktorym nie wiecie? my tak wlasnie mamy, a pierwsze dziecko mamy ok, ze zdrowej, bezproblemowej ciazy! robiliscie dokladne bad. krwi na przeciwciala? warto to zrobic.
          • m2300 Re: Skończony 18 tydzień i brak ruchów:( 26.08.12, 12:45
            Robiliśmy badania prenatalne (usg + biochemia) wszystko ok...dziecko było bez obrzęków, większość w miarę ukształtowana...
            • lara.e Re: Skończony 18 tydzień i brak ruchów:( 31.08.12, 21:04
              Tym bardziej nie rozumiem czemu lekarze nie dociekali co było przyczyną! Skoro wszystko do tej pory było w porządku, nadal tego nie rozumiem, jak to się mogło stać?
              • par_wa Re: Skończony 18 tydzień i brak ruchów:( 01.09.12, 13:02
                bardzo mi przykro sad
    • anulka_gr Re: Skończony 18 tydzień i brak ruchów:( 11.11.12, 14:34
      Drogie mamy i przyszłe mamy,
      To już moja druga ciąża a boję się jakby to była dopiero pierwsza... Mam najróżniejsze dziwne myśli dotyczące zdrowia mojego dziecka. Teraz na przykład wyczekuję ruchów, bo to już 18 tc i jeszcze nic.... W pierwszej ciąży poszułam wyraźne smyranie właśnie w połowie 18 tc. Teraz lekarz powiedział, że prawdopodobnie poszuję tydzień wcześniej... Tydzień minął a tu nic...
      Czy mam się obawiać? Czy jest na to jakaś reguła? Kolejną wizytę mam dopiero za dwa tygodnie... do tego czasu zwariuję w tym wyczekiwaniu... HELP...
      • gosiapatrycja [...] 11.11.12, 16:52
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • vimi77 Re: Skończony 18 tydzień i brak ruchów:( 11.11.12, 19:28
        Ja w pierwszej ciąży ruchy poczułam w 19 tygodniu. Gdzieś się naczytałam że w drugiej ciąży ruchy są wyczuwalne wcześniej. Nadszedł 19 tydzień a tu nic i zaczęłam się niepokoić. Pobiegłam szybko na usg i wszystko było ok a po 2 dniach zaczęłam też czuć małego. Więc w moim przypadku to chyba był stres, im bardziej chciałam czuć ruchy tym mniej je odczuwałam. Wydaje mi się , że nie można uogólniać bo każda ciąża jest inna. Myślę że na to miała też wpływ wielkość brzuszka. W drugiej ciąży szybciej mi wyskoczył a w pierwszej mała była bardziej ściśnięta. Podobno na odczuwanie ruchów ma też wpływ otłuszczenie brzuszka.
        • anulka_gr Re: Skończony 18 tydzień i brak ruchów:( 11.11.12, 22:28
          Oj dziękuję Tobie ślicznie za tą odpowiedź. Troszkę się uspokoiłam. Może nawet uda mi się przespać nockę?? smile Faktycznie teraz mam wrażenie, że brzuszek mam większy niż przy pierwszej ciąży no i może ważę również troszkę więcej...
          Ale w związku z tym, że jestem straszną panikarą - jutro zgłoszę się na USG.
          Jeszcze raz baaaaaaardzo dziękuję kiss
      • anulka_gr Re: Skończony 18 tydzień i brak ruchów:( 12.11.12, 16:00
        A więc byłam dzisiaj na USG i wszystko jest ok. Poprostu nie czujęruchów i już - ale pewnie to już lada dzień...
        Pozdrawiam.
        • vimi77 Re: Skończony 18 tydzień i brak ruchów:( 12.11.12, 16:16
          To super wiadomość a za kilka dni zapewne poczujesz swoje maleństwo.
          • djablica1976 Re: Skończony 18 tydzień i brak ruchów:( 08.06.13, 03:23
            a ja spac nie moge..
            koncze 18 tydz i co dzien maly kopal
            szczegolnie w nocy
            a dzis nic..
            wstalam..
            lazilam..
            dalej nic
            zeswiruje przez ta ciaze
            to tez moja 3
            tak jak zakladajacej watek..
        • kandyzowana30 Re: Skończony 18 tydzień i brak ruchów:( 09.06.13, 00:23
          A jak masz umiejscowione lozysko ? Przy polozonym z przodu ruchy czuc mniej wyraznie i pozniej zazwyczaj
          • akaja_2004 Re: Skończony 18 tydzień i brak ruchów:( 09.06.13, 09:33
            poczujesz , też świrowałam z nerwów , gdy mojej malutkiej nie czułam przez kilka dni , był to długi weekend majowy , mój lekarz na wyjeżdzie , ale rodzina mnie pocieszała i się wreszcie doczekałam ... teraz fika aż miło tongue_out
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka