Dodaj do ulubionych

Wyniki badań

06.12.12, 10:53
Proszę o pomoc, przed chwilą odebrałam wyniki badań. W osadzie moczu miałam takie wyniki :
Nabłonki płaskie - liczne w polu widzenia
Leukocyty- 3-6wpw
Kryształy- moczany bezpostaciowe-liczne
co to oznacza?
Obserwuj wątek
    • madziab83 Re: Wyniki badań 06.12.12, 11:02
      sam wynik nie wiem co oznacza, ale najważniejsze pytanie brzmi, czy mocz był prawidłowo pobrany, tzn. po dokładnym umyciu, poranny środkowy mocz, jeżeli nie, to powtórz badanie z w/w wskazówkami, to bardzo istotne, inaczej potrafią wyjść naprawdę dziwne wyniki.
      • gbuurek Re: Wyniki badań 06.12.12, 11:12
        Zawsze oddaje mocz tak jak napisałaś....
    • magdalenna1986 Re: Wyniki badań 06.12.12, 11:22
      Mnie lekarz powiedział, że obecność moczanów najczęście wynika z diety i nic nie kazał z tym robić. Miałam je na początku ciąży, gdy męczyły mnie mdłości i mało, co jadłam.
      Leukocyty to może być infekcja dróg moczowych - przeważnie pomaga żurawit, ale radzę powtórzyć badanie moczu, bo często w trakcie pobierania próbki dostaje się do niej śluz z pochwy a z nim bakterie. Mnie ginekolog poradził używania tamponów w czasie pobierania próbki.
      • gbuurek Re: Wyniki badań 06.12.12, 11:23
        Super, dziękuję za odpowiedź
    • ni24 Re: Wyniki badań 06.12.12, 23:51
      wynik badania jest w normie
      ilosc leukocytow osadzie do 10 wpw jest w wiekszosci laboratoriow uznawana za dopuszczalna granice
      nablonki plaskie moga normalnie wystepowac
      moczany bezpostaciowe swiadcza jedynie o niedopojeniu (co moze miec moejsce jesli mozc pobierany jest z probki porannej -po nocy="zero picia"), lub sa kwestia diety
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka