Dziewczyny, w najbliższy poniedziałek mam wyznaczony termin planowanej cesarki, więc trzymajcie za mnie kciuki

Może któraś z Was ma jakieś rady ? Iga jest moim pierwszym dzieckiem i nie mam zielonego pojęcia jak wygląda taki poród i kilka dni po. Czytałam sporo na ten temat, pytałam lekarza, ale informacji nigdy za wiele

Wiem, że cewnik będę miała zakładany po podaniu znieczulenia, bałam się bardzo, że będzie przed. Teraz boję się zdejmowania cewnika, czy to bardzo boli ? Podadzą mi znieczulenie podpajęczynówkowe, czytałam że mogą po nim wystąpić bóle głowy, wiem że trzeba leżeć płasko przez 6 godzin, a jak jest w praktyce ? Ile czasu leży się na sali pooperacyjnej, lekarz mówił, że do 12 godzin, a chciałabym wiedzieć jak to w praktyce wygląda. Czy po porodzie od razu będę mogła nacieszyć się dzieckiem, czy zabiorą mi szybko ? Kiedy dostanę dziecko na stałe ? Podobno po 24 godzinach, ale podobno różnie to bywa, dlatego pytam

Aha, nie będę karmiła piersią, jak to wtedy wygląda jeśli chodzi o przynoszenie do mnie dziecka ? Czy na sali pooperacyjnej ktoś może mnie odwiedzić (chodzi mi o męża) na dłużej niż kilkanaście minut ? Lekarz mówił, że teoretycznie za długo mąż nie będzie mógł tam przy mnie siedzieć, dopiero po przeniesieniu na salę poporodową, ale powiedział też, że to zależy od wielu okoliczności, więc szanse są. Ile czasu od przyjazdu do szpitala mija do momentu cięcia ? Cesarkę mam mieć tego samego dnia, w szpitalu mam się stawić z samego rana. Mam nadzieję, że podpowiecie coś. Z góry dzięki