Dodaj do ulubionych

czy w ciaży można sie odchudzic???

10.08.04, 21:48
choc troche. Strasznie przytylam w ciagu kilku tygodni. Wyrosl mi wielki fald
tluszczu na brzuchu i okropnie zle sie z tym czuje. Mam wielka dupe i jakas
taka ociezala jestem. To strasznie mnie doluje i wkurza, bo samej ciazy
jeszcze nie widac, ale ta moja tluscine.
Czy mzona jakos sie odchudzac, zeby sobie i dziecku nie zaszkodzic??? Nie
wiem co zrobic, bo czuje sie tak okropnie, ze nie wchodze do sklepow z
ciuchami bo tam same chude laski z golymi brzuchami, ktore na mnie patrza z
pogarda!
Obserwuj wątek
    • sandra1301 Re: czy w ciaży można sie odchudzic??? 11.08.04, 08:37
      Hej! Fakt, że jestes w ciąży to najpiękniejsze co mogło ci się przydarzyć. A
      to, że masz kilka kilogramów więcej niż te wysuszone anorektyczki w niczym nie
      powinno ci przeszkadzać. Ja sama waże 80 kg, noszę rozmaiar 42, teraz zaszłam w
      ciążę , więc pewnie dobiję do 100. No i co z tego? Pocisz się, że wychudzonym
      dziewczynom trudniej zajść w ciążę i trudniej urodzić. Co do odchudzania, to
      sama wiesz nie nie powinno się. Ja teraz dużo spaceruję, staram się jeść dużo
      owoców i warzyw, piję soki i mleko. oczywiście zdarza się też połasować
      czekoladki, ale zasada jest taka, że nie ma się co stresować, bo to bardziej
      zaszkodzi dziecku. A co do ciuchów - to niedługo zacznę kupować te w sklepach
      dla ciężarnych, więc nadmiar kilogramów zawsze można zrzucić na ciążę. Te laski
      z gołymi brzuchami i plecami napewno nabawią się zapalenia przydatków - przez
      co nie zajdą w ciążę i nie będą miały takiego kochanego przytulnego bobaska,
      którego będziesz sama miała już wrótce. Pozdrawiam. Noś swój brzuch i swoje
      fałdki z dumą.
      Sandra (80 kilo żywej wagi) + 6 tyg. Małgosia lub Jaś
      • koko8 do sandry, off topic 11.08.04, 09:16
        sandra1301 napisała:

Pocisz się, że wychudzonym
        > dziewczynom trudniej zajść w ciążę i trudniej urodzić.

co za totalna bzdura, jest chyba raczej odwrotnie!

> oczywiście zdarza się też połasować
        > czekoladki, ale zasada jest taka, że nie ma się co stresować, bo to bardziej
        > zaszkodzi dziecku.

stres zwiazny z niezjedzeniem czekoladki? sandro - takie posty przynosza wiecej
        szkody niz pozytku....

> Te laski
        >
        > z gołymi brzuchami i plecami napewno nabawią się zapalenia przydatków - przez
        > co nie zajdą w ciążę i nie będą miały takiego kochanego przytulnego bobaska,
        > którego będziesz sama miała już wrótce.

takie wypowiedzi zostawiam bez komentarza...
        zycze ci sandro troche wiecej luzu i pokory,
        pozdrawiam
        • agnesm1 Re: ... 11.08.04, 09:28
          Tym naprawde wychudzonym napewno ciezko zajsc w ciaze...
          moge o tym sporo powiedziec, bo mialam kiedys tego rodzaju problemy
          - dodam, ze nie mialam przez to miesiaczek przez ponad rok i ginekolog mnie
          ostro postraszyla, ze moge miec problemy ....
          na szczescie tu juz przeszlosc dla mnie - wyszlam z tych problemow,
          przestalam sie martwic cialkiem...

A jesli chodzi o odchudzanie w ciazy to calkowicie odpada...
          moja rada jest taka, zeby zadbac teraz, zeby zbyt szybko nie przybierac na
          wadze... to bedzie najbardziej racjonalne rozwiazanie...
          staraj sie do ok. 12 tygodnia ciazy pozostac przy obecnej wadze...
          i glowa do gory... czlowiek to nie tylko to co wiadac, ale to co ma sie w
          glowie i sercu smile
          Agnesm i 14tyg. szczescie w brzuszku
          • tarka77 Re: ... 11.08.04, 09:37
            Zgadzam sie z poprzedniczką. Mi w ciąży co prawda kilogramów przybywa tak
            skokami. Raz nawet shcudłam i to nie na poczatku! Ale to był chyba wynik
            stresu.Odchudzac sie nie mozna, ale mozna jesc rozsadnie. Jasne,że kawałek
            czekolady nikomu nie zaszkodzi, ale objadanie sie nia np. codziennie to juz
            tak! Teraz sezon na owoce i swieze warzywka. Na upalne dni polecam arbuza z
            lodóweczki. Pychasmile No i duzo ruchu, jesli mozna to pływanie,spacerki, aerobik
            ( dla cieżarnych)Mi niestety pozostaja tylko krótkie spcerki. ale trudno.
            Pozdrawiam Magda i 31 tyg.malenstwo
        • sandra1301 Re: do koko8 11.08.04, 12:09
          Słuchaj, oburzyłaś się na te anorektyczki, bo pewnie sama nią jesteś. Kobieta w
          ciąży nie może odżywiać się samymi kiełkami i sałatą, a apropos niedowagi i
          problemów z zajsciem w ciążę poczytaj sobie w ulotkach w poradni K.
          Odnośnie czekoladek: chyba słyszałaś o czymś takim jak "zachcianki" lub zmiany
          nawykóe zywieniowych podczas ciąży? Zjedzenie czekoladki nie zaszkodzi dziecku
          a jesli ma wpływ na polepszenie samopoczucia matki to tym lepiej. To twoje
          posty przynosza szkodę, bo mogą wpędzić dziewczyny z tuszą w niepotrzebne
          kompleksy. A co do odkrytych brzuchów i nerek zwłaszacza zimą, chyba nie masz
          wątpliwości, porozmawiaj z lekarzem. Uwierz mi mam w sobie duzo luzu i pokory
          ale wole dmuchac na zimne niz potem wyrzucac sobie że czegos zaniedbałam
          • asiaasia1 w ciąży można schunąć / m.in. do Sandry 11.08.04, 19:11
            Sandra , z przydatkami - masz rację ale :

-w ciąży nie należy folgować zachciankom - widzisz , ja jakos w obu ciążach
            czegos takiego nie miałam , trudno mi sobie wyobrazic taki stan , w którym
            kobieta nagle wysyła męża do nocnego po lody i ogórki kwaszone a następnie to
            wszystko polewa czekoladą i konsumuje . Autentycznie , nigdy czegos takiego nie
            mogłabym sobie wyobrazić i nie chcę w to wierzyc , że kobiety tak potrafią się
            zachowywać .Czasami mam wrażenie , ze kobiety tłumaczą swoje obżarstwo ciążą .

- w ciąży ( razy 2 smilei poza ciążą odzywiam się właśnie przede wszystkim
            warzywami i owocami , brązowym ryżem , kaszą gryczaną + różnymi innymi
            rodzajami kasz , brązowym cukrem , miodem ,solą morską, oliwą z oliwek ,mam
            słabość do pieczywa i bananów , nie jem mięsa od końca podstawówki i w ciąży
            też nie jadłam .
            wyniki morfologii miałam zawsze w normie ( w czasie ciąży też ),nie przybrałam
            na wadze za dużo ( po porodzie ważyłam mniej niz przed ciążą )dzieci urodziłam
            zdrowe - 3250 gr. / 55 cm .- obie córki były takie samych rozmiarów .

szczuplejszym dziewczynom wcale nie jest trudniej zajśc w ciążę ( ja zawsze
            zachodziłam za pierwszym razem , druga ciąża kiedy Mała miała 7 miesięcy )
            szczuplejszym dziewczynom jest łatwiej w ciąży w sensie fizycznym
            wreszcie - szcuplejsze dziewczyny wcale nie rodzą " gorzej , wolniej itp."-
            wręcz przeciwnie .

pozdrawiam .

• sugar_mama_danielcia Re: czy w ciaży można sie odchudzic??? 11.08.04, 09:33
        Odchudzac sie nie wolno, ale mozna natomiast kontrolowac diete tak, by przytyc
        ile dziecku i matce ciezarnej naprawde potrzeba. Co oznacza: czekoladki w kat!!!
        Duzo ruchu, spacerowania i wcale tak zle nie bedzie.

Zarowno dziewczyny ze znaczna nadwaga jak i nadwaga moga miec problemy z
        zajsciem w ciaze. Kobietom niewysportowanym bedzie sie gorzej i trudniej
        rodzilo, ale wysportowane to wcale nie musza byc tylko te szczuple. Dziewczyny
        wiec namawiam do ruchu!

Zbedne kilogramy mozna zrzucic na ciaze, ale na jak dlugo (tylko 9 miesiecy!) i
        co potem?? A tak poza tym to kogo tu oszukujemy?

Pozdrawiam i wierze wiecej zdrowego optymizmu
        Sugar
      • magdalenax Re: czy w ciaży można sie odchudzic??? 11.08.04, 11:58
        Sandro,

Jesli chodzi o odchudzanie w ciazy to wszyscy specjalisci mowia ze nie nalezy
        sie odchudzac w ciazy. Jezeli juz sie przytylo nalezy przyhamowac kulinarne
        chucie i odzywiac sie zdrowo zeby pohamowac gwaltowny przyrost wagi. Nie jest
        dobrze za duzo przytyc - duzo sie o tym pisze w prasie fachowej bo moze to
        grozic roznymi powiklaniami. Przyrost wagi niekoniecznie musi wynikac z
        nadmiaru czekoladek i innych lakoci lecz np. z zatrzymania wody w organizmie.
        Wtedy lekarz zwykle zaleca ograniczenie spozywania soli w potrawach ale
        rozumiem ze Ciebie akurat temat nie dotyczy. Ja bym jednak radzila zebys o
        problemie porozmawiala ze swoim lekarzem, zawsze to wiekszy autorytet i
        bardziej moze przemowic do rozsadku smile i poradzic cos konkretnego. Ja ze
        slodyczy uzywam tylko prawdziwa czekolade i prawdziwe kakao w limitowanych
        ilosciach (zawieraja magnez, zelazo, potas, wapn). Jezeli masz np. niesamowita
        ochote na loda to lepiej kup zwyklego loda smietankowego, jogurtowego. Takie
        lody maja mniej kalorii i wiecej substancji odzywczych (wapn!).

Do Sandry:
        Zarowno tym wychudzonym jak i otylym ciezko jest zajsc w ciaze. Takie posty jak
        Twoj to usprawiedliwianie wlasnych slabosci. Poczytaj sobie moze najpierw
        artykuly na temat tego czym grozi nadwaga w ciazy.

Zeby nie bylo watpliwosci - nie jestem zadna Miss Anoreksja. Przed ciaza
        wazylam 61 kg / 173 cm. Teraz w 29 tc waze 68,5 kg. To ze jestesmy w ciazy
        wcale nie oznacza ze mamy folgowac wszystkim zachciankom "zeby nie stresowac
        dziecka". Czy jak bedziesz miala ochote walnac swojego meza po glowie to tez to
        zrobisz "zeby nie stresowac dziecka"?

Pozdrawiam,
        Magda

• kornelcia75 Re: czy w ciaży można sie odchudzic??? 11.08.04, 22:26
        Do Sandry
        przed ciazą wazyłam 64 kg,teraz w 34 tyg wazę 80 kg wiec 16 w plusie.
        Czuje sie dobrze mam dobre wyniki i lekarz do wagi nic niema.Ale od mc mam
        nietolerancje glukozy wiec mam dietke ,mierze cukier glukometrem i
        zrezygnowałam ze słodyczy-ale sie tym nie stresuje!
        Wiesz chyba masz jakies kompleksy bo teksty typu chude trudniej zachodza w
        ciaze i trudniej urodzic to jakies pierdoły wyssane z palca.
        A zeby nabawic sie zapalenia przydatków nie trzeba miec odrazu gołego brzucha
        czy pleców,mozesz się spocic i moze Cie przewiac nawet w domu,albo jak
        ubierzesz za ciepłe gacie po tacie(hehe).
        ...i nie bedą miały takiego kochanego przytulnego bobaska.....jakbys im tego
        zyczyła!
        Dla mnie samo wchodzenie na pilota sprawia nie lada kłopot(nie martwie sie tym)
        ale bronie szczupłych kobietek,które ani poznac czasem z tyłu ze sa w ciązy.
        Pozdrawiam wszystkie grubsze i chudsze brzuszki!
        A Tobie sadnro wiecej pokory
        jai Maks(34 tydz)
        • sandra1301 Re: czy w ciaży można sie odchudzic??? 12.08.04, 09:04
          O rany! Wcale nie twierdze że szczupłym dziewczynom trudniej zajść w ciążę,
          tylko WYCHUDZONYM (z niedowagą) a to chyba różnica. Do szczupłych dziewczyn nic
          nie mam, a tu nagle zmasowany atak na mnie tylko dlatego że jetem przeciwna
          bezsensownej pogoni za modą pt. odkryte brzuchy i plecy. (Zwłaszcza że tylko
          niektóre moga się pochwalić płaskim brzuchem, ale to juz inna sprawa)
          Autorka wątku martwi sie nadmiarem tłuszczyku, więc moja intencją było
          uświadomienie jej że nie ma się co przejmowac bo jej ponury nastrój i deprecha
          z powodu kilku kilogramów ma negatywny wpływ na dziecko. Bardziej niż ten
          ewentualny balast. Ok, nie twierdzę też że trzeba sie objadac a nadwagę
          tłumaczyć ciążą, ale do diaska! Chuderlaki! Wy macie dobry nastrój właśnie
          dzięki nam okrągłym, bo możecie czuć się lepiej. Nie zaprzeczajcie, że my
          kobiety kiedy widzimy inne zawsze oceniamy ich wagę, urodę i wiek, aby tylko
          poczuc się lepiej, jesli inna wygląda gorzej.
      • romilka do Sandry-chetnie poplotkuje!! 12.08.04, 12:25
        Tez mam problem z waga i mam nadzieje ze zaszłam w ciaze chociaz czekam na
        wyniki!Waze 82 kg i mam 174 cm wzrostu rozmiar 42 i chetnie bym schudla.jesli
        masz gg to napisz do mni moze jakos sie bedziemy wspierac.Mika moje gg 1835153
        czekam na twoj odzew.!!!
        • sandra1301 Re: do Sandry-chetnie poplotkuje!! 12.08.04, 14:26
          Hej! Nie mam gg, ale możesz pisać na maila sandra1301@wp.pl. Chętnie poplotkuję
          też. o wadze i nie tylko. pozdrawiam
    • dominika8 Re: czy w ciaży można sie odchudzic??? 11.08.04, 09:49
      ciąża to nie jest odpowiedni czas na odchudzanie. Oczywiście teorie o jedzeniu
      za dwoje to przeszłość, bo wystarczy, że się je o 300 kCal dziennie więcej niż
      normalnie. Trzeba po prostu zapanować nad wszystkimi błędnymi nawykami
      żywieniowymi-objadanie się wieczorem, brak śniadań, jedzenie tłuste, wszelkiego
      rodzaju wysokokaloryczne przekąski (chipsy) itd. Bo to nie prawda, że w ciąży
      nie powinno się sobie odmawiać, a gdy ssie na coś słodkiego to lepiej sięgnąć
      po owoc zamiast ciastka czy cukierka, to o wiele zdrowsze.
      Co do dyskusji, komu trudniej zajść w ciążę-chudym, czy grubym, to mówię- to
      zależy. Z chudymi to jest tak-jeżeli ta ,,chudość" jest uwarunkowana
      genetycznie, to niby dlaczego? Jeżeli dziewczyna schudła, ale powoli i pod
      kontrolą lekarza lub dietetyka, dalej miesiączkuje, to też nie ma problemu.
      Natomiast jeżeli rzeczywiście schudła gwałtownie, poprzez maksymalne
      ograniczenie jedzenia, co wiązało się z zaburzeniami hormonalnymi, no to może
      mieć problem.
      A z ,,grubymi", tzn fachowo mówiąc u kobiet z nadwagą lub otyłością, też nie
      jest różowo, zależy czym ta nadwaga jest spowodowana. Jest tzw Zespół PCO
      (Zespół Policystycznych Jajników), gdzie odsetek pacjentek z nadwagą jest
      bardzo duży, pacjentki takie mają problemy z zajściem w ciążę, i bardzo ważnym
      elementem leczenia, poza lekami, jest redukcja masy ciała,
      Sorki, trochę się rozpisałam, ale od kilku lat zajmuję się odchudzaniem, i to
      nie tylko moja praca ale i pasjawink
      • kawka74 Re: czy w ciaży można sie odchudzic??? 11.08.04, 12:14
        może to głupie pytanie, ale czy chodzi o to, że w czasie ciąży nie wolno ograniczać (mniej lub bardziej drastycznie) ilości pochłanianego żarełka, czy chodzi o to, że w czasie ciąży nie powinno się chudnąć? może mętnie to tłumaczę, ale dla mnie są to nie całkiem tożsame sprawy. Np istnieje taka dieta jak dieta Diamondów, która nie polega na ograniczaniu jedzenia, ale na jego prawidłowym łączeniu (znakomita, wypróbowałam ją na sobie, nigdy nie bywałam głodna, a chudłam), propagowana u nas przez Maję Błaszczyszyn. Je się na dobrą sprawę wszystko (dieta opiera się głównie na monstrualnej ilości warzyw i owoców, ale oczywiście nie tylko, je się wszystko i w dowolnych ilościach, byle by prawidłowo łączyć), poprawia się samopoczucie, a utrata kilogramów jest niejako skutkiem ubocznym. I czy taki sposób żywienia również nie może być stosowany w ciąży?
        Jeszcze raz zapytam: w czasie ciąży nie wolno chudnąć czy nie wolno ograniczać ilości jedzenia?
        • dominika8 Re: czy w ciaży można sie odchudzic??? 11.08.04, 12:21
          nie wolno chudnąć, a uważać na ilości spożywanego pokarmu, zwłaszcza
          wysokokalorycznego, które poza błogostanem ( chwilowym) nic nie daje ani nam
          ani dziecku.
          przeważnie chudnięcie polega na redukcji przyjmowanego pokarmu (mniejszy dowóz
          kalorii), a w ciąży istnieje zwiększone zapotrzebowanie kaloryczne ( o te 300
          kCal). ale właśnie o te 300, a nie o 1000.
          • anuchna1 Re: czy w ciaży można sie odchudzic??? 12.08.04, 12:31
            dominika8 napisała:

> nie wolno chudnąć, a uważać na ilości spożywanego pokarmu, zwłaszcza
            > wysokokalorycznego, które poza błogostanem ( chwilowym) nic nie daje ani nam
            > ani dziecku.
            > przeważnie chudnięcie polega na redukcji przyjmowanego pokarmu (mniejszy
            dowóz
            > kalorii), a w ciąży istnieje zwiększone zapotrzebowanie kaloryczne ( o te 300
            > kCal). ale właśnie o te 300, a nie o 1000.

dominiko, nie jest powiedziane, że nie wolno chudnąć. Ja w swojej ciąży
            schudłam i to znacznie (około 8 kg). Przed ciążą ważyłam 80 kg. Przez całą
            ciążę przybrałam na wadze tylko 3 kg. Wcale się nie odchudzałam, jadłam więcej
            niż przed ciążą a mimo tego chudłam. Bardzo się tym martwiłam, ale z dzidzią
            wszystko było w porządku, ze mną też i lekarz powiedział, że nie będziemy się
            przejmować, bo czasami zdarza się, że w ciąży zmienia się przemiana materii i
            tak było u mnie. Urodziłam zdrową córeczkę 3600g a moja morfologia jest po
            ciąży lepsza niż przed. Teraz jestem dwa tyg. po porodzie i ważę 73 kg.
            Pozdrawiam. ania.
            • romilka Do Ani która schudła!! 12.08.04, 13:53
              Jak ty to zrobiłas??Ile masz wzrostu?Ja mam 174 i waze teraz około 82 kg.Bardzo
              zle sie czuje w swoim ciele,przytyłam tak przez ostatni miesiac,ze szok!! Okras
              mi sie spóania i mam nadzieje ze jestem w ciazy ale test wczoraj wyszedł
              negatywnie.Tak bardzo bym chciała schudnac bo jak przytyje w ciacy chociaz 10
              kg to bede ciezarówka z tonowa naczepa!!!pomocy!!
              • anuchna1 Re: Do Ani która schudła!! 12.08.04, 16:14
                romilko najśmieszniejsze jest to, że nic specjalnego nie robiłam. Nigdy nie
                pozwoliłabym sobie na odchudzanie w ciąży nawet gdybym miała dobić do 100 kg i
                powiem szczerze, że bardziej taki bieg zdarzeń brałam pod uwagę. Też mam 174
                wzrostu, a wagę 80 kg osiągałam przez ostatnie dwa lata. Nigdy nie należałam do
                szczupłych, a teraz wróciłam do wagi z czasów liceum smile)) Mój ginek mówił, że
                często jest tak, że kobietki "puszyste" w ciąży tyją mniej. Może ty też do nich
                należysz.
                Pozdrawiam. ania.
          • kawka74 Re: czy w ciaży można sie odchudzic??? 12.08.04, 13:38
            u mnie już odstawienie słodyczy powoduje chudnięcie smile
            w wypadku tej diety, o której pisałam, dowcip nie polega na ograniczeniu ilości i kaloryczności jedzenia, ale na jego prawidłowym łączeniu. Słowo, nigdy nie chodziłam głodna i wściekła, tyle witamin (owoce, warzywa) to ja nigdy swojemu organizmowi nie dostarczyłam, jadłam wszystko z wyjątkiem słodyczy (które przecież można odstawić w każdym momencie bez szkody dla zdrowia), tyle, żeby się najeść do syta, a chudłam. Dlatego jednak w przypadku tej własnie diety mam wątpliwości, czy jest to aż tak szkodliwe; może być mniej szkodliwe, niż rosnące obiążenie dla kręgosłupa, który musi nosić coraz większy ciężar. Ale nie znam się na tym i mogę się mylić.
    • elgosia Re: czy w ciaży można sie odchudzic??? 11.08.04, 10:54
      Dominiko, skoro to Twoja pasja, to może mi pomożesz? Przed ciążą postanowiłam
      schudnąć, bo przy wzroście 162 ważyłam 68 kg! Było lato, dużo piłam, jadłam
      jogurty i owoce. Schudłam 10 kg w dwa misiące! I utrzymałam to do stycznia.
      Potem ciąża i niepohamowany ciąg do czekoladek. Ja naprawdę jestem nerwowa, jak
      nie jem słodyczy, wiec trochę sie ciążą tłumaczyłam. Przybrałam 15 kg, zaraz po
      porodzie było 67 i tak juz zostało...Teraz nie karmie, ale staramy sie o drugie
      dziecko, wiec drastyczne odchudzanie nie wchodzi w grę, ale nie chcę w ciąży
      ważyć 90 kg! Co radzisz? Dodam, że basen i aerobik odpadają z powodu braku
      kasy! A co do Sandry, to dobrze jest pogodzić sie ze swoją figurą, ale bez
      przesady! nie obrażajmy grubszych, ale też i chudych! No i dbajmy o zdrowie!
      • 18lipiec Re: czy w ciaży można sie odchudzic??? 11.08.04, 11:41
        Rada jest jedna i bardzo drastyczna - żreć mniej.
    • sula_i_komary Re: czy w ciaży można sie odchudzic??? 11.08.04, 11:29
      Hihi! to mamy podobny problem smile.
      Przed ciążą najszczuplejsza nie byłam i cały czas pilnowałam to,co jadłam.Wiem, że odchudzanie w ciąży nie wchodzi w grę, staram się jeść zdrowo i nie ulegam słodyczom.Wieczorkami podgryzam jabłka, piję tylko wodę niegazowaną.No ale to nic. Jestem w 10 tygodniu i przytyłam już 4 kilo(czekam na bliźniaki ).Jak to jest?Szczególnie,że planowałam dużo ruchu podczas ciąży, żeby dużo nie przybrać- a tu nakazuje lekarz leżeć, odpoczywać (aerobik, rower, basen odpadają!).Krótkie spacerki jedynie są możliwe.Tak to jest, zawsze będę miała problem z wagą...ale to nic...muszę się pilnować cały czas smilePozdrawiam
    • gumitex Re: czy w ciaży można sie odchudzic??? 11.08.04, 18:46
      Mi też strasznie dużo przybyło - 20 kg (35 tydzień) i też źle się z tym czuję.
      staram się nie jeść bez przerwy i porcje nie większe niż mój mąż. Nie jem
      (prawie) słodyczy, jak mnie kusi to jem owoce - dobrze, że teraz jest lato.
      Wiem też mają dużo cukru, ale chyba lepsze niż ciastka.
      Bardzo wierzę w odchudzanie dzięki karmieniu piersią. W poprzedniej ciąży w
      ciągu 5 miesięcy wróciłam do normalnej wagi, ale też starałam się nie objadać.
      Poza tym jest tyle osób (także facetów), które wygladają jakby były w ciąży, a
      nie są. Na chude dziewczyny staram się nie patrzeć.
    • kobajano a może zapisz się na ćwiczenia??? 12.08.04, 09:12
      jakoś nie jestem przekonana do odchudzania - chociaz na poczatku ciazy tez
      przytylam i zaczelam kontrolowac ilosc jedzenia (czesciej a mniej i bez
      zachcianek) i schudlam (no nie przytylamwink poza tym polecam ruch - cwiczenia
      dla cięzarnych albo aquaerobic, pływanie itp. to troche Cie rozrusza!!
      powodzenia i staraj sie nie stosowac diet odchudzajacych (na wszystkich ziolach
      do odchudzania jest napisane, ze nie moga stosowac kobiety w ciazy i karmiace)
      uwazaj zeby sie nie odwodnic - szczegolnie w 4 m-cu.
      pozdrawiam
    • agghia Re: czy w ciaży można sie odchudzic??? 12.08.04, 20:01
      Dzisiaj doszło do dramatu, weszłam na wagę! Co najmniej 10 kg za duzo. I nie
      mam co zwalac na ciąże, jestem w 3 miesiącu a zapuściłam sie dużo wcześniej. To
      czego chce to kontrolowac wagę i nie obżerać sie i żeby kilogramy były
      wyłącznie spowodowane wzrostem wagi szacownej macicy. Bo jak mi jeszcze piersi
      urosną to już je chyba na szyje bede zarzucaćsmile))No mam takie wielkie, ze porażka
      Nosze rozmiar 42!!! To dramat, ja się z tym koszmarnie czuje
      Trzymajmy się razem, co?

annika31 napisała:

> choc troche. Strasznie przytylam w ciagu kilku tygodni. Wyrosl mi wielki fald
      > tluszczu na brzuchu i okropnie zle sie z tym czuje. Mam wielka dupe i jakas
      > taka ociezala jestem. To strasznie mnie doluje i wkurza, bo samej ciazy
      > jeszcze nie widac, ale ta moja tluscine.
      > Czy mzona jakos sie odchudzac, zeby sobie i dziecku nie zaszkodzic??? Nie
      > wiem co zrobic, bo czuje sie tak okropnie, ze nie wchodze do sklepow z
      > ciuchami bo tam same chude laski z golymi brzuchami, ktore na mnie patrza z
      > pogarda!
      • agghia Re: czy w ciaży można sie odchudzic??? 12.08.04, 20:05
        Ale jeszcze chciałam rzec, ze przeczytałam wszystkie posty i bardzo mnie
        podsniosły na duchu. raz, ze nie tylko ja mam taki problem (wiem wiem to
        okropne) ale przede wszystkim dlatego, ze można kontrolowac ten cholerny
        przyrost wagi i rozs adnie jesc. Dzieki dziewczyny!
        To forum to fajna sprawa, nie?

agghia napisała:

> Dzisiaj doszło do dramatu, weszłam na wagę! Co najmniej 10 kg za duzo. I nie
        > mam co zwalac na ciąże, jestem w 3 miesiącu a zapuściłam sie dużo wcześniej. To
        > czego chce to kontrolowac wagę i nie obżerać sie i żeby kilogramy były
        > wyłącznie spowodowane wzrostem wagi szacownej macicy. Bo jak mi jeszcze piersi
        > urosną to już je chyba na szyje bede zarzucaćsmile))No mam takie wielkie, ze pora
        > żka
        > Nosze rozmiar 42!!! To dramat, ja się z tym koszmarnie czuje
        > Trzymajmy się razem, co?
        >
        >
        > annika31 napisała:
        >
        > > choc troche. Strasznie przytylam w ciagu kilku tygodni. Wyrosl mi wielki
        > fald
        > > tluszczu na brzuchu i okropnie zle sie z tym czuje. Mam wielka dupe i jak
        > as
        > > taka ociezala jestem. To strasznie mnie doluje i wkurza, bo samej ciazy
        > > jeszcze nie widac, ale ta moja tluscine.
        > > Czy mzona jakos sie odchudzac, zeby sobie i dziecku nie zaszkodzic??? Nie
        >
        > > wiem co zrobic, bo czuje sie tak okropnie, ze nie wchodze do sklepow z
        > > ciuchami bo tam same chude laski z golymi brzuchami, ktore na mnie patrza
        > z
        > > pogarda!
    • iwles Re: czy w ciaży można sie odchudzic??? 13.08.04, 10:29
      W dużej mierze to także sprawa dziedziczenia. Moja mama w ciąży dużo przytyła,
      moja siosrta również, no i okazało się, że ja też.
      Eh.........

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka