Dodaj do ulubionych

Zła przezierność i Testy Pappa ! :( POMOCY !

03.10.13, 13:01
Wiem, że są już takie wątki, przewertowałam cały internet ale postanowiłam napisać.
Mam 20 lat. W pierwszy dzień 11 tyg, przezierność naszego maleństwa wyszła NT: 2.8,
nie było jeszcze dobrze uformowane łożysko. Przyszłam po 4 dniach na kolejne badanie i wyszło NT: 2.6, Skierowano mnie na usg genetyczne gdzie wszystkie parametry typu wielkość, żołądek, pęcherz, tętno itd. były w normie, Kości nosowe dobrze widoczne. a przezierność wyszła NT: 2.4 . Wtedy ryzyko wyliczone z trisomia 21 wynosiło 1;738 a po teście Pappa spadło do 1:153. Bardzo się boje. Będę miała amniopunkcje. Czy może ktoś miał podobnie??? Proszę Napiszciesad
Obserwuj wątek
    • chyba.ze Re: Zła przezierność i Testy Pappa ! :( POMOCY ! 03.10.13, 15:54
      Zajrzyj tu, a dostaniesz wsparcie i konstruktywne porady:

www.forumginekologiczne.pl/forum/vt,48,237,912,0,przeziernosc-karkowa
      Głowa do góry, wyniki nie są tragiczne smile
    • kate.1234 Re: Zła przezierność i Testy Pappa ! :( POMOCY ! 03.10.13, 16:16
      Przeczytałam już wszystkie forasad Jestem osobą strasznie nerwową. Nie śpię po nocach, wertuje internet i płacze. Zawsze chciałam mieć szczęśliwą rodzinę a tu taka wiadomość. Najbardziej niepokoi mnie wynik testu Pappa przy moim wiekusad Jestem załamana.
    • zebra12 Re: Zła przezierność i Testy Pappa ! :( POMOCY ! 03.10.13, 16:25
      Przecież to są dobre wyniki... Tu były dziewczyny z NT 5 a nawet 6.
      Daj na luz i ciesz się chwilą.
    • kate.1234 Re: Zła przezierność i Testy Pappa ! :( POMOCY ! 03.10.13, 16:41
      Najgorsze jest to czekanie... a brzuch rośnie. Lekarz wprost zapytał czy chcemy usunąć czy nie. Bo nie wie czy robić amniopunkcje. Termin mam na 16 października. Wszytko prywatnie ponieważ skończył się fundusz. Codziennie myślę co będzie, nie śpię , nie jem sad czuję się fatalnie. sad
      • misskaffee Re: Zła przezierność i Testy Pappa ! :( POMOCY ! 03.10.13, 17:24
        Czułam się podobnie trzy lata temu. NT wyszło 2,7, w kolejnym badaniu 2,8. Ryzyko z PAPPA 1:129. Też nie spałam po nocach, płakałam i nie wiedziałam co dalej. Chciałam zrobić amnio, ale byłam przeziębiona i lekarz nie zrobił. Wciąż czytałam o ryzyku poronienia. Wiem, że w większości przypadków nic się nie dzieje, ale znam dziewczyny, które po amnio poroniły. No i w końcu podjęliśmy decyzję, że nie robimy amniopunkcji. Zrobiliśmy później b. szczegółowe USG połówkowe, echo serca płodu itp. Do końca ciąży byłam w niepewności i strachu. Synuś urodził się zdrowy. Wiem, że się denerwujesz. Jak masz dobrego specjalistę od amniopunkcji, to może ją zrób, żeby wiedzieć. A może i jej nie rób, jeśli zdecydujesz, że będziesz kochać takie dziecko, jakie będzie.Wtedy też przeczytałam cały internet i wiem, że dzieci z małym NT rodziły się chore a takie z NT 4 były zdrowe. Pamiętaj PAPPA to tylko statystyka! Masz mniej niż 1% szans, że dziecko będzie chore a ponad 99%, że zdrowe. To bardzo dużo.
      • chyba.ze Re: Zła przezierność i Testy Pappa ! :( POMOCY ! 03.10.13, 17:48
        kate.1234 napisał(a):

Lekarz wprost zapytał czy chcemy
        > usunąć czy nie. Bo nie wie czy robić amniopunkcje.

Po pierwsze zmień lekarza!
        Na jakiej podstawie niby masz usuwać ciążę? Z ogromnym prawdopodobieństwem, że dzieciak jest zdrowy?
        U mojej przyjaciółki nt ponad 3, PAPPA 1:85, amniopunkcja- kariotyp prawidłowy, czekają na synka.
        Najważniejsze, że obraz usg jest bez zastrzeżeń.
        Głowa do góry smile
        • gazeta_mi_placi Re: Zła przezierność i Testy Pappa ! :( POMOCY ! 04.10.13, 14:56
          W takiej sytuacji ma prawo do legalnego usunięcia ciąży, choć faktycznie lekarz nie powinien pytać o takie rzeczy, to nie jego sprawa co z ciążą zrobi pacjentka.
        • franczii Re: Zła przezierność i Testy Pappa ! :( POMOCY ! 04.10.13, 15:02
          > Na jakiej podstawie niby masz usuwać ciążę?

No przeciez nie chce jej usuwac na podstawie przeziernosci! Pytanie o to czy ewentualnie chca ciaze usunac jest uzasadnione o tyle ze jesli w przypadku autorki aborcja absolutnie nie wchodzi w gre to nie ma sensu robic inwazyjnego badania.
          • kate.1234 Re: Zła przezierność i Testy Pappa ! :( POMOCY ! 04.10.13, 16:11
            Nie wiem do końca co bym zrobiła. Boje się że bym nie dała rady gdyby coś wyszło nie tak. Chcę wiedzieć na 100% co będzie. A wyniki chyba nie są takie dobre co do mojego wieku. Nie napisano mi ile wyszło z krwi tylko ogólnie razem po dodaniu wszystkich czynników.
            • franczii Re: Zła przezierność i Testy Pappa ! :( POMOCY ! 05.10.13, 08:36
              O wynikach nic ci nie napisze bo nie robilam statystycznych badan genetycznych wlasnie z obawy przed podobna sytuacja, ktora spotkala ciebie. Tyle tylko ze ja juz wczesniej wiedzialam, ze cos takiego moze sie zdarzyc bo kuzynce meza tez w tych badaniach wyszlo wysokie prawdopodobienstwo dziecka z zespolem downa i reszte ciazy miala z glowy bo tak sie martwila. Uspokoila sie nieco po usg polowkowym, ktore nie wykazalo wad ale i tak dalej miala obawy przez ten feralny wynik z poczatku. Pocieszajace jest to, ze jej synek urodzil sie idealnie zdrowy. Na amniopunkcje sie nie zdecydowala bo stwierdzila, ze w zadnym razie ciazy nie usunie. Jesli chcesz wiedziec na 100% i dopiero potem podjac decyzje to oczywiscie rob amnio. To normalne, ze w tej chwili nie jestes przekonana czy ciaze ewentualnie obciazona wada chcesz utrzymac czy nie i ostateczna decyzje pozostawiasz sobie kiedy wynik bedzie pewny. Rozumiem takie myslenie, ja sama tez uwazalam, ze nie podjelabym sie urodzenia dziecka z powazna wada genetyczna ale pewnosci co by bylo gdyby wynik (ja robilam biopsje kosmowki czyli podobne do amnio ale w 12 tyg.) okazal sie zly tez nie mialam. Ryzyko komplikacji po amnio nie jest bardzo duze, oficjalnie okolo 1% a w naprawde dobrych szpitalach wyspecjalizowanych w tych badaniach jeszcze nizsze (np. statystyki szpitala, w ktorym ja robilam biopsje kosmowki wynosza 0,5 % czyli az o polowe mniej niz te oficjalne) dlatego wedlug mojej opinii warto zrobic po 1 zeby podjac swiadomia decyzje w razie czego a po 2 zeby pozbyc sie strachu i pogodnie i bez stresu spedzic nastepna polowe ciazy.
              • anetchen2306 Re: Zła przezierność i Testy Pappa ! :( POMOCY ! 05.10.13, 11:17
                Tez mysle bardzo podobnie: statystyka nic do badan nie wnosi. Bo to tylko statystyka. Kazdy mysli, ze jego nie dotyczy. Mnie test potrojny zgory odradzano mowiac wprost, ze mi on NIC nie da, NIC nie wniesie do diagnostyki. Jak chce miec pewnosc (a nie gdybyac, czy bede ta jedna na iles-tam), to mam poddac sie amnio lub biopsji. I mialam sie zastanowic, co zrobie, gdydowiem sie, ze wynik jest zly. I gdyby badanie genetyczne cokolwiek poddalo w watpliwosc to bylam gotowa na amnio.
                I co oznacza 1:389? To nadal oznacza, ze dla mnie jest to stosunkowo niewielkie ryzyko jednak mimo wszystko w tych 389 kobietach bedzie jedna, ktorej dziecko dana wade bedzie mialo sad I moze to wlasnie bedzie moje dziecko ...
                Ja tez bym zrobila (przy wyniku trzycyfrowym) amnio lub biopsje.
      • kate.1234 Re: Zła przezierność i Testy Pappa ! :( POMOCY ! 03.10.13, 18:07
        Dziękuje za odpowiedzi. Jak ja bym już chciała wiedzieć. sad Jest mi obojętna płeć... Chciała bym żeby tylko było zdrowe. Jestem teraz w 14 tygodniu. Dopiero 3 dni temu ustąpiły mi mdłości i wymioty. Nie miałam żadnych plamień ani bóli. Nerwy zaczeły się dopiero po pierwszym usg genetycznym. Potem 2 i 3 już u specjalisty. Moje wyniki Pappa:

B-hCG: 2,006 MoM,
        PAPP-A: 0,551 MoM.
        • ewis Re: Zła przezierność i Testy Pappa ! :( POMOCY ! 03.10.13, 18:41

Skąd jesteś?
          Jeśli z Warszawy to na amnio się nie czeka i jest na NFZ.
        • kate.1234 Re: Zła przezierność i Testy Pappa ! :( POMOCY ! 03.10.13, 19:17
          Z lubelszczyzny. Badanie będzie po 15 tyg. Czyli 15 i 3 dni. Lekarka kazała mi brać no-spe 3 razy dziennie od 2 dni przed. Nie boję się kłucia. Liczy się dla mnie to aby dziecko było zdrowe. Mąż bardzo się cieszył z tego dziecka, On ma lepsze nerwy i myśli niż ja. Jak na coś się czeka to czas tak się dłużysad Boję się. Widziałam wpisy gdzie ryzyko było 1;320 i było źle. Nigdy bym nie pomyślała że coś takiego mnie spotka... Dobrze że są takie fora i można szczerze z kimś porozmawiać i podzielić się obawami lub doświadczeniami.
        • kate.1234 Re: Zła przezierność i Testy Pappa ! :( POMOCY ! 03.10.13, 19:54
          Ehh. Może i racja. Muszę się wziąć za siebie chociaż ciężko. Będę pisała co róż. Napiszę także jak przeszła amniopunkcja. Dziękuje za wszystkie odpowiedzi! kiss A co do jedzenia to odruch nerwowy- żołądek nie przyjmuje. Piszcie jak miałyście podobne doświadczenia.
          • ca.melia Re: Zła przezierność i Testy Pappa ! :( POMOCY ! 03.10.13, 20:06
            zagłodzisz dziecko - tego chcesz?
            • asia_i_p Re: Zła przezierność i Testy Pappa ! :( POMOCY ! 14.10.13, 22:23
              To nie takie proste, zagłodzić dziecko.
              Prędzej siebie zagłodzi, dziecko ciągnie z niej, co mu trzeba.
      • ca.melia Re: Zła przezierność i Testy Pappa ! :( POMOCY ! 03.10.13, 19:40
        Codziennie myślę co będzie
        > , nie śpię , nie jem sad czuję się fatalnie. sad

ogarnij się dziecko!!!! nie histeryzuj!!! matką za chwilę będziesz, własciwie już jesteś a zachowujesz się jak smarkula!!

Du..pę w garść, chcesz sama krzywdę dzieciakowi zrobić nie jedząc, nie śpiąc?! Ogarnij się!!!

I dorośnij - już ZAWSZE, do końca zycia będziesz się o dziecko bała, zatem się przyzwyczajaj.

Wyniki są ok, tylko za chwilę TY sama bałaganu narobisz. To TYLKO liczby, nie daj się zwariować. Na wyniki poczekasz kolejne 3 tyg i co masz zamiar nie spać, nie jeść ?

Jesteś w ciąży i masz o siebie DBAĆ!! a wszystko będzie dobrze. I nie czytaj bzdur w necie, po jaką cholere??
        • black.joanna Re: Zła przezierność i Testy Pappa ! :( POMOCY ! 04.10.13, 12:55
          A Ty wredna babo, jak nie masz nic konstruktywnego do napisania, to się nie odzywaj. Ręce opadają po prostu.
          • ca.melia Re: Zła przezierność i Testy Pappa ! :( POMOCY ! 04.10.13, 18:59
            Nie,pobawmy się w zbiorowa histerię i biadolmy, że faktycznie tragedia się dzieje.

To co miały powiedzieć dziewczyny z naprawdę tragicznymi wynikami?!

Tu wszystko palcem na wodzie, na szczęście, pisane. dziewczyna młoda, wyniki nie są złe więc nie podkręcajmy, bo po co?!! Czy wy jesteście zdrowe, czy wam się ciąża na mózgi rzuciła?
        • chyba.ze ca.melia 04.10.13, 18:05
          Ależ ty głupoty chrzanisz.
          Zagłodzić dziecko? Niby w jaki sposób?
          Prędzej matce wypadną włosy i zęby tudzież połamią się kości niż dzieciak urodzi się cherlawy smile
          Trochę się doucz nim sama zaczniesz rad udzielać bo się kompromitujesz.
          • ca.melia Re: ca.melia 04.10.13, 18:56
            Jasne, niech sie dziewczyna wykończy, a co tam.

ciekawe zatem skąd biorą się niektóre dystrofie płodu. Sama się doucz
            • black.joanna Re: ca.melia 04.10.13, 19:18
              Wisz co, może sama dorośnij. I nie, nie jestem w ciąży. Mam 2 dzieci więc braku doświadczenia też nie możesz mi zarzucić.
              A do autorki: głowa do góry, trzymam kciuki, żeby wszystko było dobrze smile
            • kate.1234 Re: ca.melia 04.10.13, 19:41
              Nie chce żeby się tu sprzeczać kto ma rację kto nie. Ja nie uważam że mam dobre wyniki ponieważ młody wiek na nie wpłynął. A może znacie jakąś dziewczynę, która miała też złe wyniki pappa przed 25 rokiem życia.
            • chyba.ze Re: ca.melia kompromitujesz się coraz bardziej 05.10.13, 13:37
              ca.melia napisała:

> ciekawe zatem skąd biorą się niektóre dystrofie płodu.

Już spieszę wyjaśniać.

Matczyne:

- nikotynizm, alkoholizm, narkomania
              - zaawansowana cukrzyca
              - przewlekłe choroby nerek, gruźlica
              - macica dwurożna, przegrody macicy
              - zatrucia w trakcie ciąży
              - niedokrwistość
              - złe przystosowanie układu krążenia do ciąży

Płodowe:

- ciąża mnoga
              - wady wrodzone (np. serca, układu nerwowego)
              - wrodzona niedokrwistość
              - wady chromosomowe (np. zespół Turnera, trisomie, triploidie, delecje)
              - choroby genetyczne z pierwotnym uszkodzeniem procesu wzrastania
              - choroby genetyczne układu kostnego lub tkanki łącznej
              - zakażenia wewnątrzmaciczne (np. wirus różyczki, wirus cytomegalii)
              - ekspozycja na promieniowanie rentgenowskie

Łożyskowe:

- niewydolność łożyska
              - łożysko przodujące
              - przedwczesne oddzielenie łożyska
              - pojedyncza tętnica pępowinowa
              - nieprawidłowy przebieg naczyń pępowinowych
              - rozległe zawały łożyska
              - nieprawidłowy przyczep pępowiny
              - anastomozy naczyniowe

Na drugi raz się DOUCZ nim zaczniesz błyszczeć erudycją, bo więcej szkody przynosi ona niż myślisz uncertain
              • ca.melia Re: ca.melia kompromitujesz się coraz bardziej 05.10.13, 16:49
                To na pewno panna nie jedząc nie będzie miała chociażby niedokrwistości. coś wikipedia zawodzi.
                • kate.1234 Re: ca.melia kompromitujesz się coraz bardziej 05.10.13, 17:20
                  Zaczełam jeść i dużo pije. Wolała bym jakieś porady lub opisane podobne przypadki w takim wieku jak mój niż wytykanie sobie kto wie lepiej sad . Wiem , że nie jedząc i nie pijąc szkodziła bym i sobie i dziecku. Mąż mnie pilnuje i zabrania wertowania stron w necie. Chociaż czytając fora więcej jest pozytywnych przypadków może dlatego że każdy chce się dzielić dobrymi nowinami a złe zachowuje dla siebie. Ehh ciężko jest. 11 dni do amnio a potem czekanie i czekanie sad i strach.
                  • ca.melia Re: Kate 05.10.13, 17:37
                    no to super!

wiesz, tu był dość długi wątek o testach i amino. I to nie jest tak, że te złe historie zachowuje się dla siebie. Własnie na szczęście okazuje się, że mimo wielkiego strachu i nienajlepszych wyników,
                    dzieci okazywały się zdrowe.
                    Kiedy robiłam te testy, a jestem sporo starsza, to też studiowałam wątki jakie tylko wpadły mi w wyszukiwarke na ten temat. I większość była optymistycznych.

Może poczytaj o metodzie fish - wyniki są zdecydowanie szybciej, moze warto się zastanowić.
                  • franczii Re: ca.melia kompromitujesz się coraz bardziej 06.10.13, 05:53
                    Glowa do gory, nie przejmuj sie glupim gadaniem o jedzeniu, malego nie zaglodzisz, nie daj sobie wmowic glupot. Sa ciezarne , ktore wymiotuja i nie daja rady jesc przez cala ciaze i jakos ich dzieci nie sa niedozywione. Po amniopunkcji kiedy wyniki sa zle to dzwonia w ciagu 2-3 dni, zeby stwierdzic zespol downa nie potrzebuja robic pelnej analizy laboratoryjnej tylko sa w stanie stwierdzic w pierwszysch dniach hodowli. Na pelna analize trzeba czekac te 2-3 tygodnie ale nie znam zadnej osoby, ktora by dostala zle wyniki dopiero po 3 tygodniach. Dowiedz sie dokladnie jak to wyglada u ciebie.
                    • kate.1234 Re: ca.melia kompromitujesz się coraz bardziej 06.10.13, 07:38
                      A znasz kogoś kto dostał złe wyniki???
              • majenkir Re: ca.melia kompromitujesz się coraz bardziej 05.10.13, 19:32
                chyba.ze napisała:
                > - zaawansowana cukrzyca

Nie "zaawansowana", tylko zle prowadzona.
        • tysiamama21 Re: Zła przezierność i Testy Pappa ! :( POMOCY ! 13.10.13, 21:29
          ca.melia może i pojechała z grubej rury, ale moim zdaniem ma rację. Autorka powinna się wziąć w garść, choćby na tyle, żeby jeść. Na uspokojenie czy spanie choćby i melisa-cokolwiek, byle nie rozsypka i użalanki nad sobą.
          Zwłaszcza, że 20 lat to baaaardzo młody wiek na macierzyństwo i tym więcej się trzeba starać, żeby zachowywać się dojrzale.
    • great.growling.gryzak Re: Zła przezierność i Testy Pappa ! :( POMOCY ! 03.10.13, 19:27
      nie martw sie, czesto u dziewczynek jest podwyzszone nt. twoje wyniki sa calkiem ok! moze w brzuchu masz mala coreczke smile
    • lexi2004 Re: Zła przezierność i Testy Pappa ! :( POMOCY ! 05.10.13, 17:21
      Wiem co czujesz. U mnie ryzyko zd wynosiło 1:34. Nie pamiętam jaka była przezierność. Patryk urodził się zdrowy. Wczoraj skończył 3 lata. Opisywałam tu wszystko dokładnie. Będzie dobrze.
    • lexi2004 Re: Zła przezierność i Testy Pappa ! :( POMOCY ! 05.10.13, 17:39
      forum.gazeta.pl/forum/w,585,109149763,109149763,przeziernosc_karkowa_ponad_4mm_.html
    • kate.1234 Re: Zła przezierność i Testy Pappa ! :( POMOCY ! 06.10.13, 19:32
      Zamiast się troszkę uspokoić coraz bardziej się denerwujesad Mam takie chwilowe załamania. Wszytko się tak dłużysad
      • dzusta33 Re: Zła przezierność i Testy Pappa ! :( POMOCY ! 06.10.13, 20:28
        U mojej szfagierki 26 lat nt wynosilo 3.3 , dziecko mialo tez nie domknieta zastawke na sercu czy jakos tak. Po tescie pappa ryzyko wynosilo 1-20. A jednak uridzila zdrowego i pieknego synka. Trzymam kciuki za ciebie napewno bedzie dobrzekiss
        • kate.1234 Re: Zła przezierność i Testy Pappa ! :( POMOCY ! 07.10.13, 08:21
          Każdy taki wpis to cegiełka budująca nadzieje smile dziękuje kiss
    • kate.1234 Re: Zła przezierność i Testy Pappa ! :( POMOCY ! 07.10.13, 14:15
      A pamięta może któraś z was jakie miała wyniki biochemi? Chodzi mi o białko Papa i B hCG? Ja mam podane w jednostce MoM. Jak ktoś pamięta to proszę napisać.
      • ewis Re: Zła przezierność i Testy Pappa ! :( POMOCY ! 07.10.13, 14:49
        kate.1234 napisał(a):

> A pamięta może któraś z was jakie miała wyniki biochemi? Chodzi mi o białko Pap
        > a i B hCG? Ja mam podane w jednostce MoM. Jak ktoś pamięta to proszę napisać.

moje wyniki
        B-hcg - 4,9 MoM (powinno być <2,5) - nie jest ok
        Pappa - 0,95 MoM (powinno być >0,5) - u mnie jest ok
        • kate.1234 Re: Zła przezierność i Testy Pappa ! :( POMOCY ! 07.10.13, 14:55
          A robisz amniopunkcje???
          • ewis Re: Zła przezierność i Testy Pappa ! :( POMOCY ! 07.10.13, 15:38
            Tak zrobiłam, wyniki będą w tym miesiącu.
            • kate.1234 Re: Zła przezierność i Testy Pappa ! :( POMOCY ! 13.10.13, 18:18
              Ewis masz już może wyniki? Ja w środę mam amnio w Łodzi. Pan Dudarewicz ją wykona .
              • ewis Re: Zła przezierność i Testy Pappa ! :( POMOCY ! 12.11.13, 09:54

Mam już wyniki - "wydzwoniłam" po 5 tygodniach i na szczęście wszystko jest ok, a miałam ryzyko ZD 1:17 (ze względu na wiek - 40 -przede wszystkim).
                Tak więc potwierdzam, ze w przypadku wieku > 35 lat nie warto zawracać sobie głowy Pappą tylko od razu zrobić amnio (bo po Pappa i tak wyjdzie podwyższone ryzyko - ze względu na wiek). Uff
                • kasiamalpa Re: Zła przezierność i Testy Pappa ! :( POMOCY ! 12.11.13, 10:28
                  ewis napisała:

> Mam już wyniki - "wydzwoniłam" po 5 tygodniach i na szczęście wszystko jest ok,

super ze masz TAKĄ dobrą wiadomość smile
                  bo przez te 5 tyg,to pewnie sam stres...

też się zastanawiam nad sensem tej PAPPY powyżej 35r.ż.
                  ...jakby w ciąży była np 45 latka i usg by genialnie wyszło dobrze a po Pappie wyszło by jej ile ?1:5 bo ma taki wiek ...?

• kate.1234 Re: Zła przezierność i Testy Pappa ! :( POMOCY ! 12.11.13, 10:45
                    5 tyg? Czemu tak długo?
                    • ewis Re: Zła przezierność i Testy Pappa ! :( POMOCY ! 13.11.13, 17:35
                      kate.1234 napisał(a):

> 5 tyg? Czemu tak długo?

Zakorkowało się podobno - dużo testów naraz (Sobieskiego w Warszawie), bo to najlepszy Instytut w mieście i wielu lekarzy tam wysyła wyniki. W tym samym czasie w IMID czekało się tylko 2 tygodnie (ale zawczasu o tym nie wiedziałam).
                      • ca.melia Re: Zła przezierność i Testy Pappa ! :( POMOCY ! 13.11.13, 17:47
                        Gratulacje, nudnej ciąży smile
                        • kate.1234 Re: Zła przezierność i Testy Pappa ! :( POMOCY ! 14.11.13, 08:33
                          A czemu niby nudnej?
                          • kasiamalpa Re: Zła przezierność i Testy Pappa ! :( POMOCY ! 14.11.13, 13:58
                            kate.1234 napisał(a):

> A czemu niby nudnej?

no bez żadnych atrakcji smile tzn spokojnej smile do bólu ....= nudnej smile
                  • kate.1234 Re: Zła przezierność i Testy Pappa ! :( POMOCY ! 12.11.13, 11:55
                    Dziś dowiedziałam się że będę miała zdrową córeczkę!
                    4 tygodnie po amniopunkcji. smile

Test pappa 1:153. Mam 20 lat. NT 2,4. Słaba biochemia.

pozdrawiam!
    • mallgosia76 Re: Zła przezierność i Testy Pappa ! :( POMOCY ! 08.10.13, 18:24
      Trzymam mocno za was kciuki!
      Będzie dobrze...
    • kate.1234 Re: Zła przezierność i Testy Pappa ! :( POMOCY ! 09.10.13, 11:18
      Za tydzień amniopunkcja... ehh coraz większe nerwy i strachsad
    • zebra12 Re: Zła przezierność i Testy Pappa ! :( POMOCY ! 14.10.13, 07:48
      A ja bym przy takich wynikach amnio nie robiła - bałabym się poronienia. Przeszłam dwa poronienia i dziękuję bardzo.
      • kasiamalpa Re: Zła przezierność i Testy Pappa ! :( POMOCY ! 14.10.13, 09:10
        moja siostra była dzis w poradni genetycznej w sprawie swoich wyników.
        trisomia 18 /nowe ryzyko obliczone/ 1:117
        Lekarka powiedziała,że ma 3 wyjścia:
        1.nic z tym nie robić.
        2.zrobic amnio/ryzyko poronienia ciąży 1:200/ zgodność 99.9% ,
        nie wiem czemu nie 100% ? skoro to test z dna?
        3.zrobić Nifty test./ 99.5 % zgodności,0 ryzyka dla matki i dziecka.
        Zdecydowała się na 3 wyjście.W tym tygodniu będzie go robić.
        • taka_kiki Re: Zła przezierność i Testy Pappa ! :( POMOCY ! 14.10.13, 09:50
          testy DNA tak mają, że wykluczają w 100% i potwierdzają w 99,9%, powiedzmy, że tak się naukowcy umówili... to samo dotyczy testów na ojcostwo
          jesli chodzi o testy Nifty, to oczywiście są bezpieczne, bo nieinwazyjne, ale zakres odpowiedzi, które można uzykać jest znacznie mniejszy niz przy amnio, no i cena - niestety, nie dla wszystkich do przeskoczenia
        • kandyzowana30 Re: Zła przezierność i Testy Pappa ! :( POMOCY ! 14.10.13, 10:41
          Poczytalam o nifcie I wychodzi mi, ze to taka duzo dokladniejsza Pappa. Dalej w wypadku wysokiego ryzyka konieczny jest test inwazyjny.
          www.prolifemc.pl/index.php?lang=pl&content=test&sub=0
          Super tylko drogie jeszcze.
          • kate.1234 Re: Zła przezierność i Testy Pappa ! :( POMOCY ! 14.10.13, 11:25
            Mi lekarz o nim mówił ale też powiedział że amniopunkcja jest najdokładniejsza i wykrywa o wiele więcej chorób. Nify jest tylko w kierunku ZD.
          • kasiamalpa Re: Zła przezierność i Testy Pappa ! :( POMOCY ! 14.10.13, 11:52
            kandyzowana30 napisała:

> Poczytalam o nifcie I wychodzi mi, ze to taka duzo dokladniejsza Pappa. Dalej w
            > wypadku wysokiego ryzyka konieczny jest test inwazyjny.

no chyba tu sie mylisz,pappa wyliczana jest z biochemicznych markerów we krwi jakimi są: białko ciążowe A (PAPP-A) i wolna podjednostka beta gonadotropiny kosmówkowej (wolne beta hCG).
            w twojej krwi/która w danym momencie ciazy, moze ulec wielu zmianom pod wplywem czynnikow,lekow,nawet przeziebienia itp/
            nifty jest testem z krwi,badajacym dna,wiec napewno nie jest to to[b] taka duzo dokladniejsza Pappa.[/b]
            Test nifty jest przeznaczony do określenia ryzyka wystąpienia trisomii chromosmów: 21, 18, 13
            poprzez detekcję materiału genetycznego dziecka tzw. cffDNA krążącego we krwi obwodowej matki. DNA dziecka
            ("zerżnełam" z ich strony)
            Owszem sporo kosztuje i to jedyna jego wada.W Polsce jesli wyjdzie pozytywnie test,robia jeszcze amnio,a Australii(gdzie mieszka moja siostra) nie trzeba robic amnio już po tym teście... Z tego co mi siostra przekazala po wizycie w tej klinice genet..
            • kandyzowana30 Re: Zła przezierność i Testy Pappa ! :( POMOCY ! 14.10.13, 12:25
              Cytujac z ich strony
              "Test NIFTY jest stosowany jako bardzo dokładny test przesiewowy w kierunku trisomii płodu. Nie można go jednak stosować do diagnostyki strukturalnych anomalii chromosomów, translokacji czy chimeryzmu, które mogą być wykryte metodami inwazyjnymi. Z tego względu test NIFTY w żadnym wypadku nie może zastępować diagnostyki inwazyjnej."
              Nifa dalej podaje wyniki jako ryzyko wystapienia trisomii nie jako wynik prawidlowy lub nie.
              Ja absolutnie nie umniejszam wagi tego badania I wydaje mi sie to fantastycznym rozwiazaniem. Zwracam tylko uwage, ze dalej jest to badanie przesiewowe, ktore musi byc poparte amniopunkcja

• green-koala111 Re: Zła przezierność i Testy Pappa ! :( POMOCY ! 14.10.13, 13:25
                Ja chcialam tylko dodac. Sm zabieg nie nalezy do przyjemnych,ale da sie przezyc. Gorsze sa oczekiwania na wynik,ale ni eo tym chcialam pisac. Nawet gdyby wyszło cos nie tak , nie martw sie. u mnie akurat nie bylo widocznej kości nosowej,a przy chorobiej moje córki powinna byc przeziernosc za duza. Po przeczytaniu czym jest choroba mojej córki ( Zespol Turnera) plakalam kilka dni i kilka nocy. A teraz ..... mam ochote pozabijac tych autorów. Gdyby nie to ze wiem ze jest chora to nic na to nie wskazuje. Rozwój umysłowy ponadprzecietny, zdrowa , super rezolutne dziecko. Trzymaj się. Głowa do góry

PS Dziecka nie da sie zagłodzic. Co jedyne moze mu szkodzic to stres. Takze Kochana nie stresuj sie ,pomysl o dziecku i bedzie CI lepiej
                • franczii Re: Zła przezierność i Testy Pappa ! :( POMOCY ! 14.10.13, 14:04
                  Nawet z tym stresem to przesada. Mnie w pierwszej ciazy na przelomie 5 i 6 miesiaca zdarzylo sie, ze maz mial bardzo powazny wypadek, z zyciem ledwo uszedl i zdrowie wisialo na wlosku. Przez dwa miesiace drzalam. Latwo powiedziec ciezarnej nie stresuj sie. W zyciu trafiaja sie rozne sytuacje, ktore niestety nie omijaja w cudowny sposob kobiet tylko dlatego, ze ciezarne: smierc, ciezka choroba , wypadek bliskiej osoby itp. A dzieci sie rodza, takie zycie. Nie popadajmy w przesade bo to tylko do niepotrzebnych wyrzutow sumienia prowadzi i jeszcze wiekszego stresu.
                  • kate.1234 Re: Zła przezierność i Testy Pappa ! :( POMOCY ! 12.11.13, 12:00
                    Dziś dowiedziałam się, że noszę pod serduszkiem zdrową córeczkę smile
                    Po 4 tygodniach od amniopunkcji! teraz wiem, że zawsze trzeba mieć nadzieję i wierzyć smile
                    Dziękuje za wszystkie wpisy i pozdrawiam!
                    • kandyzowana30 Re: Zła przezierność i Testy Pappa ! :( POMOCY ! 12.11.13, 12:20
                      Gratulacje. Spokojnej koncowki ciazy, bo juz emocji ci chyba wystarczy, I szybkiego latwego porodu.
                    • kosa.bar Re: Zła przezierność i Testy Pappa ! :( POMOCY ! 12.11.13, 14:23
                      Gratuluję smile
                      • kate.1234 Re: Zła przezierność i Testy Pappa ! :( POMOCY ! 12.11.13, 14:44
                        Dziękuje. Życzę powodzenia i samych dobrych wyników innym mamusią smile
                    • kerri31 Re: Zła przezierność i Testy Pappa ! :( POMOCY ! 17.11.13, 11:02
                      Wspaniała wiadomość, to teraz zacznij się cieszyć ciążą w 100 %. Gratulacje ! smile
                      • blue_orchidea Re: Zła przezierność i Testy Pappa ! :( POMOCY ! 18.11.13, 22:55
                        super wiadomośćsmile zdrowej i spokojnej ciąży życze kiss

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka