Dodaj do ulubionych

Zatrucie ciążowe

10.08.04, 22:54

Obserwuj wątek
    • myfmyf Re: Zatrucie ciążowe 10.08.04, 22:55
      Czy któraś z Was może powiedzieć mi jaką dietę należy stosować przy
      zagrażającym zatruciu ciążowym ? Chciałabym pomóc przyjaciółce .
      pozdr myfmyf
      • pipsztok Re: Zatrucie ciążowe 31.12.04, 00:54
        Musi to byc dieta wysokobialkowa, ok.150g bialka dziennie. To dosc duzo, na
        poczatku trudno sie przyzwyczaic, ale czego sie nie robi dla malenstwa. Wiem,
        bo sama sie "rozkoszuje" taka dieta od tygodnia. Polecam drob, nabial, ryby i
        produkty sojowe. Pozdrawiam. Zycze wytrwalosci. Asia i Dzidzia 26,5 tc
    • mamaady Re: Zatrucie ciążowe 11.08.04, 09:56
      Musi być dieta bezsodowa (czyli przede wszystkim całkowicie bez soli, można
      przywyknąć), nisko tłuszczowa(wykluczone smażone potrawy, ale masło jest
      polecane), nisko kaloryczna(wykluczone słodycze).Można jeść dowolne ilości
      warzyw i owoców,mięso gotowane i duszone, nabiał i w ogóle nie jest tak źle.
      Trzeba uważać na obrzęki nóg, rąk, twarzy, nie dopuszczać do zatrzymania wody w
      organiźmie. I kontrolować poziom białka w moczu. I być dobrej myśli, że
      wszystko się uda smile)
    • liwka07 Re: Zatrucie ciążowe 11.08.04, 11:24
      A jak to sie w ogole objawia i skad wiadomo, ze to zatrucie?
      Mam spuchniete stopy i sie zastanawiam czy to z upalu czy wlasnie zatrucie.
      Napiszcie co wiecie.
      Pozdrawiam, Liwka
      • ania.silenter_exunruzanka Re: Zatrucie ciążowe 11.08.04, 11:38
        Ja mialam zatrucie ciazowe. Objawy: wysokie cisnienie (ponad 140/90)
        utrzymujace sie dluzej, obrzeki, szczegolnie nog i twarzy, bialko w moczu.
        Jezeli Ci to niepokoi powiedz o tym lekarzowi. Niech zwroci uwage - moze zleci
        badanie moczu, zmierzy Ci cisnienie. Gdybys miala te wszystkie objawy naraz -
        koniecznie musisz skontaktowac sie z lekarzem (prawdziwe zatrucie ciazowe jest
        bardzo niebezpieczne dla mamy i dla dziecka - u mnie skonczylo sie
        przedwczesnym poorodem w 31 tc i Olcia miala mase szczescia, ze wszystko jest
        ok.). Reasumujac: bez paniki, ale zwroc uwage na: cisnienie, duze obrzeki
        (mniejsze to moze rzeczywiscie upal), ogolnie zle samopoczucie (co nie
        koniecznie musi byc zwiazane z zatruciem, w koncu jestes w ciazy - masz prawo
        zle sie czuc). Ale mysle, ze lepiej na zimne dmuchacsmile.
        pozdrawiam
        • liwka07 Re: Zatrucie ciążowe 11.08.04, 12:08
          Dziekuje - w domu wszystko sprawdze.
          Pozdrawiam
        • pipsztok Re: Zatrucie ciążowe 31.12.04, 00:32
          Ja mam ten sam problem obrzeki dloni i stop i boje sie, ze zaczyna sie u mnie
          rozwijac zatrucie ciazowe. Cisnienie jest max 140/80 ale i tak sie boje, bo
          moge nie zauwazyc jak nagle podskoczy i zacznie realnie zagrazac mnie i Dzidzi.
          Mam pecha, bo moj gin do poniedzialku jest na urlopie sad a nnie bardzo wiem
          kto moze rozwiac moje watpliwosci.Myslisz, ze powinnam udac sie do szpitala,
          tak profilaktycznie, zeby nic sie nie stalo mnie albo mojemu malenstwu?
          Pozdrawiam Asia i Dzidzia 26,5 tc
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka