Dodaj do ulubionych

Gdy serduszko już bije

19.11.13, 08:52
Wyczytałam ostatnio, że ryzyko poronienia spada do minimum, gdy na usg widać prawidłowy, zgodny z wiekiem om pęcherzyk, potem zarodek z prawidłowym tętnem.
Troche zaczynam shizować...wizyta za tydzień czyli w 9 tygodniu.
U mnie nic się nie dzieje, zero bólów brzucha, plamień, jedynie niefajne mdłości... a jakoś wizja poronienia mnie przeraża...czy ktoś mógłby mnie ochrzanić tongue_out
Obserwuj wątek
    • kosa.bar Re: Gdy serduszko już bije 19.11.13, 09:35
      To nie jest tak, rzeczywiście dobrze gdy już pojawi się zarodek z bijącym sercem, ale ryzyko nadal istnieje, jeśli już to mocniej spada po 12 tygodniu. Jednak nie można się zadręczać i myśleć o najgorszym, stres nie jest dobry w ciąży.
      • madziab83 Re: Gdy serduszko już bije 19.11.13, 11:16
        Termin absolutnie nie musi się pokrywać z tym z OM i wcale nie zwiększa to ryzyka poronienia, u mnie termin różnił się o 2 tygodnie, mimo regularnych miesiączek. Serduszko pojawiło się późno, ale synek urodził się zdrowy i dorodny smile Tak naprawdę zdecydowanie szansa na poronienie spada, jak wspomniała poprzedniczka, po skończeniu 12tc.
        • blue_orchidea Re: Gdy serduszko już bije 19.11.13, 23:33
          szansa na poronienie spada już w 9 tc
          • zebra12 Re: Gdy serduszko już bije 24.11.13, 14:31
            No ja o tym nie słyszałam.
            Straciłam 2 ciąże, jedna po drugiej i obie w 11 tygodniu. W drugim przypadku było widać na USG jak bijące serce zwalnia i zarodek umiera. Na drugi dzień miałam powtórne USG, na którym potwierdzono śmierć zarodka i wykonano zabieg.
            Wszystko zależy jakie są przyczyny poronienia. Jeśli wada rozwojowa, to stracić ciążę można w każdej chwili, a jeśli niedomoga hormonalna, złe zagnieżdżenie, niewłaściwy podział komórek, to utrata ciąży następuje wcześnie.
    • kubraczek79 Re: Gdy serduszko już bije 20.11.13, 10:03
      no to ochrzaniam smile bo jakieś głupoty ci w głowie smile przecież ponad 90% ciaż się utrzymuje, rodzi się z nich prawie 100% pięknych zdrowych dzieci. to czego się czepiasz swojego? w naszych dzieciach pragnienie życia jest tak wielkie, że chcą być i tego się trzymamy! także, zamiast się zamartwiać, zrób dziecku przyjemność i idź na spacer, zjedz lody albo sałatkę owocową i ciesz się tym, że jesteś w ciąży smile
      • gkoz Re: Gdy serduszko już bije 20.11.13, 13:19
        u mnie było ok w 8 tyg i 3dni, zaczęłam krwawić w 12 tyg, okazało się że zarodek przestał rosnąć usg pokazywało 8 tyg i 5 dni, więc wszystko się może zdarzyć tylko nie koniecznie Tobie, ja słyszałam że ryzyko poronienia spada po ukończonym 9 tyg
        • milagros1977 Re: Gdy serduszko już bije 20.11.13, 19:48
          u mnie serdeuszko bilo jak dzwon wszytsko wedlug lekarzy ok a niestety poronilam samoistnie i prawdopodobnie serce bilo do konca przelom6/7 tc
    • kaja5 Re: Gdy serduszko już bije 20.11.13, 21:37
      Miałam tak samo. Też wizja poronienia mnie prześladowała, choć wcześniej rodziłam dwa razy i nie miałam nigdy poronienie. Podobno po 8 tygodniu ryzyko poronienia bardzo spada jeśli widoczny jest zarodek i bijące serce. Ale ja nawet po 8 tyg. się martwiłam czekając do 12, potem do 16 tyg. Gdy minął mi 20 tydzień to z kolei wizja przedwczesnego porodu mnie przerażała i liczyłam każdy tydzień do rozwiązania. Mały urodził się zdrowy w terminie smile A teraz patrzę na niego (ma 3 tyg.)i martwię się żeby był zdrowy, żeby dobrze przybierał na wadzę, żeby nie zaraził się choróbskiem od starszego rodzeństwa!
      ehhh taki głupi mam charakter, lubię przejmować się na zapas! ale tobie doradzę byś się nie martwiła, na pewno będzie wszystko ok smile
      • blue_orchidea Re: Gdy serduszko już bije 20.11.13, 22:03
        kurcze troche zaczelam sie stresowac.. ja już słyszałam serduszko i mam nadzieje, że bedzie wszystko dobrze
    • andzia25874 Re: Gdy serduszko już bije 20.11.13, 23:31
      Nie mysl o najgorszym tylko sie ciesz ciazasmile i chwilami odpoczynku po porodzie juz tak nie bedzie. Ja tez tak myslalam,potem ze urodze przedwczesnie a urodzilam po terminie. Lepiej myslec o czyms przyjemnym niz sie zadreczac.
    • dziewczynarabina Re: Gdy serduszko już bije 22.11.13, 22:39
      Ryzyko poronienia tak naprawdę spada z każdym dniem.
      za wikipedią: "Poronieniem kończy się około 10-15% ciąż[1][2]. Najwięcej ciąż ronionych jest przed implantacją (50%), po 8. tygodniu ciąży już tylko 10%. Po 13 tygodniu ryzyko poronienia wynosi 1-2%[1]. Badania prospektywne z użyciem bardzo czułych testów wykazują, że 25% ciąż kończy się poronieniem samoistnym przed 6 tygodniem od ostatniej miesiączki[3][4]. Do 80% poronień dochodzi w I trymestrze ciąży[2]."
      pl.wikipedia.org/wiki/Poronienie
      Ja bardzo czekałam najpierw na ten 8tc, kiedy ryzyko spada do 10%, a potem na 13tc, kiedy wynosi już tylko 1-2%. Uspokoiłam się trochę po usg genetycznym, ale tak naprawdę jakiś tam niepokój zostaje chyba do końca.
      • agafia12345 Re: Gdy serduszko już bije 23.11.13, 08:10
        Ja jestem prawie w 6 tc i dopiero za 2 tyg mam isc na usg. Może będzie można już wysłyszeć czy bije serduszko. Stresuję się jak nie wiem.. W dodatku mam PCOS, więc ryzyko poronienia dodatkowo wzrasta. Lekarz wcisnął mi L-4 z powodu upławów… więc musiałam się przyznać w pracy… Obym nie musiała wszystkiego odkręcać! Strasznie się boję...
        • blue_orchidea Re: Gdy serduszko już bije 24.11.13, 11:34
          No niestety nie pozostaje nic innego, jak cierpliwie czekac i byc po prostu dobrej myśli. smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka