Dodaj do ulubionych

mam dzis takiego dola buuu

22.07.04, 10:55
Nastroj zniechecenia siegnal zenitu. cala noc snil mi sie porod. Mam takiego
stracha kiedy o tym pomysle, boje sie boje, boje nie umiem sobie z tym
strachem poradzic....Boje sie tych obcych szpitali, nie wiem gdzie mam szukac
dobrej poloznej, ktory szptal jest dobry i wogole tak bym pogadala z jakas
ciezarowka z Wroclawia. Moze ten nastroj z tad wlasnie ze to takie nie moje
miasto, tak krotko sie z nim oswajam a tu takie decyzje, ktore musze podjac
juz tak "z marszu" . Buuu naprawde mam ogromnego dola. Wesprzyjcie!
Obserwuj wątek
    • matania Re: mam dzis takiego dola buuu 22.07.04, 11:53
      dołek a la 3 miesiąc ciąży wyczuwamsmile ja teraz jestem w piątym i już mi sie to
      nie zdarza (teraz dla odmiany płacz z byle powodu, zwłaszcza, że musiałam oddać
      mojego ukochanego kota do mamy bo nie mam cholernych przeciwciał..) ale znam
      to, uczucie totalnego zagubienia w tym wszystkim.. najlepiej jest się
      zorganizować, mnie pomogła przyjaciółka Inezka (pozdrawiam dominikę8), która
      mnie wysłała do dobrego lekarza na usg i zmobilizowała, żeby się rozejrzeć za
      szpitalem, uregulować badania, branie witaminek itd. to trochę pracy, zwłaszcza
      jak się jest aktywną zawodowo ale ustawienie tego wszystkiego pomaga. plus
      przyjaciółka, nie koniecznie w ciąży, która wesprze, pocieszy, której się można
      wygadać no i cieplutkie ramiona przyszłego tatusia też się przydają, że już nie
      wspomnę o fajnym ciuchu ciążowym, w którym się wreszcie wygląda jak w ciąży a
      nie, jakby się 15 kg przytyło w tydzień.. uśmiechnij się, rozchmurz i zjedz
      sobie czeresienek, wszystko będzie dobrze!

-
    • mmala6 Re: mam dzis takiego dola buuu 22.07.04, 12:26
      Oluncia!!ja jestem rodowita Wroclawiankasmile)Chetnie pogadamsmile))tez mi sie
      ostatnio snil porod i tez sie boje, ale to z pewnoscia nie zalezy od miejsca
      zamieszaknia, bo na Ksiezycu tez bym sie bala (chociaz moze w stanie
      niewazkosci lepiej byloby rodzic...hmmm....).Mialam dola jakies dwa dni temu
      ale minal, pewnie nie na dlugosmile
      Kiedy rodzisz i czy zdecydowalas sie na szpital?
    • oluncia Re: mam dzis takiego dola buuu 22.07.04, 12:38
      Jestem w 29 tc, w trzecim miesiacu sie nie udzielalam bo nie moglam wyjsc z
      ubikacjismileWlasnie - szpital - NIE MAM POjECIA - narazie moj typ to Brochów bo
      tam jest mozliwosc zzo ale tak naprawde nic nie wiem i mowie boje sie tego
      porodu boje jak diabli.
      • mmala6 Re: mam dzis takiego dola buuu 22.07.04, 12:55
        Jezeli chodzi o znajmosc szpitali to wiem tyle co Tywinkw zadnym w zyciu nie
        bylam, a wiem tylko gdzie jest ten na Dyrekcyjnejsmile)opowiesci kolezanek ktore
        rodzily sa rozne, wiec nie da sie jednoznacznie okreslic ktory szpital jest
        najlepszy. Moja kuzynka rodzila na Brochowie trzy lata temu, teraz w grudniu
        znowu bdzie rodzic wlasnie tam, wiec pewnie byla zadowolona.Ja planuje rodzic w
        wodzie wiec Chalubinskiego albo Kaminskiego. Pojedz sobie do tego szpitala na
        Brochowie i zoabzc jak to wyglada, zeby potem nie bylo takie obcesmile)ja ma
        termin na pocztek lutego wiec jeszcze czas,ale tez zamierzam odwiedzic "moje"
        szpitale.
        A chyba nie ma kobiety ktora by sie nie bala porodu, wiec nie jestes sama (choc
        to pewnie malo pocieszajace). Ja sobie mowie, ze juz nie mam wyboru i MUSZE
        sobie dac rade. Poza tym planujemy porod rodzinny, zeby byl ktos przytomny w
        towarzytswie gdyby cos. Moze Ty tez wykup rodzinny? myslalas o tym? zawsze
        to "razniej" no i mam wrazenie ze bede sie czula bezpieczniej...
        Moze wez kolezanke albo faceta i poobiezdzaj szpitale, zobacz ktory Ci sie
        najbardziej podoba, moze to ulatwi wyborsmileno wez pod uwage lokalizacje. Ja mam
        w sumie wszedzie tak samo daleko, mieszkam a Nowym Dworzesmilea Ty?
      • emi73 Re: mam dzis takiego dola buuu 22.07.04, 12:57
        Oluncia, nic się nie przejmuj porodem. Ja jestem w 38 tc i chcociaz wcześniej
        bałam sie bardzo, teraz już strach odszedł mi całkowicie.
        Po pierwsze - dziewiąty miesiąc jest tak cholernie upierdliwy, że z ma się już
        zdecydowanie DOSYĆ ciąży, więc jest się skłonnym już nawet urodzić, byleby się
        pozbyć brzuchala.
        Po drugie - wystarczy sobie pod koniec ciązy pomyśleć, że są takie, które będą
        rodziły np. dopiero za pół roku! i wyobrazić sobie, że samemu miałoby się
        chodzić w ciąży jeszcze przez pół roku - i strach mija! Jak ręką odjął!
        Trzymaj się!
    • oluncia Re: mam dzis takiego dola buuu 22.07.04, 13:13
      Tak, myslalam o porodzie rodzinnym, innego sobie nie wyobrazam ( a co niech sie
      meczy ze mna ) i nawet gdyby zdezerterowal to go za nogi zaciagnesmile! Mieszkam
      na Krzykach wiec tez daleko - tu wszedzie jest dalekosmile
      Czytalam watek o tej poloznej z Warszawy ktora chciala zwiac i ciarki mi
      przeszly po plecach. a porod jawi sie jeszcze bardziej "wesolo"sad
      Moze boje sie tak dlatego ze nie umiem wyobrazic sobie tego co bede przezywac?
      A jesli chodzi o to, ze na ksiezycu tez bym sie bala to pewnie racja ale jednak
      Wroclaw jest mi obcy (mam nadzieje ze z czasem sie to zmieni)i czuje ze te moje
      wszystkie "porodowe decyzje" podejmowane beda troche po omacku, bez konsultacj,
      przyjaciol, rodziny dlatego szukam waszej pomocy.
      • agnesm1 Re: mam dzis takiego dola buuu 22.07.04, 13:24
        Hej,
        Ja tez jestem z Wrocławia - termin mam dopiero na luty, ale razem z sasiadka
        przerabiam temat porodu - ona bedzie rodzic lada dzien i tez sie boi choc to
        jej 2 porod...
        Ja sie zastanawiam nad Trzebnica - czytalam pozytywne komentarze,
        wszystko sie jednak okaze dopiero w lutym, bo moj lekarz pracuje na 1 maja, ale
        jesli nie mialabym na niego trafic to napewno na 1 maja sie nie zdecyduje
        Pozdrawiam
        Agnesm
        • mmala6 Re: mam dzis takiego dola buuu 22.07.04, 13:34
          na ktorego lutego masz termin? ja na 5-tegosmile
          faktycznie, tez slyszalam duzo dobrego o Trzebnicy.Moja kolezanka tam mieszka i
          rok temu tam rodzila. Bardzo zadowolonawink
          • agnesm1 Re: mam dzis takiego dola buuu 22.07.04, 14:19
            Na Walentynki smile tylko oby z tego 14 nie zrobil sie 13 wink
            Agnesm
            • matania Re: mam dzis takiego dola buuu 22.07.04, 15:53
              o przepraszam,ja jestem z 13 lutego i sobie chwalęsmile)
              • agnesm1 Re: mam dzis takiego dola buuu 22.07.04, 16:09
                wink to fajnie wink mam nadzieje tylko ze to nie bedzie piatek wink heheh
                a tak poza tym do jakiego lekarza chodzisz?
                - ja chodze do dr. Jarosława Papieża - wspaniały człowiek tylko szkoda, ze
                pracuje na 1 maja - mialam tam zabieg po obumarciu 1 ciazy - zle wspominam ten
                szpital, ale moj lekarz sie mna zajal i zrekompensowal cala reszte... czesc
                poloznych byla naprawde mila, ale lekarzy zle wspominam poza moim...
                Pozdrawiam
                Agnesm
      • mmala6 Re: mam dzis takiego dola buuu 22.07.04, 13:32
        Z Krzykow to pewnie Brochow i Dyrekcyjna jest najblizej. Ja o kazdym szpitalu
        slyszalam dobre i zle rzeczy, wszystko zalezy jaki bedzie porod, na kogo sie
        trafi i mnostwo innych rzeczy.Takie same rozne opinie spotaksz tu na forum.
        Jedna bedzie zachwalc Brochow, inna nie.
        Tez czytalam ten watek o "uciekajacej poloznej" ale smiac mi sie chcialosmile)jak
        w filmie!pierwszy raz cos takiego slyszalam!!ja w kazdym razie nawet nie bede
        rodzic w szpitalu mojego lekarza, nie bede rezerwowac zadnej poloznej. Ide,
        rodze, wychodze. Taki jest moj plan i zamierzam sie go trzymacsmile)))
        Moja mama ostatnio rodzila 21 lat temu (mojego brata) wiec w sprawie doboru
        szpitala tez mi nie pomoze, a zreszta juz chyba nie ma tego szpitala gzdie
        rodzialasmile)moja ciocia jest pielegniarka na Kamienskiego, ponoc jest tam dobry
        sprzet do reanimacji noworodkow.
        Jedyne co to slyszalam bardzo negatywne opinie o szpitalu na 1-go Maja. Nawet
        go nie biore pod uwage.
        Ale wiesz jak jest w Polsce.....wszysstko sie moze zdazyc....ale nie wolno
        myslec o najgorszym.
        Zabierz faceta i obejrzyjcie sobie szpitale, pogadaj z poloznymi, ponoc to
        ulatwia podejcie decyzji. Ja tak zrobie za jakies trzy miesiacewink
        Gdzie chodzisz do lekarza?
    • oluncia Re: mam dzis takiego dola buuu 22.07.04, 13:42
      No widzisz mmala6, z tym swoim lekarzem to tez zrobilam sobie pod gorke,
      wybralam sobie lekarza jeszcze na poczatku ciazy w swojej bylej miejscowosci,
      swietngo ale 300 km od Wroclawia i tak sobie do niego raz na miesiac jade...
      milo prawda? Podyktowane to bylo tym ze chcialam tam rodzic a teraz warunki sie
      zmienily i bede rodzic tu, na zmiane lekarza juz chyba pozno? Nawet jesli to do
      kogo mam isc, kompletnie nie znam tutejszych lekarzy.
      • mmala6 Re: mam dzis takiego dola buuu 22.07.04, 13:56
        Pewnie kazda Wroclawianka polecilaby Ci innego,powiem Ci do kogo ja chodze, w
        razie gdybys miala nagly przypadek (odpukac!). Prywatnie chodze do dr
        Barcikowskiego w Corfamedzie na ul. Kluczborskiej (oklice Jednosci Narodowej,
        Nowowiejskiej). Wizyta kosztuje 40 zl z USG i cytologia. Na poczatku nie mialam
        do niego zaufania, jest mlody (z aparatem na zebach!!) i taki wydawal mi sie
        zbyt wyluzowany. Ale po kolejnej wizycie sie przekonalam, jest mily,
        delikatny,wszystko prawdza co trezba, nie tzreba mu o niczym przypominac,
        pracuje na Dyrekcyjnej.
        Drugi lekarz panstwowy z przychodni Rodno-Med na Powstancow Sl. kolo ronda
        (blisko Ciebie chybawink)nazywa sie Myśkow, mozna isc od niego w kazdej
        chwili,umowic sie na darmowe usg, jest w wieku srednim, wyadaje sie byl bardzo
        kompetentny i rzetelny.
        Poki co nic sie u mnie nie dzialo, wiec trudno mi pwoeidziec czy lekarz
        jest "dobry", poki co z jedengo i drugiego jestem zadowolona.Gdybys
        potzrebowala, to dobrze zebys miala namiar na jakiegos, przeciez nie bedziesz
        jechac 300 km z wielkim brzuchem!wink)Jak chcesz podam Ci doklade namiary na tych
        lekarzy. Moze wtedy sie poczujesz pewniejsmile)
        A lekarza zawsze mozesz zmienic, masz przeciez ksiazeczke ciazowa i wyniki
        badan, wiec ja osobiscie nie widze problemu.
    • oluncia Re: mam dzis takiego dola buuu 22.07.04, 14:03
      Bardzo bym prosila o te namiary, faktycznie bedzie mi chyba spokojniejsmile
      • mmala6 Re: mam dzis takiego dola buuu 22.07.04, 14:12
        Corfamed, ul.Kluczborska 37 tel.321 73 15 (przyjmuja tez w soboty)
        Rondo-Med, ul. Powstancow Sl. 118/122, tel. 336 53 17, dr Myśkow przyjmuje pn-
        wt. od 12-17, sr.8-12, pt.8-12
        Powodzeniasmile)
        • menadka Re: mam dzis takiego dola buuu 22.07.04, 19:44
          Cześć,
          Jestem z Wrocławia, to już 35 tydzień i będę rodzić na Brochowie. Ja chodzę do
          dr. Pawluka, który pracuje w tym szpitalu - jako ginekolog wspaniały, tylko, że
          sa strrraszne kolejki w poczekalni sad(. Przyjmuje koło ronda na Powstańców.
          Ale uznałam, że lekarz nie jest najważniejszy, tylko położna. W przyszłym
          tygodniu jade właśnie do szpitala spotkać sie z położną (umówiłam sie
          telefonicznie za posrednictwem firmy Bromet, która pośredniczy w wyszukaniu
          położnych). Dowiem się wtedy czegoś więcej o samym szpitalu i o znieczuleniu,
          na które jestem zdecydowana.

Pozdrawiam

Ula i 35 tyg. Honoratka smile
          • oluncia Re: mam dzis takiego dola buuu 22.07.04, 20:09
            Czy ten dr Pawluk przyjmuje normalnie prywatnie? Moglabys podac namiary - jak
            widzisz zbieram informacjesmile
    • klarowna Re: mam dzis takiego dola buuu 22.07.04, 19:51
      Nie bój się wszystko będzie dobrze!!!Naprawdę, porod to podobno chwilowy ból i
      szybko się go zapomina-tak słyszałam. Sama za 9 miesięcy poznam ten smaksmile.
      Głowa do górysmile
    • oluncia Re: mam dzis takiego dola buuu 22.07.04, 19:51
      Dziekuje wam wszystkim humor poprawil mi sie zdecydowaniesmile Ja sie umowilam na
      rozmowe z polozna na Brochowie w sobote, zobaczymy. o znieczulenie bede pytac
      do upadlego musze miec ten komfort ze w razie czego....
      Dziekuje raz jeszczesmile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka