Dodaj do ulubionych

Za wysokie NT!:(

23.08.13, 12:54
Odkąd 3 dni temu dowiedziałam się na badaniu usg że Nt wynosi 4,6mm i co to oznacza,załamałam sięsad To było straszne,brzmiało jak wyrok ale od tego czasu przeglądam codziennie różne fora i artykuły i dzięki nim odzyskałam promyk nadziei,że wszystko u mnie zakończy się dobrze,że jest na to szansa...ale od początku.Mieszkam w Anglii,to moja druga ciąża (nieplanowana ale kochana)Mam już 2,5 letnią córeczkę która jest moim szczęściem!Mam 29 lat.We wtorek byłam na badaniu usg(pierwsze robiłam w Polsce jak byłam na urlopie w 9 tygodniu ciąży i wszystko było ok) Według polskiego lekarza wychodzi na dzień dzisiejszy 12 tyg i 5 dni po badaniu w Anglii wyszło że +5 dni czyli 13 i 3 dni,wszystkie pomiary podobno dobrze,kość nosowa widoczna tylko to Nt 4,6 sad oczywiście zaproponowali mi badanie biopsji kosmówki bądź za dwa tygodnie amnio ale ostatecznie się nie zgodziłam na żadne(nie chcę ryzykować stratą dzieciątka),poprosiłam tylko o test papp-a i 2 września badanie usg ze specjalistą(lekarzem) dziś idziemy też prywatnie do polskiego ginekologa,zobaczę co on powie(szczerze to mam nadzieję że nic nie znajdzie i że to wysokie NT okaże się pomyłką!) Czy miała któraś z Was podobny przypadek albo słyszała o takim??Jak to się skończyło?!Tak bardzo się boję!!sad
Obserwuj wątek
    • mama-008 Re: Za wysokie NT!:( 23.08.13, 13:24
      na tym forum jest mnóstwo identycznych wpisów jak Twój - i w 99% kończy się to zdrowym bobasem czego i Tobie życzę...
    • kasiak37 Re: Za wysokie NT!:( 23.08.13, 13:32
      wyszukiwarka,bylo o tym .
      • oladem Re: Za wysokie NT!:( 23.08.13, 14:49
        wiem,że było,wiem też że na innych forach też jest o tym pełno,chciałam po prostu,a może potrzebowałam opisać swoją sytuację,bo może potrzebuję trochę wsparcia i otuchy od kobiet które przechodziły przez to co ja sad a ty mi tu z regulamin wytykasz!dzięki!!crying
        • nadia1902 Re: Za wysokie NT!:( 23.08.13, 16:27
          No dla niektórych kobiet tylko regulaminy są ważne. Zero ludzkich uczuć. Tylko ciekawe jak one by postąpiły w takiej sytuacji. Najłatwiej jest z boku o regulaminach pisać.

Napisz co powiedział polski ginekolog.
          • morenadenna Re: Za wysokie NT!:( 23.08.13, 18:27
            pomylka sie raczej nie okaze tzn to,ze za jakis czas nt sie zmniejszy lub wchlonie nie znaczy,ze wszystko jest ok ale oczywiscie nie znaczy tez,ze dziecko jest chore.Dziwie sie,ze nie chce amniopunkcji,ryzyko poronienia jest duzo mniejsze niz urodzenie chorego dziecka,ja chcialam wiedziec i mialam amnio nt 2,8,dzidzius jest zdrowy.Namawialabym cie na amnio a potem konieczne jest tez echo serca dzidziusia.Bedzie dobrze,badz dobrej mysli ale test pappa to tylko statystyka przy takim nt tylko amnio
            • oladem Re: Za wysokie NT!:( 23.08.13, 23:16
              może dla niektórych to dziwne,że nie chce amniopunkcji ale ja boję się ryzykować,że stracę dziecko i to może zdrowe(bo mimo wszystko bardzo w to wierzę) Położna powiedziała mi że ryzyko to 1% a jak dla mnie to dużo bo zły wynik przezierności ma także 1% kobiet w tym ja! Dlatego uważam,że ten 1% to za wiele jak dla mnie.
              • nadia1902 Re: Za wysokie NT!:( 24.08.13, 14:38
                Jeżeli nie decydowałabym się na usunięcie ciąży w przypadku chorego dziecka to też nie robiłabym amniopunkcji. Jeśli jednak rozważałabym możliwość usunięcia ciąży to bym się zdecydowała. Jeśli jesteś zdecydowana na wychowywanie (twu twu) chorego dziecka to amniopunkcja jest rzeczywiście zbędna. Jeśli dziecko miałabyś oddać/zostawić w szpitalu "bo chore" to powinnaś się zdecydować na amniopunkcje.
      • oladem Re: Za wysokie NT!:( 23.08.13, 19:15
        kasiak37 sygnaturka to podpis więc o co Ci chodzi z tymi 4 linijkami??bo chyba nie o tekst??Jak można opisać coś dobrze w 4 linijkach??
    • brzuszeknatalia Re: Za wysokie NT!:( 23.08.13, 18:46
      Witaj, u mne NT było nawet wyższe, moja córeczka jest zdrowa (patrz sygnaturka)
      jeśli masz ochotę poczytaj, to mój wątek :

forum.gazeta.pl/forum/w,586,114401922,114401922,przeziernosc_karkowa_5_0.html

życzę Ci zdrowego dzidziusia i w miarę możliwość spokojnej ciązy.

https://www.suwaczki.com/tickers/zem3zbmh8jr2qbgy.png
    • easyblue Re: Za wysokie NT!:( 23.08.13, 21:05
      Z nt jest trochę jak wróżenie z koloru włosów rodziców, jakie włosy posiadać będzie potomeksmile
      To wskazówka, nie diagnoza.
      Rób pozostałe badania, dbaj o siebie. Dziewczyny mają rację, że na forach mnóstwo dziewczyn w podobnej do Twojej sytuacji, których ciąże zakończyły się porodem zdrowych dzieciakówsmile Trzymam za Ciebie i Malucha kciuki!smile
    • easyblue Re: Za wysokie NT!:( 23.08.13, 21:06
      Jeszcze jedno - pomiar zależy od umiejętności lekarza oraz - przede wszystkim - dokłądności sprzętu. Jak sprzęt do doopy, to i wynik będzie mało wiarogodny.
      • hugo43 Re: Za wysokie NT!:( 24.08.13, 11:32
        dokladnie!u mnie blad wyniosl ponad 1mm.
        • oladem Re: Za wysokie NT!:( 24.08.13, 12:29
          Niestetysad chyba nie należę do tych przypadków kobiet których historia z przeziernością kończy się happy endem,jestem zalamana po wczorajszym badaniu,straciłam już chyba wszelką nadzieję,nawet zmieniłam decyzje co do amnio choć to i tak pewnie tylko potwierdzi nasze obawy.Lekarz stwierdził NT 6mm!! Brak kości nosowej i podobno za krótkie czy nie proporcjonalne kończyny! I jak tu mieć nadzieję??!!Po pierwszym badaniu jeszcze miałam bo mówiono tylko o NT podobno nosek było widać i wszystko inne ok a tu taka wiadomość crying Tak mi źle!!!!sad napiszę jeszcze co poźniej po badaniach się okaże ale ja już chyba nie mam nadziei crying To jakiś koszmar!!
          • nadia1902 Re: Za wysokie NT!:( 24.08.13, 14:41
            Bardzo ci współczuje, na prawdę...Nawet nie jestem w stanie wyobrazić sobie tego co czujesz. Powinnaś zajrzeć na forum "chore dziecko, strata dziecka" tam jest dużo kobiet które są/były w podobnej sytuacji i może one ci coś doradzą.
            Jeżeli zdecydujesz się na amniopunkcje to napisz o wynikach. Jeśli będą dobre (w co musisz wierzyć do końca) to na pewno podniesiesz na duchu wiele kobiet w podobnej sytuacji.
          • pelagia_pela Re: Za wysokie NT!:( 25.08.13, 21:06
            Czy te zle wyniki to od polskiego lekarza? Wierzylabym raczej NHS niz polskim lekarzom. NHS ma naprawde niezly sprzet USG i dobrych specjalistow. Polscy lekarze uwielbiaja straszyc wiec sprobuj uwierzyc, ze jeszcze bedzie wszystko dobrze. Kiedy masz amniopunkcje?
            • oladem Re: Za wysokie NT!:( 25.08.13, 22:11
              tak te wyniki są od polskiego ginekologa.Chciałabym ,żebyś miała racje i to nie była prawda co on nam powiedział! crying Amniopunkcja najwcześniej 3 września,2 września badanie usg ze specjalistą(lekarzem) w szpitalu.
    • kerri31 Re: Za wysokie NT!:( 24.08.13, 21:45
      Był taki przypadek, czytałam parę lat temu o NT ok 4,5 mm i chłopczyk urodził się zdrowy.
      Zrób amnio, miej pewność, przygotuj się ewentualnie na poród, warto.
      Ty będziesz bogatsza o wiedzę są przypadki, w których kobieta badając płód u najlepszego specjalisty w Polsce, ma zapewnienie co do jego zdrowia NT 2,1 mm, kość nosowa obecna, serduszko ok, przepływy ok a rodzi dziecko z ZD> Co ona musi czuć na porodówce ??
      Zyczę Ci samych dobrych informacji a info z ostatniego badania za błąd w niedoskonałym sprzęcie. Trzymamy kciuki za twojego bobaska smile
    • geeky Re: Za wysokie NT!:( 25.08.13, 21:39
      Jeżeli się boisz amino zrób jak najszybciej test NIFTY.
      Owszem są historie, że przy NT ponad 4 rodzą się zdrowe dzieci, ale jest też bardzo dużo chorych.
      NIFTY jest nieinwazyjne i daje bardzo dużą pewność.
      Pappa da ci tylko statystykę.
      • oladem Re: Za wysokie NT!:( 25.08.13, 22:17
        dzięki,ale po ostatnich wynikach zdecydowaliśmy się jednak na amnio .Najgorsze to czekanie sad
        • geeky Re: Za wysokie NT!:( 26.08.13, 17:11
          Przy amino można zapłacić też za przyśpieszony wstępny wynik (poniżej tygodnia wtedy się ma wstępny, a potem czeka na pełny).
          • oladem Re: Za wysokie NT!:( 26.08.13, 19:07
            Być może ale nie wiem jak to jest w Anglii.
    • oladem Re: Za wysokie NT!:( 27.08.13, 17:06
      Amnio dopiero za 2 tygodnie!sad
      • brzuszeknatalia Re: Za wysokie NT!:( 27.08.13, 18:04
        Oladem, amnio robią około 15-16 tc więc pewnie dlatego wyznaczono Ci termin za 2 tyg. jeśli masz ochotę mozemy pogadac na Fb lub GG (4585128), po wątku który załozyłam 3 lata temu(zalinkowałam go wyzej) kilkanaście dziewczyn w podobnej sytuacji napisało do mnie i po prostu gadałyśmy..
        pozdrawiam Cię serdecznie i życzę dużo siły. Trzymaj się..i myśl pozytywnie.
        • oladem Re: Za wysokie NT!:( 30.08.13, 00:05
          Wiem ,że amnio robią ok 15-16 tygodnia, po prostu to czekanie mnie dobijasad a potem jeszcze 3 tyg na wyniki!sad Dzięki za wsparcie,jak będę czuła się na siłach to na pewno odezwę się na gg, na razie czekam na Usg ze specjalistą,które ma być w poniedziałek...moje nastawienie będzie zależeć od tego co on mi powie.Czy zauważy jakieś nieprawidłowości jak to widział polski ginekolog,czy jednak to wszystko będzie według niego w porządku.dziś dzwoniła położna że ryzyko ZD z testów pappa wynosi 1:5 to też niezbyt optymistyczna wiadomośćsad
          • morenadenna Re: Za wysokie NT!:( 30.08.13, 12:48
            ja pappa nie robiam w ogole,tylko amnio w 16 tyg,wiem co czujesz,to czekanie jest straszne ale u mnie bylo tak,ze im dluzej czekalam tym jakos stawalam sie spokojniejsza,bedzie dobrze,trzymaj sie
          • agniecha_26 Re: Za wysokie NT!:( 30.08.13, 14:25

dziś dzwoniła położna że ryzyko ZD z tes
            > tów pappa wynosi 1:5 to też niezbyt optymistyczna wiadomośćsad

Nie martw sie na zapas, u mnie z testow papa wyszlo ryzyko 1:4. Mialam wskazania do amniopunkcji, ale nie poszlam. Poczekalam do usg polowkowego, bo stwierdzilam, ze jak cos, wyjda nieprawidlosci. Lekarz powiedzial,ze dziecko jest zdrowe, wszystkie narzady dobrze wyksztalcone, serce itp.. Powiedzial , ze na ten czas usg jest idealne. Bo wczesniej mialam przeziernosc karkowa 4,7 i brak kosci nosowej i test papa wyszedl zle .Wiem, ze tak naprawde wszystko okaze sie jak urodze, ale wierze, ze ze bedzie zdrowy... Lekarz mi tylko powiedzial, ze byc moze mialam jakas grype i ta przeziernosc byla taka wysoka...
            • morenadenna Re: Za wysokie NT!:( 30.08.13, 14:29
              odwazna jestes...
              • morenadenna Re: Za wysokie NT!:( 30.08.13, 14:30
                bardzo ci zycze zeby twoje dziecko bylo zdrowe ale dziwie sie,ze przy takich wynikach nie zrobilas amnio...
                • agniecha_26 Re: Za wysokie NT!:( 30.08.13, 14:49
                  Bo stwierdzilam, ze ten 1% utraty ciazy jest dla mnie za duzy, ze nawet gdyby to byl zespol downa to ja i tak urodze i nic to nie zmieni w moim zyciu, tylko bedzie to dziecko innesmilei ja bez tej wiedzy moge przetrwac ciaze. Mnie stres dobijal, i ta niepewnosc i czekanie na kolejny wynik. stwierdzilam, ze chce wroci do pracy, zyc tak jak kiedys, mam jeszcze zdrowego synka...i mysle ze cierpliwosc sie oplacila, oby...jedno co mnie trzymalo na duchu to jak w 12 i 13 tyg dwoch lekarzy roznych robilo usg to mowili ze dziecko dobrze sie rozwija (oprocz tej kości nosowej i powiekszonej przeziernosci) wiec stwierdzilam, ze nie pojde na amniopunkcje i zobacze dalej...
                  • oladem Re: Za wysokie NT!:( 30.08.13, 15:10
                    Dzięki wam dziewczyny za wsparcie i wiarę,bardzo mi tego potrzeba,bo sama niestety jakoś czarno to wszystko widzę crying Agniecha_26 życzę Ci aby dzieciątko było zdrowe i wszystko było ok,sama na początku też nie chciałam amnio,ale po wizycie u polskiego gin,zmieniłam zdanie,głównie ze względu na te wszystkie nieprawidłowości które on widział ale mam cichą nadzieję,że się mylił i na usg ze specjalistą w poniedziałek okaże się,że to wszystko wygląda dobrze.Ale amnio już i tak zrobię tak dla pewności.
                    • morenadenna Re: Za wysokie NT!:( 30.08.13, 15:31
                      ale jest milion innych chorob oprocz zd...i o wielu lepiej wiedziec wczesniej bo czasem potzrzebna jest np natychmiastowa operacja,echo serca chcociaz zrob
                      • kaja5 Re: Za wysokie NT!:( 30.08.13, 16:37
                        amnio nie wykrywa wad serca. To wychodzi przeważnie na usg.
                        Jeśli agnieszka nie chce amnio bo i tak by urodziła dziecko to rzeczywiście nie widzę sensu by ją robić. Co innego jeśli rozważa się możliwość usunięcia ciąży to wtedy należy ją wykonać nie patrząc na ryzyko 1%
                      • kosa.bar Re: Za wysokie NT!:( 30.08.13, 18:44
                        Przecież amniopunkcja nie wykrywa miliona chorób i nie da żadnej gwarancji urodzenia zdrowego dziecka. Natomiast warto zrobić usg połówkowe na dobrym sprzęcie i echo serca płodu.
            • kosa.bar Re: Za wysokie NT!:( 30.08.13, 18:50
              Również zrezygnowałam z amniopunkcji,choć po usg byłam przekonana,że zrobię. Przemyślałam sprawę,i tak nie jestem w stanie zakończyć ciąży, a stres w oczekiwaniu na wyniki pewnie by mnie wykończył. Będę miała usg u dobrego specjalisty i echo serca płodu, jak będzie wada serca można zareagować. Również miałam infekcję na początku ciąży potem zakażenie układu moczowego, brałam antybiotyki i według lekarki-genetyczki to mogło wpłynąć na NT. Jestem dobrej myśli, nasze dzieci będą zdrowe smile
              • morenadenna Re: Za wysokie NT!:( 31.08.13, 20:13
                amniopunkcja wykrywa wiekszosc chorob genetycznych,zwiazanych z kariotypem,przy podwyzszonym nt amnio+echo serca daja 98% na zdrowe dziecko
                • kosa.bar Re: Za wysokie NT!:( 01.09.13, 07:53
                  No właśnie, związanych z kariotypem, innych nie. Pozostaje mnóstwo innych chorób, zarówno genetycznych jak i rozwojowych, metabolicznych itp. Tak więc obecnie dostepne badania prenatalne nie dadzą odpowiedzi, czy urodzi się zdrowe dziecko.
                • kosa.bar Re: Za wysokie NT!:( 01.09.13, 08:09
                  Może jeszcze podam przykład znajomej.Kilka lat temu ona i jej mąż zapragneli mieć dziecko, oboje piękni , młodzi i bogaci,dziecko miało być idealne. Więc w ciąży wszelki badania, również inwazyjne, poród-opłacone CC na życzenie.Ich synek urodził się z mało znaną wadą metaboliczną,zaledwie kilka przypadków na świecie. Chichot losu, nie? Synka kochają mocno mimo choroby, dojrzeli, zmieniły sie ich priorytety.
                  • morenadenna Re: Za wysokie NT!:( 01.09.13, 08:39
                    Ale w tym wypadku amnio byloby robione ze wzgledu na nt ktore nie jest powiekszone przy kazdej chorobie,choroby metaboliczne czy np mukowiscydoza nie powoduja objawow w lonie matki.dlatego przy duzym nt zrobienie amnio i echa daje 98% ze dziecko jest zdrowe.nie rozumiesz naprawde o czym pisze?
                    • kosa.bar Re: Za wysokie NT!:( 01.09.13, 09:16
                      to Ty nie rozumiesz. Absolutnie nie neguję wykonywania amniopunkcji jeśli ktoś chce. Ale zrozum też kobiety, które odstępują od badań inwazyjnych z różnych powodów-boja sie poronienia, infekcji wewnątrzmacicznej, które nie potrafią dokonać terminacji mimo wiedzy o chorobie itp. Potrafisz to ogarnąć,że są kobiety, które już kochają to dziecko niezależnie od wad???
                      • morenadenna Re: Za wysokie NT!:( 01.09.13, 11:26
                        sugerujesz,ze matki ktore dokonaly terminacji nie kochaly swojego dziecka?
                        • kosa.bar Re: Za wysokie NT!:( 01.09.13, 18:11
                          Nie potrafisz czytać ze zrozumieniem, nic takiego nie sugeruję.
    • iziula1 Re: Oladem 01.09.13, 19:50
      Proszę , podaj mi swego maila.

• oladem Re: Oladem 01.09.13, 23:59
        możesz napisać na tego oladem@gazeta.pl tylko chyba musisz aktywować najpierw swój profil.
        • iziula1 Re: Oladem 02.09.13, 00:26
          Wysłałam Ci maila. Trzymaj się.
          Iza
      • oladem Re: Oladem 02.09.13, 00:25
        chociaż bez aktywowania konta też chyba możesz napisać.spróbuj.
    • oladem Re: Za wysokie NT!:( 03.09.13, 12:17
      Niestety!Lekarz w szpitalu zauważył te same nieprawidłowości z rączkami i nóżkami-jakaś wada genetyczna!do tego mocno powiększone nerki...I to już będzie koniec mojej historii,nie mam siły dalej pisać.dziękuję Wam za wsparcie!
      • brzuszeknatalia Re: Za wysokie NT!:( 03.09.13, 19:56
        szczerze Ci współczuję.
        jeśli masz ochote napisz do mnie. znam i takie przypadki jak Twój.
        Życzę Ci dużo siły. Przytulam.
      • agniecha_26 Re: Za wysokie NT!:( 03.09.13, 21:00
        Współczuję, ciężko coś mądrego napisać. Trzymaj się ciepło.
      • easyblue Re: Za wysokie NT!:( 04.09.13, 12:01
        Przykro mi przeogromniecrying((

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka