Dodaj do ulubionych

Który to tydzień

26.09.13, 17:27
Cześć,
Mam do Was moze głupie pytanie...
Czy jeśli ostatnia miesiączkę miałam 11.02 to w tej chwili jest 32 czy 33 tc?
Jest to dla mnie istotne, bo coś mi sie nie zgadza... A ten jeden tydzien to ogromna dla mnie różnica!
Od 6 miesięcy leze plackiem w domu, ze względu na skracajaca sie szyjke która teraz ma tylko 1 cm z założonym szwem. Boje sie, ze poród będzie wcześniej sad i teraz rozumiecie dlaczego ten 1 tydzien tak bardzo jest dla mnie ważny. Sprawdzalam na wszystkich kalkulatorach w necie i wychodzi mi 33 tc, i nie wiem czy lekarz coś po drodze sie pomylił?
Obserwuj wątek
    • lidek0 Re: Który to tydzień 26.09.13, 17:36
      Liczysz od daty OM, a ważny tak na prawdę nie jest tydzień a etap rozwoju dziecka jak sile i dojrzałe jest, trzymam kciuki oby jeszcze maluszek poczekał. Masz skończony 32 tydzień i jesteś w 33
      • babybump Re: Który to tydzień 26.09.13, 19:14
        Dziś (26.09) jesteś w 32 tygodniu i 3cim dniu ciąży.
        Ale tak jak napisała lidek ważne jest na jakim etapie jest Twoje dzieciątko. Czy miałaś usg?
        • gussia Re: Który to tydzień 26.09.13, 19:22
          Usg miałam 2 tygodnie temu tj. w 30tc. Szyjka wtedy miała 16mm przy badaniu dopochwowym przez usg. Natomiast wczoraj na kontroli dr badała mnie tylko na fotelu palpacyjnie i powiedziała ze szyjka ma 1 cm, ale dalej nie chce wchodzić bo jest ciasno. Od tej strony wszystko jest na szczęście zamknięte i pecherz sie nie wpukla. Szew spełnia swoją rolę. Cały czas leze i odliczam jazdy dzien. Wiec teraz mam 33tc?
          Tak bardzo pragnę dociągnąć do 37 tc!!!!
          • gussia Re: Który to tydzień 26.09.13, 19:29
            Dodam jeszcze ze mały strasznie pcha w dół. I dlatego ta szyjka chyba jest tak bardzo osłabiona. Dwa tygodnie temu ważył 1680g, to podobno ok?
            • babybump Re: Który to tydzień 26.09.13, 21:18
              Będzie dobrze. Niektóre kobiety całą ciążę mają 1cm i normalnie funkcjonują.
              • madziab83 Re: Który to tydzień 27.09.13, 07:45
                czekasz na 37tc, bo chcesz mieć ciążę donoszoną. Za donoszoną uważa się ciążę po skończonym 37tc, więc tym tokiem myślenia jesteś w skończonym 32tc.
                • kerri31 Re: Który to tydzień 29.09.13, 21:59
                  madziab83 napisała:

> czekasz na 37tc, bo chcesz mieć ciążę donoszoną. Za donoszoną uważa się ciążę p
                  > o skończonym 37tc, więc tym tokiem myślenia jesteś w skończonym 32tc.

Ciąża donoszona to ciąża, w wyniku której dziecko rodzi się przygotowane do samodzielnego życia, nie noszące oznak wcześniactwa, wiek ciąży nie ma tu nic do rzeczy, określa to lekarz neonatolog tuż po porodzie. Jedne dziecko będzie gotowe w 36 tc inne dopiero w 39 tc.
                  • madziab83 Re: Który to tydzień 30.09.13, 14:16
                    Kerri, pewnie masz rację, ale jak dziecko urodzi się w 36tc, nawet bez oznak wcześniactwa i tak będzie miało napisane w książeczce " wcześniak" a te urodzone w 40tc z oznakami wcześniactwa będzie napisane " donoszone" choć oznakami wcześniactwa. Generalnie tak się przyjmuje, że 37t0dc to dziecko donoszone a 36t6dc jeszcze nie, to umowne terminy.
    • kerri31 Re: Który to tydzień 29.09.13, 21:56
      Pisząc ten post 26 września byłaś dokładnie w 32 t 3 d . Czyli wg lekarzy w 32 tygodniu, w ciązy liczy się tygodnie skończone, nie zaczęte.
      • gussia Re: Który to tydzień 30.09.13, 11:49
        Dziękuje za wszystkie odpowiedzi. Cały czas leżę z lękiem, zeby nie urodził sie wcześniej sad
        Kolejna wizyta za tydzień. Mam nadzieje ze szyjka jeszcze będzie? sad Tak niewiele juz zostało ....
        Mam dziecko w domu i nie chciałabym iść juz do szpitala. Co prawda nic przy niej nie robię i tylko leze, ale jestem w domu...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka