Dodaj do ulubionych

kontrola z zus a L4 w związku z problemami w ciąży

20.05.13, 11:56
Zainspirowałyście mnie wątkiem L4 a urlop i mam takie pytanie:
co w sytuacji kiedy będąc na L4 w związku z ciążą nie otworzę drzwi kontrolerowi, bo:
1) poszłam zaprowadzić/odprowadzić starsze dziecko do p-la.
2) się kąpię a jestem sama w domu. Lubię się kąpać w ciągu dnia i mieszkam w domu, nie w bloku. Nie mam w zwyczaju wychodzić z wanny jak się kąpię żeby otwierać bramkę, niezależnie od tego kto akurat się dobija.
Z tego co widziałam nie mieści się to w kategoriach wytłumaczenia swojej nieobecności przed kontrolerem. Nie mam na to świadków, nie mam paragonu...

A co do urlopu.
Co w takiej hipotetycznej sytuacji:
Urlop zaplanowany jeszcze przed ciążą. Dwutygodniowy urlop dla całej rodziny: mąż (który też już wziął sobie urlop w pracy) starsze dziecko, które ma w tym czasie wakacje, a przedszkole nie pełni dyżuru wakacyjnego. I do tego ciężarna mama z L4, z adnotacją "może chodzić".
Wiadomo, że mama nie będzie hasała po górach, pewnie nie będzie brała udziału w wielu wycieczkach itp. To co ta mama ma sama zostać w domu? Komu to ma służyć? Jak ma odpoczywać to czy będzie siedzieć tu czy tam, jakie to ma znaczenie dla ZUSu?
Bo dla rodziny ma.

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • kjut Re: kontrola z zus a L4 w związku z problemami w 20.05.13, 12:45
      Wrzucę Ci jeszcze raz to co wrzucałam w innym wątku:

"Celem zwolnienia lekarskiego jest doprowadzenie do możliwie jak najszybszej poprawy stanu zdrowia pracownika. Jednocześnie należy brać pod uwagę zalecenia lekarskie. Z zaleceń tych może wynikać, że wykonywanie niektórych czynności przez pewien czas, nie ma wpływu na poprawę stanu zdrowia pracownika. Wówczas, jeżeli pracownik wykonuje te czynności zgodnie z zaleceniami lekarza i z tego powodu kontrolerzy nie zastaną go w domu, nie można uznać, że pracownik narusza jakiś obowiązek pracowniczy. Przykładowo, za dopuszczalne w trakcie zwolnienia lekarskiego Sąd Najwyższy uznał:

uczestniczenie pracownika w zajęciach szkolnych w czasie usprawiedliwionej nieobecności w pracy, niesprzeczne z zaleceniami lekarza, nie jest naruszeniem obowiązków pracowniczych (wyr. SN z 4.3.1999 r., I PKN 613/98, OSNAPiUS z 2000 r., Nr 8, poz. 309),
      udział pracownika we własnym ślubie w trakcie zwolnienia lekarskiego zawierającego adnotację "chory może chodzić" (wyrok SN z 2.4.1998 r., I PKN 14/98; OSNP z 1999 r., Nr 6, poz. 210).
      (...)
      Kontrola prawidłowości wykorzystania zwolnienia lekarskiego polega na ustaleniu, czy pracownik przebywający na zwolnieniu lekarskim nie wykonuje pracy zarobkowej lub nie wykorzystuje zwolnienia w sposób niezgodny z jego celem. Podczas kontroli należy uwzględnić różne sytuacje życiowe pracownika. Pracownik może, korzystając ze zwolnienia, wykonywać czynności niezbędne dla zaspokojenia podstawowych potrzeb życiowych, czy zmienić miejsce pobytu na czas leczenia. Jeżeli pracownik jest nieobecny w domu, kontrola powinna być powtórzona, a przyczyny nieobecności wyjaśnione."

Źródło:
      www.ekspertbeck.pl/kontrola-zwolnien-lekarskich/

Kąpiel jest zaspokojeniem podstawowych potrzeb życiowych, nie może być z tym problemu.
      Zaprowadzenie do przedszkola wynika z sytuacji życiowej. Nawet jeśli masz zwolnienie "leżące" to możesz to dziecko zaprowadzić (o ile nie mógł tego zrobić nikt inny).
      Wyjechać sobie możesz pod warunkiem, że nie przeszkadza to w leczeniu i nie opóźnia powrotu do zdrowia. Najlepiej poprosić o zgodę lekarza chyba. Zus w przypadku kontroli też będzie pytał o opinię lekarza prowadzącego, dobrze by było, żebyś ją znała wink
    • magdalenna1986 Re: kontrola z zus a L4 w związku z problemami w 20.05.13, 13:15
      Jeżeli ciąża jest z problemami to ja bym na wakacje nie jechała. Wytłumaczenie, że urlop zaplanowny jeszcze przed ciążą to żadne wytłumaczenie - są specjalne ubezpieczenia właśnie na wypadek konieczności odwołania urlopu w przypadku choroby.
      Ja w trakcie zwolnienia lekarskiego w 6 tc wiedziałam, że będę przebywała poza miejscem zameldowania (mąż wyjechał w delegację, więc przeniosłam się do rodziców) i poprosiłam lekarza, żeby wypisał tydzień zwolnienia na inny adres, 2 tygodnie na inny adres. Nie robił żanego problemu.
      • gkoz Re: kontrola z zus a L4 w związku z problemami w 20.05.13, 14:26
        Mi lekarz też powiedział ze na zwolnieniu powinien być adres, pod którym faktycznie przebywam
    • iziula1 Re: kontrola z zus a L4 w związku z problemami w 20.05.13, 14:42
      Powtórzę to co napisałam w poprzednim wątku:
      Skoro jest l4 w trakcie ciąży i na schorzenie związane z ciążą to priorytetem ciężarnej jest jej stan zdrowia i jej nienarodzonego dziecka. Dlatego jest na l4 a nie w pracy.
      Bezmyślnością i ryzykiem jest wyjazd wakacyjny bez względu na to czy w kraju czy zagranica.
      Zdążyć może się wszytko.
      Ja bym nie ryzykowała, wyjazd bym odwołała. To nie ostatnie wakacje w życiu.

Natomiast kontrola z ZUSu nie puka raz tylko kilka i zostawia kartkę w drzwiach lub skrzynce pocztowej z nr telefonu i danymi osoby kontrolującej. Wychodzisz z wanny, dzwonisz, umawiasz się tego samego dnia lub następnego.
      • kjut Re: kontrola z zus a L4 w związku z problemami w 20.05.13, 15:17
        To czy wyjazd jest "bezmyślnością i ryzykiem" zależy od tego z jakiego powodu L4 jest wystawione. Wiedzieć to może tylko sama zainteresowana i lekarz, ewentualnie inne osoby wtajemniczone w kwestie medyczne. Dopóki nie zostanie tutaj przedstawiona dokumentacja, albo chociaż zaryz choroby, nikt "wirtualnie" nie jest w stanie stwierdzić, że jechać można, albo nie. Tak często w innych wątkach przewija się hasło "na forum nikt diagnozy nie postawi". Dlaczego nagle teraz wszyscy tak łatwo tę diagnozę postawić potrafią? Przecież nawet zwykła grypa to choroba, która może przebiegać zarówno lekko (i z którą organizm sam sobie poradzi), albo bardzo ciężko, do tego stopnia, że konieczna jest hospitalizacja.

Nie twierdzę też, że wyjazd jest zawsze bezproblemowy i że zawsze jest dobrym pomysłem! Twierdzę, że trzeba kwestię przedyskutować z lekarzem i na tej podstawie stwierdzić czy można jechać czy nie. Oczywiście można też zostać w domu "na wszelki wypadek". W ogóle "na wszelki wypadek" nie wychodzić z łóżka. Ale na prawdę zdarza się, że praca nie jest wskazana, i L4 jest wystawione zasadnie, a mimo taki wyjazd jest możliwy, a nawet może być wskazany (jako okazja do wypoczęcia i odstresowania). Czasami też lepiej jechać do hotelu, pospacerować, a "w razie czego" mieć pod ręką rodzinę, która pomoże i obsługę, która ugotuje i posprząta, niż zostawać samej w domu i być zmuszonym do gotowania, sprzątania i robienia zakupów samej.
    • makarona1 Re: kontrola z zus a L4 w związku z problemami w 20.05.13, 16:00
      gapix napisała:

> Urlop zaplanowany jeszcze przed ciążą. Dwutygodniowy urlop dla całej rodziny: m
      > ąż (który też już wziął sobie urlop w pracy) starsze dziecko, które ma w tym cz
      > asie wakacje, a przedszkole nie pełni dyżuru wakacyjnego. I do tego ciężarna ma
      > ma z L4, z adnotacją "może chodzić

Mąż zabiera dzieci i wyjeżdża z nimi na urlop zaopatrzywszy wpierw żonę w to co trza.
      Żona kuruje się spokojnie w domu doglądana w razie potrzeby przez innych bliskich- rodzice, przyjaciele, sąsiedzi.
      A że "może chodzić" zatem przygotowuje posiłki sobie sama i dba o porządek wokół siebie.
      Tyle.
    • makarona1 Re: kontrola z zus a L4 w związku z problemami w 20.05.13, 16:03
      gapix napisała:

> Urlop zaplanowany jeszcze przed ciążą. Dwutygodniowy urlop dla całej rodziny: m
      > ąż (który też już wziął sobie urlop w pracy) starsze dziecko, które ma w tym cz
      > asie wakacje, a przedszkole nie pełni dyżuru wakacyjnego. I do tego ciężarna ma
      > ma z L4, z adnotacją "może chodzić

Mąż zabiera dzieci i wyjeżdża z nimi na urlop zaopatrzywszy wpierw żonę w to co trza.
      Żona kuruje się spokojnie w domu doglądana w razie potrzeby przez innych bliskich- rodzice, przyjaciele, sąsiedzi.
      A że "może chodzić" zatem przygotowuje posiłki sobie sama i dba o porządek wokół siebie.
      Tyle.

> To co ta mama ma sama zostać w domu?

Może zaprosić kuzynkę albo byłego kochanka- bez różnicy.

Komu to ma służyć
      > ? Jak ma odpoczywać to czy będzie siedzieć tu czy tam,

Jak to "odpoczywać"?
      Od odpoczynku jest URLOP.
      • kjut Re: kontrola z zus a L4 w związku z problemami w 20.05.13, 16:13
        > Jak to "odpoczywać"?
        > Od odpoczynku jest URLOP.

Istnieje coś takiego jak zalecenie oszczędnego trybu życia. To oznacza mniej więcej tyle co "nie przemęczać się i odpoczywać"

Proponuję jednak poczytać to co napisałam w innych wątkach w tej sprawie. Znajdziecie tam zarówno przepisy jak i ich interpretację przez ZUS i przez prawników. Przynajmniej nikt nie będzie niepotrzebnie siał zamętu.
        • makarona1 Re: kontrola z zus a L4 w związku z problemami w 20.05.13, 16:57
          kjut napisała:

> Istnieje coś takiego jak zalecenie oszczędnego trybu życia.

W kontekście ciążowego L4 takie zalecenie wydaje lekarz na odpowiednim druku- jest to wciąż zwolnienie lekarskie i daleko mu do urlopu i większości z tym związanych przywilejów w odpoczynku.
          • anetchen2306 Re: kontrola z zus a L4 w związku z problemami w 21.05.13, 08:29
            Dokladnie: L4 to zwolnienie z jakiegos powodu warunkowaego "choroba" (a czesc z lekarzy i pacjentow rozumie pod tym pojecem takze potrzebe/chec odpoczynku, co jest rozumowaniem blednym: od wypoczynku jest urlop, takze bezplatny (!)).
            "Moze chodzic" oznacza dla mnie, ze owszem, moge samodzielnie sie poruszac, wykonywac niezbedne czynnosci (pojsc do toalety, ugotowac sobie cos, wyjsc sie przewietrzyc ...).
            Jakos nie moge wyobrazic sobie "choroby" (a na takiej podstawe przeciez lekarz zwolnienie wystawia, jak nie jest to "choroba", tylko moje zyczenie odpoczynku, to jest to zwykle naciaganie faktow=oszustwo), w czasie ktorej podrozuje na drugi koniec Polski/za granice (srednio pare godzin w samochodzie/samolocie, zmiane klimatu, stres zwiazany z podroza ...). Mam zwolnienie z powodu "choroby" a jednak chora nie jestem. Cos tu nie pasuje ...
            Obojetnie jak sie na zwolnienie L4 zapatrujemy: jest to zwolnienie wydawane (a przynajmniej byc powinno) na okreslona jednostke chorobowa. "Odpoczynek" raczej zadna jednostka chorobowa nie jest wink Wiec jest najczesciej naduzyciem (zarowno ze strony lekarza jak i pacjentki). I zadna dorabiana filozofia tegoz nie zmieni.
            Ba, chorujac w czasie urlopu nalezy powiadomic o tym fakcie pracowadce, by moc urlop przerwac i odbyc go w innym terminie (dobro pracownika!). Skoro "urlopujemy" sie dalej, to widocznie nasza choroba nie jest ani uciazliwa, ani nie zgraza naszemu zyciu/zdrowiu. Rownie dobrze moglibysmy isc w tym czasie do pracy. No ale komu bysie chcialo wink?
    • gazeta_mi_placi Re: kontrola z zus a L4 w związku z problemami w 20.05.13, 16:57
      Jak się ma problemową ciążę to się siedzi na tyłku, a nie myśli o wakacyjnych wyjazdach.
      Powinno być tak, że problemowa ciąża i L4 z nią związana równa się pobyt w szpitalu, szybko by się okazało, że jednak ciężarne z Polski nie są bardziej delikatne niż te z innych krajów europejskich i nie biorą więcej zwolnień niż gdzie indziej.
      • baasia_27 Re: kontrola z zus a L4 w związku z problemami w 20.05.13, 18:07
        Od połowy grudnia jestem na zwolnieniu i do tej pory nie miałam żadnej konroli. Na zwolnieniu mam zawsze "może chodzić", chociaż od początku ta ciąza z problemami i róznymi dolegliwościami. Dlaczego zakładacie od razu kontrolę. Aha zwolnienia mam wystawiane na miesiąc, więc jakby chcieli już dawno mogliby mnie wezwać.
        • kasiak37 gapix i basiaa_27 20.05.13, 18:50
          polecam zapoznac sie z watkiem na szpilce u gory forum dot. sygnaturek i ich regulaminowej wielkosci.
    • klubgogo Re: kontrola z zus a L4 w związku z problemami w 20.05.13, 18:55
      Nadal nie rozumiemy, co oznacza L4. Zwolnienie lekarskie wystawiane jest w razie choroby, zagrożenia zdrowia czy nawet życia. Jeśli ktoś jest chory, nie powinien narażać się na kłopoty związane z wyjazdem (długa podróż, zmiana klimatu, brak dobrej opieki lekarskiej w razie pogorszenia stanu zdrowia).
      Planujesz urlop, nagle zachorujesz, trudno, nie jedziesz na urlop, jesteś chora.
    • podkocem Re: kontrola z zus a L4 w związku z problemami w 20.05.13, 20:55
      albo urlop albo choroba.
      Trzeba się na coś zdecydować, a jak widzę w Polsce to nie takie jednoznaczne, jakoś w innych krajach nie ma problemu z odróżnieneim.
    • magnolia234 Re: kontrola z zus a L4 w związku z problemami w 20.05.13, 22:38
      z wlasnego doswiadczenia wiem ze jezeli ciaza jest rzeczywiscie problemowa to kobieta ma nieco inne dylematy: raczej obawia sie czy ewentualny wyjazd nie zaszkodzi zdrowiu jej i dziecka a nie czy akurat bedzie miala kontrole z ZUS-u.
      • begonya Re: kontrola z zus a L4 w związku z problemami w 20.05.13, 23:10
        Magnolia, b. trafna uwaga! smile
      • anetchen2306 Re: kontrola z zus a L4 w związku z problemami w 21.05.13, 08:35
        Nic dodac, nic ujac!
        Wszystkie inne komentarze sa zbedne: to czysta Prawda, tak oczywista i przez to dla niektorych tak bolesna.
    • malpkap Re: kontrola z zus a L4 w związku z problemami w 01.06.13, 19:43
      Byłam na L4 w ciąży od 20 tyg. do końca, kontroli z ZUS nie miałam, ale moje wyjścia z domu ograniczały się do wizyt u lekarza/na badania i kilka razy do rodziców (kilka ulic dalej). L4 było z powodów zagrożenia poronieniem, a później przedwczesnym porodem, wczasy w tym momencie były ostatnią rzeczą o której myślałam.
      • 3-mamuska Re: kontrola z zus a L4 w związku z problemami w 02.06.13, 16:21
        Czepiacie sie L4 na ciążę jest trochę inne niż zwolnienie L4 dla pracownika, który ma grupę .
        Mój brat gdy miał złamaną nogę był na zwolnieniu bo jest kierowca i wiadomo z gipsem nie mógł prowadzić. Ale na wakacje pojechali. Pojechał kuzyn zostawił na miejscu i odebrał po 14 dniach.
        Byli w domku nad morzem, brat leżał sobie na lezaczku czy to przed domkiem czy na plazy.

Ja miałam cholestaze ciazowa, moje zwolnienie było tylko z powodu niewyspania, drapanie spędzenie ciała uniemożliwia spanie w nocy, wiec spalam sobie w dzień trochę w nocy, i byłam na urlopie bo to nie było zagrożenie życia , a szpital był blisko i jak w każdej ciąży czy na L4 w razie gdyby coś to w całym kraju sa lekarze.

Czym innym jest L4 z powodu choroby a czym innym w ciąży ( co nie oznacza ze L4 jest naciąganie)
        -----------------------
        Myśl o tym co mówisz...
        Nie mów tego co myślisz...
        • emily123 Re: kontrola z zus a L4 w związku z problemami w 02.06.13, 18:29
          mylisz sie, L4 jest dokladnie takie samo dla kazdego (a wlasciwie to ZUS ZLA bo L4 juz nie istnieje). jedyna roznica polega na tym ze jesli pracownica jest chora i jest akurat w ciazy to jej zasilek chorobowy wynosi 100% wynagrodzenia a jesli jest chora i nie jest w ciazy to dostanie 80% wynagrodzenia. jak wiadomo, nie ma zwolnien "na ciaze" bo to nie choroba i kazde przejscie na zasilek chorobowy jest zawsze zwiazane ze stanem chorobowym danej osoby.
          Jak juz wyzej ktos napisal, kazdy przypadek jest indywidualnie rozpatrywany i zalezy od okolicznosci choroby a takze bardzo czesto i od osoby kontrolujacej. Logicznie rzecz biorac, czlowiek chory ma przebywac w domu/szpitalu lub innej instytucji, ktora ma pomoc w podreperowaniu zdrowia. Decydujac sie na odstepstwo od tej reguly trzeba sie liczyc z tym ze mozna utracic prawo do zasilku (choc mozna miec szczescie i tego prawa nie utracic, ale ryzyko pozostaje). przytaczanie historii typu: moja kuzynka byla na zwolnieniu i pojechala na wakacje i nikt jej nie skontrolowal nie ma zadnego sensu bo to nie ma nic wspolnego z sytuacja autorki watku.
    • minerwamcg Re: kontrola z zus a L4 w związku z problemami w 05.06.13, 22:53
      Przede wszystkim, nie masz obowiązku otwierać drzwi nikomu poza policją. ZUS może Cię wezwać na kontrolę - ale wpuszczać do domu nie musisz nikogo. Nie otwierasz jak jesteś sama w domu, boisz się obcych, leżysz w łóżku, śpisz - wolno Ci. ZUS owszem, może zażądać wyjaśnień, ale to wszystko.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka