agnieszkaj5 Re: niski poziom hemoglobiny 26.07.04, 11:26 oj za szybko się wysłało Proszę o informację co jeść lub przyjmować przy niskim poziomie hemoglobiny- wynik 7,37 dodam,że jestem w 31 tygodniu ciązy i do tej pory wyniki miałam w normie. Pozdrawiam Agnieszka z 31 tygodniowym Pawełkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
majm74 Re: niski poziom hemoglobiny 26.07.04, 11:39 Witaj!! Ja w tej chwili biorę preparat o nazwie Sorbifer Durules w tabletkach 2x dziennie po 1 tabletce. Wcześniej brałam Ferrum Lek- tabletki do żucia ( a raczej do rozgryzania) ale nie bardzo mi "leżały" i przerzuciłam się właśnie na Sorbifer. Oprócz tego polecam sok z czarnej porzeczki i sok z aronii.A tak apropos twojej hemoglobiny to wynik jest naprawdę niski-czy twój lekarz prowadzący nic ci nie przepisał? Przy takim wyniku może trzeba podać żelazo w zastrzykach-wchłania się szybciej niż to w tabletkach. Radzę jeszcze zapytać lekarza. Monika Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszkaj5 Re: niski poziom hemoglobiny 26.07.04, 11:45 Wizytę mam dopiero 2 sierpnia więc jeszcze trochę czasu, dlatego się denerwuję. Dzięki za odpowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś
agga1976 Re: niski poziom hemoglobiny 26.07.04, 11:46 poza preparatami zelaza, ktore na pewno zalecil Ci lekarz, mozesz jesc szpinak, brokuly, orzechy, suszone morele, pestki dyni, slonecznika, duzo warzyw i owocow pozdrawiam Agga + 29 tyg.Malenstwo Odpowiedz Link Zgłoś
olejek1 Re: niski poziom hemoglobiny 26.07.04, 11:49 ja dodam natke pietruszki i watrobke wieprzowa, ale z umiarem. pij duzo soku pomaranczowego bo poprawia wchlanianie zelaza. moj lekarz zalecil mi brac Hemofer na czczo z kwasem foliowym. Odpowiedz Link Zgłoś
olejek1 Re: niski poziom hemoglobiny 26.07.04, 12:24 ja na twoim miejscu bym zadzwonila do jakiegos szpitala polozniczego na izbe przyjec i powiedziala, jaka jest sytuacja. nic nie tracisz, a wiele mozesz zyskac. moj lekarz powiedzial, ze jak mi spadnie ponizej 10 to szpital. zdrowka! Odpowiedz Link Zgłoś
magdalenax Re: niski poziom hemoglobiny 26.07.04, 11:56 www.noworodek.pl/modules.php?name=News&file=article&sid=16 Polecam ten link. Znajdziesz tam normy dla kazdego trymestru. Twoj wynik to o wiele za malo. Moj lekarz gdyby zobaczyl taki wynik u mnie chyba juz zaczolby rwac sobie wlosy z glowy Hmm... w 24 tc hemoglobina spadla mi z 11 w poprzednim mcu do 9,9 mimo zelaza w tabletkach i diety bogatej w zelazo. Lekarz kazal powtorzyc badanie za 2 tygodnie i powiedzial ze jezeli dalej tak bedzie spadac to kladzie mnie do szpitala. On twierdzi ze takie wyniki dla mnie nie sa grozne tyle co dla mojej coreczki ktora moze sie gorzej rozwijac i moze nie miec sily. Ja jeszcze dodatkowo uskarzam sie na skurcze i biore Fenoterol. Wg mojego lekarza kiepska morfologia moze sie przyczyniac do wystepowania takich skurczy. Wiem ze nie wszyscy lekarze tak panikuja przy kiepskiej morfologii ale wiem ze on jest bardzo wyczulony na tym punkcie i inne pacjentki tez odsyslal do szpitala. Sama mam mieszane uczucia bo nie chcialabym wyladowac w szpitalu ale nie bede sie z nim o to klocic. Jutro robie powtorne badania. Na razie dokarmiam sie brokulami, natka pietruszki w duzej ilosci, watrobka (nie za czesto) i suszonymi morelami. Od poczatku ciazy bralam sorbifer 2 x dziennie a od ok 2 miesiecy przerzucilam sie na Ferrum najpierw 2 x dziennie a obecnie 3 x dziennie. Zelazo biore zawsze w polaczeniu z Vit. C. Pozdrawiam, Magda 26 tc Odpowiedz Link Zgłoś
magdalenax Re: niski poziom hemoglobiny 26.07.04, 12:16 Przeczytalam Twoj post. Rozumiem ze twoj lekarz jeszcze nie wie o tym wyniku. Czy nie mozesz sie wybrac do niego wczesniej niz za tydzien? Jezeli wczesniej mialas dobre wyniki a teraz bardzo spadly to znaczy ze cos niedobrego sie dzieje. Nie chce straszyc ale lepiej chyba dmuchac na zimne i zapytac lekarza. Pozdrawiam, Magda Odpowiedz Link Zgłoś
kolmi Re: niski poziom hemoglobiny 26.07.04, 12:20 Rzeczywiście masz strasznie niski ten wynik! Ja przy 11,3 dostałam recepte na sorbifer durules - 2 x dziennie. Pomogło, tylko jak byś go dostała to kup od razu coś na zaparcia - niemiły skutek uboczny Odpowiedz Link Zgłoś
szpiczak Re: niski poziom hemoglobiny 26.07.04, 16:30 idz do apteki i popros o zelazo dla kobiet w ciazy. dzidzius moze urodzic sie z anemia wiec im szybciej tym lepiej.poza ty jedz tez produkty bogate w zelazo pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
staramama Re: niski poziom hemoglobiny 26.07.04, 23:51 Wynik bardzo niski - jeśli wcześniej było OK, to szybko powtórz badanie i jeśli będzie podobne, to pilnie do lekarza. Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszkaj5 Re: niski poziom hemoglobiny 27.07.04, 09:30 Dzieki za listy. Właśnie byłasm u lekarza i wynik mam ok, ponieważ podany jest w jakiejś nowej jednostce gdzie norma to 7,00 a ja mam powyżej. Pozdrawiam Agnieszka z Pawełkiem Odpowiedz Link Zgłoś