Dodaj do ulubionych

Czy kochacie się podczas ciąży?

17.07.04, 00:08
Mam właśnie takie pytanie - czy seks podczas ciąży jest dla Was
przyjemnością? Czy macie na niego ochotę? Co powiedzieli Wam Wasi lekarze
ginekolodzy?
Obserwuj wątek
    • dosiadpl Re: Czy kochacie się podczas ciąży? 17.07.04, 09:32
      Oczywiscie ze tak! Ja mialam zawsze bardzo duzy temperament, przed ciaza kocham
      sie czesto, po zajsciu w ciaz tak do 2 miesiaca troche rzadziej bo ciagle bylam
      senna i przemeczona, aled potem juz od 3 meisiaca to mialam takie potzreby ze
      maz mial juz dosc i nie mial sily. To sie utrzymywalo do 7 miesiaca, potem w 8
      chwilowy spadek /bylam w szpitalu i po pobycie jakis tydzien nei mialam ochoty/
      i potem znow straszna ochota.. az do dzis!
      Dosia i 40 t Kacperek
    • roxi_hart Re: Czy kochacie się podczas ciąży? 17.07.04, 09:36
      Moj lekarz stanowczo zaznaczyl-zero wspolzycia. Wiem ze mowi to kazdej pacjentce, nie wiem dlaczego, chyba uwaza ze w ciazy nie powinno siesmile Ja go nie slucham w tej sprawie do konca, ale faktem jest ze ograniczylismy wspolzycie do 1-2 na dwa tyg.
    • roksana78 Re: Czy kochacie się podczas ciąży? 17.07.04, 09:44
      hej
      ja również mam zakaz od gina, ze względu na poronienie pierwszej ciązy.. no i
      niestety trzymam się tego, choć czasem jest cholernie ciężko!!!
      to co zakazane, to jeszcze bardziej pociąga, a już sex to wogóle..
      ale wstrzymujemy się dla dzidzi smile))
    • roxana2001 Re: Czy kochacie się podczas ciąży? 17.07.04, 11:30
      Mój gin. powiedział, że nie ma żadnych przeciwskazań. (obecnie jestem w 18 tc).
      Podkreślił jednak, ze gdyby ból po stosunku w dolnej części brzucha utrzymywał
      się - to należy się do niego zgłosić (mogą to być np. skurcze macicy).
    • oluncia Re: Czy kochacie się podczas ciąży? 17.07.04, 11:49
      Tak tak i jeszcze raz tak - duzo, czesto i radosnie. Zmienily mi sie tylko pory
      z wieczornej na poranna, uwazam ze sex w ciazy jest fantastyczny - zero
      zmartwienia jesli chodzi o antykoncepcje i wogole samopoczucie fenomenalne,
      czuje sie piekna, ponetna i przytulanie tez stalo sie dla mnie czyms tak
      istotnym jak powietrzesmile Zycze tego samegosmile)! Ola i Jas 28 tc
    • le_lutki Re: Czy kochacie się podczas ciąży? 17.07.04, 12:23
      Ja na codzien nie narzekam na swoje libido, ale w ciazy to mozna bylo pomnozyc
      kilkakrotnie. Sama frajda! Ginekolog nie tylko nie mial nic przeciwko temu, ale
      wrecz zalecal jak najdluzsze "normalne" funkcjonowanie. Pod koniec osmego
      miesiaca kazal nam sie nieco "uspokoic" bo szyjka macicy sie skrocila i tyle
      (potem byl bardzo zdziwiony, ze go tak skrupulatnie posluchalismy i ze
      wytrzymalismy smile)
      Jego zasada brzmi: dopoki to sprawia obu stronom przyjemnosc - wolna droga.
      Oczywiscie poki nie zagraza to ciazy z powodow ubocznych.
      A dla samego dziecka jest to bardzo mile, kiedy mama ma orgazm, zwlaszcza przy
      towarzyszacych mu skurczach macicy, ktore go kolysza.
      Pozdrawiam
      • buka4 Re: Czy kochacie się podczas ciąży? 17.07.04, 23:45
        Jak widać zdania są podzielone....Czy to ze względu na zagrożenie dla ciąży
        niektórzy każą się wstrzymywać? Czy po prostu niektórzy gin. są zbyt pruderyjni?
    • dolotka Re: Czy kochacie się podczas ciąży? 18.07.04, 02:17
      Pierwsze 3 m-ce spadek, 4-5 m-c szał!!! myslałam, ze sie wykonczymy, ale nie
      moglismy przestac. Orgazmy kosmiczne! teraz jestem juz w 8 m-cu i nie miałam
      orgazmu juz b. dawno. Chce mi sie seksu, ale jakos nic nam nie wychodzi. Nie
      wygodnie i nie mam stysfakcji. A jak mój facet narzeka, ze chce seksu bo go
      jajka bolą to biore sie do recznej roboty, ewentualnie wspomaganej buzią. A
      moja gin. nic nie mówiła, az do teraz, bo po wymazie z szyjki macicy okazało
      sie ze mam jakas bakterie...kazała przestac do porodu...
      • kornelcia75 Re: Czy kochacie się podczas ciąży? 18.07.04, 14:13
        A u mnie jest na odwrót,lekarz niczego nie zabraniał,ale ja jakos niemam
        ochoty.Przed ciaza to wulkan sexu a teraz...raz na mc,hehehehe
        pozdrawiam ja i Maks
    • anjadr Re: Czy kochacie się podczas ciąży? 18.07.04, 20:02
      buka4 napisała:

> Mam właśnie takie pytanie - czy seks podczas ciąży jest dla Was
      > przyjemnością? Czy macie na niego ochotę? Co powiedzieli Wam Wasi lekarze
      > ginekolodzy?

No pewnie! Lekarze ginekolodzy są pełni dogmatów. Jesli ciąża jest niepoiwkłana
      kochaj sie ile wleżze!
    • marzek2 Re: Czy kochacie się podczas ciąży? 18.07.04, 20:55
      To może ja się dołączę z dodatkowym pytankiem nt seksu w ciąży, bo mnie ten
      problem dotyczy, nurtuje i martwi... My mamy na razie zakaz, z powodu
      parokrotnych plamień, które zresztą od ponad miesiąca ustały. I tu moje pytanko:
      czy wiecie, czy w tym zakazie seksu w ciąży problemowej chodzi o współżycie
      (stosunek) czy raczej o ewentualne skurcze macicy podczas orgazmu? I czy macica
      kurczy się też w momencie podniecenia? Bo ja wariuję już zupełnie i tak się
      zastanawiam, czy mogłoby mi zaszkodzić małe przytulanko ale bez orgazmu? Poza
      tym, do orgazmu można doprowadzić różnymi drogami, niekoniecznie tzw
      "penetracją"... Co myślicie?
    • tomoe Re: Czy kochacie się podczas ciąży? 19.07.04, 00:56
      Moja ginka nie widzaiła przeciwskazań, ale w 8 tyg, zaczęły mi się plamienia i
      dostałąm szlaban. Ratujemy się na inne sposoby, w końcu są różne metody na seks,
      niekoniecznie od razu penetracja... A jak już czasem, to mąż stara się być
      bardzo delikatny.
      • marzek2 do tomoe 19.07.04, 10:02
        Przepraszam, że tak wprost, ale to dla mnie bardzo istotne - to znaczy, że masz
        orgazm, ale bez penetracji pochwy? I czy wszystko jest ok po tym, nie masz
        skurczy itp?
        • agga1976 Re: do tomoe 19.07.04, 13:46
          najpierw mielismy tylko zakaz seksu zwiazanego z pelna penatracja wink czyli
          zero stosunkow- jesli wczesniej pojawilo sie krwawienie, to lepiej unikac
          draznienia szyjki macicy, ktora teraz i tak jest bardziej wrazliwa i
          przekrwiona, pozniej pojawila sie nadzerka, wiec pelny stosunek calkiem
          odpadal ...
          no, ale pozostal petting , tylko ze kiedy pojawily sie po 20 tyg lekkie skurcze
          i twardnienie brzucha, to i orgazm osiagany w ten sposob byl niebezpieczny ...
          zrezygnowalismy wiec i z tego
          pewnie, ze milo jest sie poprzytulac, poprosc meza o masaz, ale i tak z
          niecierpliwoscia czekam, kiedy bedziemy mogli byc razem "tak do konca" smile
          na razie najwazniejsza jest dzidzia smile
    • agga1976 Re: Czy kochacie się podczas ciąży? 19.07.04, 11:16
      na poczatku ciazy mialam bole brzucha i zakaz seksu do 12 tyg ciazy, kiedy w 8
      tyg wyladowalam na patologii z krwawieniem wyszlam juz z zakazem seksu do konca
      ciazy, tym bardziej ze pojawily sie lekkie skurcze

staramy sie mezem jakos inaczej "byc blisko", ale przyznaje, ze jest mi juz
      ciezko, to w koncu tyle miesiecy, smiejemy sie, ze odbijemy sobie po porodzie ;-
      )
      no ale czego sie nie robi dla wyczekanego Malenstwa smile

pozdrawiam
      Agga + 28 tyg. Malenstwo smile
      • agata.23 Re: Czy kochacie się podczas ciąży? 19.07.04, 11:59
        Jak miałam ciążę zagrożoną to lekarz zabronił mi wszystkiego co jest związane z
        cielesnością - nawet masażu!!! Powiedział, że niewinny dotyk piersi moze
        spowodować skurcze macicy. To była straszna męczarnia, bo o orgazimie musiałam
        zapomnieć na trzy miesiące a jak już mogłam to mi się odechciało.

• marzek2 Do agata23 19.07.04, 12:23
          A czy możesz napisać co Ci się konkretnie działo-dlaczego ciąża była zagrożona,
          i czy zakaz utrzymano do 3 misiąca czy później?
          • agata.23 Re: Do marzek2 19.07.04, 12:47
            Pierwszą ciążę poroniłam ale główną przyczyną abstynęcji były bóle w podbrzuszu
            w pierwszych tygodniach. Przez 17 tc brałam duphaston 3 razy dziennie. Lekarz
            stwierdził , że dopuki ciąża się bardziej nie rozwinie to żeby nie ryzykować.
            Kiedy stwierdził, że ciąża rozwija się prawidłowo i nie ma bóli to pozwolił nam
            uprzednio łykając no-spę na seks bez akrobacji. Mój lekarz bardzo walczy o
            każdą ciążę, nie pozwolił mi nawet jeździć środkami transportu miejskiego.Może
            17 tc to za długo ale 12tc to chyba można wytrzymać dla własnego sumienia.
    • aluc Re: Czy kochacie się podczas ciąży? 19.07.04, 14:50
      nic mi nie mówi, a ja nie pytam wink
      • kocianna Re: Czy kochacie się podczas ciąży? 19.07.04, 16:04
        A mój mąż mnie nie chce... Uważa mnie teraz za jakąś świętość i kruchą
        porcelanową laleczkę i boi się mnie tknąć, i nijak mu się nie wytłumaczy, że
        jestem napalona, że hej, i że to nic nie zaszkodzi dzidziusiowi (ginka mówi, że
        wolno wszystko, ale bez przesadyzmu). Przez pierwsze trzy miesiące to nawet
        niespecjalnie sama miałam ochotę (ciągle mi się chciało spać), ale teraz (15
        tc) wszystko się zmieniło sad Buu...
        • paulajal Re: Czy kochacie się podczas ciąży? 19.07.04, 21:26
          U nas zakaz, no i stosujemy się twardo, choć nie jest mi lekko. Najpierw był
          zakaz z powodu plamień i porzedniej ciąży obumarłej, potem w 2-gim trymestrze
          po stosunku dostałam skurczy, więc znów zakaz się pojawił i teraz 3-ci trymestr
          zalecenie, by zaniechac stosunków, bo biore fenoterol+isoptin na twardnienie
          brzucha. Ale jeśli ciąża przebiaga prawidłowo, to nie ma przeciwskazań i nie ma
          po co się powstrzymywać , jeśli lekarz tego nie nakazał! Moja gin zwraca tylko
          uwagę na ryzyko infekcji, polecała zrobić posiew bakteryjny nasienia, jeśli
          wyjdzie nieprawidłowy, to przeleczyć partnera i stosowac prezerwatywy. Wiem
          też, że zakaz dotyczy zwłaszcza przezywania orgazmu, który moze doprowadzić do
          skurczy.
          Także teraz to już do końca sobie darujemy.
    • klubofaza Re: Czy kochacie się podczas ciąży? 21.07.04, 12:38
      ja tak, jestem w 9 tygoniu i jest coraz lepiej, ale szczerze mówiąc przyszły
      tatus jest troche delikatniejszy (cholerka...)bo mu wyobraźnia działa i tyle mi
      powiedział, a ja mu że to nie ma znaczenia, ale cóż. ale kochamy sie i jest
      nadal ok. pozdrawiam, agnieszka
      • joahna Re: Czy kochacie się podczas ciąży? 21.07.04, 14:01
        A czy żadna z was nie pomyślała, że to tak jakoś trochę głupio... nie tyle
        myslę o tym, że nie wypada, ale o tym, że tam jest mały człowiek,żyje, rusza
        się... Ja nie mam jakoś przekonania do seksu w ciąży...
        • le_lutki Re: Czy kochacie się podczas ciąży? 21.07.04, 15:04
          Slyszalam juz o przypadkach osob, ktore czuly sie tym skrepowane, bo "robily to
          przy dziecku". Nie wiem, czy o to Ci chodzi.
          Ale dla mnie to chyba idzie w parze z niechecia do seksu w ciazy zwiazana ze
          zmianami hormonalnymi. Bo tak naprawde, kiedy libido siega nieznanych dotad
          szczytow w ciazy, to nie myslisz wcale o tych aspektach, jesli tylko nie masz
          przeciwwskazan smile
    • madic Re: Czy kochacie się podczas ciąży? 21.07.04, 15:00
      A ja ze smutkiem dodaję, że straciłam wszelką ochotę na seks (nie mam
      przeciwwskazań).... Czy ktoś też tak ma? Jestem w 11tc i mam wielką nadzieję,
      że to się zmieni.
      Pozdrawiam serdecznie.
      • le_lutki Re: Czy kochacie się podczas ciąży? 21.07.04, 15:02
        Na poczatku zazwyczaj tak bywa (mnie sie chcialo glownie spac), ale potem
        nadrabia sie to nieraz z nawiazka, naprawde smile
    • marzek2 Re: Czy kochacie się podczas ciąży? 21.07.04, 15:19
      Dziewczyny,

Wklejam Wam post z forum "Trudna ciąża", który jest cytatem z książki "W
      oczekiwaniu na dziecko". Myślę, że rozwieje parę wątpliwości:

"Stosunek oralnogenitalny- jest bezpieczny w ciąży tak długo- dopóki partner
      będzie uważal, by nie wprowadzic powietrza do pochwy. stosunek oralny (
      fellacja) jest zawsze bezpieczny, bo nie naraża narządów płciowych kobiety- a
      daje pelną satysfakcję(...)Skurcz po orgaźmie- skurcz podczas orgazmu i po nim
      oraz towarzyszący mu czasami ból w krzyżu jest charakterystyczny i mało
      szkodliwy w normalnej i obarczonej niskim ryzykiem ciaży. Jego powody są
      fizykalne- obciazenie naczyń miednicy podczas ciazy i ociązenie narządów
      płciowych podczas pobudzania i orgazmu, oraz psychiczne: strach zranienia
      dziecka podczas stosunku. Skurcz nie jest oznaką szkodliwego dzialania seksu.
      wielu naukowców zgadza sie, ze seksualne rozluźnienie i orgazm w ciaży malego
      ryzyka jest bezpieczny i nie jest przyczyną poronień (...)"

Z dyskusji tam wynika, że jeśli nic się nie dzieje, po prostu można i już smile)
      Jeżeli było krwawienie, ustało, to można, ale bez penetracji (czyli albo petting
      albo oralnie), wtedy można mieć orgazm; jeśli były wcześniej pojawiające się
      skurcze, to można się przytulać itp ale bez orgazmu, który powoduje niewielki
      skurcz, który mógłby być groźny.

Serdecznie zapraszam na stronę dla chrześcijanek
      www.bozakobieta.dlaJezusa.pl
    • kmianka Re: Czy kochacie się podczas ciąży? 21.07.04, 16:14
      Mi nie bylo wolno, a teraz na sama mysl sie telepie . Brrrr
    • olagruca Re: Czy kochacie się podczas ciąży? 21.07.04, 17:11
      ja jakos zupelnie nie mam ochoty...sama nie wiem dlaczego, juz 23tydz, a
      kiepsko bylo od poczatku. nawet jesli sie kochamy, mam klopoty z orgazmem, a
      pomyslec ze wczesniej mialam kilka i potrzebowalam na to zaledwie paru min.
      boje sie ze tak mi zostanie rowniez po ciazy, dlatego nie chce rodzic silami
      natury...dla mnie ta sfera zycia byla kiedys b. wazna, i cieszylam sie z szybko
      osiaganej satysfakcji...sad
    • toja11 Re: Czy kochacie się podczas ciąży? 23.07.04, 11:00
      Ja mam ochotę na seks jestem w 26 tyg.Ostatnio oglądałam jakiś program(chyba na
      Discawery)o ciąży i tam mówili,że sperma bardzo dobrze robi na szyjkę macicy
      (tzn.zmiękcza szyjkę)przed porodem i może być mniej boleśnie.Jak będę w stanie
      to może spróbuję,chyba że bóle złapią i popędzę do szpitala nie myśląc o
      głupotach. Pozdrawiam wszystkie przyszłe i już będace mamusie
    • kati1977 Re: Czy kochacie się podczas ciąży? 24.07.04, 11:44
      a jakie pozycje preferujecie w ciąży,jestem w 24 tygodniu i właściwie mam coraz
      mniejszą ochotę na seks, głównie dlatego że boję się o dziecko, mam duże
      wyrzuty sumienia chociaż ciąża przebiega prawidłowo, bardzo lubie seks, ciężko
      mi będzie przetrwać te kilka miesięcy, może mi coś poradzicie, pozdrawiam
      • marzek2 Re: Czy kochacie się podczas ciąży? 24.07.04, 12:35
        Gdzieś w necie trafiłam kiedyś na zestaw pozycji dobrych właśnie na ciążę. Nie
        masz się co bać o dziecko, jeśli wszytko jest ok, czytałam gdzieś na forum w
        jednym poście, że orgazm dotlenia malucha, że kiedy mamie jest przyjemnie, to i
        jemu jest przyjemnie, naprawdę! Co do pozycji, myślę, że najlepsze są takie,
        które nie obciążają brzucha i nie każą Ci się też zbytnio gimnastykować, może na
        jeźdźca (kobieta na górze) albo "łyżeczka"? Jeśli Ci będzie zależało, mogę
        poszukać, gdzie był opis tych ciążowych pozycji.
        • saba779 Re: Czy kochacie się podczas ciąży? 26.07.04, 17:09
          Hej dziewczyny!!!.
          Jestem w 37t.c kochałam się do tej pory troszkę nieregularnie z obawy przed
          skurczami ale dzisiaj sobie pofolguję bo mnie hormony wykończą.Dzwoniłam w tej
          sprawie do mojego lekarza aby się upewnić czy wolno mi uprzwiać sex i
          uśmiechnął się miło do słuczawki odpowiadająć stanowczo że "oczywiśćie nie ma
          rzadnych przeciwskazań ".Mój ukochany jest już w drodze do domu i cały czas
          esemesujemy sobie i opowiadamy jak będziemy figlować!!!!.

Pozdrawiam wszystkie przyszłe mamusie!!!
    • monia23 Re: Czy kochacie się podczas ciąży? 26.07.04, 19:09
      Hym to różnie z tym seksikiem bywa. Mi początkowo sie nie chciało, sennośc
      zmęczenie i takie tam. Potem troche mi przeszło ale i tak było uczucie
      typu "obejdzie się" ale jak juz mnie mój Mężusio podrajcował to potem sobie
      myślałam że ale głupia czasem jestem przeciez to takie fajowe to niby czemu mam
      się bez tego obchodzić???!!! I potem było juz lepiej. Chociaz prawdę
      powiedziawszy Mężunio tez jakoś tak ma do tego inne podejście... Ale teraz to
      jest buu... bo musimy się ograniczyc dla dobra Dzidzi. Komplikacje i muszę
      mocno uważac. Ale jesli nie ma problemów z donoszeniem Maluszka to hlaj dusza
      piekła nie ma!! W końcu to cudownie poprawia samopoczucie a w czasie ciaży
      różnie z nim bywa... Pozdrawiam ! Monia i Maleństwo ;o)
      • kolmi Re: Czy kochacie się podczas ciąży? 26.07.04, 22:47
        Buuuu!! a ja nie mogę - lekarz zabronił aż do końca ciąży (teraz 32 tydzien) bo
        miałam objawy przedwczesnego porodu sad( nawet pieszczoty sa zabronione!
        a mi sie własnie teraz chce jak nie mogę....
    • kati1977 Re: Czy kochacie się podczas ciąży? 27.07.04, 08:15
      dziękuję za podpowiedzi, coś trzeba będzie zadziałać, mąż z natury zawsze miał
      ogromną ochotę na seks a teraz też przystopował i mówi że czuje się nie swojo,
      jak pomśli że tłucze małego lub małą po głowiewink i widzi też moje kiepskie
      nastawienie, jeszcze teraz mamy remont w łazience, więc coraz trudniej o
      nastrój, w każdym razie dzięki i pozdrawiam,

Do: Marzek2 - jeśli trafisz gdzieś na te pozycje to załącz je proszę, myślę że
      przydadzą się one nie tylko mi ale i innym przyszłym mamą, pa pa
    • marzek2 Pozycje na czas ciąży 27.07.04, 09:53
      Znalazłam - krótki opis pozycji z prostym rysunkiem:
      mediweb.pl/sex/vad03a.php?poz=pozD
      • buka4 Re: Pozycje na czas ciąży 28.07.04, 23:29
        Wiele róznych opinii....wynika z tego, że wszytsko zależy nie tylko od chęci,
        ale i od zdrowia, ogólnej kondycji organizmu...
        Czy jednak nie przeszkadza Wam duży brzuch pod koniec ciąży, czy nie czujecie
        się dziwnie nago z wielkim brzuszyskiem wink ?
        • aluc Re: Pozycje na czas ciąży 28.07.04, 23:37
          wielkie brzuszysko co prawda będę miała dopiero za czas jakiś smile ale z
          poprzedniej ciąży - nie, zdecydowanie czułam się normalnie, naturalnie i
          niedziwnie, a przy tym całkiem seksownie wink
          • adzia_a Re: Pozycje na czas ciąży 29.07.04, 09:11
            aluc napisała:

> wielkie brzuszysko co prawda będę miała dopiero za czas jakiś smile ale z
            > poprzedniej ciąży - nie, zdecydowanie czułam się normalnie, naturalnie i
            > niedziwnie, a przy tym całkiem seksownie wink

Heh, ja w pierwszej też, ale w drugiej już nie i zupełnie nie wiem, dlaczego.
            Druga ciąża była pod tym względem stanowczo nieciekawa i cieszę się, ze mam ją
            już za sobą smile))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka