Dodaj do ulubionych

co do jedzenia kilka dni po cc

05.07.13, 13:13
Po cięciu co można jeść na drugi i trzeci dzień? Nie bardzo będzie miał mnie kto odwiedzić więc chce się zabezpieczyć i wziąć jedzenie, które można przyjmować. Wiem, wiem rozmawiałam z pielęgniarką - ma być lekkostrawne, czyli co? W ogóle chciało wam się jeść?
Obserwuj wątek
    • kondolyza Re: co do jedzenia kilka dni po cc 05.07.13, 13:22
      na początek jest chyba kleik na wodzie, potem mi wystarczylo to co dostałam w szpitalu, byly jakies lekkostrawne gotowane rzeczy, na 3 dzien juz chyba bardziej normalne. jesli chcesz cos wziąć do jedzenia to mysle ze jakaś zwykła biała bułka, ewentualnie kisiel do zalania w kubku.
      • agnieszkaj10 Re: co do jedzenia kilka dni po cc 05.07.13, 13:35
        biszkopty, bułka z masłem, sok jabłkowy itp
    • turmalinka Re: co do jedzenia kilka dni po cc 05.07.13, 13:43
      ja jadlam wszystko...
    • bluex Re: co do jedzenia kilka dni po cc 05.07.13, 14:30
      Jesz to, co Ci podadzą w szpitalu. Sama nie.

Ja miałam po każdym cc tak:
      Po 12-24 h (zależy od szpitala i rodzaju znieczulenia) po sprawdzeniu czy jelita zaczęły Ci pracować, dostaniesz pewnie kleik.
      Na kolejny posiłek 2 kleiki lub kleik i suchary.
      Na trzeci odchudzony lekki posiłek.

Dopóki nie jesz czyli przez te pierwsze godziny, dostajesz kroplowke z glukoza i to Twój posiłek.
      Weź dużo wody do picia i ew. sucharki.

Jeżeli zjesz coś sama zanim lekarz potwierdzi, ze praca jelit wróciła do normy, to grozi to np. bardzo bolesnym zatorem.
      • agi2507 Re: co do jedzenia kilka dni po cc 05.07.13, 15:04
        Mnie na szczęście nikt żadnych kleików po cięciu nie dawał ani broń boże zup mlecznych. Pamiętam, że w dzień cesarki nie dostałam nic, następnego dnia chyba kromkę chleba na śniadanie, jakąś zupkę na obiad i już normalną kanapkę na kolację. Potem już normalne szpitalne obiady. Piłam duuuużo wody ale to były największe zeszłoroczne upały no a ja miałam zespół popunkcyjny. Jak wróciłam do domu to już normalnie jadłam (nie jadam ciężkostrawnych i tłustych dań). Nikt w szpitalu nie zwracał mi uwagi na to, co mogę a co nie mogę jeść. Tylko pierwszy i drugi dzień po cięciu był z ścisłą dietą
      • chyba.ze Re: co do jedzenia kilka dni po cc 05.07.13, 18:23
        bluex napisała:

> Jesz to, co Ci podadzą w szpitalu. Sama nie.

Bzdura.
        Szpital to nie więzienie, a cc to nie operacja na przewodzie pokarmowym.
        Nie wprowadzaj proszę ludzi w błąd.

Autorko wątku- możesz jeść wszystko pod warunkiem, że z perystaltyką jelit u Ciebie ok.
        Dodam, że nie ma czegoś takiego jak "dieta matki karmiącej".
        Powodzenia
        • bluex Re: co do jedzenia kilka dni po cc 05.07.13, 22:19
          Oczywiście, ze nie bzdura. Sama piszesz, że jak z perystaltyka jelit jest ok to możesz jeść, ale po pierwsze do tego czasu NIE, a potem tez nie wszystko!

Jasne, że szpital to nie więzienie, ale jakieś podstawy lekarze chyba maja skoro dostajesz kleik albo cos równie lekkiego.
    • minerwamcg Re: co do jedzenia kilka dni po cc 05.07.13, 18:04
      Żadnych kleików, jadłam to, co dali normalnie w szpitalu: pieczony kurczak, marchewka, ziemniaki. Karmienie karmiącej smile
      • carmita80 Re: co do jedzenia kilka dni po cc 05.07.13, 18:29
        Mialam cc w znieczuleniu calkowitym, wieczorem wiec po cc nic juz nie jadlam, spalam cala noc. Snadanie normalne czyli tosty z maslem lub dzemem, kawa, herbata, sok pomaranczowy. Poznej normalnie, wybralam z menu to co chcialam oczywiscie deser tez. O zadnych dietach po cc nie slyszalam, o sprawdzeniu pracy jelit tym bardziej wink to chyba zeby zaoszczedzic w szpitalu na jedzeniuwink nie mialam przeciez operacji watroby czy zoladka ani jelit wiec po co dieta?
        • kondolyza Re: co do jedzenia kilka dni po cc 05.07.13, 19:43
          ale operowana strefa przebiega w styku z jelitami, dlatego sprawdzenie perestaltyki jest koniecznie. z jednej strony leki-znieczulenie, działają zwiotczająco,ale bardziej chodzi o to żeby jelita ruszyły z normalną pracą i żeby było wiadomo że nie doszło do jednego z opisanych powikłań po cc czyli uszkodzenia jelit.

to nie operacja na przewodzie pokarmowym, ale przeciez tam w srodku duża część ruszona, więc dla własnego komfortu nie wyobrażam sobie następnego dnia najeść się potraw wzdymających itp. stąd delikatne jedzenie przez 1-2 doby, potem normalnie włączamy normalne jedzenie, bo gdyby coś było nie tak-dałoby w tym czasie objawy.
          • carmita80 Re: co do jedzenia kilka dni po cc 05.07.13, 19:55
            Ja mieszkam za granica i tutaj czegos takiego jak suchary i kleiki po cc sie nie praktykuje. Mozna jest co sie chce. Nie wiem jakie potrawy wzdymajace masz na mysli? Ja mialam do wyboru normalne potrawy (zazwyczaj dwie miesne i jedna weg) np pieczony noga kuczaka, zimniaki gotowane, warzywa, deser, owoc, lub zapiekany kalafior z serem, warzywa, deser itp.
            • kerri31 Re: co do jedzenia kilka dni po cc 06.07.13, 10:28
              carmita80 napisała:

> Ja mieszkam za granica i tutaj czegos takiego jak suchary i kleiki po cc sie ni
              > e praktykuje.

My rozmawiamy o Polsce, nie o zacofanej Anglii...
              • turmalinka Re: co do jedzenia kilka dni po cc 06.07.13, 11:25
                kerri31 napisała:

> carmita80 napisała:
                >
                > > Ja mieszkam za granica i tutaj czegos takiego jak suchary i kleiki po cc
                > sie ni
                > > e praktykuje.

>
                > My rozmawiamy o Polsce, nie o zacofanej Anglii...

big_grinbig_grinbig_grin
    • kerri31 Re: co do jedzenia kilka dni po cc 06.07.13, 10:27
      W dniu cięcia jesteś całkowicie na czczo, więc jak na drugi dzień dostaniesz na śniadanie suchary z gorzką herbatą to tak, jakbyś schabowego dostała. W życiu mi tak suchary nie smakowały jak wtedy, byłam głodna jak cholera. Cały dzień na sucharach a na drugi dzień już dieta matki karmiącej, czyli szpitalne żarcie ale bardzo dobre, nie mogę narzekać.
      • jotka_k Re: co do jedzenia kilka dni po cc 06.07.13, 12:19
        a przepraszam bardzo, w jaki sposób sprawdzają perystaltykę jelit ?
        dwa cc miałam i ani razu nikt mi rzekomej perystaltyki nie sprawdzał wink
        w dniu cc nie jadłam nic, na drugi dzień sucharki przyniesione przez męża więc bez ograniczeń
        potem normalne jedzenie
        • kluska77 Re: co do jedzenia kilka dni po cc 09.07.13, 13:17
          Mnie lekarka sprawdzała stetoskopem, a potem jeszcze przy okazji usg nerek (nie pytaj dlaczego, widzimisię profesora).
      • gazeta_mi_placi Re: co do jedzenia kilka dni po cc 06.07.13, 12:27
        Jeden dzień głodówki na sucharach nie zaszkodzi młodym mamom, na ogół mają sporo kilogramów do zrzucenia smile
        • ladnyusmiech Re: co do jedzenia kilka dni po cc 06.07.13, 19:46
          gazeta_mi_placi napisała:

> Jeden dzień głodówki na sucharach nie zaszkodzi młodym mamom, na ogół mają spor
          > o kilogramów do zrzucenia smile

zaszkodzi, zaszkodzi big_grin nie bardzo mam co zrzucać big_grin
          a tak poważnie pytam, bo ja straszny żarłok jestem ale w tym wszystkim na szczęście do tych chuderlawych należę.
          Może się zdarzyć, że kilka dni po porodzie zostanę, a mąż będzie dość daleko i raczej nie mam co liczyć, że przyjedzie bo coś bym przekąsiła między posiłkami wink tym bardziej że z dzieckiem go na oddział nie wpuszczą bo dziecię za małe. Więc zawiezie i przywiezie. A ja teraz organizacyjnie sobie wszystko układam.
          • turmalinka Re: co do jedzenia kilka dni po cc 06.07.13, 20:08
            ja jadlam paluszki slone jak bylam gloda, zajmuja mala miejsca i niezle zapychaja wink
          • ashraf Re: co do jedzenia kilka dni po cc 06.07.13, 20:45
            Wez to co lubisz, co ci nie szkodzi, nie wzdyma. W Szwajcarii po cc po 2 h normalny, pelny obiad, zadnych sucharow ani dziwnych diet dla karmiacych wink nie daj sie glodzic, masz miec sile, zeby szybko dojsc do siebie i opiekowac sie dzieckiem.
    • 18lipcowa3 omg 06.07.13, 12:38
      ja jadłam jedzenie
      NORMALNE to co zwykle
      akurat wigilia wypadła
      wiec jadłam karpia, łososia, pierogi z grzybami i kapustą, sałatki itp
      • kerri31 Re: omg 06.07.13, 22:18
        18lipcowa3 napisała:
        > wiec jadłam karpia, łososia, pierogi z grzybami i kapustą, sałatki itp

A przepraszam bardzo, czy Twoje dziecko od tego jedzenia nie rozdymało jak krowę po liściach ?

https://emotikona.pl/emotikony/pic/33icon_yyk.gif
        • carmita80 Re: omg 06.07.13, 23:12
          kerri31 napisała:

> 18lipcowa3 napisała:
          > > wiec jadłam karpia, łososia, pierogi z grzybami i kapustą, sałatki
          > itp

>
          > A przepraszam bardzo, czy Twoje dziecko od tego jedzenia nie rozdymało jak krow
          > ę po liściach ?
          >
          big_grinbig_grinbig_grinbig_grinbig_grinbig_grin

Watpie aby lipcowa pierogami z kapusta karmila swoje nowonarodzone dzieckowink alez trzeba gnorancji aby niewiedziec ze pokarm produkowany jest z krwi. Dziwne ze postepowy personel medyczny nie informuje o takich rzeczach matek?
        • 18lipcowa3 Re: omg 07.07.13, 23:41

>
          > A przepraszam bardzo, czy Twoje dziecko od tego jedzenia nie rozdymało jak krow
          > ę po liściach ?
          >

Nie, a powinno?
    • klubgogo Re: co do jedzenia kilka dni po cc 06.07.13, 14:01
      W szpitalu suchary, zupa ryżanka na wodzie, zupa mleczna, po drugiej dobie chyba jakieś gotowane mięso, puree i marchewkę dostałam. Na 3 dzień byłam już w domu i pierwszy tydzień jadłam ryż z gotowanym kurczakiem lub jabłkiem i biszkopty, bo nie chciałam dziecku zaszkodzić, ale później pomyślałam, że jakaś głupia jestem, żeby tak ryż jeść i wróciłam do normalnej diety.
    • marygirl Re: co do jedzenia kilka dni po cc 06.07.13, 15:50
      cc miałam o godz 23 a sniadanie normalnie dostałam takie jak inne dziewczyny po porodzie,kolejne posiłki tak samo, nikt nie zalecał specjalnej, diety, wiadomo żarcie typowe jak dla matki karmiacejsmile
      • marcowa_aprilla Re: co do jedzenia kilka dni po cc 07.07.13, 09:16
        a co to za tajemnicza dieta matki karmiacej?
        ja po cc o 23, rano dostalam kleik a obiad juz normallnie i kolejne posilki tez
        jadlam co chcialam

jak sie sprawdza czy jelita ruszyly? mi nikt nie sprawdzal
        • anetchen2306 Re: co do jedzenia kilka dni po cc 07.07.13, 10:37
          " jak sie sprawdza czy jelita ruszyly? mi nikt nie sprawdzal"
          Pytali sie zapewne, czy wyproznienie bylo. Pytaja sie zarowno po cc jak i po sn.
          W szpitalu gdzie rodzilam pierwszy posilek po 2 godzinach od porodu, obojetnie jakiego (chyba, ze bylo znieczulenie ogolne, tzw. narkoza). Posilek normalny: na sniadanie dzbanek prawdziwej kawy, pieczywo, nabial, wedliny, dzemy, miod. Na obiad ze 3 dania do wyboru, w tym jedno wegetarianskie. Dania pieczone, duszone, smazone. Na deser kawal ciacha (do wyboru) albo lody. Do wieczornej kolacji owoc albo jogurt (wlasnie na owa prace jelit).
          • jotka_k Re: co do jedzenia kilka dni po cc 08.07.13, 20:45
            no to u mnie nie pytali smile ani za pierwszym ani za drugim razem
            a wg tej teorii ruszaly dopiero w domu więc miałam nie jeść 3 doby ?

anetchen2306 napisała:

> " jak sie sprawdza czy jelita ruszyly? mi nikt nie sprawdzal"
            > Pytali sie zapewne, czy wyproznienie bylo. Pytaja sie zarowno po cc jak i po sn
            > .
    • dag_dag Re: co do jedzenia kilka dni po cc 08.07.13, 10:53
      Jadłam wszystko to, co dali w szpitalu. Po pierwszej cc nie pamiętam, bo trochę lat temu było. Po drugiej dostałam wściekle ostrą zupę pieczarkową - pycha! Po trzeciej jakiś makaron z sosem pomidorowym, chociaż największą ochotę miałam na kawę. Za każdym razem byłam okropnie głodna.
    • mama1dawidka Re: co do jedzenia kilka dni po cc 08.07.13, 19:59
      ja co Prawda w Niemczech cc mialam
      i po cesarce ok 1,5-2 godziny jadlam sniadanie
    • kluska77 Re: co do jedzenia kilka dni po cc 09.07.13, 13:14
      Bardzo mi się chciało jeść po 24h od porodu. Lekkostrawne, bułka angielka, kleik, kaszka, jogurt itp. Powinni Ci zbadać na początku perystaltykę jelit, jeśli tego nie zrobią, to poproś. Jeśli wszystko będzie ok, to i jeść będziesz mogła szybko to co wszyscy. To ważne z punktu karmienia piersią. W szpitalu trzymali mnie na diecie pooperacyjnej tylko 3 dni.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka