Dodaj do ulubionych

Jak długo trwa poród wywoływany?????????

12.08.04, 22:26
Dziewczyny, za 5 dni szykuję sie na poród wywoływany. Mam nadzieje że mój
maluszek pośpieszy sie i mnie to ominie, bo wizja czterodobowego wywoływania
porodu mnie przeraża. Niestety mój organizm milczy, więc realnie rozważajac
poród wywoływany jest jak najbardziej mozliwy.
Dziewczyny, majace doswiadczenia w tej kwestii, odpiszcie po jak długim
czasie po podaniu oxytocyny zaczęły sie skurczy i ile trwał wasz poród??????
Obserwuj wątek
    • aquaplus Re: Jak długo trwa poród wywoływany????????? 12.08.04, 22:36
      Na to nie ma gotowego przepisu. Jedne kobiety reaguja natychmiast, dla innych
      należy powtarzac zabieg nawet kilkakrotnie. Ale są też domowe triki.Pozdrawiam
      Kasia
      • katarzyna251 Re: Jak długo trwa poród wywoływany????????? 12.08.04, 22:37
        jakie? Mam nadzieje ze nie mycie podłog?
        • aniah75 Re: Jak długo trwa poród wywoływany????????? 13.08.04, 18:22
          katarzyna251 napisała:

> jakie? Mam nadzieje ze nie mycie podłog?

Hi hi, właśnie wczoraj wyszorowałam na kolanach calutkie mieszkanie, był sex i
          zbieranie zapałek, aż mam dziś zakwasy w nogach, a dzidziuś jak nie chciał na
          świat, tak nie chce dalej. Byłam dziś na KTG i nic sad(( Od poniedziałku pan
          doktor kazał próbować znowu, ale mi się chyba mąż wykończy wink))
          Ania
          p.s. masaż szyjki, brrrrr straszne
    • aquaplus Re: Jak długo trwa poród wywoływany????????? 12.08.04, 22:44
      No więc tak: pierwsza metoda to sex (męska sperma zawiera hormony i substancje
      przyspieszające i wywołujace poród). Inny sposób to masaz szyjki macicy -
      wykonywany tylko przez położną !! Nieprzyjemny ale często skuteczny.
      • aleksandrynka Re: Jak długo trwa poród wywoływany????????? 13.08.04, 10:47
        masaż szyjki macicy polega na jej rozrywaniu, po prostu. Uciekać przed tym w
        najdalszy kąt, nie pozwalać!!!
    • mlula Re: Jak długo trwa poród wywoływany????????? 12.08.04, 23:43
      Miałam poród wywoływany, ok.18-ej pojawiły się pierwsze skurcze a o 21:55
      urodziłam Kubusia (od podania kroplówki bardzo szybko pojawiły się skórcze).
      Kroplówkę dostawałam do końca porodu. Słyszałam jednak, że różnie to bywa i
      wszystko zależy od tego jak zareaguje twój organizm na oksytocynę. Dodam, że
      dostałam jeszcze czopki na szybsze rozwieranie się szyjki, ale masażu nie
      miałam. Życzę szczęśliwego i szybkiego rozwiązania. Pozdrawiam. Monika
    • dziobas79 Re: Jak długo trwa poród wywoływany????????? 13.08.04, 08:51
      Moja przyjaciolka miala wywolywany i rodzila 6 godzin. Ja naturalnie 10h i 20
      min.
    • higa rycyna 13.08.04, 09:16
      olej rycynowy jest też popularnym dośc sposobem na naturalne wywołanie porodu
      domowymi metodami. trzeba go wypić (jest niedobry - dziewczyny polecają jako
      znośną formę pomieszanie z sokiem pomarańczowym)i dostaje się od tego skurczy -
      jest to bezpieczne dla organizmu obojga - więc nie ma obaw. Nie znam dokładnie
      szczegółow ale czytałam tu na forum o tym kilka razy - przeszukaj wątki pod
      kątem hasła: olej rycynowy.
      Potwierdzam że sperma ma takż własciwości wywoływania skurczy. To naukowo
      potwierdzone. Do tego ruch - czyli np. spacerowanie po schodach (wie, wiem -
      łatwo mi mówić bo jestem w 7-ym miesiącu).
      Czytałam o tym na wątkach dla "przeterminowanych" i wiem że wielu dziewczynom
      zadziałało. zwlaszcza ta rycyna.
      • kamilka1979 Re: rycyna 13.08.04, 10:42
        Miałam wywoływany poród w piątek od rana, przez 7 godzin -zero efektów, potem
        podłączyli mnie do oksytocyne znowu w niedzielę(od 8 rano) przez 6 godzin -
        efektów natychmiastowych zero, jednak o 17 pękł mi pęcherz płodowy i zaczeły
        się skurcze.Urodziłam w poniedziałek o 13!!!Pomimo oksytocyny miałam długi i
        ciężki poród ,ale to zależy od organizmu. Moja koleżanka urodziła po 6
        godzinach od podłączenia kroplówki z oksytocyną.
    • burza4 Re: Jak długo trwa poród wywoływany????????? 13.08.04, 10:40
      Skurcze pojawiły się bardzo szybko, nie wiem - w 15 minut? cały poród od
      podania kroplówki trwał jakieś 4 godziny
    • aleksandrynka Re: Jak długo trwa poród wywoływany????????? 13.08.04, 10:46
      wody odeszły o 11. o 15.30 podano oksytocynę. O 17 zaczęły sie skurcze, i to z
      kopyta. O 19.55 przytuliłam synka (po czterech parciach, 10 min.).
    • monika84 Re: Jak długo trwa poród wywoływany????????? 13.08.04, 11:53
      Na mnie kroplówka nie zadziałała, zero skurczy, a byłam już 12 dni po terminie.
      Mój lekarz zaproponował mi tzw. "plasterek" dopochwowo, który został mi
      założony o godz 8, o 16 został usunięty.O godz.19 przebili mi pęczerz płodowy i
      w tym momencie zaczęły się skurcze dla mnie niewiwele wyczuwalne, ale ktg
      pokazywało wysokie krechy.Ponoć funkcją tego plasterka było znieczulenie.O 20
      zaczęły się skurcze dużo mocniejsze, po trzech partych z pomocą lekarza o 23
      urodziła się Zuzia 4 kg i 56 cm.Teraz ma już prawie 2 msc, a ja jestem
      szczęśliwą mamusią czego i Tobie życzę. Pozdrawiam Monika
    • mamarta77 Re: Jak długo trwa poród wywoływany????????? 13.08.04, 12:13
      Ja mialam wywolywany zelem dopochwowym -od zalozenia zelu do urodzenia niecale
      6 godzin, w tym 15 min parcia. Pierwsze skurcze byly juz po 10 min od zalozenia
      zelu smile Mysle zreszta ze to nie zalezy od wywolywania a od organizmu kobiety -
      drugi porod mialam zupelnie naturalny a przebieg byl bardzo podobny tyle tylko
      ze najpierw odeszly mi wody, ale od pierwszego skurczu do finalu bylo rowniez 6
      godzin.
      Pozdrawiam -Marta mama Jurka (05.02.02) i Jaśka (28.07.04)
    • sala.mina Re: Jak długo trwa poród wywoływany????????? 13.08.04, 12:37
      U mnie oxytocyna nie podziałała w ogóle i po kilku godzinach skończyło się
      cesarką.
      • ka_wier Re: Jak długo trwa poród wywoływany????????? 13.08.04, 13:12
        przyłaczam się. miałam masaż szyjki- położna zrobiąła mi dwa palce rozwarcia,
        oksytocynka i tak od 7 rano do 22, miałam max. skurcze (takie jak parte-
        umierałam z bólu kilkanaście godzin) ale rozwarcie do samego końca dwa palce i
        szyjka twarda. skończyło sie cesarką po tym jak zaczęly odchodzić zielone wody,
        bo przez natęzenie skurczów mały był przez moment niedotleniony.

miałam wywoływny bo byłam 2 tyg, przeterminowana. potem sie okazało ze jak sie
        ma okes co 30-31 dni to sie nie liczy daty porodu wg tej standardowej reguly.
        więc mogłam jeszcze trochę poczekać, zwlaszcza że łożysko nie wykazywało
        odwapnienia..
        ja wiem ze jak sie jest po terminie to sie chce mieć dzieciaczka jak
        najszybciej i skończyć z denerwowaniem. ale jeśli możesz jeszcze chwilke
        poczekać to daj dzieciaczkowi szanse- może sam się zdecyduje.
        • mortyrka Re: Jak długo trwa poród wywoływany????????? 13.08.04, 17:54
          To było straszne. Cały dzień od rana miałam podłaczoną kroplówkę z oksytocyną.
          Skórcze ktg rysowało ale ja nic nie czułam, rozwarcia zero. O 18 przed
          przyjsciem drugiej zmiany już mieli mnie odłaczyć i położna jeszcze raz włożyła
          palce i sprawdziła rozwarcie. NO i wtedy odeszły wody. I się zaczęło. Strasznie
          bolące skórcze trwające 2 minuty co minutę. Bolało strasznie. O 24 przyszedł
          lekarz i po badaniu stwierdził, że nie urodze do rana. A ja juz byłam ledwo
          żywa. Błagałam położną zeby coś zrobiła i ona właśnie dała mi jakiś zastrzyk po
          którym rozwarcie zrobiło się błyskawicznie. o 1.30 urodziłam zdrową córeczkę.
          Teraz ponownie jestem w ciąży i nie pozwole napewno na oksytocyne jak juz to
          żel i zrobie wszystko zeby rodzić ze znieczuleniem zoo. Przez indukcje ból jest
          10 razy większy niż gdyby poród odbywał się samoistnie.
          • moniko25 do mortyrka:-) 13.08.04, 23:54
            miałam podobnie od 10 .30 oxytocyna skórcze piękne się rysowały ale zero czucia
            rozwarcie na centymetr ale ruszyło sie o 14.30 ao 15.30 miałam rozwarcie na 7cm.
            i przebił lekarz pęcherz płodowy i chyba skurcze wogle nie ustępywały naet na
            2min.miałam dosyć nunia nie chciała "zestąpić"i o 19.00 postanowili że będą
            ciąć już mnie ogolili anestezjolog mówił co będzie robił że zrobi zzo ale ja
            nie wiele pamiętam bo pragnełam aby to szybko zrobił żeby nie czuć już tego
            bólu podłączyły mi cewnik mocz zszedł i nagle zaczełam rodzić przeć oni biegają
            szykują sale do cesarki a ja sama leżę i stękam co rodziszktoś się zapytał i w
            dwa portw skurcze urodziłam o 19.40 córę 3.970kg. a miała ważyć 2.800 z USG
            ale jeszczę chce mieć dziecko i też naturalnie urodzę choć mineło 5 mc.
            Pozdrawiam!
    • jjulita Re: Jak długo trwa poród wywoływany????????? 13.08.04, 18:42
      Ja miałam niedawno wywoływany poród. 1-szy okres trwał 6 godzin 30 minut, 2-gi
      okres porodu 20 minut, ale miałam założone znieczulenie zewnątrzoponowe(co
      troszke przyspieszylo 1-szy okres i zwolniło 2-gi okres).Skurcze po oksytocynie
      zaczęły się ok. godzinę po podłączenia kroplówki. Też miałam nadzieje,że moja
      Zosia się pośpieszy i uda mi się uniknąć wywoływania, ale w sumie nie było źle.
    • agrzys Re: Jak długo trwa poród wywoływany????????? 13.08.04, 19:36
      Dzieki za odpowiedzi, widzę że co poród to inaczej. Ale może byc nie tak
      źle,lecz jednak chyba poczekam chociaż pare dni po proponowanym termine
      wywoływania.
      A o tym żelu to pierwszy raz czytam, hmm. Ale w moim szpitalu stosują tylko
      oksytocynę raczej sad
      • atulik Re: Jak długo trwa poród wywoływany????????? 15.08.04, 15:58
        Hej! opowiadam tutaj. Żel miałam załozony o 11 przedpołudniem, skurczyki -
        bezbolesne poczułam dosłownie godzinę poxniej - nic nie bolało, a ja się
        cieszyłam, że żel zadziałal. o 15 skurcze były już mocno odczuwalne,ale był u
        mnie mąż, normalnie rozmawiałam, dało sie wytrzymac - o 16 skurcze były juz
        cholernie bolesne i co 5 minut, o 17 poszły wody płodowe a ja przemieściłam sie
        na porodówkę, o 18. 45 urodziłam .Polecam.
        • emi73 Re: Jak długo trwa poród wywoływany????????? 15.08.04, 16:21
          Hmmm... ta poprzednia opowieśc o żelu o to była moja. Przepraszam, ale jestem
          teraz nieźle zakręcona. taki maluch w domu to niezła rewolucja...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka