Dodaj do ulubionych

naciecie krocza,jak dbałyscie po porodzie

17.09.13, 14:20
Pytanie do wszystkich kobiet które byly miały nacinane krocze podczas porodu,jak dbałyscie o higiene tej rany? kolezanka po dwoch porodach zarowno po nacieciu jak i popekaniu polecala tylko i wylacznie podmywanie sie czystą wodą, ginekolog mowila mi o szarym mydle,w internecie czytam o tantum rosa,octenisept,co sprawdzilo sie najbardziej u was, czy mozna tez do przemywania uzywac ziol,rumianek,kora debu itp, porod za 9 tygodni ale o wszystko martwie sie juz na zapaswink Zastanawia mnie też jak wygląda pierwsze wyproznienie po porodzie,wiele kobiet twierdzi ze to bylo dosc bolesne i bały sie ze szwy popekaja,czy w tym czasie lepiej brac jakies srodki na zaparcia na wszelki wypadek,dodam ze teraz w ciazy cierpie na dosc dokuczliwe zaparcia(odkad biore zelazo nasilily sie)
Obserwuj wątek
    • madziatd Re: naciecie krocza,jak dbałyscie po porodzie 17.09.13, 14:33
      U mnie do przemywania szare mydło od czasu do czasu Tantum Rosa. Do tego aby szwy mnie nie ciągnęły. prze ok. tydzień na bieliznę po za podpaską wkładałam dłuższy kawałek ligniny. Naprawdę świetnie się sprawdza.
    • aszka07 [...] 17.09.13, 14:45
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • kasiak37 aszka07 17.09.13, 16:32
        odsylam do watku na szpilce dot. sygnaturek i ich regulaminowej wielkosci.
    • tomelanka Re: naciecie krocza,jak dbałyscie po porodzie 17.09.13, 16:05
      Ja używałam laktacyd. Tantum rosa raz uzylam tylkowink po porodzie pilam dużo soku jabłkowego, więc na trzeci dzień samo poszło wink całkiem ok, tylko musiałam sobie racjonalizowac że szwy na pewno nie puszcza wink więc się lekko zdziwilam jak polozna powiedziała że jestem dzielna big_grin
    • teresa220 Re: naciecie krocza,jak dbałyscie po porodzie 17.09.13, 16:24
      Gdy będziesz miała nacięte krocze w czasie porodu, musisz je utrzymywać w czystości. Podmywaj się po każdym oddaniu stolca lub moczu, najlepiej szarym mydłem, lub rozpuść 1 saszetkę Tantum Rosa w butelce np po wodzie mineralnej, usiądź na muszli i tak się podmywaj, znacznie mniej boli krocze, przy okazji możesz rozluźnić mięśnie krocza. Gdybyś miała duże nacięcie krocza wskazany byłby wtedy Octenisept, najlepiej w spray. Faktycznie pierwsze oddanie stolca po porodzie nie należy do przyjemnych sytuacji, ale się nie martw, że ci popękają szwy. One same wyjdą, bo są zazwyczaj rozpuszczalne a przy prawidłowej higienie dość szybko.
      przy oddawaniu moczu stosuj ćwiczenia Kegla.
      W czasie suplementacji żelaza, zaparcia występują prawie zawsze. Gdybyś w 3 dobie po porodzie sama nie oddała stolca zgłoś lekarzowi. Najczęściej zlecają czopki glicerynowe lub Bisacodyl. Możesz też spróbować herbatek rozluźniających, dostępnych w aptece. Musisz tylko powiedzieć, że karmisz dziecko. Moja rada na zaparcia: do 1/2 szklanki ciepłej przegotowanej wody dodaj miód, cytrynę i wypij na czczo lub weź kilka śliwek wędzonych zalej gorącą przegotowaną wodą, odstaw na 2-3 godz, zmiksuj i wypij. Mnie zawsze pomaga. Zachowaj spokój i nie martw się na zapas. Życzę powodzenia. Jeślibyś chciała więcej dowiedzieć się o higienie po porodzie wejdź na: ,,www.poradnik laktacyjny.pl"
    • 18lipcowa3 Re: naciecie krocza,jak dbałyscie po porodzie 17.09.13, 16:43
      mycie, wietrzenie i tantum rosa
      + koniecznie czopki na hemoroidy

jednak cc mniej kłopotliwe było i pod tym względem
    • gonia28b Re: naciecie krocza,jak dbałyscie po porodzie 22.09.13, 21:53
      Mnie nacięcie krocza bardzo bolało i bardzo długo dokuczało. Więc uważam, że jeśli tylko się da, to starać się uniknąć tego procederu. Statystyki WHO twierdzą, że też zabieg konieczny jest jedynie w około 20% wszystkich porodów drogami natury. W Polsce jest to stanowczo nadużywane! Położna straszą, że jak się nie natnie, to się popęka aż po odbyt. Guzik prawda...

No ale jeśli już będziesz nacięta (chociaż życzę, żeby nie) to:
      - praktycznie po każdym skorzystaniu z wc wypadałoby się podmyć, może być mydło bambino, ale ja sie przerzuciłam na laktacyd po tym jak w około 5 tyg. po porodzie przyplątał się infekcja grzybicza
      - wietrzenie ile się da, unikać wysiłku
      - może być tantum rosa, chociaż nie bardzo wiem na czym ma polegać działanie tego specyfiku.
      - najbardziej mi pomagały mrożone okłady z rivanolu. Nasączałam gaziki rivanolem, układałam na płaskiej tacce i wkładałam do zamrażalnika. I kładłam później taki mrożony na krocze smile
    • mamusia.chlopca Re: naciecie krocza,jak dbałyscie po porodzie 23.09.13, 10:06
      Pytałam położną od razu jak mnie zszyli czym mam się myć - powiedziała, że Lactacyd jest ok. Po każdej wizycie w toalecie podmywałam się przez długi okres czasu.
      Po powrocie do domu, kiedy odwiedziła nas położna poradziła aby ranę psikać Octaniseptem i tak też robiłam. W moim przypadku Lactacyd i Octanisept spisały się ok.
      Pamiętam, ze bałam się pierwszego siusiania po porodzie, ale jak usłyszałam, że jak tego nie zrobie to założą mi cewnik - dałam radę wink Wypróżnienia też się bałam, ale pamiętam, ze było to już jak wróciłam do domu, więc bez stresu i wysiłku jakoś poszło.
      • wolfik2582 Re: naciecie krocza,jak dbałyscie po porodzie 24.09.13, 13:50
        Płyn do mycia dla kobiet po porodzie z Ziaji oraz sprawdzony i skuteczny Balsam szostakowskiego w sprayu(po osuszeniu krocza psikasz i tyle )u mnie sie błyskawicznie zagoiło aha i jeszcze pomogło na hemoroidę która wyszła podczas porodu także polecam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka