Dodaj do ulubionych

zakupy z apteki!!!

16.08.04, 19:40
wybieram sie po ostatnie potrzebne rzeczy do apteki, co nalezy tam kupic?
(chodzi mi o jakies masci, ziola na kolki lub bóle brzuszka , pudry, podpaski
dla mnie, a moze jakies krople na kolke???? itp...w gazecie jest napisane ze
rumianek, koper włoski i nagietek. Do czego sie przydaja? prosze o jakas
liste bo ja sam juz nie wiem....sad(((
ada
Obserwuj wątek
    • agga1976 Re: zakupy z apteki!!! 16.08.04, 20:01
      Witaj,
      nalezy kupic waciki jalowe i spirytus do pielegnacji pepuszka, Sudokrem (mozna
      tez w markecie, jest wtedy na pewno tanszy), pieluszki/podklady Bella (w
      przeciwienstwie do podpasek Bella max nie ma ich w marketach), jakas herbatke
      na pobudzenie laktacji, chociaz w sumie z tym mozna poczekac- moze nie bedzie
      potrzebna. Kosmetyki dla maluszka, podpaski Bella nova max i pieluszki dla
      malca lepiej kupic w markecie- wyjdzie taniej.

pozdrawiam
      Agga + 32tyg Malenstwo smile
      • kathma Re: zakupy z apteki!!! 16.08.04, 20:27
        Witaj
        Ja kupilam rumianek w saszetkach - w razie czego zeby miec czym przemywac,
        rumainek łagodzi podrażnienia, ale należy z nim uważać bo tez czesto uczula
        takie maluchy, kupilam herbatke z kopru wloskiego - jesli maleństwo będzie
        mialo kolki, wtedy karmiąc (ja tak zamierzam) pijesz tą herbatkę ktora
        przedostaje sie do pokarmu i przynosi ulgę dziecku, dla siebie kupilam herbatkę
        z kory dębowej, ponoć bardzo dobrze po porodzie robią nasiadowki lub
        przemywania rany poporodowej w korze dębu. Możesz jeszcze kupić dla siebie
        saszetki Tantum rosa (można kupować pojedynczo, 10 to cos ok 30 zł) po porodzie
        rozpuszcza sie zawartość w wodzie i zaleca się dwa razy dziennie popryskiwanie
        rany poporodowej - podobno rewelacyjne efekty, powinnas jeszcze kupić sól
        fizjologiczną do przemywania oczu dziecka i w razie kataru do noska,ja kupilam
        jeszcze linomag maść - i pamietaj ze nie moze byc krem! bo to sprawdzona masc i
        wiem ze moge na niej polegac, jeszcze mala gruszke do nosa zeby w razie katarku
        dziecka miec czym mu pomoc. Poza tym w markecie - waciki, pieluchy, chusteczki
        nawilzone, patyczki, puder, oliwka, mydlo dzieciece, krem do twarzy, nie wiem
        czy już masz - ale wkladki laktacyjne i laktator dla siebie (a aptece wychodza
        zawsze drozej), i majtki jednorazowe - bardzo przydatne z tymże w aptece sa
        bardzo drogie i ja polecam kupic na allegro sa 3 razy tansze, sama tak
        zrobilam. Polecam rozniez kupienie sobie sody (nie w aptece wink)) bo jezeli
        dziecku sie uleje na ubranko to wystarczy szybciutko oplukac to w wodzie z soda
        i przykry zapach i plamy znikają,potem oczywiscie wyprac wink aaa no nie wiem
        czy juz masz butelki i smoczki...
        ufff wink to chyba tyle jakbym sobie jeszcze cos przypomniala to dam znac,
        pozdrawiam i powodzenia zycze smile
      • ddorcia Re: zakupy z apteki!!! 16.08.04, 20:33
        Ja mam taka liste z apteki:
        Dla siebie:
        - rivanol (do przemywania krocza nacietego, szybciej sie goi)
        - tamtum rosa w saszetkach (ja 5 sztuk - jedna kosztuje okkoło 3 zł) do
        płukania krocza
        - maść bepanthen (na gojenie krocza i brodawek pogryzionych)
        - podpaski bell nowa max na noc (do uzywania juz w domu)
        - arnika montana CH 30 (do brania przed, podczas i po porodzie - na gojenie ran)
        - wkładki laktacyjne (kupiłam gerbera i belli - chyba lepsze beda belli)
        - majtki poporodowe jednorazowe (ale ja nie kupiłam w aptece tylko markecie dla
        bobasów)
        - herbatka laktacyjna Hippa (ale przyda się około 2 tyg i 6 tyg, 3 miesiaca -
        tak było u mnie)

Dla dzidzi: (tylko ze ja jescze nie kupiłam pozniej męża wyslę bo po pierwszym
        porodzie niektore sie nie przydały a niektore dopiero się dowiedziałam ze moga
        ale nie musza sie przydac, takze ja polecam wiedziec ze mozna kupić):
        - herbatka z kopru włoskiego i rumianek w saszetkach (ta juz kupiłam bo się
        przyda na pewno, pic profilaktycznie karmią piersią, rumianek np. do picia a
        takze do kapieli, o nagietku nic nie słyszałam)
        - na kolki będa potzrebne: woda Grip Water, krople infacol lub esputicon,
        herbatki plantex, herbatka na kolki hipp, rewelacyjne sa czopki na kolki i
        uspokojenie viburcol (ale chyba nie ma sensu teraz wszystkiego kupowac ,
        powoli....)
        - waciki i spirytus (ja po pierwszym porodzie dostałam recepte na spirytus przy
        wyjsciu ze szpitala - dlatego teraz tez poczekam i poznije maz wykupi)
        - kosmetyki: ja niby kupiłam jakies markowe wtedy ale nie przydały się tylko
        poznije kupiłam Balneum i olilatum do kapieli - polecam, śą lepsze i tylko do
        kupienia w aptekach, mascie na odparzenia ja uzywałam i teraz tez juz kupiła
        Sudokrem

Ew do porodu:
        - ew. hernbatka z lisci malin (na rozluznienie i rozpulchnienie szyjki macicy )
        - wiesiołek w kapsułkach (j.w)
        - wit E. (ja rozcinam i masuje ta kropelką krocze - może się uda uniknac
        nacinania krocza)
        - maśc z nagietka (tez tym masuje krocze zeby uelastycznić krocze)

Przed pierwszym porodem (czyli 2,7 miesięcy temu) pamietam ze kupiłam a napewno
        mi się nie przydały i nie polecam zeby kupować:
        - aftin (chyba tak to sie nazywało - na plesniawki)
        - gruszka do nosa (tez nigdy nie uzywałam)
        - maśc majerankowa (niby na katar dla noworodka ale moja miała pierwszy raz w
        zyciu w wieku 2,5 roku)...

Ale wypociny...ale moze sie komus przyda... a napewno ktos cos doda i będzie
        fajna lista. Sama kiedys takich szukałam.. smile)

Chyba wszystko....nie wiem moze cos powminełam, bo pisze z pamięci i patrze co
        mam w torbie - bo juz spakowana.

Pozdrawiam
    • gumitex Re: zakupy z apteki!!! 16.08.04, 20:18
      Krople na bóle brzuszka na razie sobie daruj, kupisz jak będą potrzebne. Kup
      dla siebie:
      - podkłady Bella ze 2 opakowania
      - majtki jednorazowe
      - wkładki laktacyjne - taniej w supermarkecie. Może małe opakowanie - ja ich w
      ogóle nie potrzebowałam.

Dla dziecka:
      - gaziki jałowe do przymywania pępka. Nie kupuj gotowych nasączonych alkoholem,
      bo są strasznie sztywne. Lepiej kupić małpkę spirytusu w monopolowym, odlać ok.
      1/3 butelki i uzupełnić wodą przegotowaną - masz wtedy 70% roztwór
      - sól fizjologiczna w małych dozowniczkach do przemywania oczu
      - duże, płaskie waciki do mycia buzi - taniej w supermarkecie
      - zasypka lub krem do pupy - wybór jest ogromny alantan, bepanten, sudokrem.
      Czasem taniej jest kupić w supermarkecie niż w aptece, ale nie wszystkie tam są.
      - pieluchy newborn - też tańsze w supermarkecie
      - chusteczki do pupy - j.w. Ja przy drugim dziecku z nich rezygnuję (będę
      przemywać wacikiem z wodą), bo pierwsze bardzo się na nie uczuliło.
      - coś do kąpieli i do smarowania po - ja stosowałam Oilatum i zwykłą oliwkę,
      ale też się mały uczulił. Poza tym większość kosmetyków opisana jest jako
      powyżej 1 miesiąca życia. Wygląda na to, że przez pierwszy miesiąc niczym nie
      wolno myć ani smarować. Chyba tylko oliwka Gerbera była od pierwszego dnia
      życia, ale kosmetyków Gerbera nie widziałam już dawno.
    • inez21 Re: zakupy z apteki!!! 16.08.04, 20:29
      Hej! Mój maluszek już drugi ma 4tygodnie więc z doświadczenia powiem ci co jest
      niezbędne.Dla ciebie podkłady gieekologiczne niejałowe 2paczki ,podpaski bella
      nowa maxi,kilka saszetek tantum rosa ,maść bepanthen do sbarowania piersi po
      porodzie oraz na krocze,przydaje się też płyn azucalen do podmywania się.

Dla maluszka oliwka bambino,puder alantan,mydełko,maść sudocrem lub
      tormentiol,do pępka jałowe gaziki ipyoctanina na spirytusie.Możesz też kupić
      70%spirytus do pępka ale to w sklepie bo w aptece jest na receptę.Aha jeszcze
      sobie kup herbatkę mlekopędną z herbapolu,i herbatkę z melisy jest to o wiele
      lepsze niż herbatki z kopru włoskiego.Kropelek na kolki nie kupuj bo może ci się
      nie przydadzą wbrew pozorom wiele dzieci nie ma kolek,a jakby co to kupisz
      póżniej.mOŻNA TEŻ KUPIĆ RUMIANEK CZASEM SIĘ PRZYDAJE DO PRZEMYWANIA OCZEK LUB DO
      KĄPIELI DZIECKA.To już chyba wszystko z rzeczy niezbędnych.Pozdrawiam i życzę
      dobrego i krótkiego porodu!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka