Dodaj do ulubionych

po cięciu cesarskim

31.01.13, 13:30
Witam wszystkie mamusie smile te obecne, i te przyszłe!
Moje pytanie skierowane jest do tych mam, które rodziły przez cięcie cesarskie.
Otóż jestem już 3 miesiące po cięciu, czuję się bardzo dobrze, z blizną żadnych problemów, kontrola u lekarza była i wszystko ok. Ja jednak w dole brzucha (tj. pod pępkiem i nad blizną) podczas dotyku odczuwam tak jakbym miała tam siniaka. Lekko boli, nie bardzo, ale jednak jest to dość wrażliwe miejsce. Samoistnie mnie nic nie boli, nawet już jeżdżę na rowerku i dość aktywnie żyję. Zanim zadzwonię do swojego lekarza z tym pytaniem, chciałabym zaptać czy też tak miałyście i czy to normalne?

Pozdrawiam serdecznie!
Obserwuj wątek
    • vimi77 Re: po cięciu cesarskim 31.01.13, 14:12
      Ja tak miałam przez ok. pół roku.
    • dominikanj1 Re: po cięciu cesarskim 31.01.13, 14:16
      skóra może być wrażliwa, bolesna lub taka jak byś dotykała obce ciało.
      oczywiście nie zaszkodzi powiedzieć lekarzowi, ale obstawiam, że to normalny stan po zupełnym przecięciu skóry. nerwy, naczynia krwionośne nie zrosną się już nigdy tak jak trzeba.
      czasem takie dolegliwości mijają po kilku latach.
    • kornelka01 Re: po cięciu cesarskim 31.01.13, 16:11
      Ja miałam z prawej strony nad blizną uczucie "obcego ciała". Mocniejszy dotyk bolał, lekkiego w ogóle nie odczuwałam. Z lewej strony wszystko było dobrze. Poprawa nastąpiła mniej więcej pół roku od cięcia, ale do zupełnej normy wróciło dopiero po 1,5 roku od cc.
    • trusia29 Re: po cięciu cesarskim 31.01.13, 17:46
      Mnie akurat nic takiego nie spotkało, ale jak widzisz (wpisy powyżej) zdarza się smile pewnie jest ok, ale nie zaszkodzi zapytać specjalisty.
    • mamucha40 Re: po cięciu cesarskim 06.02.13, 10:52
      Miałam dokładnie takie same objawy, a skóra była lekko zdrętwiała, dziwna. To normalne - przecież mięśnie, nerwy i naczynka krwionośne były przerwane. Wszystko wróciło do normy po ok.1 roku. Teraz, po 3,5 roku nie ma śladu po tamtych objawach, więc raczej nie ma sie czym martwic i trzymaj tak dalej formę! Pozdrawiam
      • agnieszkaj10 Re: po cięciu cesarskim 06.02.13, 11:57
        Jestem po 2 cc i nic takiego nie miałam, ale zdarzają się takie przypadki, że coś się czuje.
        • meg.123 Re: po cięciu cesarskim 06.02.13, 15:11
          Ja jestem pół roku po drugim cc i też odczuwam dyskomfort w miejscu po cięciu, nie sądzę aby to było czymś nadzyczajnym. Po pierwszym cc również to odczuwałam tylko troszkę krócej do ok 4 m-ca więc czekam, aż minie.
    • only_she Re: po cięciu cesarskim 12.02.13, 19:40
      Jestem świeżo po cięciu - 3 tygodnie. Mam zdrętwiały brzuch nad blizną do mniej więcej połowy odległości od blizny do pępka. W ogóle nie czuję dotyku w tym miejscu. Lekarz oraz położna powiedzieli, że to normalne i wszystko powinno wrócić do normy za ok pół roku.
      • mamucha40 Re: po cięciu cesarskim 12.02.13, 19:50
        Też tak miałam, ale mają rację - po ok. pół roku prawie minęło, a po roku w ogóle zapomniałam, że cokolwiek miałam pocięte smile Pozdrawiam!
    • makarcia Re: po cięciu cesarskim 12.02.13, 20:36
      Ja po ostatnim cc (drugim) nic takiego nie miałam. Po 3 dniach wyszłam ze szpitala znosząc dwa piętra fotelik z dzieckiem a 10 dni po cc odśnieżyłam chodniki przed domem.
      Po pierwszym cc rzeczywiście czułam lekki ból przy uciskaniu nad blizną ale pierwsza cc w pośpiechu była robiona bo córce tętno zanikało.
      I wiadomo że dochodzenie do siebie to sprawa indywidualna ale też chyba zależy jak cc była robiona.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka