Dodaj do ulubionych

niski poziom hemoglobiny

26.07.04, 11:24
Obserwuj wątek
    • agnieszkaj5 Re: niski poziom hemoglobiny 26.07.04, 11:26
      oj za szybko się wysłało
      Proszę o informację co jeść lub przyjmować przy niskim poziomie hemoglobiny-
      wynik 7,37 dodam,że jestem w 31 tygodniu ciązy i do tej pory wyniki miałam w
      normie.
      Pozdrawiam Agnieszka z 31 tygodniowym Pawełkiem.
      • majm74 Re: niski poziom hemoglobiny 26.07.04, 11:39
        Witaj!!
        Ja w tej chwili biorę preparat o nazwie Sorbifer Durules w tabletkach 2x
        dziennie po 1 tabletce. Wcześniej brałam Ferrum Lek- tabletki do żucia ( a
        raczej do rozgryzania) ale nie bardzo mi "leżały" i przerzuciłam się właśnie na
        Sorbifer. Oprócz tego polecam sok z czarnej porzeczki i sok z aronii.A tak
        apropos twojej hemoglobiny to wynik jest naprawdę niski-czy twój lekarz
        prowadzący nic ci nie przepisał? Przy takim wyniku może trzeba podać żelazo w
        zastrzykach-wchłania się szybciej niż to w tabletkach. Radzę jeszcze zapytać
        lekarza.
        Monika
        • agnieszkaj5 Re: niski poziom hemoglobiny 26.07.04, 11:45
          Wizytę mam dopiero 2 sierpnia więc jeszcze trochę czasu, dlatego się denerwuję.
          Dzięki za odpowiedź.
      • agga1976 Re: niski poziom hemoglobiny 26.07.04, 11:46
        poza preparatami zelaza, ktore na pewno zalecil Ci lekarz, mozesz jesc szpinak,
        brokuly, orzechy, suszone morele, pestki dyni, slonecznika, duzo warzyw i owocow

pozdrawiam
        Agga + 29 tyg.Malenstwo smile
        • olejek1 Re: niski poziom hemoglobiny 26.07.04, 11:49
          ja dodam natke pietruszki i watrobke wieprzowa, ale z umiarem. pij duzo soku
          pomaranczowego bo poprawia wchlanianie zelaza. moj lekarz zalecil mi brac
          Hemofer na czczo z kwasem foliowym.
      • olejek1 Re: niski poziom hemoglobiny 26.07.04, 12:24
        ja na twoim miejscu bym zadzwonila do jakiegos szpitala polozniczego na izbe
        przyjec i powiedziala, jaka jest sytuacja. nic nie tracisz, a wiele mozesz
        zyskac. moj lekarz powiedzial, ze jak mi spadnie ponizej 10 to szpital. zdrowka!
    • magdalenax Re: niski poziom hemoglobiny 26.07.04, 11:56
      www.noworodek.pl/modules.php?name=News&file=article&sid=16
      Polecam ten link. Znajdziesz tam normy dla kazdego trymestru. Twoj wynik to o
      wiele za malo. Moj lekarz gdyby zobaczyl taki wynik u mnie chyba juz zaczolby
      rwac sobie wlosy z glowy smile

Hmm... w 24 tc hemoglobina spadla mi z 11 w poprzednim mcu do 9,9 mimo zelaza w
      tabletkach i diety bogatej w zelazo. Lekarz kazal powtorzyc badanie za 2
      tygodnie i powiedzial ze jezeli dalej tak bedzie spadac to kladzie mnie do
      szpitala. On twierdzi ze takie wyniki dla mnie nie sa grozne tyle co dla mojej
      coreczki ktora moze sie gorzej rozwijac i moze nie miec sily. Ja jeszcze
      dodatkowo uskarzam sie na skurcze i biore Fenoterol. Wg mojego lekarza kiepska
      morfologia moze sie przyczyniac do wystepowania takich skurczy.

Wiem ze nie wszyscy lekarze tak panikuja przy kiepskiej morfologii ale wiem ze
      on jest bardzo wyczulony na tym punkcie i inne pacjentki tez odsyslal do
      szpitala. Sama mam mieszane uczucia bo nie chcialabym wyladowac w szpitalu ale
      nie bede sie z nim o to klocic.

Jutro robie powtorne badania. Na razie dokarmiam sie brokulami, natka
      pietruszki w duzej ilosci, watrobka (nie za czesto) i suszonymi morelami. Od
      poczatku ciazy bralam sorbifer 2 x dziennie a od ok 2 miesiecy przerzucilam sie
      na Ferrum najpierw 2 x dziennie a obecnie 3 x dziennie. Zelazo biore zawsze w
      polaczeniu z Vit. C.

Pozdrawiam,
      Magda 26 tc
      • magdalenax Re: niski poziom hemoglobiny 26.07.04, 12:16
        Przeczytalam Twoj post. Rozumiem ze twoj lekarz jeszcze nie wie o tym wyniku.
        Czy nie mozesz sie wybrac do niego wczesniej niz za tydzien? Jezeli wczesniej
        mialas dobre wyniki a teraz bardzo spadly to znaczy ze cos niedobrego sie
        dzieje. Nie chce straszyc ale lepiej chyba dmuchac na zimne i zapytac lekarza.

Pozdrawiam,
        Magda
        • kolmi Re: niski poziom hemoglobiny 26.07.04, 12:20
          Rzeczywiście masz strasznie niski ten wynik! Ja przy 11,3 dostałam recepte na
          sorbifer durules - 2 x dziennie. Pomogło, tylko jak byś go dostała to kup od
          razu coś na zaparcia - niemiły skutek uboczny wink
    • szpiczak Re: niski poziom hemoglobiny 26.07.04, 16:30
      idz do apteki i popros o zelazo dla kobiet w ciazy. dzidzius moze urodzic sie z
      anemia wiec im szybciej tym lepiej.poza ty jedz tez produkty bogate w zelazo
      pozdrawiam
    • staramama Re: niski poziom hemoglobiny 26.07.04, 23:51
      Wynik bardzo niski - jeśli wcześniej było OK, to szybko powtórz badanie i jeśli
      będzie podobne, to pilnie do lekarza.
      • agnieszkaj5 Re: niski poziom hemoglobiny 27.07.04, 09:30
        Dzieki za listy. Właśnie byłasm u lekarza i wynik mam ok, ponieważ podany jest
        w jakiejś nowej jednostce gdzie norma to 7,00 a ja mam powyżej.
        Pozdrawiam Agnieszka z Pawełkiem
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka