Dodaj do ulubionych

cukier na czczo 106

01.11.13, 16:05
Martwię się. Mierzyłam dwa razy, najpierw 106 po tygodniu 104. Moja gin ppoleciła dietę przez tydzień i ponowne zbadanie cukru. Jestem w 14 tygodniu. Bywa, że budze się w nocy i chce mi się okropnie pić. Czy powinnam się martwić ?
Obserwuj wątek
    • ziarenko-piasku Re: cukier na czczo 106 01.11.13, 17:31
      A ile razy robiłaś do tej pory glukozę z żyły, jakie były wyniki?
      Ja jestem na diecie praktycznie odkąd zrobiłam test ciążowy, bo w poprzedniej ciązy miałam c. ciążową i jednorazowy pomiar na czczo wynosił 100. Wolę dmuchać na zimne! Mój profesor uważa, że taki jednorazowy pomiar nie powinien wzbudzać paniki, ale zalecił dietę.
      • truskawka2013 Re: cukier na czczo 106 01.11.13, 17:34
        norma jest od 74 do 106 ( tak miałam na wynikach glukozy z krwi). Ja miałam 100 czy 101 więc tez tak nie bardzo moim zdaniem. Jaka dietę polecacie ? co konkretnie jeść ?
        • sztuka.latania Re: cukier na czczo 106 01.11.13, 19:15
          Mam cukrzycę ciążową i jestem na diecie od zrobienia testu obciążenia glukozą. Jeśli te wyniki Cię niepokoją warto zrobić właśnie test obciążenia glukozą, żeby sprawdzić, jak jej metabolizm przebiega u Ciebie.
          Picie płynów w nocy nie ma tutaj znaczenia, o ile jest to woda, a nie słodzone czy gazowane napoje.
          Generalnie, jeśli chodzi o dietę, należy odstawić cukry we wszelkiej postaci: cukier biały, napoje gazowane, oczywiście wszystkie formy słodyczy, soki owocowe, produkty pszenne, biały ryż, białe makarony, z owoców najwięcej cukry mają banany i winogrona, nabiał i produkty mleczne dopiero na drugie śniadanie.
          Także warto się przerzucić na pieczywo żytnie, razowe, ja nawet po takim miałam zbyt wysokie cukry i musiałam przejść na wasę. Posiłki powinny być mniejsze i częstsze. Ja osobiście jem 5-6 posiłków dziennie: śniadanie, II śniadanie, obiad (nie zawsze podwieczorek), kolacja, II kolacja. Druga kolacja niedługo przed snem, aby dziecko miało przez noc wystarczającą ilość składników odżywczych, może zawierać trochę więcej węglowodanów. Tak jak wspominałam, ważne jest, aby posiłki były regularne, ponieważ poziom glukozy we krwi może się podwyższać także z głodu.
          Generalnie, jeśli potwierdzi się u Ciebie niepoprawny metabolizm glukozy, dostaniesz skierowanie do diabetologa, który wystawi Ci receptę na glukometr do codziennego pomiaru glukozy na czczo (wynik powinien być poniżej 90) i ok 1,5h po posiłkach (powinien być niższy niż 120).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka