Dodaj do ulubionych

Testy Pappa a invitro

02.09.13, 11:53
Witam, mam pytanie odnośnie badan prenatalnych USG + test podwójny. Dostałam wyniki badań wg których prawdopodobienstwo ZD wynosi 1:4000. Dla mojego wieku (37lat) wynik jest w porządku więc nie zdecyduję sie na dalszą diagnostykę. Na wynikach jest jednak napisane, że statystyke obliczono z uwzględnieniem invitro. Nie jest to do końca prawda, gdyż miałam stymulację owulacji i inseminację, o czym poinformowałam lekarza przy badaniu. Czy ktos mi moze powiedzieć jak bardzo i w jaki sposób na statystykę wpływa badanie invitro. Pytałam mojego lekarza prowadzącego ciążę, ale on nie bardzo się orientuje.
Obserwuj wątek
    • iziula1 Re: Testy Pappa a invitro 02.09.13, 15:02
      Masz bardzo dobry statystycznie wynik.
      To, że wliczono wynik in vitro oznacza, że zakwalifikowano cię do określonej statystycznie grupy która jest w ciąży po zabiegach in vitro, stymulacji itp. czyli zapłodnienie wspomagane.

Przy zapłodnieniu in vitro ( bazuje tylko na jednej publikacji jaką znalazłam i przeczytałam ) poziom surowicy beta i pappy może fałszować wyniki na pozytywnie dodatnie, czyli może podwyższać ryzyko ZD przy zdrowym dziecku. To w skrócie.
      Sama nie wiem na ile można polegać na tym co sama znalazłam bo literatura jest skąpa, małodostepna i nieczytelna dla laika. Wielu lekarzy bazuje na programach komputerowych do obróbki danych i nie zna wszystkich szczegółów. Myślę, że tylko genetyk byłby w stanie wyjaśnić to szczegółowo.
      Przy tak wyliczonej statystyce spałabym spokojnie smile
      • holoedra Re: Testy Pappa a invitro 02.09.13, 21:38
        Dziękuję bardzo. Rozumiem,że wśród 37-latek po zabiegu wspomagania ciąży przy takich wynikach badań ZD występuje raz na 4000 ciąż. Czyli moje wyniki posłużą do rozszerzenia bazy danych na podstawie której wylicza się statystyki. Jeszcze raz dziękuję za jasne wytłumaczenie zawiłości statystyki smile.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka